Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Dosáhli neuvěřitelné kombinace: mají moderní půdní byt s elegancí 30. let

  1:00aktualizováno  1:00
Půdní byt s nepromyšlenou dispozicí byl zmetek. Přestavba půdy z devadesátých let 20. století na obytný interiér se totiž výrazně nepovedla: schodiště do patra překáželo a chyběly úložné prostory. Nově se dá po schodech vystoupat až skoro do nebe.

Ilustrační foto: Bydlení s rozhledem | foto: Martin Zeman

Půdní byt v činžovním domě v Praze 7 za kompletní rekonstrukci ovšem stál. Noví majitelé bytu se proto obrátili na architektku Radku Zedníkovou z pražského studia oooox, které má s úpravami bytů v činžovních domech velké zkušenosti.

Náprava nevyhovující dispozice začala přemístěním schodiště, které tvořilo naprosto nevhodnou dominantu prostoru, za krbovou stěnu. Nově je umístěno tak, aby z něj bylo možné vystoupit přímo na terasu v horním podlaží. Samozřejmě se změnil i tvar a konstrukce schodiště.

Dominantou přízemí se stak krb

"Tím jsme si vytvořili větší a ´operativnější´ prostor v obytném pokoji," vysvětluje Radka Zedníková. Bytu prospělo i nové barevné ladění: světlé odstíny běleného dubu příjemně kontrastují s tmavým nábytkem.

V kombinaci se stěrkovanými stěnami získal interiér na eleganci a moderním vzhledu, aniž by rezignoval na odkaz slavných třicátých let, kdy byl dům postavený. I proto byly například ponechány původní prosklené skládací dveře v obývacím pokoji, které podtrhují akcent doby vzniku celého domu.

Původní dřevěné prvky krovu jsou opatřeny bílou lazurou ve stejném tónu jako moření podlahy

Novou dominantou se stal krb

Původní kuchyňskou linku nahradila nová, která poskytuje větší množství úložných prostor i lepší uspořádání. Kuchyně v odstínu jasmínu s kamennou pracovní deskou se více otevřela do prostoru. Obklad za linkou je z probarvené cementové stěrky.

"Kvůli kontrastu jsme zvolili tmavě šedý odstín," popisuje architektka. Parapet na okně nechala rozšířit, aby na něm bylo možné pěstovat bylinky přímo v kuchyni.

Na pohodlném a velkém sezení proti krbu může klidně odpočívat celá rodina. U sezení je navržen atypický konferenční stolek se zabudovanými boxy na ovladače a podobně.

Obklad za linkou je kvůli kontrastu z výrazně šedé stěrky

Obklad za linkou je kvůli kontrastu z výrazně šedé stěrky

Kuchyňská linka je v barvě jasmínu

Kuchyni v barvě jasmínu doplňuje pracovní deska z přírodního kamene

Novou dominantou celého obytného prostoru se stal krb. Jeho výjimečné postavení podtrhuje použití tmavého mozaikového japonského obkladového kamene.

Z koupelny se stala komora

Původní byt neměl horní patro stavebně oddělené, proto zde předchozí majitelé nemohli umístit ložnici. Naprosto chyběly úložné prostory, zato ve spodním patře byly dvě naprosto stejné koupelny. Podkroví se značným množstvím nevyužívaných šikmin tak představovalo vlastně ztracený prostor.

Koupelna ve spodním podlaží

Koupelna ve spodním podlaží využívá cementovou stěrku a oblázkové obklady

Vedle vany v koupelně nechybí ani velký sprchový kout

Vedle vany v koupelně nechybí ani velký sprchový kout

"Z jedné koupelny jsme vytvořili dětskou s vanou a sprchovým koutem, z druhé pak samostatnou toaletu a navíc komoru pro domácí práce. V horním patře jsme navrhli novou koupelnu přímo k ložnici rodičů," popisuje architektka Zedníková.

Hlavní ložnice rodičů je situována do horního patra s ateliérovým prosklením. I v tomto prostoru byly původní dřevěné prvky opatřeny bílou lazurou. Do jednoho ze štítů přišla nová samostatná koupelna. Od ložnice ji odděluje jen prosklená příčka.

Koupelna ve štítě patří rodičům

Šikminu za koupelnou využila Radka Zedníková pro výsuvné vestavné skříně. V druhém štítu podkroví pak umístila domácí pracovnu. Majitelka doplnila ložnici originálními nočními stolky v podobě dřevěného špalku, který barevné ladí s ostatními dřevěnými prvky.

