Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Konec přehřívání. Díky pasivní dřevostavbě mají doma příjemný chládek

  1:00aktualizováno  1:00
V teplých měsících se nezastíněné domy potýkají se syndromem přehřívání. Nepříjemné horko nejvíce trápí dřevostavby. V pasivním rodinném domě v Pticích u Prahy však tento zdánlivě neřešitelný problém vyřešili dokonale. A vznikl tak navíc unikátní ekologický dům.

Rodinný dům v Pticích, pohled od jihovýchodu. Díky pasivní dřevostavbě má rodina doma příjemný chládek. | foto: Ateliér Kubus

Současné stavby jsou na přehřívání jednoznačně náchylnější než například historické budovy. Na starých činžovních domech a chalupách totiž nenajdete veliké prosklené plochy, zajišťující pocit kontaktu s okolím a přírodou.

Navíc dříve používané materiály měly vyšší tepelnou akumulaci. Dnešní dřevostavby se oproti tomu velmi snadno prohřejí a v případě tropických dní může teplota v interiéru vystoupat do závratných čísel i během pár hodin.

S tímto častým problémem se rozhodl bojovat tým architektonické dílny Atelier Kubus, která se specializuje mimo jiné také na ekologicky šetrné domy s nízkou energetickou náročností.

Dřevostavba v Pticích

"V roce 2010 jsme se s kolegy pustili do návrhu pasivní dřevostavby v Pticích u Prahy. Návrh tohoto domu s obytnou plochou 204 metrů čtverečních vycházel z požadavku investora co nejlépe naplnit ekologická kritéria," říká Jan Růžička z ateliéru Kubus.

"Ekologická stopa stavby tak musela být redukována mimo jiné použitými ekologickými a k přírodě šetrnými materiály. Kromě dřeva pro nosnou konstrukci stavby jsou použité i konstrukční desky se sníženým obsahem formaldehydu, akumulační vyzdívky z nepálených cihel a také třeba jílové omítky s rákosovými rohožemi."

Dům, dokončený v roce 2012,  má díky tepelné izolaci a kvalitním okenním otvorům extrémně nízkou potřebu energie na vytápění. Teplou vodu pomáhají ohřívat solární kolektory. Nad pracovními stoly nahrazuje osvětlení několik světlovodů. V ložnici si majitelé přáli, aby elektroinstalace vedla mimo hlavy postelí z důvodu snížení vlivu elektromagnetického pole v době spánku.

Velmi zvláštní péče byla věnována zmiňované problematice letního přehřívání. Klíčovým požadavkem investorů bylo propojení obytných prostor v přízemí se zahradou. Majitelé si zároveň přáli velká okna, která zajišťují dostatečné denní osvětlení ložnic a dětských pokojů. V patře pak nabízí pěkné pohledy do krajiny. 

"Přehřívání jsme začali řešit hned v návrhu stavby. Velkou pozornost jsme věnovali zejména oknům. Museli jsme vymyslet, kde je nejlépe umístit, jak budou velká a k čemu budou sloužit," vysvětluje Růžička a dodává, že klimatizaci majitelé nechtěli ze zdravotních důvodů a také kvůli její energetické náročnosti. Cílem pasivního domu je energie minimalizovat. Při správném návrhu stavby navíc není vůbec potřeba, jak ukazuje tento dům v Pticích u Prahy. 

Stavba vnitřních akumulačních vyzdívek z nepálených cihel

Stavba vnitřních akumulačních vyzdívek z nepálených cihel

Dokončené vnitřní akumulační vyzdívky z nepálených cihel (pohled na hotovou...

Dokončené vnitřní akumulační vyzdívky z nepálených cihel (pohled na hotovou stěnu)

Pro všechna okna orientovaná na východ, jih a západ byl navržen systém poloautomatického stínění žaluziemi. V teplých dnech se automaticky spustí tak, aby se například po dobu nepřítomnosti osob interiér zbytečně neohříval. 

Pro podporu zvoleného řešení byla provedena řada simulačních výpočtů podle ČSN EN ISO 13792 - pro obývací pokoj v prvním nadzemním patře s okny orientovanými na jih a západ a pro dětský pokoj ve druhém nadzemním patře s oknem ve štítu orientovaným na západ. Střešní okna jižní orientace byla vyloučena předem.

Když jsou venku třicítky

Při venkovní teplotě 30 °C a při používání všech opatření nepřesáhne teplota interiéru 26 °C. Toto vyšlo ve výpočtovém modelu a v praxi to potvrzují zkušenosti spokojených majitelů. Samozřejmě ale musí být stavba správně užívána, tj. musí se používat stínění a žaluzie u velkých prosklených ploch.

Výpočty ukázaly, že kritičtější je obývací pokoj než dětský pokoj a že v daném případě jsou venkovní žaluzie na oknech nezbytné. S nimi pak bude možné garantovat nejvyšší normovanou teplotu 27 °C.

Při prvním modelovém výpočtu bez jakéhokoliv stínění bylo dosaženo hodnoty v interiéru 72 °C. K takovéto hodnotě by se teplota v praxi asi nikdy nevyšplhala, nicméně výsledek ukazuje velikost rizika letního přehřívání. Na druhou stranu podobné efekty známe z interiéru automobilů zaparkovaných na nestíněných betonových parkovištích před nákupními centry.

Riziko letního přehřívání tedy odborníci z Ateliéru Kubus redukovali pomocí masivní konstrukce a akumulační vyzdívky z nepálených cihel, které neotřele ozvláštnili interiér. Směrem do interiéru použili ve skladbách konstrukcí materiály s vyšší akumulační schopností, jako jsou tepelné izolace z dřevní hmoty.

