Diskuse k článku

Žijeme v krabičkové době a zároveň vzpomínáme na vaření babiček

Únorový veletrh Ambiente ve Frankfurtu, zaměřený na vybavení domácností, je především kontraktační akcí, není určený k nákupům pro veřejnost. Ale možná právě proto nejvíce odráží realitu, s níž se běžní zákazníci následně potkají v obchodech.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

L50u70c54i38a86n 24P12a70p97a53z10i26a16n 5884437891395

Nežiji v žádné krabičkové době, krabičková jídla nejím.

0/0
26.2.2018 22:20

J98a19k36u74b 97F23e30i21f12a97r 7459449906469

Jděte už všichni s těma krabičkama kamsisi. Jíst takto je naprosto nedůstojné. Oběd by měl být součástí kultury a ne jen o tom rychle něco občas teplého naházet do hlavy. Takhle se na "nás" podepsal socík!

+1/−1
22.2.2018 8:46

D88a46n21a 44P63o62l50a62n66e76c43k20á 3126715127925

No neřekla bych. Za socíku bylo dost jedno, jak dlouho jste obědval, nikdo to neřešil. To až teď máme na oběd půl hodiny. Ale nestěžuju si. Navařím si, co mi chutná a do hospody na oběd téměř nechodím. Žiju zdravě.:-)

+3/−1
22.2.2018 9:11

J58a87n48a 37K46u14b54o94v51á 6579342268840

Ale jděte.

Nemám tak blízko práce restauraci, kam bych stihla dojít, objednat si, v klidu sníst a zase odejít.

Takhle si někdy jen cestou koupím bagetu, ale někdy si prostě donesu jídlo s sebou, to si ohřeju, sednu si s ním do "zasedačky" a prostě se v klidu najím.

Socík bych sem netahala, tehdy se během "oběda" někdy stihnul i holič, masna a zelinář.;-D

+2/0
22.2.2018 9:49

D25a66n35a 17P17o20l79a94n53e78c37k87á 3466525597405

Přesně tak.

0/0
22.2.2018 10:13

J87a20r57m19i18l49a 56P94í62c10h84o90v26á 5922167374343

Kecy, lidi z fabriky stihli tak akorát dojít do závodky, naobědvat se a hurá zpátky k mašině. Podobný kydy může vypouštět někdo, kdo v té době nežil, za obchůzku "holič, masna a zelinář" by dotyčného sprdnul šéf a prémie by šly do kytek.

0/0
22.2.2018 10:49

Š77á50r19k18a 13M93a60t32y97á14š18o21v49á 1101615942639

jak kde, lidi si z fabriky jen tak přes píchačky neodešli....kancelářské krysy jo...

+1/0
22.2.2018 13:17

A63l47e75n17a 76V75e19s40e53l17á 3353871775608

Kultura stolování je fajn věc, ale pokud má člověk jíst zdravě, cenově přijatelně a neprodlužovat si o zbytečně dlouhou pauzu na jídlo pracovní dobu až kdovíkam, tak je lepší z něčeho slevit a kulturu si nechat na setkání celé rodiny u večeře či víkendového oběda.

0/0
22.2.2018 14:25

J72i98n63d67ř11i50š32k83a 25B96u86r20g44e48r83o22v10á 3335954618385

V pracovním týdnu se šetří čas, ale o víkendu nutno navařit podomácku. To bylo vždy moje přesvědčení. Sama jsem vstávala jako malá v sobotu do vůně buchet a slepičí polévky a nejinak to měly moje děti. Dnes tím překvapuji vnuka, když na víkend zavítá k babičce - vstane a hned - co to tu voní?!:-)))

+3/0
22.2.2018 5:03

V67í61t 26S11t74r98o76u58h86a35l 1432297533442

A co jídelní termosky od Esbitu https://esbit.de/en/majoris-stainless-steel-food-jug-fj600tl-dg/ . Esbit tam měl taky stánek a jsou už dostupné i u nás

0/0
21.2.2018 20:13

I21v85a41n59a 53P41e78t31e78r30k66o40v70á 2557416176113

Oba dědečky jsme spálili, tak jsme si už na vaření babiček netroufli a dali jsme je do krabiček...

