Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Proč se nemáme ohýbat k troubě, ani když uvnitř voní pečínka či koláč

Bolavá záda a hlavně hodiny strávené v kuchyni. Výsledek? Rodina přejedená vánočním cukrovím. I to bývá výsledek nastavených večerů, kdy se maminka obětuje a peče vánoční cukroví jako o život. Všechno jde ale zvládnout rychleji. A bez problémů.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

I96v69a 87K39o59m94á78r60k30o84v37á 5463796534642

O ergonomi v kuchyni mi říkali celkemdost věcí a jsem ráda, že jsem je v tomhle ohledu poslechla, protožepřesně jak píšete, člověk když má celý život troubu dole pod sporákem, tak muani nepřijde, jak je to nepohodlný. Já jsem si to taky uvědomila až po tom, cojsme předělali kuchyň a kuchyň mi dali právě do výšky, tak je to opravdu o hodnělepší a tím spíš jak člověk stárne, ráda peču, takže u nás je troubatéměř obden v provozu a kdybych se k tomu měla pořád hýbat, takby mi brzo asi odešli záda. Já určitě souhlasím s článkem. S výběrem troubysi rady nevím, protože to mi doporučovali u oresi při koupi celé kuchyně a s tímjsem taky spokojená.

+1/0
7.12.2016 13:54

M73i37c55h49a53l 50M96i22l17l17e85r 9236862209922

presne tak u nas. Manzelka i ja jsme byli odmala zvykli na tradicni sporak a troubu dole. Rok po svatbe jsme se stehovali do naseho prvniho vlastniho domku, kde byla tzv. "trouba ve zdi" (wall oven) zabudovana v kuchynske jednotce. Od te doby jsme nechteli jinak a kdyz jsme po 10 letech navrhovali dum c.2 a delali vykresy kuchyne pro stavitele a jeho truhlare, samozrejme jsme v tom pokracovali.

Kdyz jsem napsal, ze dno trouby je ve stejne vysce jako pracovni deska kuchyne, nekdo odvetil, ze do pekacu polozenych na vrchni "polici" v troube neni videt a jejich sejimani z "takove vysky" je obtizne a nebezpecne.

Vedel jsem, ze to neni pravda. ale byl jsem v te dobe na navstve u pribuznych asi 1000km odtud a nemohl jsem odpovedet s konkretnimi rozmery. Tady to je. Vyska kuchynske pracovni plochy a soucasne vyska dolni vnejsi hrany trouby 92cm. (jsme oba dost vysoci)

Vyska vnitrniho dna trouby je 109 cm, nejnizsi police 115 a nejvyssi 136cm. Dvirka trouby se sice otviraji dolu, ale je mozne je zasunout pod dno trouby pro blizsi pristup- to umozni pristup az 20cm k otevrene troube. Police se daji bezpecne vytahnout 25 cm ven z trouby, aniz by cokoliv na nich sjizdelo ven nebo dovnitr.

Jeden by musel byt trpajzlik, aby nevidel do pekace na nejvrchnejsi polici 136 cm od zeme a vytazene ven z trouby 25cm! Nebo aby nemohl ten pekac bezpecne sejmout.

0/0
14.12.2016 4:18

A48l13e89n29a 57V91e48s87e24l70á 3333221115118

Ovšem 136 cm nad zemí znamená, že to má průměrná žena (žádná trpaslice) zhruba kousek pod bradou. Tj. do toho pekáče jakž takž vidí, ale stylem "husa do flašky". Nějak s tím jídlem v pekáči v této výšce manipulovat by dělalo potíže i mně - a to jsem hodně vysoká.

0/0
14.12.2016 7:21

M50i31c12h58a96l 47M52i86l54l16e46r 9536282899272

Manzelka ma 171 cm a vubec zadne potizes tim nema, sousedka ma asi 161cm a podobnou instalaci trouby a take zadne potize.

Takze hodnoceni "hodne vysoka" asi bude subjektivni, jak se dotycni citi.

