Krátký čas na přípravu pokrmů, méně špinavého nádobí, úspora elektrické energie, pohodlí či více možností při úpravách pokrmů, to všechno jsou výhody, které ocení každý moderní člověk.
Rozměry a design
Pokud vám doma mikrovlnka stále chybí nebo přemýšlíte o nákupu nového typu, zvažte nejdříve, co od ní očekáváte, jak často a k čemu ji budete využívat.
Na trhu se setkáte s mikrovlnnými troubami řady velikostí i různých designů, existují například i typy přizpůsobené do rohu kuchyňské linky.
Důležitým parametrem je hlavně objem vnitřního prostoru pro úpravu jídel, který je nejčastěji v rozmezí od 14 do 36 litrů, i když některé výrobky dosahují až úctyhodných 45 litrů! Konkrétní rozměry se liší podle výrobce a typu přístroje.
Samozřejmostí by měl být otočný talíř (čím větší, tím lepší, u některých typů může být výsuvný) a chybět by nemělo ani osvětlení vnitřního prostoru při otevřených dvířkách a časový spínač. Užitečná je rozhodně dětská pojistka a nastavitelný stupeň výkonu. Pokud ten u trouby chybí, může jej částečně nahradit spínač pro rozmrazování.
Umístění
Mikrovlnné trouby se vyrábějí jako samostatné, volně stojící a vestavné modely s možností umístění do skříňky kuchyňské linky. V obou případech je potřebné dostatečné odvětrání.
Z toho důvodu je možné k mikrovlnné troubě dokoupit rámeček, který zajistí, aby měla mikrovlnná trouba kolem sebe dostatečný odvětrávací prostor. Pokud ji umístíte na jednoduchou polici nebo na desku kuchyňské linky, bude přístup vzduchu dostatečný.
U obou modelů si můžete vybrat, jakým způsobem se budou otvírat dvířka trouby - zda do boku, nebo výklopným způsobem směrem dolů, kdy dvířka tvoří praktickou podložku pro talíř.
Jak funguje?
U každé mikrovlnky je potřeba se rozhodnout, které z nabízených funkcí opravdu využijete, bez kterých se naopak klidně obejdete a které pravděpodobně vůbec nevyzkoušíte, a je tedy zbytečné za ně platit.
Mezi základní funkce, pro které jsou mikrovlnné trouby tak vyhledávány, patří kromě ohřívání předem uvařeného jídla, které můžeme na talíři po vyjmutí z mikrovlnky ihned servírovat, také rychlé rozmrazování a vaření.
Pokud si vystačíte s těmito možnostmi a nehodláte mikrovlnnou troubu využívat intenzivněji, postačí vám zcela jistě obyčejná monofunkční mikrovlnka bez grilu s výkonem okolo 700-800 W.
Jestliže ale chcete vymýšlet větší kuchařská díla, dopřát si křupavou pečeni, zapékat či gratinovat, je dobré pořídit si přístroj s grilem (bifunkční) a výkonem okolo 1000-1250 W.
V případě, že rádi pečete maso nebo moučníky a zapékáte, pořiďte si variantu trifunkční trouby kombinované s grilem a horkovzdušnou troubou.
Svým vybavením a možnostmi se pomalu vyrovnají klasickým troubám a v některých případech je mohou i zcela nahradit. Některé dražší spotřebiče nabízejí kromě základních funkcí také například program zdravé vaření v páře, automatické rozmrazování a pečení podle hmotnosti a typu potravin, šanci uložit si nejpoužívanější postupy do paměti, možnost naprogramování začátku a konce provozu až 24 hodin dopředu, udržování stálé teploty a podobně. Záleží jen na vás, jestli dané funkce využijete, nebo nikoli.
Další informace k tématu najdete v Living Kuchyně 2/2005
Mikrovlnná trouba je dnes běžnou součástí kuchyně. |
Mikrovlnná trouba s displejem a slotem pro SD karty. |