Diskuze

Indukční varná deska může nahradit hned několik spotřebičů

Plyn, nebo sklokeramická varná deska? Tuto téměř hamletovskou otázku vyřešila už před několika lety třetí varianta: indukční deska. Ani kuchaři z michelinských restaurací se už za ni „nestydí“ a pořizují si ji do profesionálních kuchyní.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Tak cely clanek o indukci, na konci soutez, ale vyhrou je mycka :-)

0 0
možnosti

Co to odsacani v desce? Ma s tim nekdo prakticke zkusenosti?

0 0
možnosti

Já s tím praktické zkušenosti nemám ,ale do odsávání a vzduchotechniky jsem trochu dělal.

Muselo by to být strašně výkonné odsávání, aby to chytilo i výpary stoupající s horkým vzduchem a párou z hrnce při intenzívním vaření. V tom směru je klasické odsávání nahoře nad vařičem výrazně lepší a s výrazně menším odsávacím výkonem toho odsaje víc..

Odtah směrem dolů rychlostí 4 metry za sekundu je blbost, aby to bylo účinné, muselo by to být nad celou plochou vařiče, tím se dostáváme k intenzitě odsávání minimálně 10 - 15 tisíc kubíků vzduchu za hodinu. To je jednak strašně nepohodlné, stát a mít ruce v místě, kde trvale proudí vzduch rychlostí 15 - 20 kilometrů za hodinu. jednak kde se 10 - 15 tisíc kubíků odsává, musí tam taky současně být přívodní vzduchotechnika, která těch 10 - 15 tisíc kubíků za hodinu do té místnosti přivede, v zimě ohřeje, v létě za horka uchladí.....To je pořizovací cenou a provozními náklady tak pro kuchyň v interhotelu, pro běžnou kuchyň je to nesmysl.

Nicméně odsávání v desce, pokud to nebude malé šidítko, nebude poruchové a pokud bude k dispozici nějaký komín či šachta, kde půjde zapojit, svůj význam má, protože zamezí pronikámní výparů z jídla mimo kuchyň do dalších místností.

Dále tam vidím další problém, jak budou otvory odsávání v desce vařiče, půjde do odsávání množství kapiček vody, tuku i třeba obyčejných drobků a kousíčku jídla, bude to třeba často čistit a musí tam být přístup.

1 0
možnosti

Indukční sporák se s rychlovarnou konvicí nedá srovnávat. Rychlovarná konvice je už z principu podstatně úspornější. Ohřev probíhá přímo do vody a je tam minimum parazitní hmoty která by teplo "nasávala", protože převážná většina těla rychlovarné konvice je z plastu, který tepelně izoluje. Měli jsme klasickou infra desku a nyní máme indukci. Takže mohu srovnávat. Že se nedá s indukcí spálit je blbost. Nezdá se to, ale od hrnce nebo pánvičky se se i indukční deska pěkně rozpálí. Pokud budete "chtít", tak se spálíte úplně stejně.

Co mi osobně vadí na el. indukci:

- lívanečníky fungující na indukci jsou strašně drahé a je jich málo na výběr (několikanásobek ceny toho obyč. pro infra sklokeramiku) - hlavní nevýhoda

- máte problém ohřát jen tak něco v malém plechovém hrnečku (plotýnka "nezabere"), např. máslo na zalití posypky ovocných knedlíků

- nutno změnit repertoár většiny nádobí (zjistíte, že jen málo co stávajícího vám indukce "vezme")

- při zapnutí desky musíte 10s čekat, než se "chytne" elektronika, pokud okamžitě po zapnutí začnete "cvičit" s plotýnkama, hlásí ERROR

Výhody:

- nižší spotřeba (odhaduji tak mínus 10-20% oproti infra, větší úspora to asi nebude, protože deska je pocitově srovnatelně teplá jako u infra)

- boostovací režim - nahodíte "P" - možné krátkodobé několikanásobné(!) zvýšení výkonu plotýnky na 2násobek max. příkonu - a za 10s už vám v pánvičce "perlí" olej

- podstatně rychlejší odezva na ovládání (ztlumíte výkon a prakticky okamžitě vidíte vliv na pánvičce)

1 2
možnosti

Pane Hroudny, Indukcni sporak nema zadnou plotynku. A varna nadoba musi mit v kazdem pripade dno z ferromagnetickeho materialu.

0 0
možnosti

Tak ten pokus jsem si neodpustil. Litr vody ve varne konvici a litr vody v hrnci na indukcnim sporaku. Cas uplne stejny, na milisekundy jsem to nemeril. Vsiml jsem si, ze u nekterych indukcnich sporaku se obcas zapina vetrak chladici elektroniku. A ta varna konvice kdyz se zacina voda varit je taky dost hlucna. Vic nez ten vetrak.