0/0
14.12.2016 13:46

A52l86e91n46a 42V74e44s97e76l63á 3453251445178

Spíš si myslím, že se prostě naučila s tím pracovat "jinak". Třeba ten pekáč pro každou manipulaci s obsahem přendat někam jinam a pak zas vrátit do trouby. Vždyť se podívejte na ilustrační snímek tady u tohoto článku. Ten odpovídá zhruba vámi udávaným rozměrům. A zkuste si představit tu ženu na snímku, kam by musela zvednout ruce, když by chtěla na tom pekáči podlít či obrátit kus masa. Tomu, že sousedka 161 cm vysoká (vy fakt víte na centimetr přesně, kolik měří vaše sousedka? :-), která má tedy ten rošt opravdu těsně pod bradou a maso v pekáči tím pádem někde na úrovni nosu, nemá při manipulaci žádné potíže, se moc uvěřit nedá.

0/0
14.12.2016 14:49

M60a38r79t73i98n 15R16ů44ž91i84č60k94a 9114591128749

komerční sdělení ... to je ta podstatná informace a je na konci

cokoliv zvedat s ohnutými zády je problém...

ale pokud to prostor a peníze dovolí, tak proč ne

0/0
7.12.2016 10:54

M50a54r93t69i34n 53N80e35r18m63u18t 9567667608309

Ohýbání sice nezdravé je, ale když se přitom jednou rukou opřete o linku, je to v pohodě. Ale podle titulku jsem napřed myslel, že nebezpečí je někde jinde, když se žena často ohýbá dolů, tak ... no prostě dochází ke zdržením

+3/0
7.12.2016 9:57

P82a16v70e19l 98S85o25u48č25e28k 7464802577545

Trouba musí být přece ve výšce očí! To ví přece každý trouba! Stejně tak jako dřez, varná deska a lednice!;-O

+2/0
6.12.2016 19:50

M56a23r48t96i26n 60P70o74s88p23í90š13i36l 8925721966517

dřez, varná deska ve výšce očí???

0/0
7.12.2016 8:09

D36a45d27a10k 74P27e53t40r 7641510684788

I lednice, pokud bude na ležato.

+1/0
7.12.2016 9:37

L30u18d34v44í53k 60G18a60j43d28o63š13í32k 2455953294842

Přísně z pohledu ergonomie by v kuchyni nemělo být NIC níže než 70 cm nad podlahou. To je samozřejmě v naprosté většině případů nesmysl a nelze to zařídit.

Trouba pod sporákem jedině s výsuvem. Používám to takto už 10 let. Troubu výš dát nemohu. Není kam.

Kdybych se měl teď rozohodovat a mohl dát troubu nahoru, asi bych to neudělal. Výsuv mi vyhovuje víc. Dokonce bych řekl, že je daleko praktičtější. I manipulace s horkými plechy a pekáči mi přijde bezpečnější.

+1/0
6.12.2016 17:24

D94a21n22a 32T54e48n39z30l19e38r 5220732785723

Troubu vem čert, co jsem ale v nové kuchyni prosadila, je myčka ve vyšší poloze. Je to skvělé! Už se neohýbám - a že to bylo při naplnění a vyskládání myčky nějakého hrbení... R^

+2/0
6.12.2016 14:27

I29v16a32n30a 44N69e94j11e57d29l45í42k74o11v98á 6458704943173

R^ To je ale opravdu super postřeh - ten horní výsuv v myčce budiž, ale ten spodní je opravdu naprd

+3/0
6.12.2016 14:37

J44i44ř65í 73Š66v18a84g79r 3948240395986

Diky za tip. Právě planejeme kuchyň. :)

0/0
6.12.2016 20:20

M32a30r53t83i40n 12F39a72b98i50á34n26e20k 2743358136957

Jestli by na to neměl Láďa Hruška nějakou vychytávku..... Třeba y PET lahví :D

+1/0
6.12.2016 13:47

P55e17t38r 76K13o83l64o84m70a66z56n76í61k 8194303620146

Takže troubu, ve které se peče jednou za týden, umístíme nahoru a pod ní dáme např nádobí, které se potřebuje skoro každej každej den ...

+12/0
6.12.2016 11:21

J16i43ř51í 80Š55v60a39g91r 3778700455246

U nás se peče cca. 2x denně. Každý to máme jinak.

