Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Dostali novou kuchyň jako dar k výročí svatby. Je božská, děkovali

  1:00aktualizováno  1:00
Moravská rodina, 45. výročí svatby, výborná kuchařka. K tomu patří už jediné: nová kuchyň. Právě tu získali manželé, kteří se přihlásili na popud svých tří dcer do televizní proměny.

Manželé Věra a Jiří bydlí ve starším rodinném domku u Brna, který již něco pamatuje. Původně kovárna, pak hospoda, teprve v 70. letech minulého století jej přestavěli na rodinné bydlení. Jenže čas poznamenal i vybavení. Podlahu pokládali před čtyřiceti lety, kuchyňskou linku měnili před dvaceti. A to je čas, který je na zařízení opravdu vidět.

David Machač a Tomáš Marx, designéři televizní show Jak se staví sen (Prima v sobotu 23. dubna v 18:00), pozorně vyslechli přání obou manželů: Věra chtěla plynovou varnou desku, Jiří zase televizor. Oba společně pak kuchyň s velkým stolem i pro větší návštěvy.

Z kuchyně vedly troje různé dveře.

Z kuchyně vedly troje různé dveře.

Tři hlavní problémy

Jako vždy začali designéři s výčtem tří hlavních problémů. Na prvním místě se ocitl starý litinový radiátor, k němuž vedly ohavné trubky snad po celém obvodu kuchyně. Vzhledu neprospívala ani trojice dveří z různých období, každé jiné. "Stará nevzhledná linka je nejen ve špatném stavu, ale má i špatné řazení pracovních ploch," vysvětloval Tomáš Marx.

Rekonstrukce začala samozřejmě od podlahy neboli stržením starého PVC a vyrovnáním podkladu samonivelační stěrkou. Na podlahu tentokrát nechali autoři proměny nalepit vinyl, který je odolný a podstatně měkčí než třeba plovoucí laminát.

Sádrokarton použili na předstěnu, jež měla zakrýt nevzhledné trubky. Její část pak využili pro vytvoření osvětlené niky. Podhled ze sádrokartonu jim v části kuchyně posloužil pro umístění osvětlení, nad stůl přišel lustr. 

Dekor ořechu zkombinovali designéři s bílým leskem horních skříněk.

Dekor ořechu zkombinovali designéři s bílým leskem horních skříněk.

Stopy používání už byly hodně znát.

Stopy používání už byly hodně znát.

Ostrůvková digestoř dostala přímý odtah, přízemní dům jej dovolil vyvést přes půdu ven. Troje dveře sice zůstaly v původní šířce, ale shodné provedení v bílé barvě včetně prosklení interiéru hodně pomohlo. I nová dispozice s poloostrůvkovým řešením má řadu předností, především hospodyni dovoluje komunikovat při vaření s lidmi u stolu čelem, nikoli k nim stát zády jako v původní kuchyni. Paní Věra se u vaření také méně nachodí.

Praktický laminát na nábytek

Kuchyňskou linku zvolili designéři z laminátu, v dekoru ořech a lesklá bílá. Jídelní stůl, kryt na radiátor a nástěnný panel pod televizor pak v jasanu. Ten zakryl zbývající část trubek. Aby teplo z radiátoru mohlo proudit do kuchyně bez omezení, použili Tomáš Marx a David Machač na čelním i horním krytu jednoduché kovové mřížky.

Při vaření bude mít paní Věra přehled o dění u stolu.

Při vaření bude mít paní Věra přehled o dění u stolu.

Náklady

stavební a ostatní práce    94 200 Kč
kuchyňská linka                 49 870 Kč
spotřebiče                          88 340 Kč
dveře a podlaha                26 000 Kč
Nábytek a vybavení          29 800 Kč
Doplňky                            16 250 Kč

Celkem                           304 460 Kč

Stůl má centrální podnož, protože klasické nohy by bránily postavit ke stolu víc židlí. Což bývá někdy při větší návštěvě potřebné, šest polykarbonátových židlí stačit nemusí. Jejich volba je jasná: sponzor pořadu.

Z kuchyně však přesto měli manželé nepokrytě radost. "To je božský," hlesl Jiří a jeho žena přidala obdobnou chválu: "Pro mě je to splněný sen." Měla přitom slzy v očích. Dárek k výročí svatby se dcerám i designérům z jejího pohledu určitě vydařil.




Nejčtenější

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...

Byt pro mladého muže, který nemá čas na uklízení a nesnáší dekorace

Chladnější dojem ze šedé kuchyňské linky či některých šedě natřených stěn...

Dvoupokojový byt v druhém bratislavském obvodu splňuje všechny praktické požadavky pracovně vytíženého majitele a díky...



Proměna bytu po odchodu synů: majitelku inspiroval klid islandské sopky

Atypický jídelní stůl (160×200 cm) je vyrobený z lamina podle autorského návrhu...

Vztah k tomuto bytu se zrodil už ve chvílích první prohlídky, kdy rodina zvažovala jeho koupi. A to přesto, že byt...

Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...

Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo...

Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se...

Další z rubriky

Byt pro mladého muže, který nemá čas na uklízení a nesnáší dekorace

Chladnější dojem ze šedé kuchyňské linky či některých šedě natřených stěn...

Dvoupokojový byt v druhém bratislavském obvodu splňuje všechny praktické požadavky pracovně vytíženého majitele a díky...

Šest nových roubenek, kterými si majitelé splnili sen o životě v horách

V Orlických horách, na Šumavě, v Českém ráji i v Beskydech stojí nové roubené...

V Orlických horách, na Šumavě i v Beskydech stojí nové roubené chalupy. Jejich majitelé milují přírodu, rádi sportují a...

Žili skromně, spořili a přemýšleli. Nyní mají za Prahou senzační dům

Na útulnou krytou terasu zasvítí letní slunce až po třetí hodině. Do té doby je...

Nejdřív koupili parcelu, pak si na ní postavili zahradní domek velký 32 metrů čtverečních, dva roky v něm žili, spořili...



Najdete na iDNES.cz