+12/0
21.2.2018 12:46

P91a26v31e14l 47S46o66b35o50t54k35a 5380714

Krabičky, mikrovlnka a rakovina.

Víte, že při smažení vznikají rakovinotvorné látky přepalováním tuků?

A víte, na jakou teplotu se ohřívá tuk v mikrovlnce?

Voda vaří při (téměř) 100 stupních Celsia, ale teplota je statistická záležitost - jde o energii jednotlivých molekul, a ta při mikrovlnném ohřevu dosahuje daleko vyšších hodnot.

Samozřejmě molekula vody energii okamžitě předává - a o to tu jde, co při tom dělá s molekulou tuku nebo bílkoviny, kterou ohřívá.

Kdo nevěří - opravdu necítíte podobnou "vůni" při přípravě jídla v mikrovlnné troubě a při přepalování oleje smažením?

+1/−9
21.2.2018 12:42

M52i89c90h13a71l 36T67e72s51a30ř 4588462820951

"opravdu necítíte podobnou "vůni" při přípravě jídla v mikrovlnné troubě a při přepalování oleje smažením?"

Ne, nikdy. A to mám po mamince solidní čuchometr.

+9/0
21.2.2018 12:52

P43a44v37e31l 27S78o33b50o13t32k40a 5730484

Čich si velmi rychle zvykne - pokud jedete na delší dovolenou např. do Indie nebo jiné exotiky, po návratu cítíte úplně jinak.

Neberte to tedy podle čichu, ale podle fyziky a chemie.

Něco málo o teplotě např.: "Lampa: Čo je najnižšia teplota"

0/0
21.2.2018 13:22

S73t34a13n85i53s91l16a76v 75P49i66š82t14ě48k 1376508949715

Jedine z cim se da s vami souhlasit je - nepouzivat plastove nadoby k ohrevu v mikrovlnce (minimalne ty neznackove) Varne sklo je podle me nejlepsi.

Muzete rozvest tu myslenku to tom, ze "teplota je statisticka zalezitost?"

Jak se lisi predani energie od molekuly vody co byla orata mikrovlnami od te co byla ohrata v bezne troube?

Jinak v mikrovlnce nesmite pripravovat jidlo tak dlouho jak v bezne troube. To pak neni divu, ze se vam spali.

+2/0
21.2.2018 19:10

P66a63v50e33l 90S22o33b17o58t47k12a 5850684

nene, podívejte se na ten dokument Lampa:...

V troubě jde o klasický přenos tepla prostorovým ohřevem a vedením, tj. odhylky v energiích molekul nejsou velké, ale mikrovlnmy ohřívají jednotlivé molekuly vody - a to na velmi vysoké teploty, vyšší, než je teplota přepalování tuků.

0/−3
21.2.2018 19:19

D72a96n87a 93P48o48l44a14n53e75c28k67á 3936695477225

Že vy se znáte s tím cvokem z SPD, ten má podobný teorie?

0/−1
22.2.2018 9:06

D40a94n10a 18P59o72l20a96n50e42c89k62á 3466435687745

Takže znáte.;-D

0/−1
22.2.2018 9:15

P88a80v93e85l 26S53o88b12o60t67k22a 5870324

Nevím koho myslíte, ale posouzení zdravotní nezávadnosti mikrovlnného ohřevu vychází pouze z toho, že foton mikrovlnného záření nemá dostatečno energii (v porovnání s roentgenovým nebo gamma zářením), aby rozbil vazbu molekuly.

Ná ale píšu o něčem jiném - mikrovlné pole v troubě je nehomogenní (stojaté,...) a je otázkou, na jakou teplotu zahřívá v místech lokálních maxim vodu - zda je to více než řekněmě 200 stupňů, které stačí k přepalování tuků.