0/0
6.12.2016 20:24

Z48u50z96a20n54a 91B28e83n90d92o52v50á 2106752263678

2x denně? Co tam furt pečete?

+5/0
6.12.2016 22:12

M16a51r73t72i16n 88R21ů30ž96i62č13k35a 9824251728909

náhradní vytápění :D

0/0
7.12.2016 10:53

L86i24b35o51r 17D36a63n98ě75k 4707851313

Jakožto návrhář kuchyní i muž v kuchyni doporučuji kompromis. Trouba tak napůl. Pod pracovní deskou, je moc nízko - horší kontrola, ohýbání se, .... a dno ve výšce pracovní desky je zase moc vysoko - protože pečete výš než je dno a když je i víc plechů, tak na horní plech už pomale není ani vidět, natož s tím manipulovat ve výšce ramen.

Obzvláště proto, že se nad takhle umístěnou troubu dá rozumě dát i mikrovlnka, který se pořád dobře obsluhuje.

+3/0
6.12.2016 10:46

P51e58t37r 15K60o63v75a19ř63í92k 1501753439187

1. Ono ohýbání se je nezdravé a škodí (i starému) tělu?

2. Trouba se (u nás) používá minimálně, max. tak 1x o víkendu, takže řešit umístění trouby v kuchyni je nepodstatné.

+4/0
6.12.2016 10:31

I97v33a93n64a 79N64e19j37e76d18l87í12k42o63v44á 6468194173233

Ten bod 2 se dá pochopit i tak, že tu troubu snad ani umístovat nemusíte, jen ji jednou za týden vytáhnete ze špajzu....;-)

+1/0
6.12.2016 14:29

J50a44n74a 20K54u96b77o64v19á 6259762598410

Raději budu riskovat "pouhé" opaření nohou, než aby mi vylítl pekáč s rozpáleným vepřovým na hrudník a na hlavu.

Děti se motaly kolem trouby odmala, byla bych hrůzou bez sebe.

+6/0
6.12.2016 10:26
Foto

I11v41a92n 54K10o51p75t30a 5517852481107

Co s tim delate ze se Vám vyletavaji pekáče?

+1/0
6.12.2016 14:47

P37e51t74r72a 76N98o58v13á65k35o94v56á 7888296534358

To se tak občas stane, že se vám to vysmekne z ruky. A smeká se to spíš ve chvíli, kdy to táhnete směrem k sobě, než když zvedáte přímo nahoru.

(Asi nepečete, jenom se snažíte dělat chytrýho.)

0/0
7.12.2016 16:23
Foto

I66v40a71n 66K91o21p52t10a 5627122531637

Vařím i troubu používám ale pekáč když ho táhnete směrem k sobě, stává na roštu. Opravdu si ani jako technik nedovedu představit mechanismus jak by na mne z toruby vyskočil. A když ho chci odnést tak přeci vysunu rošt a nesu ho nejdříve kousek směrem vzhůru, navíc je horkej takže pro sichr se s ním netulím ale nesu ho co nejvíc před sebou. Aby když mi náhodou vypadne mi nepotřísnil třeba kalhoty.

0/0
8.12.2016 17:27

K17a70r74e23l 32T34r15o96n49n22e43r 2526104590824

Mně jeden důvod napadá, ale ten sem nemohu napsat, hned by ho smazali.

+2/0
6.12.2016 9:33

J97a74n 66H59r52u62z55a 8764258289177

Ohýbaní je zdravé a ve Vámi myšleném dopadu i společensky prospěšné.

+1/0
6.12.2016 12:12

J38o70s58e63f 30Š75e46m55e58l12í28k 7349811750957

No vy se v žádným případě neohýbejte. U trouby ani pro mýdlo. Jako já.

+1/0
6.12.2016 12:13

M29a30r69t90i59n32a 49T20r91o26j64a37n86o14v64á 5173298465

"...teleskopickými výsusy. Ty lze dokoupit i samostatně, ale z finančního hlediska bývá lepší investovat to rouby,..."

Je takový problém si to po sobě přečíst?

Jinak stokrát se asi člověk ohýbat nebude, že jo, sto plechů s cukrovím...? A z hlediska manipulace je výrazně bezpečnější a pohodlnější vytahovat třeba těžký pekáč s husou odspoda a hned položit na varnou desku, než to tahat ve výši očí a polejt se s tím a pak to nosit někam na bok.

