Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Ostrůvková digestoř je účinná jen tehdy, když ji správně nainstalujete

Varná zóna umístěna na kuchyňském ostrůvku, bez ohledu na to, zda je plynová či elektrická, se neobejde bez ostrůvkové digestoře. Dostatečně výkonné a s odtahem, ale také správně instalované.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

P76a56v80e43l 84Ž86e27r39n91í33č68e87k 9352952586682

Ostrůvková digestoř je účinná jen tehdy, když ji správně nainstalujete

8-o To snad platí o všem, ne? Asi není moc věcí účinných, když je nainstaluju špatně...

+2/0
1.12.2015 23:21

M74a23r18t88i32n 74L48ž92i30č43a61ř 9915777502754

To je pravda, bohužel je stále spousty firem co nedokáži připravit kvalitně odtah, vedení, výztuhu do sdk, tak aby odsavač splnil svoji funkci

Ono je to jednoduché nadávat i na velmi drahý odsavač, že neodsává a dělá extrémní hluk když je k němu vše zvorané...

0/0
5.12.2015 12:51

M25a25r19t15i88n 55L43ž78i40č39a81ř 9795937822864

Odtah u ostrůvkových odsavačů musí mít vždy 150mm s externí ventilační jednotkou i 200mm, krom jímky na kondenzát je potřeba mít kvalitní potrubí a odhlučnit jej tuplem v sdk podhledu

Odsavač v ostrůvku je nejlepší mít s podtlakovou komorou sání, potom můžete mít i vestavěný gril s lávovými kameny

Kuchyně s jídelnou a obyvákem je dnes u 95% všech novostaveb.

Vaření v ostrůvku má dnes 80% lidí, mytí 10% a nic jen pracovní část 10%

U rekuperace je většinou odsavač na recirkulaci, ale jsou i rekuperace kde je odtah řešen skrz ně, to je potřeba řešit s dodavatelem

Pokud je dobře navržená kuchyně, není vaření v ostrůvku žádný problém

0/−1
1.12.2015 14:44

P59a20v96e31l 34O68d66r58a67z46i93l 6964949397410

"Odsavač v ostrůvku je nejlepší mít s podtlakovou komorou sání"

Já měl za to, že odsavače pracují s podtlakem tak nějak všechny.

0/0
1.12.2015 15:12

P90a46v59e37l 42O52d46r68a13z28i79l 6384589917920

Bakterie typicky žerou olej? Huh?

0/0
1.12.2015 10:43

M68i97l46e56n11a 81K80l29o51u98č58k65o51v67á 1944583471490

Ostrůvky si pořizují ti, kteří téměř nevari, sem tam nějaká testovina nebo rýže se zrnim,  nevěřím, že v takové kuchyni vládne kuchařka, která pravidelně vaří svíčkovou,guláš, knedlíky, zeli,špenát, peče krutu, smaží řízek nebo sýr.....

+1/−6
1.12.2015 9:26

A97l48e44n30a 65V49e44s23e50l92á 3123531405188

Proč by ne - krom toho smažení se mi ostrůvek na všechno ostatní jeví jako praktická věc. Proč by na něm nešly dělat knedlíky? A krůta se stejně peče v troubě...

+3/0
1.12.2015 10:34

P66a74v77e94l 59O48d38r59a20z27i17l 6384839857930

Jen velmi zřídka vidíte výhradně ostrůvkovou kuchyni, to znamená, že pracovní plocha, dřez, varná deska atd. jsou pouze na ostrůvku.

No a pokud jde o kombinaci, nevyhnete se při vaření přenášení nádobí sem tam. Někoho to baví, někoho ne.

+2/0
1.12.2015 10:42

A10l17e69n41a 87V59e53s57e47l41á 3963211875408

Jako že když budu mít kuchyni do L, do dvou rovnoběžek, do jedné dlooooouhé linky... tak se přenášení vyhnu?

Naopak - u toho ostrůvku je toho "přenášení" nejmíň, většinou se stačí jen otočit. (Ale upřímně řečeno, to mi přijde jen jako vymýšlení problémů. Jak daleko asi tak přenášíte?  U hodně rozházené a blbě udělané kuchyně to snad může být pět metrů, ale spíš tak dva. To není vzdálenost, kterou má cenu se zabývat.)

+2/0
1.12.2015 10:51

P86a26v96e67l 50O98d75r89a10z97i98l 6214489377270

Pokud budete mít nesmyslně dlooooouhou linku, budete přenášet taky, ale nespadne vám přitom kastrol s vařící vodou na nohy. Každej ať dělá, jak myslí. Důsledky si ponesete sama.