0/0
22.2.2018 9:33

D64a95n51a 84P93o28l51a12n77e18c10k86á 3896535157575

200 stupňů u vody už je dávno pára ..... Páru v MW vytvářet nebudu.

+1/−1
22.2.2018 9:40

P81a67v20e17l 53S77o23b75o61t95k85a 5160964

To neplatí o molekulu vody ohřívanou mikrovlnami uvnitř masa.

0/−1
22.2.2018 9:56

D57a91n59a 32P74o84l46a47n76e51c24k26á 3716215717935

Vy si myslíte, že se tam nevytváří pára? Zkuste si někdy ohřát buřta.

+2/0
22.2.2018 10:12

P97a36v98e83l 53S77o98b12o79t77k86a 5820754

Pořád vám uniká fyzikální podstata - teplota, na kterou se ohřeje molekula vody v mase.

0/0
22.2.2018 10:36

S33t96a41n45i14s30l26a50v 64P24i68š67t19ě14k 1256948909805

Tak nas poucte. Jake teploty dosahne molekula vody ohrivana v mikrovlnce a jake ta v troube?

Prosim i vypocet jak jste k temto hodnotam dosel.

0/0
23.2.2018 0:35

K66a51r81e62l 69M85a31r53h78a 3918569515958

Dokažte to laboratorním rozborem - až najdete v ohřátém jídle produkty pyrolýzy tuků ve větší koncentraci než z normální troby, tak to můžete publikovat třeba v Nature, takovou informaci jistě rádi zveřejní. Do té doby ale platí http://manipulatori.cz/hoaxy-skodi-vasemu-zdravi-vic-nez-mikrovlnna-trouba/

0/0
23.2.2018 19:42

M96a63r71t52i53n82a 79S67e89d54l52i43c21k40á 5252435721832

No tak nechávat v mikrovlnce jídlo tak dlouho, až se roztaví i plast, není moc dobrý nápad. :-D

+3/0
21.2.2018 21:17

P16a88v96e30l 40S92o70b37o54t23k60a 5510344

To není o době, ale o (krátkodobé vysoké) intenzitě.

0/−1
21.2.2018 21:31

R92o23m27a70n 14N47o61v70a22k 6209231752956

mikrovlnka je hnus.

+1/−1
21.2.2018 23:57

D38a29n57a 55P16o20l15a18n50e62c98k76á 3326775817265

Nikdo vás přece nenutí MW používat...

+1/0
22.2.2018 9:06

P37a65v17e48l 30S59o30b92o68t20k95a 5210224

Vy si myslíte, po tom co vím o fyzice a chemii, že mikrovlnku používám?

;-D

0/0
22.2.2018 9:13

D92a77n82a 53P44o63l50a78n98e17c50k46á 3266515597285

Tak proč s tím tady opruzujete?

+1/−1
22.2.2018 9:14

P92a81v68e78l 53S84o54b16o37t75k78a 5980644

mámdojem, že vám to pomalounku dochází a mikrovlnka poletí do popelnice, že?

0/−1
22.2.2018 9:34

Z85u95z23a92n94a 56B83e25n33d87o23v40á 2476372583668

No ta moje určitě ne. :-p

+2/0
22.2.2018 9:39

D11a14n17a 69P74o74l38a36n42e67c18k33á 3766255677845

Naopak, právě jsem si koupila novou troubu, která je kombinací MW a horkovzdušné trouby. Využívám podobnou již mnoho let a jsem s ní naprosto spokojená.

0/0
22.2.2018 9:42

P51a24v22e21l 36S52o30b94o75t12k69a 5920544

Zřejmě moc nevaříte.

Pořídil jsem pyrolitickou A++, a vaření je pohodové a zcela bez ručního nebo chemického čištění.

0/0
22.2.2018 10:00

D47a16n56a 94P49o35l70a71n39e88c21k66á 3866605367485

Vařím a peču poměrně dost. Ale hádat se s vámi nebudu, za to mi nestojíte.

