Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Proč se nemáme ohýbat k troubě, ani když uvnitř voní pečínka či koláč

Bolavá záda a hlavně hodiny strávené v kuchyni. Výsledek? Rodina přejedená vánočním cukrovím. I to bývá výsledek nastavených večerů, kdy se maminka obětuje a peče vánoční cukroví jako o život. Všechno jde ale zvládnout rychleji. A bez problémů.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

I80v25a 18K24o61m24á55r90k78o10v54á 5493856944502

O ergonomi v kuchyni mi říkali celkemdost věcí a jsem ráda, že jsem je v tomhle ohledu poslechla, protožepřesně jak píšete, člověk když má celý život troubu dole pod sporákem, tak muani nepřijde, jak je to nepohodlný. Já jsem si to taky uvědomila až po tom, cojsme předělali kuchyň a kuchyň mi dali právě do výšky, tak je to opravdu o hodnělepší a tím spíš jak člověk stárne, ráda peču, takže u nás je troubatéměř obden v provozu a kdybych se k tomu měla pořád hýbat, takby mi brzo asi odešli záda. Já určitě souhlasím s článkem. S výběrem troubysi rady nevím, protože to mi doporučovali u oresi při koupi celé kuchyně a s tímjsem taky spokojená.

+1/0
7.12.2016 13:54

M34i27c12h32a20l 93M26i81l61l60e59r 9156322339982

presne tak u nas. Manzelka i ja jsme byli odmala zvykli na tradicni sporak a troubu dole. Rok po svatbe jsme se stehovali do naseho prvniho vlastniho domku, kde byla tzv. "trouba ve zdi" (wall oven) zabudovana v kuchynske jednotce. Od te doby jsme nechteli jinak a kdyz jsme po 10 letech navrhovali dum c.2 a delali vykresy kuchyne pro stavitele a jeho truhlare, samozrejme jsme v tom pokracovali.

Kdyz jsem napsal, ze dno trouby je ve stejne vysce jako pracovni deska kuchyne, nekdo odvetil, ze do pekacu polozenych na vrchni "polici" v troube neni videt a jejich sejimani z "takove vysky" je obtizne a nebezpecne.

Vedel jsem, ze to neni pravda. ale byl jsem v te dobe na navstve u pribuznych asi 1000km odtud a nemohl jsem odpovedet s konkretnimi rozmery. Tady to je. Vyska kuchynske pracovni plochy a soucasne vyska dolni vnejsi hrany trouby 92cm. (jsme oba dost vysoci)

Vyska vnitrniho dna trouby je 109 cm, nejnizsi police 115 a nejvyssi 136cm. Dvirka trouby se sice otviraji dolu, ale je mozne je zasunout pod dno trouby pro blizsi pristup- to umozni pristup az 20cm k otevrene troube. Police se daji bezpecne vytahnout 25 cm ven z trouby, aniz by cokoliv na nich sjizdelo ven nebo dovnitr.

Jeden by musel byt trpajzlik, aby nevidel do pekace na nejvrchnejsi polici 136 cm od zeme a vytazene ven z trouby 25cm! Nebo aby nemohl ten pekac bezpecne sejmout.

0/0
14.12.2016 4:18

A44l82e72n27a 63V92e54s80e92l55á 3403191245838

Ovšem 136 cm nad zemí znamená, že to má průměrná žena (žádná trpaslice) zhruba kousek pod bradou. Tj. do toho pekáče jakž takž vidí, ale stylem "husa do flašky". Nějak s tím jídlem v pekáči v této výšce manipulovat by dělalo potíže i mně - a to jsem hodně vysoká.

0/0
14.12.2016 7:21

M93i93c46h52a56l 21M51i50l28l78e21r 9646432569632

Manzelka ma 171 cm a vubec zadne potizes tim nema, sousedka ma asi 161cm a podobnou instalaci trouby a take zadne potize.

Takze hodnoceni "hodne vysoka" asi bude subjektivni, jak se dotycni citi.

