Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Pořídili si k rodinnému domu wellness ze dřeva starého mlýna

  1:00aktualizováno  1:00
Když si manželé pořídili typový dům nedaleko Hradce Králové, byli spokojeni. Ale jen na chvíli, zjistili, že by mohli bydlet lépe. A tak s architektem stavbu dispozičně upravili. Nedávno se rozhodli pro další změnu: nechali si přistavět doslova wellnes centrum, velký pozemek to umožnil.

Dominantu odpočivného prostoru tvoří nádherný dřevěný trámový strop ze starého mlýna. | foto: Josef Neumann a Gebas atelier architects

Na pozemku s plochou téměř tři tisíce metrů čtverečních, který majitelé proměnili ve vysněnou zahradu, vznikl už před lety typový dům. Na konci 90. let došlo k výrazným dispozičním změnám, které lépe odrážely potřeby pětičlenné rodiny.

Dispozice se uvolnila a prosvětlila. Vznikl větší prostor v přízemí, který nabízí společné posezení u krbu a jídelního stolu s výhledem do zahrady a se vstupem na prostornou venkovní terasu.

Vnější fasádu přístavby tvoří přírodní kámen a staré dřevo.

Vnější fasádu přístavby tvoří přírodní kámen a staré dřevo.

Vedle velkého obytného prostoru s kuchyní obsahuje první nadzemní podlaží také halu, pracovnu, koupelnu, WC, prádelnu, sklad a spíž.

Ze stávající garáže byla pomocí nových příček vytvořena šatna, WC, část tělocvičny, zázemí sauny a sauna.

V nově přistavěných částech objektu pokračuje zbývající část tělocvičny, relaxační zóna a garáž. V patře se dispoziční řešení nezměnilo.

Zejména v létě však rodina využívá zejména prostornou venkovní terasu s letním posezením, letní kuchyň s krbem, koupací jezírko s molem a relaxační část domu. Pro tu se majitelé rozhodli v roce 2016.

Relaxace ve velkém

K domu navrhli architekti ze studia Gebas atelier architects, na které se investoři obrátili, přistavět tělocvičnu, prostornou saunu, ochlazovnu a relaxační zónu s výhledem do zahrady. Že nejde o malou přístavbu, svědčí nejlépe fakt, že jde o plochu 133 m2 (celý dům má zastavěnou plochu 355,70 m2, stávající zpevněná plocha pak 147,62 m2).

Fotogalerie

Architekti si nepřáli přidat k domu pouze nějakou hmotu ve tvaru kvádru, chtěli, aby fasády působila dostatečně plastickým a zároveň přívětivým dojmem. Prosto na ni využili více typů materiálů.

Na fasádách tak najdete obklad z přírodního pískovce a dřevěná prkna i trámy. Nové části objektu jsou z větší části také prosklené.

Dřevo ze mlýna

Místo dnes tak oblíbeného přiznaného betonu či betonové stěrky představuje v interiéru výrazný prvek dřevo. A ne ledajaké. Architektům a majitelům se podařilo získat smrkové a topolové dřevo a trámy ze starého rozebraného mlýna. Ten měl tři dřevěná poschodí, z nichž se použily trámové stropy a další dřevěný materiál. Dřevo se objevilo i na fasádě domu v exteriéru. Na realizaci „padnul“ téměř celý mlýn.

Kromě dřeva se na stěnách aplikovala také speciální stěrka (dekor Italia). Jde o starou italskou strukturu, kde se jako podkladový materiál používá travertin, teprve na něj přijde svrchní část stěrky. Vznikne tak struktura rezatého plechu, jako aktivátor zde funguje železitá barva (gel). Vše začne samo „reznout“ a za pár dní je proces hotový.

Kromě dřeva použili architekti jako obklad stěn i přírodní kámen.

Kromě dřeva použili architekti jako obklad stěn i přírodní kámen.

„Domácí wellness se stále častěji stává součástí našich architektonických návrhů rodinných domů a pomáhá jejich majitelům nasbírat zpět ztracené síly spojené se stále rostoucími nároky na naši fyzickou a psychickou kondici. Často do projektu zahrnujeme kombinaci přírodních materiálů, které jsou používány na podlahy a obklady stěn, dodají tak prostoru pocit tepla a útulnosti,“ hodnotí Ing. arch. Miroslav Gebas, autor projektu.

Podle něho je pro domácí wellness ideální samostatná část rodinného domu. „Nejvíc prostorově náročná bývá místnost, která je spojená s vodními procedurami, jako jsou bazén či hydromasážní vany. Další nezbytnou součástí domácího wellness bývá transparentní sauna zhotovená v kombinaci masivního dřeva a skla, dále odpočinková místnost spojená se zimní zahradou. Je na rozhodnutí klienta, která část wellness nakonec bude tvořit vizuální dominantu relaxačního prostoru,“ doplňuje architekt Gebas.