0 0
možnosti

No jo pane, Vy jste použil indukci i konvici o stejném příkonu. To ale nesmíte.... ;-D

1 0
možnosti

Máme sklokeramiku (dražší), do nové kuchyně v novém domě budeme pořizovat indukci. Ale v článku je pár nesmyslů:

1) litr vody na sklokeramice za 9 minut? Na jaké desce a v jakém hrnci to proboha vařili? Stejně jako na indukci musíte mít vhodné nádobím, tak to chce i vhodné nádobí na sklokeramiku. Pokud na širokou výkonou plotýnku dám úzký hrnec s blbým dnem, které špatně vede teplo, tak snad, ale jinak je ten čas úplně mimo. Stejně blbě bych mohl testovat indukci a dát měděný hrnec, který na sklokeramice bude "nejrychlejší", a prohlásit, že sklokeramika je nekonečněkrát rychlejší jak indukce, protože na indukci se v něm voda neohřeje nikdy. I ten čas u plynu je blbost (outdoorové vařiče běžně ohřejí litr vody kolem tří minut). Samozřejmě je indukce rychlejší, ale ne tolikrát - záleží na množství vody, u malého je mnohem rychlejší, protože má rychlejší náběh (neohříváte desku), ale s rostoucím množstvím vody se ten rozdíl snižuje (protože plotýnka se ohřeje a pak drží). U dvou deci vody je ten rozdíl neskutečný, ale u dvou litrů už je to něco jiného. Fyzika prostě funguje.

2) To, že propojením více varných zón vynikne velká zóna s rovnoměrným rozvodem teple je pěkná blbost. Zóna bude sice velká, ale rovnoměrná rozhodně ne. Induktory (ty cívky) jsou kulaté a co se asi tak stane, pokud více "koleček" chcete umístit do obdélníka? Zaplníte jeho celou plochu? Většinou jsou dva induktory na obdélníkovou zónu a při čtyřech zónách u sebe máte čtyři řady po dvou induktorech a mezi nimi "nic" ̈. Navíc aby se induktor zapnul, musí být zakrytá jeho minimální plocha. Takže oválný hrnec sice krásně postavíte na velkou "rovnoměrnou" zónu, ale to, které část dna hrnce se bude ohřívat", je věc jiná (víz letošní test v dTestu). Sami si to můžete vyzkoušet nebo alespoň nakreslit. Taková flexi zóna je dobrá tak na ty grilovací pláty.

3) staré smaltované nádobí není možná hlučné, ale kvůli tenkému dnu a není na indukci zrovna ideální a na flexi zónu v případě většího hrnce přímo nevhodné.

3 0
možnosti

N indukcni sporak muzete kludne davat medeny hrnec, jen se vam na displayi objevi hlasky nevhodny hrnec a sporak vubec nezapne.

2 0
možnosti

Indukci od AEG už nějaký ten pátek provozujeme. Vše je perfektní, jen to dotykové ovládání mi leze krkem. Pohotovější mi přijdou klasická točítka, ale ty se tuším dělají jen u profi vařičů.

1 0
možnosti

Dotyková tlačítka jsou holt in. Designér jásá, jak je to stylisticky čisté, ergonom se tluče do hlavy, a uživatel se raduje, když potřebuje z devítky snížit na trojku (a skáče to po půl stupních :D)

Kdyby to ti šašci udělali aspoň nějak rozumně, ale ne – jedno plus, mínus a všechno, a přepínátka. A za to, abyste měli aspoň samostatné ovládání výkonu na každou plotýnku, si připlaťte pár tisíc.

2 1
možnosti

Jasně! A kdo neupeče drůbež v jílové krustě v jámě s horkými kameny a guláš nad ohněm, nemá v kuchyni co dělat.

Že vy svítíte doma loučemi? Nebo jste šli s dobou a máte lojové svíčky?

2 1
možnosti

Indukce je bezpečnější pro starší lidi, když zapomenou vypnout vařič a odejdou, nevyhoří. Když ho zapnou a nepostaví na něj hrnec nebo pánev, vypne se. Tchýni jsme pořídili indukční vařič místo klasického elektrického, je spokojena, jen musela dokoupit vhodné hrnce, některé starší nefungují. Kdo nevyzkoušel, neuvěří :-)

2 0
možnosti

Ano. Ale není blbuvzdorné (snad jen ty luxusnější, u kterých jde i nastavit teplotu plotýnky). Jednou mi to z nějakého důvodu rozžhavilo kus dna u hrnku na vodu do ruda a nejspíš vyteklo i trochu pájky (či kýho šlaka co to bylo), čím je přilepené dno. Doteď nechápu, jak, asi jsem nějak šikovně trefil nějaký hotspot, víckrát se mi to zopakovat nepovedlo :D.

A když v tom na boost vyvře voda, tak to ten hrnec umí rozhicovat tak, že se sklokeramika může jít schovat a běžný plotýnkový vařič je proti tomu etalon bezpečnosti :D. Jakmile se začne domem šířit kovový smrad, člověk si rychle uvědomí, že si vařil vodu na kafe a neměl od toho odbíhat.

0 0
možnosti

Wow... luxusní článek. To muselo stát majlant. BTW, zapomněli jste to označit.

2 1
možnosti

Teď koukám, že to není jen článek, ale dokonce celý PR seriál o AEG. :D http://wiki.idnes.cz/aeg-c25-/obecne.aspx?klic=5017220

Tož, doufám, že to aspoň stálo za to.

0 0
možnosti