0/0
14.12.2016 13:46

A11l19e33n67a 78V65e70s75e67l41á 3563791465198

Spíš si myslím, že se prostě naučila s tím pracovat "jinak". Třeba ten pekáč pro každou manipulaci s obsahem přendat někam jinam a pak zas vrátit do trouby. Vždyť se podívejte na ilustrační snímek tady u tohoto článku. Ten odpovídá zhruba vámi udávaným rozměrům. A zkuste si představit tu ženu na snímku, kam by musela zvednout ruce, když by chtěla na tom pekáči podlít či obrátit kus masa. Tomu, že sousedka 161 cm vysoká (vy fakt víte na centimetr přesně, kolik měří vaše sousedka? :-), která má tedy ten rošt opravdu těsně pod bradou a maso v pekáči tím pádem někde na úrovni nosu, nemá při manipulaci žádné potíže, se moc uvěřit nedá.

0/0
14.12.2016 14:49

M78a84r12t97i66n 66R23ů61ž74i22č56k92a 9634931168979

komerční sdělení ... to je ta podstatná informace a je na konci

cokoliv zvedat s ohnutými zády je problém...

ale pokud to prostor a peníze dovolí, tak proč ne

0/0
7.12.2016 10:54

M59a96r27t90i46n 16N50e44r27m32u27t 9777217108409

Ohýbání sice nezdravé je, ale když se přitom jednou rukou opřete o linku, je to v pohodě. Ale podle titulku jsem napřed myslel, že nebezpečí je někde jinde, když se žena často ohýbá dolů, tak ... no prostě dochází ke zdržením

+3/0
7.12.2016 9:57

P15a41v51e98l 36S62o44u89č96e87k 7564572557315

Trouba musí být přece ve výšce očí! To ví přece každý trouba! Stejně tak jako dřez, varná deska a lednice!;-O

+2/0
6.12.2016 19:50

M72a16r81t61i42n 96P81o28s27p38í71š43i66l 8805431486447

dřez, varná deska ve výšce očí???

0/0
7.12.2016 8:09

D50a74d80a51k 60P22e93t79r 7451240174308

I lednice, pokud bude na ležato.

+1/0
7.12.2016 9:37

L12u89d57v94í23k 53G26a44j26d77o12š57í85k 2235233374912

Přísně z pohledu ergonomie by v kuchyni nemělo být NIC níže než 70 cm nad podlahou. To je samozřejmě v naprosté většině případů nesmysl a nelze to zařídit.

Trouba pod sporákem jedině s výsuvem. Používám to takto už 10 let. Troubu výš dát nemohu. Není kam.

Kdybych se měl teď rozohodovat a mohl dát troubu nahoru, asi bych to neudělal. Výsuv mi vyhovuje víc. Dokonce bych řekl, že je daleko praktičtější. I manipulace s horkými plechy a pekáči mi přijde bezpečnější.

+1/0
6.12.2016 17:24

D95a63n55a 57T52e15n82z73l79e21r 5930862805953

Troubu vem čert, co jsem ale v nové kuchyni prosadila, je myčka ve vyšší poloze. Je to skvělé! Už se neohýbám - a že to bylo při naplnění a vyskládání myčky nějakého hrbení... R^

+2/0
6.12.2016 14:27

I81v74a97n24a 48N23e47j53e36d27l13í28k72o71v32á 6648474973663

R^ To je ale opravdu super postřeh - ten horní výsuv v myčce budiž, ale ten spodní je opravdu naprd

+3/0
6.12.2016 14:37

J86i49ř59í 60Š72v59a83g74r 3308430425316

Diky za tip. Právě planejeme kuchyň. :)

0/0
6.12.2016 20:20

M29a82r87t97i73n 23F54a51b37i38á53n34e42k 2213518246737

Jestli by na to neměl Láďa Hruška nějakou vychytávku..... Třeba y PET lahví :D

+1/0
6.12.2016 13:47

P94e30t92r 56K32o23l34o64m63a48z26n20í92k 8954553820906

Takže troubu, ve které se peče jednou za týden, umístíme nahoru a pod ní dáme např nádobí, které se potřebuje skoro každej každej den ...

+12/0
6.12.2016 11:21

J51i49ř76í 48Š34v53a42g96r 3328320285346

U nás se peče cca. 2x denně. Každý to máme jinak.

