Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Do nádherného rodinného domu se vchází obrovskou dírou v zemi

  1:00aktualizováno  1:00
Dvoupatrová vila ve švýcarských lázních Vals se nebojí být jiná. Skrývá se pod zemí, vchází se do ní podzemní chodbou a uvnitř je vymalovaná černě. Unikátní Villa Vals má klenby z překližky, stěny z kamene a na terase dokonce vyvěrá pramen místní léčivé vody.

Za nápadem domu vnořeného do kopce stojí architekti Bjarne Mastenbroek z nizozemského architektonického studia SeARCH a Švýcar Christian Müller. | foto: Iwan Baan

Uprostřed švýcarské vesničky Vals, ve které žije asi tisícovka obyvatel a která již před lety proslula svými termálními lázněmi, vyrostla (nebo možná lépe zarostla) neobvyklá stavba, vzdáleně připomínající bunkr.

Obyvatelům poskytuje plnohodnotné zázemí včetně moderních technických zařízení a její provoz je dokonale ekologický a ekonomicky úsporný. Velký podíl na tom má samozřejmě i to, že dům je z velké části situován pod zemí, a tak je přirozeně tepelně izolován.

Za nápadem domu vnořeného do kopce stojí architekti Bjarne Mastenbroek z nizozemského architektonického studia SeARCH a Švýcar Christian Müller.

Z terasy domu se nabízí impozantní výhledy.

Z terasy domu se nabízí impozantní výhledy.

 Do svahu, ve kterém vila leží, bylo nutné vyhloubit jedenáct metrů hlubokou jámu, která se zpevnila litým betonem a stala se tak jakýmsi hnízdem pro samotnou stavbu. Její zešikmené stěny poskytují obyvatelům úchvatné vyhlídky na údolí Graubünden a hory tyčící se nad ním.

Stavební povolení ve Švýcarsku

Proces přidělení stavebního povolení ve Švýcarsku se liší v jednotlivých kantonech a často i v obcích. V oblasti okolo vísky Vals je vydání povolení řízeno poměrně velmi přísnými kritérii. Nedílnou součástí žádosti o stavební povolení je maketa zamýšlené stavby a navíc dřevěný model ve skutečné velikosti na pozemku. Model samozřejmě není detailní, vyznačuje jen rohové body domu, a to i ty nejvyšší, výškové. Sousedé a úřady tak mohou posoudit, jak nová stavba zasáhne do podoby obce či krajiny. Nepodivujte se tedy, pokud při dovolené ve Švýcarsku uvidíte pozemky, ze kterých budou čnít do výšky hranoly a latě. Jde o zcela běžnou přípravu stavby.       

Dokončení stavby trvalo nakonec celé čtyři roky. Od samého začátku byla ambiciózně naplánovaná vila kladně vnímaná i švýcarským stavebním úřadem, který prominul i zkonstruování malé makety dřevěné stavby, která musí ve Švýcarsku nutně předcházet každému konečnému schválení stavebního povolení.

Úřad a sousedé tak mohou vždy reálně posoudit, zda se stavba hodí do daného prostředí. V tomto případě se ale kvůli náročnosti vytvoření dřevěného modelu udělala výjimka a začalo se rovnou stavět.

Do vily lze přijít po stupňovitém kamenném chodníčku, který ústí na oválné terase výkroje domu. Druhou možností je dvacet dva metrů dlouhá podzemní chodba. Do ní se vstupuje skrz nenápadnou původní stodolu z dřevěných latí a kamene. Stojí ve svahu na okraji pozemku.

Prosklená stěna domu vede na terasu.

Prosklená stěna domu vede na terasu.

Její podoba je zcela typická pro místní tradiční architekturu. Ve stodole jsou úložné prostory a malé posezení. V zimě si zde můžete nejen odložit, ale hlavně se i zahřát u krbových kamen a poté se vydat do sklepa stodoly, odkud vede dlouhá chodba se schodištěm až do obývacího pokoje. Z chodby lze vyjít i přímo na oválnou terasu.

