Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Domy pro chudé vypadají jako tankery. Místo oken mají hasičská vrata

  1:00aktualizováno  1:00
Prostor, světlo, vzduch. Tyto principy měl nabídnout soubor sociálních bytů, které navrhl slavný architekt Jean Nouvel v roce 1986 ve francouzském městě Nimes. Místo "králíkáren" postavil byty o ploše 90 až 160 metrů čtverečních.

Sociální byty, které se ve Francii staví pro občany s omezenými příjmy, se financují ze státních půjček. Jean Busquet, starosta města, velmi stál o práci mladého architekta Jeana Nouvela a také chtěl oživit podobu města.

Velký bytový komplex Nemausus vznikl v místech, kde byly původně jen průmyslové sklady. V blízkosti pak stálo nepříliš malebné sídliště ze 60. let.

Nouvel se rozhodl zcela opustit tehdejší způsob výstavby levných bytů pro chudé se stísněnými malými pokojíky a maličkou koupelnou 1,5 × 2 m bez přístupu světla. V padesátých letech minulého století se ve Francii dokonce stavěly menší byty než kolem roku 1920.

Projekt Nemausus tvoří dva domy, které navrhl Jean Nouvel.

Projekt Nemausus tvoří dva domy, které navrhl Jean Nouvel.

Jean Nouvel tak šokoval dvou i třípodlažními byty s plochou 90 až 160 m2. Náklady na stavbu snížil tím, že použil sériově vyráběné díly pro průmyslové objekty.

Třeba velké čtyřkřídlé skládací dveře, jimiž lze otevřít obývací prostor na terasu, nejsou nic jiného než model pro hasičské garáže. Ovšem vylepšený, se snadnou manipulací, dokonalou zvukovou a tepelnou izolací.

Fotogalerie

Příběh hodně netradičního sociálního bydlení zachycuje další epizoda z francouzského seriálu Architektura (ČT2 v neděli v 15:30).

Jak se (ne)obcházejí zákony

Jean Nouvel použil jako tvar jednoduchý kvádr, který zdvihl na les pilířů. Tím získal prostor pro parkování, protože stavět podzemní garáže k sociálním bytů zákon zakazuje.

V zemi vyhloubil ještě nový prostor, takže auta sice stojí venku, ale zvenčí vidět nejsou a jsou zakrytá. Pilíře stojí po pěti metrech, aby mezi nimi mohla parkovat dvě auta.

Kovové "plachtoví" nad střechou i další prvky vytvářejí dojem velké lodi. Problém s nakloněným zábradlím, které vadilo bezpečnostní komisi, vyřešil Nouvel použitím kovových mřížkovaných tabulí tak, aby působilo dojmem pevného zábradlí. Dnes je obyvatelé používají i jako lavičky v parku.

Dveře na terasy se sériově vyrábějí, ale pro hasičské stanice!

Dveře na terasy se sériově vyrábějí, ale pro hasičské stanice!

Pod budovami postavenými na pilířích jsou místa na parkování.

Pod budovami postavenými na pilířích jsou místa na parkování.

Schodiště připevnil k fasádě, spojovací chodby probíhají po vnější straně budov orientované na sever. Na jižní stranu směřují terasy, každý byt má tak minimálně k dispozici dalších 15 m2.

Mezonet jako standard

Nouvel chtěl, aby lidé získali co nejvíce životního prostoru. Chtěl dokázat, že lze postavit byty s plochou o 30 až 40 procent větší za stejnou cenu jako malometrážní.

Jeho mezonety jsou dispozičně velmi jednoduché: ve středu či po straně bytu je centrální blok (v něm se našlo místo pro kotel, toalety a velkou skříň ve zdi), který odděluje kuchyň od obývací části.

Pohled na střechu jedné z budov

Pohled na střechu jedné z budov

Na jižní stranu směřují terasy k bytům, každá má minimálně 15 metrů čtverečních.

Na jižní stranu směřují terasy k bytům, každá má minimálně 15 metrů čtverečních.