0/0
6.12.2016 20:24

Z51u62z78a28n68a 35B37e51n34d96o68v62á 2436202733378

2x denně? Co tam furt pečete?

+5/0
6.12.2016 22:12

M41a43r41t96i51n 51R69ů12ž47i35č70k75a 9594591988909

náhradní vytápění :D

0/0
7.12.2016 10:53

L40i22b85o47r 90D34a69n28ě40k 4657531793

Jakožto návrhář kuchyní i muž v kuchyni doporučuji kompromis. Trouba tak napůl. Pod pracovní deskou, je moc nízko - horší kontrola, ohýbání se, .... a dno ve výšce pracovní desky je zase moc vysoko - protože pečete výš než je dno a když je i víc plechů, tak na horní plech už pomale není ani vidět, natož s tím manipulovat ve výšce ramen.

Obzvláště proto, že se nad takhle umístěnou troubu dá rozumě dát i mikrovlnka, který se pořád dobře obsluhuje.

+3/0
6.12.2016 10:46

P14e23t78r 15K64o88v89a31ř81í98k 1921763809437

1. Ono ohýbání se je nezdravé a škodí (i starému) tělu?

2. Trouba se (u nás) používá minimálně, max. tak 1x o víkendu, takže řešit umístění trouby v kuchyni je nepodstatné.

+4/0
6.12.2016 10:31

I63v60a90n74a 97N77e56j12e96d87l89í50k19o71v78á 6218844253313

Ten bod 2 se dá pochopit i tak, že tu troubu snad ani umístovat nemusíte, jen ji jednou za týden vytáhnete ze špajzu....;-)

+1/0
6.12.2016 14:29

J34a30n56a 96K54u93b20o10v83á 6579222918700

Raději budu riskovat "pouhé" opaření nohou, než aby mi vylítl pekáč s rozpáleným vepřovým na hrudník a na hlavu.

Děti se motaly kolem trouby odmala, byla bych hrůzou bez sebe.

+6/0
6.12.2016 10:26
Foto

I20v90a16n 67K49o90p54t12a 5657122261907

Co s tim delate ze se Vám vyletavaji pekáče?

+1/0
6.12.2016 14:47

P25e24t78r28a 52N70o23v76á54k56o23v16á 7638466804878

To se tak občas stane, že se vám to vysmekne z ruky. A smeká se to spíš ve chvíli, kdy to táhnete směrem k sobě, než když zvedáte přímo nahoru.

(Asi nepečete, jenom se snažíte dělat chytrýho.)

0/0
7.12.2016 16:23
Foto

I76v71a53n 83K94o28p40t27a 5647202701937

Vařím i troubu používám ale pekáč když ho táhnete směrem k sobě, stává na roštu. Opravdu si ani jako technik nedovedu představit mechanismus jak by na mne z toruby vyskočil. A když ho chci odnést tak přeci vysunu rošt a nesu ho nejdříve kousek směrem vzhůru, navíc je horkej takže pro sichr se s ním netulím ale nesu ho co nejvíc před sebou. Aby když mi náhodou vypadne mi nepotřísnil třeba kalhoty.

0/0
8.12.2016 17:27

K70a29r67e27l 40T15r39o79n40n81e41r 2866974250264

Mně jeden důvod napadá, ale ten sem nemohu napsat, hned by ho smazali.

+2/0
6.12.2016 9:33

J62a76n 98H14r13u20z66a 8344928579417

Ohýbaní je zdravé a ve Vámi myšleném dopadu i společensky prospěšné.

+1/0
6.12.2016 12:12

J94o95s83e60f 62Š41e98m29e16l34í87k 7949751570177

No vy se v žádným případě neohýbejte. U trouby ani pro mýdlo. Jako já.

+1/0
6.12.2016 12:13

M10a56r94t40i66n85a 78T12r76o49j65a16n67o83v13á 5933748695

"...teleskopickými výsusy. Ty lze dokoupit i samostatně, ale z finančního hlediska bývá lepší investovat to rouby,..."

Je takový problém si to po sobě přečíst?

Jinak stokrát se asi člověk ohýbat nebude, že jo, sto plechů s cukrovím...? A z hlediska manipulace je výrazně bezpečnější a pohodlnější vytahovat třeba těžký pekáč s husou odspoda a hned položit na varnou desku, než to tahat ve výši očí a polejt se s tím a pak to nosit někam na bok.