Obývací pokoj je černě vymalovaný a stropy i některé stěny jsou z pohledového betonu. Z obývací zóny lze po třech schůdcích z neopracovaného kamene sestoupit do kuchyně, na kterou navazuje velká jídelna.

Jednoduchá kuchyň má otevřené ohniště.

Jednoduchá kuchyň má otevřené ohniště.

Celý prostor je prosklený a umožňuje vstup na venkovní terasu. Ve spodním patře je také jedna ze tří ložnic domu, koupelna a šatna. Další ložnice s vlastním sociálním zařízením jsou v patře domu a na galerii. Celkem má dům téměř 160 metrů čtverečních plochy.

Vybavení vily dokonale koresponduje se samotnou stavbou, kde jsou nejdůležitějšími materiály beton, dřevo a kámen. Ani uvnitř si vila nehraje na povrchně luxusní sídlo.

Na návrzích a vybavení interiéru se podíleli známí nizozemští designéři a architekti, jako například studio JVM návrháře Jeroena van Mechelena nebo designéři z kultovního obchodu Thomas Eyck, ze kterého jsou ve vile textilie a osvětlení.

Na okraji pozemku stojí stodola, ze které vede podzemní chodba do obývacího

Na okraji pozemku stojí stodola, ze které vede podzemní chodba do obývacího pokoje podzemního domu.

Aby vila uvnitř nepůsobila příliš vyumělkovaně, přidal Christian Müller i pár vlastních kousků: sedátka a koše z Japonska, starou nizozemskou vojenskou bednu a obrazy své ženy, Mariety Reijerkerk.

Villa Vals se po celý rok pronajímá. Komfortně si v ní může užívat prázdniny až osm dospělých a čtyři děti. Užívat si pohledu z modré vany na alpské svahy s pasoucími se krávami můžete již v přepočtu od 20 tisíc korun za prodloužený víkend.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...

Dům v bývalé chatové kolonii je promyšlený do posledního detailu

Přízemí ve skle, patro ve dřevě – to je základní výtvarný koncept fasád. Šikmo...

Návrhy Jiřího Zábrana se vyznačují jednoduchostí a svěžím myšlením na pomezí architektury a moderního sochařství. Ale...



Oceněná kuchyň, z níž sálá pohoda francouzského venkova

Bílá barva vyšla majitelům jako jednoznačně nejlepší řešení, je nadčasová.

V interiéru nového rodinného domu kousek od Nitry se mladému páru podařilo vytvořit velmi příjemnou atmosféru. Z jejich...

Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...

Český architekt zvládl na výbornou rekonstrukci domu na Sardinii

Pro úpravy v exteriéru i interiéru použil Martin Frank šedý kámen, typický pro...

Stavba na skalnatém útesu nad mořem na Sardinii byla postavená už na přelomu padesátých a šedesátých let jako dvojdům....

Další z rubriky

Americké Versailles má 58 pokojů a 476 oken. Prodává se za miliardu

Luxusní sídlo v Mahwah v New Jersey má 58 pokojů, 476 oken, dva bazény, saunu,...

Luxusní sídlo v Mahwah v New Jersey má 58 pokojů, 476 oken, dva bazény, saunu, posilovnu, vinný sklep i promítací sál....

Dům, kde bydlel prezident Reagan, původně patřil bohatým Rusům

Pohled na dům ze zahrady

Kdo je bohatý, chce, aby to bylo vidět i na jeho domě. Příkladem jsou v Los Angeles stavby, které se zde objevily kolem...

Všude barvy, listy palem a květiny na stěnách. Proměna, která se povedla

Vedení oblíbeného havajského hotelu Shoreline ví, že nejlepší reklamou jsou...

Hotel Shoreline Waikiki, který stojí nedaleko proslulé pláže v Honolulu, si vzali do parády architekti z ateliéru BHDM....



Najdete na iDNES.cz