Zvýšení akumulačních schopností dřevostavby umožnilo efektivní využití systému mechanického větrání s rekuperací (využití tepla z odpadního vzduchu) pro tzv. noční předchlazení.

Nosná dřevěná konstrukce rodinného domu v Pticích

Nosná dřevěná konstrukce rodinného domu v Pticích

Stínicí pergola je doplněna systémem exteriérových žaluzií.

Stínicí pergola je doplněna systémem exteriérových žaluzií.

Systém funguje tak, že když v noci venkovní teplota klesne pod teplotu v interiéru, zvýší se nepatrně intenzita automatického větrání, které přivádí do ložnic a obytných místností čerstvý vzduch. Chlad se pak naakumuluje do akumulačních stěn z nepálených cihel a dřevobetonových stropů a pomůže snížit denní teplotní maxima v interiéru.

Celý koncept pro snížení přehřívání v létě byl již v úrovni samotné studie, tedy návrhu stavby, důkladně prověřen a optimalizován díky výpočtovému modelu spolu s návrhem stavby z hlediska minimální potřeby energie na vytápění v zimě.

Pasivní rodinný dům v Pticích svým majitelům denně dokazuje, že při odpovědném a koncepčním návrhu je možné postavit nejen moderní a architektonicky originální dům, ale také provozně a technicky vyladěnou stavbu, která si hravě poradí i s letními parny.

Ateliér Kubus

Architektonická dílna Atelier Kubus se od roku 2000 věnuje navrhování a projektování energeticky úsporných staveb. Zároveň se zabývá problematikou ekologického stavitelství a udržitelné výstavby i využívání alternativních technologií a stavebních materiálů.

Kubus je členem sdružení Centrum pasivního domu, osvětové a poradenské organizace, které sdružuje přední architekty, projektanty, stavební firmy, výrobce stavebních materiálů a prvků a další odborníky, kteří mají zkušenosti s pasivními domy. 

Závěrem k tepelnému komfortu

Současné budovy mohou být velmi technicky vyspělé a kvalitní, na druhou stranu jde o komplikované systémy, které jsou mnohdy velmi citlivé na chyby v návrhu.

Vzhledem ke složitosti řešení už často nestačí pro návrh pouhé zkušenosti nebo "zdravý selský rozum", ale je třeba v určitých fázích využít podrobného modelování.

Z hlediska širších souvislostí je však také třeba, aby uživatelé budov přehodnotili určitým způsobem svoje požadavky na ně. V zajetí techniky mnohdy zapomínáme na základní principy a necháme se zlákat vidinou sofistikovaných technických řešení.

Plnění takovýchto extrémních požadavků je energeticky a tudíž finančně velmi náročné a z dlouhodobého hlediska neudržitelné. Požadovat v létě v téměř čtyřicetistupňových vedrech teplotu v interiéru v úrovni 18 °C je nepřiměřené.

Mírně zvýšené teploty v létě (v rozumném rozsahu), stejně tak jako mírně snížené teploty při zimních extrémech by nám měly připadat normální. To ovšem nemůže být omluvou a výmluvou pro chybná a nekoncepční řešení.

Autor:



Nejčtenější

Stodolu postavili roku 1887 z lámaného kamene, který se těžil v nedalekém lomu....
Stodola, kde si muži plní své touhy aneb Továrna na splněné sny

Zajímavě zrekonstruovanou stodolu na Českobudějovicku pojednal majitel velmi originálním způsobem. Vznikl tak...

Možnost vidět, cítit a využívat zahradu a okolní pozemek ve velkém propojení a...
Hledání domova skončilo. Moderní chalupu si postavili v CHKO Beskydy

Příkrý svah, za zády les a výhled do malebné krajiny, manželům bylo okamžitě jasné, že tady chtějí mít nový domov....



Miniaturní byt vyřešila architektka šikovně, je světlý, vzdušný a nabízí...
V malém bytě 2+kk využili každý centimetr, přesto působí vzdušně

Katka s Martinem si svůj první společný byt vlastně nadělili ke svatbě. Termín nastěhování a datum obřadu se téměř...

1
Na zlomené srdce si koupila byt. V říjnu ji nemile překvapil

Když si rodačka z Pardubic pořídila v sousedním Hradci Králové svůj vlastní byt, byla štěstím bez sebe. Spokojenost...

Centrum obytného prostoru tvoří kuchyňský ostrov, jehož pracovní deska je...
Majitel bytu na Vinohradech vsadil na bílou barvu a kazetové dveře

Bydlení na Vinohradech láká v Praze spoustu zájemců. A to přesto, že bez náročné rekonstrukce se zde obejdou jen těžko....

Další z rubriky

V dánském Billundu otevřeli Lego House, má 12 tisíc metrů čtverečních, kde si...
Dům, kde si mohou hrát malí i velcí, zaplnilo 25 milionů kostek lega

V dánském Billundu, kde byla stvořena světově proslulá kostka lego, byl otevřený Lego house určený pro kreativce bez...

Velké přesahy střechy vynášejí trámky provětrávané mezery, nesoucí záklop s...
Vlastníma rukama si postavil pasivní dům ze slámy. Dřel na něm 2,5 roku

Ve vsi nedaleko od Prahy stojí v zeleni skrytý moderní rodinný dům. Asi málokdo z kolemjdoucích by hádal, že tato...

Stodolu postavili roku 1887 z lámaného kamene, který se těžil v nedalekém lomu....
Stodola, kde si muži plní své touhy aneb Továrna na splněné sny

Zajímavě zrekonstruovanou stodolu na Českobudějovicku pojednal majitel velmi originálním způsobem. Vznikl tak...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.