Ale chápu, Siemens si zaplatil reklamu, tak je potřeba to napsat stůj co stůj.

+20/0
6.12.2016 8:49

I16v15a96n68a 78N62e79j31e33d22l37í48k72o48v35á 6698864583563

Já mám pořád podobný názor, jako vy, čeká mě ted nová kuchyně a všichni mě přesvědčují, že trouba patří výš....

Mám těžké dilema. Už jsem byla docela smířená s úrovní dna ve výšce pracovní desky a vy tu ted zas napíšete o polívání se ve výši očí - díky... ;-)

+1/0
6.12.2016 9:20

M77i47c18h52a38l 58M81i27l71l97e62r 9266622389882

se znalostmi ziskanymi 25 letou zkusenosti v nasi kuchyni: rozhodne dno ve vysi pracovni desky.

+2/−2
6.12.2016 9:33

M23a32r11t21i95n52a 28T85r78o88j25a64n47o77v93á 5303698885

Po 40 letech v kuchyni a zkušeností s obojím rozhodně trouba dole (a to jsem celkem nadprůměrně vysoká)...:-)

+5/0
6.12.2016 9:49

M56i80c89h41a53l 36M92i74l40l19e76r 9736842189172

zajimave, ze manzelcina babicka po 60 lete zkusenosti s tradicni troubou dole vnucce radila "usetri si zada, holka, troubu zvedni od podlahy."

0/−1
6.12.2016 9:58

V57á68c43l72a56v 14P81o93u89s65t58k69a 3660621332

O zádech to opravdu není, jak často tu troubu používáte? Stokrát za den?

+1/0
6.12.2016 10:01

M29i68c95h91a49l 77M65i51l21l79e51r 9256342219472

o zadech to je a take o vseobecnem pohodli.

Cim je clovek starsi, tim snadneji pochopi. A nejde vubec o to, zda se trouba pouziva 5x za den nebo 10x za tyden.

0/−2
6.12.2016 10:25

V78á47c89l62a69v 85P71o10u54s47t10k75a 3170461632

Na ohýbání se není nic nepohodlného ani špatného. Mohou to řešit starší a nemocní lidé, ale průměrný člověk si s něčím takovým vůbec nemusí lámat hlavu, je to ten poslední argument proti troubě dole. Skutečnost je taková, že trouba pod varnou deskou je ergonomicky značně výhodná a dost šetří místo, navíc je to prakticky nejlevnější varianta.

+8/−2
6.12.2016 10:39

M69a43r15t73i56n53a 54T25r22o24j17a90n76o31v44á 5343408785

OK, tak já se ozvu, až to bude 80 let.;-)

Každému zjevně vyhovuje něco jiného, tak se podle toho musí zařídit.:-)Je dobré nad tím přemýšlet z hlediska svých zvyklostí a svých potřeb, a ne si nechat lít do hlavy moudra od těch, co to potřebují prodat.

+2/0
6.12.2016 10:10

M64i54c20h89a28l 71M70i59l82l33e91r 9936392649752

jisteze, vsak my jsme take nedali jen na manzelcinu babicku!

Ta pouze potvrdila to, co jsme uz vedeli z naseho prvniho domu, odkud jsme se stehovali po 10 letech a kde jsme meli troubu umistenou asi 10 cm pod vysi pracovni desky.

Nas prvni dum byl postaveny podle dlouho predem stanoveneho planu stavitele pro nas pozemek a zadne zmeny nebyly mozne, zatimco ten pozdejsi jsme si navrhovali sami.

0/0
6.12.2016 10:20

M14i43c87h55a89l 16M73i32l92l45e46r 9576702639192

a na nejake prodavce kuchynskych spotrebicu uz vubec ne.!!

Proc si myslis, ze jsme kupovali co nekdo potreboval prodat, kdyz jsme po desetilete zkusenosti v jine kuchyni/jinem dome stravili tydny nad navrhy nasi idealni kuchyne v nasem novem dome, ktery jsme sami navrhovali?