+1/−5
1.12.2015 12:43

P22e37t65r 57T28y50č84k42a 6225512579222

Tak to uz je ptakovina.

+6/0
1.12.2015 13:03

P26a39v62e62l 36O49d29r32a10z20i69l 6434859287190

Díky za názor, pane Tyčko, ale bohužel ho nepovažuji za relevantní. Až budete pracovat léta na popáleninové chirurgii, můžeme si o tom promluvit znovu.

0/0
1.12.2015 15:12

A17l70e42n76a 21V25e40s35e14l41á 3633681885128

A fakt máte statistiku, ke kolika z těch popálenin došlo zásluhou kuchyňského ostrůvku?

+3/0
1.12.2015 15:42

P83a84v25e91l 85O59d60r47a45z71i70l 6294159277120

Jistě.

0/0
2.12.2015 11:21

A66l31e71n10a 40V77e70s78e74l46á 3963851135578

Odkaz?

+1/0
2.12.2015 11:46

P31a72v80e39l 30O25d35r54a50z98i67l 6584689357690

To jsou osobní zkušenosti.

0/0
3.12.2015 7:44

A16l90e20n22a 33V46e19s91e68l58á 3333221155508

Já se ptala na statistiku, ale dobře.

0/0
5.12.2015 14:25

A55l88e72n56a 88V23e98s89e89l83á 3123751225798

No, já nevím, jestli "nesmyslně". Prostě potřebujete nějakej úsek pracovní plochy, varnou desku a dřez. Buď máte část na lince a část hned naproti na ostrůvku... nebo to máte na lince celé a tím pádem samozřejmě daleko delší.

Pokud ponesu kastrol s vařicí vodou a upustím ho, dopadne to úplně stejně blbě, ať ho nesu v kterémkoli směru. Ale kam a proč bych ho nosila? Naposledy jsem nosila hrnce s vařicí  vodou před třiceti lety, když nám doma vyschla studna a koupali jsme se stylem, že jsme do vany museli jak studenou tak horkou vodu nanosit... Od kachláků v kuchyni do koupelny přes pětimetrovou chodbu... Dnes mi horká voda teče z kohoutku.

+1/0
1.12.2015 13:32

P71a41v81e19l 45O18d67r54a86z72i79l 6214229807220

Proč byste nosila hrnec s vařící vodou? Co je tohle za dotaz?

Třeba v té kuchyni v článku budete dělat těstoviny a budete je chtít slít. Jak určitě víte, těstoviny se mají dělat v co největším množství vody, takže hrnec bude velký a těžký. Takže ho můžete upustit, nemluvě o tom, že při tom vrtění se můžete do někoho vrazit.

Ostrůvková kuchyně nepřináší ŽÁDNÉ pozitivum. Je dražší, méně praktická, méně bezpečná a méně ergonomická.

+2/0
1.12.2015 15:11

A79l95e12n29a 13V94e20s94e11l78á 3213701265108

Jasně, k úrazu může dojít kdykoli. Já si mimochodem jednou rozrazila kůži na spánku tím, že jsem si přitáhla peřinu, na které byl položený dálkový ovladač, ten se vymrštil a trefil mě přesně hranou... Taky bych z toho mohla dávat rady, jak je lepší mít televizi bez dálkového ovládání (nojo, jenže moje švagrová zas kdysi v předovladačových dobách vyskočila k televizi - a zlomila si malíček o konferenční stolek).

To už jsou ale opravdu zbytečné konstrukty. Na slévání těstovin je beztak nejkritičtější ten moment, kdy už je sléváte. Aby to nechrstlo vedle, nepřelilo se vám přes ruce, kterými přidržujete pokličku apod. Ne ten moment, kdy hrnec ke dřezu nesete. A pokud nesete, tak rizikovost, že hrnec upustíte či do něčeho vrazíte je úplně stejná při úkrocích stranou jako při otočení. A to nemluvím o tom, že taky tu uvařenou polívku na konci ponesete na stůl. Jeje, to je příležitostí upustit, zakopnout, vrazit... Jasně, vaření je práce s horkými předměty, k úrazu dojít může. Ale nedramatizovala bych to tak.

(A jak říkám - nosila jsem velké těžké hrnce s horkou vodou přes půl domu kvůli koupání. Brát to jako vy, tak jsme snad ten rok, kdy nám netekla voda, chodili špinaví...)

+3/0
1.12.2015 15:53

P35a20v56e34l 38O29d36r76a24z76i95l 6814109127980

Já jsem vám vysvětlil, proč je varná deska na ostrůvku nebezpečnější, než u zdi. Je čistě na vás, jestli to chcete pochopit, nebo ne.