Kvůli velkému prosklení prostoru dostala ložnice klimatizaci.

Výsuvné šatníky využívají šikminy

Výsuvné šatníky využívají šikminy, bílá barva čelních ploch splývá s bílou výmalbou stěn

Lehké vzpomínky na minulost: 30. léta připomínají skládací dveře i kruhové prosklení dveří do dětského pokoje

Lehké vzpomínky na minulost: 30. léta připomínají skládací dveře i kruhové prosklení dveří do dětského pokoje

Půdní byt

Plocha: 132 m2

Autorka: Ing. arch. Radka Zedníková, studio oooox

Spolupráce: Ing. arch. Hana Štěpková

Realizace: 2010

Na terasu lze vstoupit i přímo z ložnice

Na terasu lze vstoupit i přímo z ložnice

Stolky v podobě pařezu ladí s mořením trámové konstrukce

Stolky v podobě pařezu

Autor:




Nejčtenější

Sezení v jídelním koutě je zčásti na parapetu rohového okna.
Agáta Prachařová bydlí v „bunkru“, v němž jsou květináče s levandulí

Agáta a Jakub Prachařovi si každým rokem opakovali, že ty příští Vánoce budou bydlet ve svém domě. Stavba se však protáhla, a přestože ještě není stoprocentně...  celý článek

Malá dřevěná okna statku na Kokořínsku byla při rekonstrukci nově vyrobena...
Velké okno neznamená vždy nejlepší řešení. Vkus by neměl chybět

Okna odedávna charakterizovala nejen vzhled domu, ale také přímo jednotlivé stavební slohy. Vývoj tvarů, velikostí a výplní oken ovlivňoval dobový vkus a...  celý článek

Dům prezentuje dokonalou jednotu stylu, použitých materiálů i barev, a to jak v...
Oslík, lamy, ovce a koně. Srub na jižní Moravě má zoo a skvělý výhled

Srub na jižní Moravě má malou zoologickou zahradu s lamami, oslíkem, ovcemi a koňmi. Dům hlídají dva psi a zdobí tři kočky. Majitelé je mají pro radost a k...  celý článek

Nejvýraznějším prvkem pokoje je omyvatelná velkoplošná tapeta s mapou světa a...
Útulné doupě za 60 tisíc korun ovládla zvířata a tapeta s mapou světa

Manželé chtějí pro svého syna dětský pokoj inspirovaný safari. Útulné doupě musí mít ale praktický základ, s kterým bude chlapec dále růst. Rodiče si na...  celý článek

Obývací pokoj zůstal na stejném místě, pouze k němu přibyl kuchyňský kout.
Rekonstrukce panelákového bytu za 800 tisíc. Z původního nezůstalo nic

Hana si koupila v Novém Jičíně panelákový byt 2+1 velký 52 metrů čtverečních. Značně omšelý a s umakartovým jádrem mlel z posledního. Proměny se ujaly...  celý článek

Další z rubriky

Dům prezentuje dokonalou jednotu stylu, použitých materiálů i barev, a to jak v...
Oslík, lamy, ovce a koně. Srub na jižní Moravě má zoo a skvělý výhled

Srub na jižní Moravě má malou zoologickou zahradu s lamami, oslíkem, ovcemi a koňmi. Dům hlídají dva psi a zdobí tři kočky. Majitelé je mají pro radost a k...  celý článek

V georgiánském kostele z roku 1818 jsou čtyři ložnice, obývací pokoj v místě...
Zavětřili šanci a koupili kostel, kde se brali. Teď je z něj zlatý důl

Anne a Bill Monroeovi si zamilovali historický kostel sv. Lukáše v lesoparku Kielder na severu Anglie, ve kterém byli v roce 1987 oddáni a nechali pokřtít...  celý článek

Nad Neapolským zálivem stojí ve svahu vila, kterou od roku 1680 vlastnily...
Vila stojí v Neapoli už 337 let. Proslavil ji Oscar Wilde

Nad Neapolským zálivem stojí ve svahu vila, kterou od roku 1680 vlastnily desítky majitelů. Nejslavnějším byl Oscar Wilde, který v ní pobýval se svým přítelem...  celý článek

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.