0/0
6.12.2016 10:29

M77a26r65t50i76n67a 97T25r33o24j54a83n82o94v42á 5873328235

Tak já reaguju taky na článek, že jo, a na paní Nejedlíkovou. Vy jste si to udělali, jak vám vyhovovalo, já taky, ona nad tím přemýšlí, jak to má udělat. Nikde netvrdím, že zrovna vy se řídíte prodejcem, nemusíte hned brát všechno osobně, bylo to míněno obecně.

Skoro bych se vsadila, že architekt-designer z článku toho v životě moc nenapekl...:-)

+3/0
6.12.2016 10:44

I60v22a54n40a 89N52e33j74e48d46l66í35k36o33v12á 6218694823263

První kuchyně v bytě - trouba ve sporáku byla jasná, v druhém bytě taky. Se sporákem jsme se pak přestěhovali do starého opravovaného domku a tam si pak před deseti lety udělali novou KL s vestavnými spotřebiči - málo místa - tedy trouba pod varnou deskou. A ted po 25 letech mého postu na pozici hospodyňky se máme stěhovat do prostornějšího a budem dělat novou kuchyni a pořád nevidím nic špatného na té obsluze trouby pod varnou deskou....

+4/0
6.12.2016 14:36
Foto

P23e98t34r 36A75c88h39i66l90l29e48s 6206502130680

bezte za znamou co ma troubu vys a zkuste si to... ja zil s troubou vys 7 let a ted v novem jsem si koupil klasicky kombi sporak, ptze mit ji vys je proste zbytecne

0/0
15.12.2016 13:33

J48a50r57o64m70í35r 59K33r43á33l 4760869574299

Truba o něco výš je fajn, ale neměla by být výš, než pracovní deska. A to lze udělat jen tehdy, když máte kuchyň na míru.

+2/0
6.12.2016 10:03

M57i58c92h30a28l 49M95i47l23l30e13r 9246622929172

ano

0/0
6.12.2016 10:29

L56u26d28v24í85k 29G42a72j28d34o60š51í72k 2735123414652

Ano. To je snad předpoklad u každé kuchyně, kde to majitel myslí aspoň trochu vážně. :-)

0/0
6.12.2016 17:29

J62a79n 42H98r90u61z57a 8824508979537

Do větší výšky patří mikrovlnka, kterou používáte denně. I tak její spodní hrana by měla být níže než je úroveň očí nejmenšího dospělého v rodině. Naopak při pečení s poklopem je dobré mít při kontrole pečínky unikající páru pod kontrolou a při podlévání masa zrovna tak. Ideální by bylo mít horní hranu trouby o něco výš než je hrana pracovní desky (cca 20-30 cm), ale to je z prostorových důvodů často nemožné realizovat. Já se neohýbám ale dřepnu si.

+1/0
6.12.2016 12:21

A20l51e50n31a 45V70e50s25e29l69á 3393141715388

No - už jsem to psala níž. Dávala jsem novou kuchyň letos po třiceti letech používání klasických sporáků. Nechala jsem to na typickém rozmístění, jak se dnes kuchyně nejčastěji dělají. Musím to doma přeměřit, ale odhadem má trouba dno snad o dvacet centimetrů níž než je pracovní deska a mikrovlnka je nad ní. Po půl roce bych si to odsouhlasila jako ideální uspořádání.

+3/0
6.12.2016 14:40

I59l57o98n24a 45S95c49h55e10j82b95a39l37o24v27á 8362625372467

Teleskopický výsun už nikdy! Otevíráte troubu a rovnou na Vás vyjíždí horký pekáč s mastným, tuhle vychytávku v příští troubě s radostí vynechám a nedoporučuju nikomu. Mrzí mě, že se už prakticky nedělají trouby, kde se dvířka nevyklápí, ale vysouvají rovnou s konstrukcí na držení plechů...

+1/−3
6.12.2016 8:41

A90l73e74n23a 18V10e50s38e41l89á 3503431205138

Neměli jste tu troubu špatně vyrovnanou? Vyjíždět by nic nemělo, pokud není nakloněná dopředu (gravitace je mrcha, stačí nějaký milimetřík...)

+4/0
6.12.2016 14:36







Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.