Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Dosáhli neuvěřitelné kombinace: mají moderní půdní byt s elegancí 30. let

  1:00aktualizováno  1:00
Půdní byt s nepromyšlenou dispozicí byl zmetek. Přestavba půdy z devadesátých let 20. století na obytný interiér se totiž výrazně nepovedla: schodiště do patra překáželo a chyběly úložné prostory. Nově se dá po schodech vystoupat až skoro do nebe.

Ilustrační foto: Bydlení s rozhledem | foto: Martin Zeman

Půdní byt v činžovním domě v Praze 7 za kompletní rekonstrukci ovšem stál. Noví majitelé bytu se proto obrátili na architektku Radku Zedníkovou z pražského studia oooox, které má s úpravami bytů v činžovních domech velké zkušenosti.

Náprava nevyhovující dispozice začala přemístěním schodiště, které tvořilo naprosto nevhodnou dominantu prostoru, za krbovou stěnu. Nově je umístěno tak, aby z něj bylo možné vystoupit přímo na terasu v horním podlaží. Samozřejmě se změnil i tvar a konstrukce schodiště.

Dominantou přízemí se stak krb

"Tím jsme si vytvořili větší a ´operativnější´ prostor v obytném pokoji," vysvětluje Radka Zedníková. Bytu prospělo i nové barevné ladění: světlé odstíny běleného dubu příjemně kontrastují s tmavým nábytkem.

V kombinaci se stěrkovanými stěnami získal interiér na eleganci a moderním vzhledu, aniž by rezignoval na odkaz slavných třicátých let, kdy byl dům postavený. I proto byly například ponechány původní prosklené skládací dveře v obývacím pokoji, které podtrhují akcent doby vzniku celého domu.

Původní dřevěné prvky krovu jsou opatřeny bílou lazurou ve stejném tónu jako moření podlahy

Novou dominantou se stal krb

Původní kuchyňskou linku nahradila nová, která poskytuje větší množství úložných prostor i lepší uspořádání. Kuchyně v odstínu jasmínu s kamennou pracovní deskou se více otevřela do prostoru. Obklad za linkou je z probarvené cementové stěrky.

"Kvůli kontrastu jsme zvolili tmavě šedý odstín," popisuje architektka. Parapet na okně nechala rozšířit, aby na něm bylo možné pěstovat bylinky přímo v kuchyni.

Na pohodlném a velkém sezení proti krbu může klidně odpočívat celá rodina. U sezení je navržen atypický konferenční stolek se zabudovanými boxy na ovladače a podobně.

Obklad za linkou je kvůli kontrastu z výrazně šedé stěrky

Obklad za linkou je kvůli kontrastu z výrazně šedé stěrky

Kuchyňská linka je v barvě jasmínu

Kuchyni v barvě jasmínu doplňuje pracovní deska z přírodního kamene

Novou dominantou celého obytného prostoru se stal krb. Jeho výjimečné postavení podtrhuje použití tmavého mozaikového japonského obkladového kamene.

Z koupelny se stala komora

Původní byt neměl horní patro stavebně oddělené, proto zde předchozí majitelé nemohli umístit ložnici. Naprosto chyběly úložné prostory, zato ve spodním patře byly dvě naprosto stejné koupelny. Podkroví se značným množstvím nevyužívaných šikmin tak představovalo vlastně ztracený prostor.

Koupelna ve spodním podlaží

Koupelna ve spodním podlaží využívá cementovou stěrku a oblázkové obklady

Vedle vany v koupelně nechybí ani velký sprchový kout

Vedle vany v koupelně nechybí ani velký sprchový kout

"Z jedné koupelny jsme vytvořili dětskou s vanou a sprchovým koutem, z druhé pak samostatnou toaletu a navíc komoru pro domácí práce. V horním patře jsme navrhli novou koupelnu přímo k ložnici rodičů," popisuje architektka Zedníková.

Hlavní ložnice rodičů je situována do horního patra s ateliérovým prosklením. I v tomto prostoru byly původní dřevěné prvky opatřeny bílou lazurou. Do jednoho ze štítů přišla nová samostatná koupelna. Od ložnice ji odděluje jen prosklená příčka.