0/−1
2.12.2015 11:32

A75l77e11n28a 77V19e87s10e56l18á 3843601465798

Takhle - vysvětlil jste mi, proč si vy myslíte, že je ostrůvek nebezpečnější než linka. Já vám zas vysvětlila, proč si to podle mě myslíte blbě. (A to je zas na vás, jestli to chcete pochopit nebo ne. ;-)

+2/0
2.12.2015 11:46

M39i34c47h51a53l 61P62t33a85c82e60k 9846132818346

Pan Odrazil má vždy pravdu, jiná možnost není přípustná.

+1/−1
2.12.2015 17:39

M33a30r93t18i94n 34L11ž19i52č48a90ř 9475207102254

Tak už mu postavili vhodné auto ;-);-D

http://www.auto.cz/lamborghini-egoista-extremne-rozzureny-byk-jednoho-74433

0/0
5.12.2015 12:48

Z53d67e89n95ě84k 51D58u40b55e50c45k52ý 3907284670918

Překlep

0/0
5.12.2015 16:21

P16a15v74e33l 86O89d52r50a54z38i25l 6944129627240

Ne, vy jste nevysvětlila vůbec nic, protože nejste schopna racionální argumentace. O analýze rizik jste pravděpodobně nikdy v životě neslyšela. Co myslíte, kde je větší pravděpodobnost výbuchu plynu? V domě, kam je plyn zaveden a používá se, nebo v domě, kde plyn zaveden není a nepoužívá se, co?;-D

0/0
3.12.2015 7:44

A52l33e70n39a 91V94e16s95e82l74á 3883471675588

Ale jo, já vám pár racionálních argumentů uvedla, ale vy na ně neslyšíte.

Samozřejmě lze žít tak že si nazvedu plyn, protože pak nemůže vybouchnout, nebudu vařit, protože pak se nemůžu opařit a budu vždy bydlet někde bez schodů, protože si můžu zlomit nohu.

Ale budete pak při tolikanásobné "analýze rizik" ještě vůbec žít? Já vám to nevymlouvám, ale proč o tom furt přesvědčujete ostatní?

+1/0
5.12.2015 14:31

M81i19l89e83n55a 83K41l45o75u37č62k25o48v51á 1564363621380

Ja to myslela jinak, a sice, že ostrůvky jsou budovány převážně v nových domech,které obývá mladá domácnost a ti moc nevari klasická česká jídla,zejména omáčky,knedlíky a pod.

0/0
1.12.2015 10:48

P92a35v92e29l 30O88d75r96a98z19i90l 6584969527840

To bych tak jednoznačně nekategorizoval.

0/0
1.12.2015 12:43

P91e72t29r 34T20y55č77k82a 6175562429752

Omacka ani knedliky pri vareni prakticky neprskaji. Takze nevim kde je problem.

0/0
1.12.2015 13:03

P76a56v64e49l 55O21d60r54a41z65i62l 6874119187580

Omáčky samozřejmě při vaření prskají, některé fest. Ve vaší kuchyni je pořád máma, co.

0/0
1.12.2015 15:13

P84e31t53r 27T39y20č39k55a 6775372129522

Ano když začínáš jako Babica omáčku smažením kečupu tak to opravdu prská.

+2/−1
1.12.2015 23:42

P81a24v52e84l 71O87d22r97a49z43i68l 6454469467970

Kdo je Babica?

0/0
2.12.2015 11:33

J53a36n20a 40K32u11b95o92v60á 6639382128650

Mám ostrůvek s varnou deskou a zcela normálně vařím. I omáčky, knedlíky, smažím...

Ano, pokud něco hodně prská, tak se pak ohnu a setřu podlahu.

Na druhou stranu - už nikdy nemusím lovit zapadlý kus masa za linkou ;-D

+1/0
1.12.2015 13:24

A46l10e86n22a 53V68e77s39e87l79á 3893101875198

Linka se dnes obvykle lištuje, takže za ni nemá co a jak spadnout.

Ostrůvky jsou fajn, ale podobně jako pan Svoboda - radši bych ho bez varné desky. I proto, že je přece jen míň směrů, ze kterých se může připlížit batole a něco na sebe strhnout.

