Domácí studna může skrývat zdravotní nástrahy

  • 19
Víte, jakou pijete vodu? Tato otázka je adresována všem, kteří mají u svého domu vlastní studnu. Jak bylo totiž zjištěno při celostátním průzkumu, po mikrobiologické stránce více než 90 procent studní nevyhovuje zdravotní normě. A příčiny?
Hrubé závady v těsnosti fekálních jímek, hnojišť, odpadních žump, kanalizace a podobně. Pronikání nebezpečných složek do zdrojů pitné vody vždy hrozí průjmovým onemocněním, epidemií žloutenky či tyfu. A to není řeč o chemických škodlivinách, mezi nimiž prim hrají dusičnany. Ty nepříznivě ovlivňují schopnost krve zásobovat tělo kyslíkem, což je nebezpečné zejména u kojenců do šesti měsíců. Dlouhodobé konzumování vody s vysokým obsahem dusičnanů může mít podíl i na vzniku rakoviny.

Domácí studna trpí v zimě i v létě
Ke změně kvality vody nejčastěji dochází během zimního období, kdy sníh či častější deště nejen doplňují podzemní prameny vody, ale současně do sebe vstřebávají jak prospěšné, tak škodlivé látky, se kterými se při svém putování pod zemí setkávají. To však nelze brát jako směrodatné pravidlo.

Kritická situace může nastat i během suchého léta (či podzimu), kdy poklesem množství vody ve studni na minimum koncentrace fekálních nečistot (pronikajících do vody překročit kritickou mez. Například když se studna v obci bez čističky nachází poblíž netěsné kanalizace splaškových vod a neodpovědní sousedé do ní ze své žumpy vypouštějí tekutý obsah. Mnohé majitele studní však trápí i přetrvávající následky po loňských záplavách, ale někde už i po letošních přívalových deštích, které rovněž mohou být příčinou náhlého znečištění studní.

Občasná kontrola se vyplatí
V jakých intervalech je třeba si nechat udělat rozbor vody ze studny sloužící jen pro vlastní potřeby, to není přesně stanoveno. Doporučuje se občasná kontrola. Je tedy na zvážení každého soukromého uživatele, v jak rizikových podmínkách se jeho studna nachází, jak si cení svého zdraví a jak často chce "obětovat" několik stokorun pro získání jistoty, že voda z vlastního zdroje je v pořádku. V každém okrese i větším městě je k dispozici některá z laboratoří, ať už hygienické stanice, vodohospodářské organizace nebo laboratoř soukromá.

A co je k rozboru třeba?
"Po příchodu do laboratoře dostane zákazník dvě odběrové nádoby a s nimi i instrukce, jak při odběru vzorků vody postupovat," říká vedoucí chemicko-mikrobiologické laboratoře Inspekta v Praze 4 Karel Heřmánek.

Několik rad, jak na to
1. Vzorek vody pro mikrobiologické vyšetření se odebírá do sterilní lahve o objemu 250 ml nebo 500 ml (podle charakteru rozboru).

2. Vzorek vody pro chemické vyšetření se provádí do odběrové lahve o objemu 500 ml nebo 100 ml.

3. Při odběru z vodovodního kohoutku nebo z pumpy se voda nechá nejméně pět minut stejnoměrně odtékat a potom se naplní lahev. Tam, kde voda stále odtéká, se odebírá vzorek přímo a před odběrem se nemění průtok.

4. Při odběru nesmí dojít ke kontaminaci vzorku. Odběrné lahve se otevírají těsně před odběrem a plní se tak, aby mezi hladinou vzorku a zátkou zůstal vzduchový prostor asi dva centimetry.

5. Do průvodky vzorku vody se zaznamená datum a místo odběru, případně okolnosti, které mohou ovlivnit mikrobiologickou kvalitu vody.

6. Po odběru se musí voda dopravit do laboratoře v co nejkratší době, nebo uchovat vzorek v chladničce (nejdéle 24 hodin).

V laboratořích Inspekty trvá rozbor týden a v základním provedení stojí 500 korun. Je-li však dělán v širším rozsahu pro kolaudační řízení nové studny, cena činí 1010 korun.

Autor je spolupracovníkem redakce

Není voda jako voda
Chemicky čistá voda, učebnicová H2O, v přírodě existuje jen vzácně. To, co lidé pijí, je ve skutečnosti složitá sloučenina obsahující stovky různých prvků. Některé z těchto látek minerální i organické povahy jsou v optimální koncentraci, přinášejí tělu prospěch (například kyslík, vápník, hořčík apod.), jiné i v malé dávce škodí. Ne každá voda proto může být pitná, což je stanoveno zdravotními normami.

Lidé, kteří čerpají vodu ze studní mají nyní problémy nejen s jejím nedostatkem, ale i kvalitou.