Koupelna ve štítě patří rodičům

Šikminu za koupelnou využila Radka Zedníková pro výsuvné vestavné skříně. V druhém štítu podkroví pak umístila domácí pracovnu. Majitelka doplnila ložnici originálními nočními stolky v podobě dřevěného špalku, který barevné ladí s ostatními dřevěnými prvky.

Kvůli velkému prosklení prostoru dostala ložnice klimatizaci.

Výsuvné šatníky využívají šikminy

Výsuvné šatníky využívají šikminy, bílá barva čelních ploch splývá s bílou výmalbou stěn

Lehké vzpomínky na minulost: 30. léta připomínají skládací dveře i kruhové prosklení dveří do dětského pokoje

Lehké vzpomínky na minulost: 30. léta připomínají skládací dveře i kruhové prosklení dveří do dětského pokoje

Půdní byt

Plocha: 132 m2

Autorka: Ing. arch. Radka Zedníková, studio oooox

Spolupráce: Ing. arch. Hana Štěpková

Realizace: 2010

Na terasu lze vstoupit i přímo z ložnice

Na terasu lze vstoupit i přímo z ložnice

Stolky v podobě pařezu ladí s mořením trámové konstrukce

Stolky v podobě pařezu

Autor:


Nejčtenější

Zachránili starý mlýn a kolem něj vybudovali soustavu rybníčků

Jednotlivé rybníčky jsou vzájemně propojené a protéká jimi potok. V těch...

Mlýn v údolí Zákolanského potoka nedaleko Okoře obklopuje soustava rybníčků. Málokoho by napadlo, že je postupně...

Dům předělávali 6 let. Mladá žena zvládla sama i rekonstrukci koupelny

Obývací pokoj tvoří jakési centrum celého domu, zde se rodina setkává...

V krbu hoří dřevo, třepotající se světélka a plamínky svíček vytvářejí kouzelnou atmosféru, domem vane vůně čerstvě...



Snila o vaně a posteli. Na 22 metrů čtverečních se vešlo mnohem víc

Kromě úložného schodiště je v hlavní zóně umístěn žebřík, který usnadňuje...

Získat kvalitní bydlení za rozumnou cenu není na Tchaj-wanu snadné. Mladé ženě se po dostudování začalo vše točit kolem...

Starý dům dvojice umělců pracně zrekonstruovala vlastními silami

Původnímu viničnímu domku se Martinovi s Danielou podařilo vrátit jeho bývalou...

Historie bývalého viničního domku, během let rozšiřovaného a přistavovaného, sahá daleko. Levé křídlo je prý staré...

V panelákovém bytě se stal z betonu hlavní prvek rekonstrukce

Sto let starému sofa dělá společnost pevný stolek, který jako jediný kus...

Jakub na sídlišti v Krči vyrůstal. S výjimkou krátké doby, kdy bydlel v centru Prahy, tu strávil celý život. Nejdřív o...

Další z rubriky

Zázrak v Dejvicích: z mezonetu 1+kk v chalupářském stylu vzniklo 3+kk

V rámci zklidnění a prosvětlení jsou veškeré nosné konstrukce a podhledy...

Mezonet o ploše necelých 80 metrů čtverečních, který vznikl z půdní vestavby v polovině devadesátých let, nabízel kvůli...

Ve vile z 20. let vznikl podkrovní byt. Boj s trámy nebyl jednoduchý

Osvětlení jídelního stolu zajišťuje ikonická lampa Tolomeo (Artemide),...

Do Řevnic se Barbora vracela, dříve tu bydlela. S manželem Janem teď měli štěstí, koupili zde dvoupodlažní podkrovní...

Za dva a půl milionu si pořídili skvělý mezonet s výhledem na město

Osvětlení nad jídelním stolem zajišťuje designové svítidlo Engine (brněnský...

Prostor, světlo, dvě terasy a výhled na Petrov a Špilberk jsou hlavní přednosti bytu v Brně, který pro svou rodinu...

Najdete na iDNES.cz