Místo chaty si postavili jednoduchou dřevostavbu s nádherným výhledem

  1:00aktualizováno  1:00
Na pozemku, který majitelé zdědili po rodičích, stála původně stará dřevěná chata, v té době ovšem už neobyvatelná. Její umístění i orientace vůči světovým stranám byly však ideální, na tomtéž místě proto mohl vzniknout nový dům.

Na východní fasádě je osazený nerezový komín, což signalizuje umístění krbových kamen v obývacím pokoji. Zdroj: www.mujdum.cz | foto: Zdeněk Lhoták

Pozemek v klidnější části menší obce v jižních Čechách se výrazně svažuje k jihu. Přístupová cesta vede po jeho severní straně a přes koruny stromů se z horní hrany pozemku otevírá pohled na blízké město, za hezkého počasí i na pohoří Šumavy.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům.

"Tento výhled máme rádi, proto v našich úvahách o nové stavbě hrálo jeho zachování důležitou roli," vysvětlují majitelé. A pokračují: "Naším dalším požadavkem bylo, aby stavba poskytovala relativně pohodlné ubytování pro všechny členy rodiny, a to po celý rok. Od samého počátku jsme se přikláněli k dřevostavbě, vzhledem k jejím izolačním vlastnostem při zachování lehkosti konstrukce."

Zpočátku vybírali majitelé mezi typovými domy, ale protože žádný z nich nesplňoval jejich představy, rozhodli se pro návrh "na míru" a oslovili architektonický ateliér Molo architekti.

"Tento ateliér jsme si vybrali na doporučení a od začátku jsme jednali s architekty Patrikem Zamazalem a Majou Nalevankovou. Ti si vyslechli naše představy, navštívili pozemek a připravili nám několik návrhů na výběr. Umožnili nám také návštěvu několika dřevostaveb z jejich dílny, což nám definitivně potvrdilo naše rozhodnutí pro dřevostavbu."

Hmota domu se snižuje směrem k jihu. Zadní ložnicová část využívá vyššího

Hmota domu se snižuje směrem k jihu. Zadní ložnicová část využívá vyššího stropu k osvětlení u jižní strany – nad střechou jižní obývací části je umístěn horizontální pás oken přivádějící světlo do ložnic a koupelny. Zdroj: www.mujdum.cz

"Tím, že dům stojí na místě původní chaty," osvětluje situaci architektka Mária Horecká Nalevanková, "zároveň respektuje i okolní zástavbu, v níž se opakuje stejný koncept – stavba na horní, severní straně pozemku s výhledem na jih. Okolí tvoří smíšená zástavba rodinných domů a rekreačních objektů."

Z optického hlediska je dům rozdělený na dvě jednopodlažní hmoty s rozdílnou výškou. Nižší část, bližší k zahradě, slouží ke společnému životu rodiny a je orientována na jih, vyšší zadní část směřuje na sever, ale pokojům a koupelně v této "noční zóně" se dostává i jižního světla horními okny.

Fotogalerie

Život ve dvou zónách

Vstup do objektu vede ze západní strany přes zádveří, využívané současně jako šatna. Odtud se vchází do hlavní místnosti, která plní současně funkci obývacího pokoje, jídelny a kuchyně.

Obytný prostor je na jižní straně spojen posuvnými dveřmi, vsazenými do rozměrné prosklené stěny, s prostornou dřevěnou terasou a se zahradou. V letních teplých dnech se tak opticky zvětšuje a získává na vzdušnosti.

Za hlavní místností následuje klidová zóna domu se třemi ložnicemi, koupelnou a samostatným WC. Menší podlahovou plochu těchto místností kompenzuje zvýšená výška stropu, která umožnila vybavit dvě ložnice palandami na spaní. V podhledu nad koupelnou jsou instalovány technologie.

V obývacím pokoji a ložnicích dominuje krásná podlaha z masivních dubových

V obývacím pokoji a ložnicích dominuje krásná podlaha z masivních dubových prken s perodrážkou. Jejich struktura příjemně ladí s dveřmi s březovou dýhou. Zdroj: www.mujdum.cz

"Celá stavba se vyvíjela podle projektu," pokračuje Maja Nalevanková, "pouze pro velké jižní okno jsme původně navrhli jako zastínění posuvné panely z rákosí, ale po zhotovení stavby se klienti rozhodli, že chtějí terasu zastřešit, aby ji mohli používat i za deště. Pergolu, na které bude natažena bílá plachta, jsme tedy navrhovali dodatečně."

Slovo architekta a majitelů

"Krásný pozemek, rozumné zadání, výborní klienti, bezproblémové stavební řízení, realizace bez nepříjemných překvapení, bezvadná komunikace se stavební firmou, skvěle nafoceno. Víc takových projektů!" říkají tvůrci projektu.

A názor majitelů? "Architekti dokázali naše ne vždy zcela konkrétní představy přetvořit v návrh, který nás zaujal. A nezůstalo jen u toho. Doporučili nám také vhodné firmy, protože jsme stavbu nedělali na klíč. Spolupráce s těmito firmami v době realizace stavby pro ně byla samozřejmostí. Dá se říci, že zpočátku pracovní vztah s architekty Patrikem Zamazalem a Majou Nalevankovou přešel během stavby domu v přátelství."