Jean Nouvel

* 1945
Slavný francouzský architekt studoval na École des Beaux-Arts v Paříži. Je spoluzakladelem francouzského architektonického hnutí Mars 1976 a Syndicat de l' Architecture. Stal se jedním z organizátorů mezinárodní soutěže Les Halles, v roce 1980 založil první pařížské architektonické bienále. V roce 1981 vyhrál soutěž pro Arabský světový institut, který ho definitivně zařadil mezi nejslavnější evropské architekty.

V Praze je autorem budovy Zlatý Anděl. Jeho ateliér, který založil v roce 1994 s Michelem Pélissiém, má 140 zaměstnanců, řadí se mezi největší ve Francii. Má pobočky v Londýně, Kodani, Římě, New Yorku, Madridu a Barceloně.

Získal řadu prestižních ocenění, mezi nejvýznamnější patří Pritzkerova cena, Aga Khan Award, Wolfova cena za umění a další.

Nenajdete tu žádné další přepážky či dveře. Do horního podlaží vedou kovové schody (opět sériově vyráběné pro průmyslové objekty).

Tam je velká koupelna s denním světlem. Obývák lze otevřít na terasu pomocí vylepšených garážových vrat pro hasičské stanice. Některé byty mají i tři podlaží.

V domech byl zákaz cokoli měnit nebo vylepšovat pohledový beton. Jenže ve Francii spousta věcí dopadá podle hesla, že povolené je i to, co je zakázané. Lidé si tu dnes upravují byty podle svých možností i vkusu.

Nepodařilo se pouze jediné: aby nájmy bytů, které se postavily za stejné peníze jako malé, nebyly vyšší.

A tak lidé platí za "luxus" čtverečních metrů. Vyšší nájem sem pak často přivádí nikoli chudé, ale spíše umělecky zaměřené jedince, kteří oceňují zajímavou architekturu.




Nejčtenější

Sezení v jídelním koutě je zčásti na parapetu rohového okna.
Agáta Prachařová bydlí v „bunkru“, v němž jsou květináče s levandulí

Agáta a Jakub Prachařovi si každým rokem opakovali, že ty příští Vánoce budou bydlet ve svém domě. Stavba se však...

Přes atrium vstupuje do interiéru spousta denního světla i slunce.
Jak to dopadne, když stavební úřad dva roky odmítal plochou střechu

Všechno mohlo dopadnout špatně. Dva roky stavební úřad odmítal povolit plochou střechu, a tak mezitím na vedlejší...



Dům je krásně zasazený na rohovém pozemku v novozélandském Puhoi.
Bez dveří a stresu. Boj s rakovinou nasměroval rodinu do zelené oázy

Novozélandský architekt David Maurice hledal pro svou rodinu klidné místo. Toužil po obyčejné každodenní radosti. S...

Cihelná zeď natřená na bílo či zrepasované parkety odkazují na stáří domu....
Z barevného výbuchu vznikl byt plný světla a vtipných nápadů

Byt v domě ze 60. let minulého století potřeboval začít „dýchat“. Měl sice nadstandardní velikost 5+1, ale právě...

Hvězda filmu Kristián Oldřich Nový vlastnil víc než čtvrt století chalupu na...
Chalupáři stříbrného plátna. Podívejte se, kde to opravdu milovali

Byly jejich útočištěm, kam si odjížděli odpočinout od hektičnosti hereckého světa. Místo, které opravdu milovali, byť...

Další z rubriky

Španělský architekt a návrhář Fernando Abellanas si ve španělské Valencii...
Designér si vytvořil kancelář pod mostem, může v ní i přespat

Architekt a návrhář Fernando Abellanas si ve španělské Valencii postavil pod mostem malou kancelář. Svůj kompaktní...

Brasília je mladé město s fantastickou architekturou
Prezident Kubitschek postavil Brasílii za tři roky, jeden měsíc a pět dní

Před 115 lety se narodil Juscelino Kubitschek, brazilský prezident s českými kořeny, který se pustil do jednoho z...

Lůžko s matrací je velké 140 × 200 centimetrů. Postel má zvýšené hrany, aby...
Boj s garsonkou vyřešil obřím kusem nábytku uprostřed místnosti

Německý nábytkový návrhář Nils Holger Moormann přemýšlel, jak co nejlépe zařídit malý byt. Problém s malým prostorem...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.