Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Domácí pekárna: denně čerstvé pečivo za babku

aktualizováno 
Také jen stěží odoláváte vůni a chuti čerstvě upečeného pečiva? Existuje jednoduché řešení, jak si jej dopřát pravidelně. Doma, na chalupě, ve všední den i ve svátek, bez velké námahy a levně. Stačí pořídit si domácí pekárnu, která za vás vše obstará.
Domácí pekárna

Domácí pekárna vám připraví každý den čerstvý chleba. | foto: Archiv Living

Tyto přístroje totiž zvládají kromě samotného pečení i celý přípravný proces. Zahřejí suroviny na správnou teplotu, vše promíchají, uhnětou těsto, ohlídají správnou teplotu kynutí a nakonec upečou křupavý chléb.

Stačí jen vložit do nádoby potřebné suroviny a zvolit příslušný program. Žádné další špinavé nádobí, mísy, vály, plechy nebo hrnce.

Proč ho pořizovat?
Koupit si pekárnu, která patří v zahraničí mezi běžné domácí spotřebiče, má hned několik výhod. Ti, kteří rádi experimentují, mohou připravit kromě klasického bochníku různé druhy chleba podle vlastní chuti – s kořením, česnekem, slunečnicovým semínkem nebo s rozinkami... Fantazii se skutečně meze nekladou. Přitom se vyhnete použití různých chemických přídavných látek, které velké pekárny do svých výrobků z technologických důvodů běžně přidávají.

Kromě tradičního chleba můžete v domácí pekárně upéct také různé mazance, sladké i slané pečivo, chléb pro bezlepkovou dietu, vypracovat syrové kynuté těsto na buchty či pizzu nebo připravit ovocnou marmeládu. A to nejlepší nakonec, výroba domácího chleba vás vyjde levněji než chléb kupovaný v obchodě.

Správná volba
Při výběru pekárny se řiďte hlavně počtem členů rodiny a podle toho volte obsah pečící nádoby. Pro čtyřčlennou rodinu je vhodný obsah 1200–1300 g. A pak částkou, kterou jste ochotni obětovat.

V případě, že se jedná o málo rozšířenou značku, berte v potaz také dostupnost servisu. Pak už si stačí jen vybrat, kolik programů by měla vaše pekárna mít. Ty totiž určují, jaké druhy pečiva (např. celozrnné, bezlepkové, bagety, croissanty, rohlíky, pizzu, apod.) si budete moci připravit.
 
Pekárnu pořídíte už od 1100 korun, přičemž i za tuto sumu dostanete plně automatickou přípravu těsta a chleba. Od dražších modelů, které mohou dosahovat ceny okolo 6500 korun, se liší nižším příkonem, menším obsahem nádoby a počtem programů.

Dražší spotřebiče jsou vybaveny nadstandardními funkcemi, jako je například dávkovací automat, který dodatečně přidá do těsta suroviny jako je sušené ovoce, rozinky či jiné přísady, takže přípravu pečiva nemusíte hlídat.
 
Většina pekáren má i digitální třináctihodinový časovač, který zajistí, aby byl chléb čerstvě upečený hned po probuzení nebo příchodu z práce. Zajímavá je volba jedné ze tří velikostí bochníku a kontrola barvy kůrky, která může být světlá, středně propečená či tmavá, dle vašeho vkusu a chuti.

Samozřejmostí u každé pekárny by měla být bezpečnostní teplotní pojistka proti přepálení nebo ochrana při vypnutí elektrického proudu. Ta zaručí, že po obnovení přívodu proudu přístroj pokračuje v pečícím procesu bez nutnosti znovu nastavovat program.

Příjemným bonusem při nákupu pekárny je kromě podrobného návodu k obsluze a servisního adresáře také kuchařská knížka s recepty na bílé, tmavé, sladké i bezlepkové pečivo, u některých přístrojů také několik druhů odměrek na suroviny.

Jak pekárna pracuje
Všechny pekárny fungují na podobném principu, liší se jen počtem hnětacích nástavců. Což ovlivňuje tvar bochníku (kvádrový, nebo krychlový) a počtem programů. Plně automatická pekárna skrývá pod víkem vyjímatelnou nádobu s hnětacími nástavci.

Do ní se sype mouka a další ingredience na přípravu těsta. Nejdůležitější pro zdárný výsledek je přitom právě přesné dávkování jednotlivých surovin podle receptu. V opačném případě se může stát, že těsto na chleba dostatečně nevykyne nebo po upečení svrchní kůrka propadne apod.

Po vložení surovin do kovové pečicí formy se pak podle zvoleného programu odehrává celý proces, který včetně přípravy těsta a pečení trvá od nejkratších dvou hodin (tzv. rychlé pečení nebo pečení bezlepkového pečiva) až do šesti hodin, za které se připraví těsto a upeče chléb francouzský.

Po dopečení se nádoba s hotovým bochníkem vyjme, chléb se vyklopí a mísa se po vystydnutí zevnitř lehce omyje. Díky tomu, že je pečící forma vybavena nepřilnavým povrchem, dobře se ošetřuje a nezůstávají na ní žádné kousky těsta.

Na některé druhy pečiva, které vyžadují jiný tvar, než může pekárna upéci (například pizza), přístroj připraví těsto a v tomto případě funguje jako robot na hnětení. Tak například těsto na pizzu přístroj připraví za 45 minut a pak se pizza peče klasicky v troubě.


Další informace k tématu najdete v Living Kuchyně 3/2005

Autor:



Nejčtenější

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...

Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...



Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo...

Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se...

Oceněná kuchyň, z níž sálá pohoda francouzského venkova

Bílá barva vyšla majitelům jako jednoznačně nejlepší řešení, je nadčasová.

V interiéru nového rodinného domu kousek od Nitry se mladému páru podařilo vytvořit velmi příjemnou atmosféru. Z jejich...

Lubor s Helenou si navrhli bungalov, sedlovou střechu nařídili úředníci

Obě křídla domu se zřetelně odlišují různými materiály a barvou fasády,...

Lubor s Helenou se po prozkoumání cen bytů a starších domů v Praze a okolí rozhodli, že bude nejlepší postavit si...

Další z rubriky

Oceněná kuchyň, z níž sálá pohoda francouzského venkova

Bílá barva vyšla majitelům jako jednoznačně nejlepší řešení, je nadčasová.

V interiéru nového rodinného domu kousek od Nitry se mladému páru podařilo vytvořit velmi příjemnou atmosféru. Z jejich...

Jak vybírat sklenice nejen na šampaňské a užít si kvalitní víno

Výběr vhodných sklenic je pro požitek z vína velmi důležitý.

I abstinenti si poslední den v roce dopřejí alespoň sklenku sektu na půlnoční přípitek. Jiní dají přednost třeba bílému...

Kuchyň do malých bytů se vejde i do skříňky na kolečkách nebo pod stůl

Každý centimetr je dokonale využitý.

Kuchyně v expozicích veletrhu Eurocucina, který v Miláně každé dva roky doprovází slavný veletrh Salone del mobile,...



Najdete na iDNES.cz