Ale chápu, Siemens si zaplatil reklamu, tak je potřeba to napsat stůj co stůj.

+20/0
6.12.2016 8:49

I98v20a42n95a 78N28e10j86e78d19l90í74k81o33v55á 6958194203393

Já mám pořád podobný názor, jako vy, čeká mě ted nová kuchyně a všichni mě přesvědčují, že trouba patří výš....

Mám těžké dilema. Už jsem byla docela smířená s úrovní dna ve výšce pracovní desky a vy tu ted zas napíšete o polívání se ve výši očí - díky... ;-)

+1/0
6.12.2016 9:20

M62i90c55h25a92l 16M20i96l34l40e44r 9126392229342

se znalostmi ziskanymi 25 letou zkusenosti v nasi kuchyni: rozhodne dno ve vysi pracovni desky.

+2/−2
6.12.2016 9:33

M75a47r73t14i76n75a 39T78r16o69j21a11n67o41v59á 5713748925

Po 40 letech v kuchyni a zkušeností s obojím rozhodně trouba dole (a to jsem celkem nadprůměrně vysoká)...:-)

+5/0
6.12.2016 9:49

M64i22c78h53a93l 48M88i67l31l74e55r 9436162619612

zajimave, ze manzelcina babicka po 60 lete zkusenosti s tradicni troubou dole vnucce radila "usetri si zada, holka, troubu zvedni od podlahy."

0/−1
6.12.2016 9:58

V57á56c18l31a14v 42P63o32u21s48t55k81a 3150521642

O zádech to opravdu není, jak často tu troubu používáte? Stokrát za den?

+1/0
6.12.2016 10:01

M73i68c69h19a74l 10M55i31l53l34e25r 9196542639322

o zadech to je a take o vseobecnem pohodli.

Cim je clovek starsi, tim snadneji pochopi. A nejde vubec o to, zda se trouba pouziva 5x za den nebo 10x za tyden.

0/−2
6.12.2016 10:25

V71á62c59l48a20v 83P51o49u70s59t10k88a 3660151472

Na ohýbání se není nic nepohodlného ani špatného. Mohou to řešit starší a nemocní lidé, ale průměrný člověk si s něčím takovým vůbec nemusí lámat hlavu, je to ten poslední argument proti troubě dole. Skutečnost je taková, že trouba pod varnou deskou je ergonomicky značně výhodná a dost šetří místo, navíc je to prakticky nejlevnější varianta.

+8/−2
6.12.2016 10:39

M66a83r24t65i10n86a 73T95r85o61j12a35n63o95v87á 5333198675

OK, tak já se ozvu, až to bude 80 let.;-)

Každému zjevně vyhovuje něco jiného, tak se podle toho musí zařídit.:-)Je dobré nad tím přemýšlet z hlediska svých zvyklostí a svých potřeb, a ne si nechat lít do hlavy moudra od těch, co to potřebují prodat.

+2/0
6.12.2016 10:10

M88i75c92h32a65l 42M80i32l28l97e59r 9736202879262

jisteze, vsak my jsme take nedali jen na manzelcinu babicku!

Ta pouze potvrdila to, co jsme uz vedeli z naseho prvniho domu, odkud jsme se stehovali po 10 letech a kde jsme meli troubu umistenou asi 10 cm pod vysi pracovni desky.

Nas prvni dum byl postaveny podle dlouho predem stanoveneho planu stavitele pro nas pozemek a zadne zmeny nebyly mozne, zatimco ten pozdejsi jsme si navrhovali sami.

0/0
6.12.2016 10:20

M16i67c41h93a88l 62M44i96l65l72e86r 9186582869532

a na nejake prodavce kuchynskych spotrebicu uz vubec ne.!!

Proc si myslis, ze jsme kupovali co nekdo potreboval prodat, kdyz jsme po desetilete zkusenosti v jine kuchyni/jinem dome stravili tydny nad navrhy nasi idealni kuchyne v nasem novem dome, ktery jsme sami navrhovali?