0/0
22.2.2018 10:13

P60a48v18e29l 38S88o32b24o47t39k58a 5820224

Tak se nehádejte ;-D

0/0
22.2.2018 10:34

J92a71n15a 44K80u93b60o61v37á 6369882968230

Vaření a škatulky se přeci nevylučují.

Na trendy kašlu, ale poměrně často si v piksle nesu jídlo do práce.

Nevýhodou je, že se plast špatně myje v ruce, pořád mám mastný pocit - a taky, že se mi množí škatulky bez víček a víčka, ke kterým nepasují škatule.

Zřejmě se to děje ruku v ruce s lichými ponožkami ;-D

+19/0
21.2.2018 12:41

P22a34v11l53a 48H91r93a55d24i63l61o73v26a 3587831411574

Lepsi jsou sklenene krabicky, jenze jsou zase tezke na noseni do prace... Jinak polivku nebo omacku nosim ve sroubovaci zavarovacce po okurkach. :-)

0/0
21.2.2018 13:16

J19a76n86a 58K45u26b15o31v16á 6659742868320

No právě, mně se to nechce tahat. :-)

+1/0
21.2.2018 13:52

K21a28t32e25ř75i96n23a 92V90a65š88á65k78o18v52á 5701642459765

taky nosím raději sklo, i když pár lock and lock mám taky...nevadí mi se s tím tahat, víc mi to chutná. Plasty mi přestávají tak úplně vyhovovat, ale je pravda, že jsou z hlediska nošení praktické...

Když si vzpomenu, jak jsme nosili svačinu do školy my ;-D

0/0
21.2.2018 14:23

M29a79g27d21a 19K63a76t18z94o32v42á 9366281689908

Já jsem měla krabičku plechovou. Ale to už je hodně dávno.

0/0
21.2.2018 15:50

P52a43v50e10l 81J85e28ř63á28b21e97k 7921652184627

Říkalo se tomu jídlonosič a ve své podstatě pokud je z kvalitního, nepoškozeného smaltu, nerezu či s keramickým povrchem, je několika násobně zdravější než plast.

V posledních letech se začaly některé laboratoře na plast celkově zaměřovat, a žádná sláva.

0/0
21.2.2018 19:49

L59u50k30á96š 66P52l93z16e23ň61s98k88ý 3274705588393

Tohle se nám stává pravidelně doma. I po častém párování víček a krabiček se cca po 2 měsících v tom udělá zase bordel :-)

+2/0
21.2.2018 13:59

K70a95t86e64ř19i29n63a 62V89a11š26á98k10o20v69á 5201982429715

Taky to nechápu. Ale je to přesně tak...tři domácnosti, já, ségra, máma, ani v jedný to není cajk. A když to srovnám, jsem za chvíli tam, kde jsem byla ;-D

+2/0
21.2.2018 14:24

S90t16a30n11i48s58l36a37v 48P82i96š11t91ě68k 1806378959785

Velmi pravdepodobne u vas v praci kupuji ten nejlevnejsi myci prostredek, ktery byva jen vodni sklo, barva, vune a trochu toho co umyva.

0/0
21.2.2018 19:15

J52a52n39a 85K66u16b65o36v93á 6159122908870

To ne, máme tam klasický Jar. Voda teče až moc horká. Ale stejně se mastného pocitu zbavím, až když to proženu myškou.

+2/0
21.2.2018 21:01

J89a83n98a 66K33u49b94o48v16á 6829912258780

Sákryš.... myčkou ;-D

0/0
21.2.2018 21:01

D92a98n33a 39P29o82l72a40n55e89c41k15á 3486235447215

Tak to jsme na to stejně, taky mi přebývají víčka a chybí krabičky. Asi uspořádám krabičkovej večírek - mým kamarádkám určitě budou zase přebývat krabičky. Co se mytí týče, vezmu to domů a strčím do myčky. Pak už to mastný není.

0/0
22.2.2018 9:08

Š63á30r35k56a 94M16a26t92y12á57š86o11v40á 1461685472709

nesmíte to všechno cpát do pračky :-D

0/0
22.2.2018 13:20

Najdete na iDNES.cz