V tělocvičně jsou na podlaze tatami žíněnky, na stěně přírodní kámen.

V tělocvičně jsou na podlaze tatami žíněnky, na stěně přírodní kámen.

Technické informace

Projekt: 2015, dokončení realizace listopad 2016

Typ stavby: zděná

Užitná plocha přístavby wellness části: 133 m2

Velikost pozemku přiléhající k objektu: 2772 m2

Podlaha: keramická dlažba – mat, imitace dřeva Brown Chestnut, podlaha tělocvičny – beton a tatami žíněnka

Strop: dřevěný obklad – trámy a prkna ze starého mlýna

Vytápění: objekt je vytápěn samostatně elektrokotlem, podlahové vytápění plošně

Stěny: dřevěný obklad trámy ze starého mlýna a obklad z přírodního kamene Wallstone N3002

Sauna: na míru Dyntar

Dveře: zárubně ze starého mlýna, dveře dřevěné - prosklené, pískované – gravírované mat

Světla: Molto Luce

Nábytek v relaxační místnosti: Donate

Saunu vyrobila na míru firma Dyntar. Osvětlení lze měnit podle přání.

Saunu vyrobila na míru firma Dyntar. Osvětlení lze měnit podle přání.

Autor projektu

GEBAS atelier architects

Ateliér s téměř dvacetiletou zkušeností tvoří profesionální tým architektů, projektantů a techniků. Ročně ateliér realizuje desítky nízkoenergetických individuálních nebo typových domů na klíč a jiných staveb většího i menšího rozsahu.

Ateliér má architektonické zkušenosti nejen s obytnými stavbami, ale také s průmyslovými, polyfunkčními či sportovními objekty, věnuje se i územním plánům měst a obcí.

Hlavní důraz klade na kvalitní detail, dobré řemeslo, komplexnost řešení a individuální přístup.

Motto ateliéru: „Vzájemné porozumění, respekt, pokora a zodpovědnost jsou základem při naší práci. S každým novým konceptem přichází nová energie.”

Autor:



Nejčtenější

Dvě děti do pokoje 2×4 metry nepatří. Ale kam s nimi v malém bytě?

Kuchyňský kout

Příjemná lokalita, krásný výhled, světlý byt. I to jsou důvody, proč se rodina s dvěma dětmi nechce stěhovat, třebaže...

Největší tajemství rohového domu uvidíte jen z vrtulníku. Je jeho pýchou

Rohový dům v sobě spojuje byznys a rodinné zázemí.

Do práce seběhne pár schodů, zacvičí si mezi psaním e-mailů a důležitou schůzkou a dceru nechá plavat v bazénu na...



Odešli ze světa financí a rok mýtili les. Srub mají dokonale promyšlený

Srub zaujme svou konstrukcí již zvenku.

Srub zasazený na pozemku v blízkosti lesa je obklopený volným nezastavěným prostorem a pastvinami s koňmi. Koncept...

Malý byt 1+1 za čtyři týdny pořádně prokoukl. Sluníčkově žlutá je pryč

Projekt studio připravovalo tři týdny. Samotná proměna trvala další čtyři týdny.

Byt v přízemí činžovního domu na Starém Městě volal již dlouho po modernizaci. V roce 2002 byl těžce zasažen povodní....

Jazzman Rudy Linka jezdí z New Yorku na část roku na chalupu na Šumavě

Realizaci kuchyně svěřili Linkovi Jiřímu Lukáškovi ze společnosti Sedlák...

Jeho velká cesta začala v roce 1980, kdy jako devatenáctiletý opustil Československo, aby mohl naživo poslouchat...

Další z rubriky

Tři dny strávené v zážitkové minichatě odbourají stres. Nahradí i léky

Zásah budovy do přírody je minimalizován postavením chatky na sloupky.

Chráněná postel uprostřed přírody? Či spíše novodobý stan, který nemusíte stavět? Co víc potřebujete, abyste si...

Majitele vily oddělují od okolní přírody většinou jen skleněné stěny

Architekti studia OUTOFBOX tomu říkají „asketický design“. Impozantní dům ze...

Dům, který okamžitě upoutá, ale zároveň dobře zapadá do okolní malebné kopcovité krajiny, navrhli architekti ze studia...

Nezdravé podlahové krytiny poznáte i po čichu, budete je cítit

Děti se na podlaze pohybují bezprostředně, proto je důležitá její zdravotní...

Není žádná novinka, že se z řady materiálů uvolňují těkavé látky. A platí to i o materiálech přírodních. Jenže pokud po...

Najdete na iDNES.cz