0/0
6.12.2016 10:29

M81a36r90t30i77n38a 53T43r27o81j84a77n67o75v46á 5223508245

Tak já reaguju taky na článek, že jo, a na paní Nejedlíkovou. Vy jste si to udělali, jak vám vyhovovalo, já taky, ona nad tím přemýšlí, jak to má udělat. Nikde netvrdím, že zrovna vy se řídíte prodejcem, nemusíte hned brát všechno osobně, bylo to míněno obecně.

Skoro bych se vsadila, že architekt-designer z článku toho v životě moc nenapekl...:-)

+3/0
6.12.2016 10:44

I18v57a38n56a 38N30e15j53e78d36l59í78k34o31v44á 6748254323813

První kuchyně v bytě - trouba ve sporáku byla jasná, v druhém bytě taky. Se sporákem jsme se pak přestěhovali do starého opravovaného domku a tam si pak před deseti lety udělali novou KL s vestavnými spotřebiči - málo místa - tedy trouba pod varnou deskou. A ted po 25 letech mého postu na pozici hospodyňky se máme stěhovat do prostornějšího a budem dělat novou kuchyni a pořád nevidím nic špatného na té obsluze trouby pod varnou deskou....

+4/0
6.12.2016 14:36
Foto

P88e19t87r 61A33c23h22i13l84l76e31s 6286592450930

bezte za znamou co ma troubu vys a zkuste si to... ja zil s troubou vys 7 let a ted v novem jsem si koupil klasicky kombi sporak, ptze mit ji vys je proste zbytecne

0/0
15.12.2016 13:33

J50a38r24o35m97í70r 25K34r59á26l 4830489564639

Truba o něco výš je fajn, ale neměla by být výš, než pracovní deska. A to lze udělat jen tehdy, když máte kuchyň na míru.

+2/0
6.12.2016 10:03

M42i92c59h24a40l 60M14i29l95l14e43r 9266262299762

ano

0/0
6.12.2016 10:29

L56u18d98v43í40k 79G15a59j89d34o20š73í83k 2385443484732

Ano. To je snad předpoklad u každé kuchyně, kde to majitel myslí aspoň trochu vážně. :-)

0/0
6.12.2016 17:29

J64a49n 51H82r71u14z29a 8834888309427

Do větší výšky patří mikrovlnka, kterou používáte denně. I tak její spodní hrana by měla být níže než je úroveň očí nejmenšího dospělého v rodině. Naopak při pečení s poklopem je dobré mít při kontrole pečínky unikající páru pod kontrolou a při podlévání masa zrovna tak. Ideální by bylo mít horní hranu trouby o něco výš než je hrana pracovní desky (cca 20-30 cm), ale to je z prostorových důvodů často nemožné realizovat. Já se neohýbám ale dřepnu si.

+1/0
6.12.2016 12:21

A19l90e80n54a 94V57e12s18e84l15á 3253821365428

No - už jsem to psala níž. Dávala jsem novou kuchyň letos po třiceti letech používání klasických sporáků. Nechala jsem to na typickém rozmístění, jak se dnes kuchyně nejčastěji dělají. Musím to doma přeměřit, ale odhadem má trouba dno snad o dvacet centimetrů níž než je pracovní deska a mikrovlnka je nad ní. Po půl roce bych si to odsouhlasila jako ideální uspořádání.

+3/0
6.12.2016 14:40

I68l89o29n86a 29S90c60h65e68j60b75a77l92o84v14á 8792595512587

Teleskopický výsun už nikdy! Otevíráte troubu a rovnou na Vás vyjíždí horký pekáč s mastným, tuhle vychytávku v příští troubě s radostí vynechám a nedoporučuju nikomu. Mrzí mě, že se už prakticky nedělají trouby, kde se dvířka nevyklápí, ale vysouvají rovnou s konstrukcí na držení plechů...

+1/−3
6.12.2016 8:41

A72l49e97n52a 65V77e36s35e36l63á 3683481665248

Neměli jste tu troubu špatně vyrovnanou? Vyjíždět by nic nemělo, pokud není nakloněná dopředu (gravitace je mrcha, stačí nějaký milimetřík...)

+4/0
6.12.2016 14:36







Najdete na iDNES.cz