Technické údaje

Zastavěná plocha: 86 m2
Obestavěný prostor: 340 m3
Konstrukce: Stavba je založena na mikropilotech s provětrávací mezerou, svislou konstrukci tvoří dřevěné nosné sloupky 40 × 160 mm, podlahovou konstrukci dřevěné nosné trámy – fošny 40 × 240 s vloženou tepelnou izolací, nosnou konstrukci střechy dřevěné trámy – fošny 40 × 240 s extrudovaným polystyrenem o tl. 150 mm položeným nad konstrukcí. Prostorovou tuhost konstrukce zajišťují OSB desky ze strany interiéru, z exteriérové strany je konstrukce svázána MDF deskami, konstrukce je vyplněná minerální vatou. Překlady nad okny jsou dřevěné. V interiérové části je finální úpravou stěn sádrokarton. Provětrávaná fasáda je z desek Cetris Basic.
Výplně otvorů: okna dřevěná euro s izolačními trojskly, dveře dřevěné (bříza), bezfalcové
Vnitřní povrchy: sádrokartony a sádrovláknité desky (koupelny)
Vytápění: elektrické přímotopné v kombinaci s krbovými kamny, otopná tělesa nástěnná, TUV ohřívá bojler
Větrání: podtlakovým větracím zařízením, zapínání a vypínání větrání je součástí centrální regulace
Dodavatel: NAGA, s. r. o.

Na podlaze v koupelně, WC a v zádveří byla položena barevná kaučuková krytina

Na podlaze v koupelně, WC a v zádveří byla položena barevná kaučuková krytina Nora, kterou majitelé koupili ze zbytků podlah budovy Národní technické knihovny. Zdroj: www.mujdum.cz

Autoři

MgA. Patrik Zamazal (1973)
Autorizovaný architekt ČKA. Vystudoval architekturu na VŠUP v Praze v ateliéru prof. Akad. arch. Petra Keila, absolvoval odborné stáže v zahraničí (v Helsinkách a v Utrechtu). Spolupracoval s architektonickým studiem AUREA.

V roce 2000 zahájil vlastní projekční činnost, v r. 2008 založil ateliér MOLO architekti. Zabývá se problematikou nízkoenergetických staveb a dřevostaveb, zúčastnil se řady odborných konferencí, workshopů a architektonických soutěží.

MgA. Mária Horecká Nalevanková (1979)
Vystudovala průmyslový design na technické univerzitě v Košicích a architekturu v ateliéru prof. Petra Keila na VŠUP Praha. Absolvovala odborné stáže ve Wuppertalu a ve Stockholmu, od r. 2008 působí v ateliéru MOLO architekti.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům č. 9/2013.

Autor:

Nejčtenější

Postavila si starý dům. Co si myslí ostatní, není důležité

Sousední zástavba už se rozšiřovat nebude kvůli ochrannému pásmu plynového...

Za dveřmi tohoto domu za Prahou se skrývá svět, který už v současných domech najdeme málokdy. Otevřené prostory...

Místo velkého bytu si pořídili malý domek. Manžel si ho užívá

„Syn nám rozumně radil, abychom postavili dům zejména pro sebe, pro své...

Starší manželský pár prodal svůj velký byt a na důchod si postavil v Rusovcích jednoduchý pohodlný přízemní domek....

Chata v hlubokém lese dělá majitelce radost a ještě si na sebe vydělá

Velké prosklené plochy střídají plné panely jen tam, kde si je nezbytně...

Atraktivní moderní chata leží tři hodiny jízdy severovýchodně od Toronta. Majitelkou je spisovatelka a mediální...

Rodina v řadovce 4+kk. Vysněný domov zařídili architekti na jedničku

Kuchyňská sestava je propojena s obytnou místností knihovnou/policovým systémem...

Rodina s dvěma dětmi si koupila nový řadový dům v Praze. Dvoupodlažní nemovitost s dispozicí 4+kk o obytné ploše 122...

Malý byt po rekonstrukci: vtipné detaily a světlá podlaha ho zvětšily

Moderní polyuretanová stěrka prostor skvěle prosvětlila.

Byty, do nichž předchozí majitelé takřka nic neinvestovali, působí depresivně. Nicnedělání má i své výhody,...

Další z rubriky

Bílou dřevostavbu si postavili u jezera jako vzpomínku na Itálii

Bílá lazura připomíná majitelům jejich italský pobyt.

Architekti Heidi a Esa Schroderusovi tráví jarní dovolenou, jako praví seveřani, na lyžích. V dubnu 2016 svou zmrzlou...

Dvoupodlažní dřevostavba se snadno vytápí i větrá, hluk zde nehrozí

Dům snů. Každý má vlastní představu o ideálním domě. Ten, o kterém snila...

Po letech náročné práce, za kterou se přestěhovali do města, začali pomalu plánovat návrat do tiché vesnice v nádherném...

Deset let stavěl dům z pohledového betonu. Inspiroval se v Japonsku

Výrazné vodorovné slunolamy podporují exotický vzhled domu a zároveň chrání...

Příběh tohoto domu je vyprávěním o cestě za snem, lásce k architektuře, ideálech a zejména o houževnatosti, se kterou...

Najdete na iDNES.cz