Děcka už mám dávno dospělá, ale tyhlety podmíněné reflexy dávat všechno z dosahu mám pořád. ;-D

0/0
1.12.2015 13:36

J18a50n62a 18K80u92b22o84v29á 6679952788500

Ve starém bytě jsem měla klasický plynový sporák v rohu - a sama jsem byla překvapená vždy, když se odtáhnul ;-D

0/0
1.12.2015 13:56

A85l31e91n31a 43V84e56s60e49l56á 3553901775678

Jo, to jo. Vlastně v aktuální kuchyni mám tu nejhorší možnou variantu, když o tom tak přemýšlím. Nezabudovaný sporák na konci linky. Takže to z něj jak prská na podlahu, tak padá za něj. :-)

Jo, vlastně by ten varný ostrůvek nemusel být úplně špatnej...

(Mám už asi pětadvacet různých verzí budoucí kuchyně v bydlení, které teď rekonstruuji... a ještě ráno jsem si myslela, že mám už definitivně vybráno. ;-D

0/0
1.12.2015 14:50

J67a65n55a 29K39u44b90o86v51á 6969552578190

;-D Jojo, člověk se učí furt ;-)

Já už bych nechtěla spojený obytný prostor + jídelnu + kuchyň...ale co už nadělám:-)

0/0
1.12.2015 15:02

M52a61r79t28i25n 73L28ž91i17č94a57ř 9565247402574

25 verzí budoucí kuchyně 8-o

0/0
1.12.2015 18:08

A68l93e16n26a 13V34e53s28e72l48á 3653441585978

Nojo... vždycky mám nějakej nápad, namaluju si ho, nechám zaležet... pak ho zavrhnu a tak pořád dokola.

0/0
1.12.2015 19:47

P79a94v74e85l 75O14d98r68a38z39i27l 6594749607700

Tak to máte celkem jistotu, že nakonec budete zklamaná.

0/0
2.12.2015 11:34

A96l72e24n13a 42V28e56s90e39l54á 3833981425178

Ale co by. Bavím se tím. Je to na má středněvěká kolena první domácnost, kterou zařizuju sama podle svého vkusu.

Vzhledem k tomu, že jsem generace, co ještě pamatuje dobu (byť většinou v kuchyni mé babičky, ale něco z toho i u rodičů), kdy do kuchyně nebyla běžně zavedená voda ani odpad, uvařené brambory se chodily slít ven, vařilo se na kamnech, kam se muselo přikládat, jediná pracovní plocha v kuchyni byl jídelní stůl a většina potravin se skladovala ve sklepě, tak nějaké ty drobnosti té dnes uctívané ergonomie hravě přehlédnu.

0/0
2.12.2015 11:51

P79a59v39e68l 93O36d10r81a69z48i36l 6584989657750

O to vůbec nejde. Jde o to, že ať už se rozhodnete pro jakoukoliv variantu z vašich možností, nakonec budete mít stejně pocit, že jste měla zvolit jinou. Vaše úporná snaha dodat vlastním subjektivním stanoviskům nějaký falešný racionálněvěcný základ to potvrzuje.

0/0
3.12.2015 7:46

A98l53e58n92a 57V74e74s50e41l25á 3783321135458

Nojo, ale úporně tu nějaká údajně "racionálněvědecká" stanoviska razíte akorát vy.

Já vás rozhodně nepřesvědčuju, že ostrůvek je lepší, správnější, bezpečnější. Jen polemizuju s tím vaším úporným přesvědčováním o opaku.

0/0
5.12.2015 14:26

Z41d91e15n65ě61k 57S79v86o89b80o33d70a 4246124756767

Ostrůvek je super, navíc při přípravě jídla koukám do místnosti, ale varná deska na ostrůvku je hodně nepraktická

+2/0
1.12.2015 10:53

P83a28v90e24l 39O11d34r15a84z41i14l 6184979537240

Při přípravě jídla koukám na jídlo. Koukat jinam, to je o prsty, v lepším případě.

0/0
1.12.2015 12:44

M13a95r46t38i56n 31L92ž47i17č94a21ř 9625777682864

"Ostrůvky si pořizují ti, kteří téměř nevari"

To je absolutní nesmysl, znám mnoho případů extra vařičů včetně profi kuchařů kteří takto vaří

Navíc kuchyně, linka + ostrůvek je levnější něž kuchyně do U nedejbože G...

0/0
1.12.2015 16:16

P59e72t74r 63T41y59č41k88a 6165402669982

Většina profi kuchyní je vlastně s ostrůvkem.

0/0
1.12.2015 23:46

P79a29v52e71l 88O45d65r29a73z77i72l 6294549907800

Na to vaše vaření s Babicou stačí i dvouplotýnka ze zastavárny.

0/0
2.12.2015 11:36

P83a28v28e47l 55O46d97r80a41z43i43l 6224649717160

Pokud mají míst stejný metry, tak není.

0/0
2.12.2015 11:37







Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.