Diskuse k článku

Zkuste švestkové knedlíky v páře. V ní vaření zvládne i začátečník

I Zdeněk Pohlreich sází především na lokální suroviny a domácí kuchyni. A k té určitě patří švestkové knedlíky z bramborového těsta sypané mákem. I začátečník je může zvládnout s noblesou zkušeného šéfkuchaře. Také díky radám z naší soutěže „Staňte se králem kuchyně“.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M30a49r17t79i87n 68J66i44r90o46u98s38e87k 7436745435588

Mám nejraději z tvarohového těsta.

0/0
15.10.2015 3:23

L93u73m79i88r 97N84o92v16a36k 8951423376958

jestli ten pán neumí udělat bramborové švestkové knedlíky ve vodě, pak je to kuchař nanic... když je obalíte v solamylu, nebudou ani oslizlé... švestkové knedlíky jsou ale správně z jiného těsta, jen slaboučká vrstva okolo švestky... těch na obrázku by asi nikdo 150 nesnědl :D mimochodem připařovací troubu doma mám a je to spíš pro profíky s detailem: opravdu budete chtít tu troubu po každém jídle mýt? ta pára není čistá, je to pára ve který je mastnota z masa, nebo škroby a tak z těsta - troubu musíte napařit prázdnou a pořádně umýt po každém pečení;-D;-D;-D ps: uvařené brambory strouhá fakt jen lůzr, vždyť na to mají takový lis asi za 200 kč ;-D;-D;-D

0/0
14.10.2015 16:39

J44a32n 28M35l58ý41n80e70k 3272237672819

K čemu vyhazovat peníze za parní troubu - další krám žeroucí elektrickýproud a zabírající místo, když stačí kastrol, do něj dát vodu postavit tamrozkládací sítko a švestkové knedlíky v páře jsou jako lusk. Nejraději je mám smákem a přepuštěným máslem. Maximálně ale tak čtyři krát do roka. Ani těmi s tvarohem nepohrdnu. Mňam!

+5/0
13.10.2015 18:50

R51o75b32e53r93t 24H89a41n13z50l10í58k 5404501312855

Tak jsem začal číst a stejně jako někteří další jen dumám, proč článek není označen jako REKLAMA. Ničím jiným totiž není.

+3/0
13.10.2015 15:55

F80r41a69n11t63i49š69e92k 64N25o48v83á27k 6231125626751

Klasika, placená reklama a NENÍ OZNAČENÁ, jak by ze zákona měla být. Kam udat noviny? Televize a rozhlas se dávají RRTV..

+6/0
13.10.2015 11:05

S39t13á50ň39a 14K52o47m22o16r97o41u81s27o75v28á 3895583837459

Jsem opravdu v rubrice Bydlení?8-o

+8/0
13.10.2015 9:01

J80a97n 79F86r35o62l59í39k 6986510565844

Bydlet v páře je hit.;-D

+5/0
13.10.2015 14:14

M36i96r95a 63L20o28v44e 3504370268634

Taky som z toho voľako zmätená.8-o;-D

+2/0
13.10.2015 14:48

D50a43n70a 61Š82u96m71o65v36á 1635289264939

Pokud vím tak naše babičky ani maminky by švestkové knedlíky s mákem nikdy nepolévaly máslem, ale vždycky rozpuštěným sádlem. Naši dělali spíš verzi kynutého těsta, horní sypání moučkový cukr namíchaný s mákem tak cca : 1:1 a pak vše pokapaly rozpuštěným škvařeným sádlem. Chuť je zcela jiná. Výborné jsou také kynuté ve variantě skořice s moučkovým cukrem, ale ty už je třeba přelít máslem. Zrovna tak jako poslední varianta s tvarohem a moučkovým cukrem. Ještě jinou modifikaci dělám manželovi (v jeho rodině to tak jedli) - kynuté sypané tvrdým nastrouhaným tvarohem, posypané moučkovým cukrem a přelité tekutou šlehačkou 33%.  Mohly se vařit jak v páře, tak ve vařicí vodě a vždycky tu vodu maminky trochu (ne moc) solily. 

Dříve také nebyly parní trouby a tak se prostě do té normální postavila do rohu plechovka vody. Intenzivní páru - tomu se říkalo zápara - používám když doma peču kváskový podmáslový chléb. Než ho dám do trouby, rozpálím v ní dva plechy hluboké - jeden na dno a jeden do výše, kde se chleba peče. Pak v dlouhých chňapkách (ještě si na předloktí natahuji návleky) tam do rozpálené trouby (oba plechy na 250°C napřed uložím na horní plech nachystaný chléb na pečícím papíru a ihned do spodního plechu chrstnu 200 ml vařící vody z hrnečku (tu si uvařím ve varné konvici) a okamžitě troubu zavírám. Dávám velký pozor, abych si neopařila ruce, a obličej - musí se to udělat rychle. Troubu pak neotvírám prvních 13 minut a stáhnu teplotu z 250°C na 240°C a dalších 30 - 35 minut (stále bez otevření trouby) dopékám na 200°C. Ještě se mi nestalo, že by chleba nedopadl, jako býval dříve šumavský. A vyndavám když zespoda začíná tmavnout a tzv. zvoní. Stydne na hodně řídkém drátěném roštu - ze všech stran chladne rovnoměrně. Tohle dokáže jen zápara. Ale velký pozor na opaření  i tváře- a trouba nesmí vychládat - žádné nechávání otevřené déle. Zdravím všechny mlsné jazýčky. :-)

+7/0
13.10.2015 7:41

M41a32r63t13i51n 92P18e23c64i51n55a 4541293

U nás se zase švestkové knedlíky dělají z půlek švestek a ty se tence obalují těstem udělaným z hrubé mouky a vody. Pak se vaří v páře na pařáku ve velkém hrnci. Na posypání klasicky mletý mák smíchaný moučkovým cukrem a polijí se rozpuštěným máslem.

+1/−1
13.10.2015 12:44

A79l63e78n40a 49V93e53s80e25l46á 3913901965558

Tak. Bramborové těsto chce sádlo, kynuté máslo. (Náplň už takovou roli nehraje.)

Knedlíky taky často vařím pro jednoduchost v páře - akorát že mi na to stačí děrovaná vložka do jakéhokoli hrnce v pořizovacích nákladech okolo stovky.

+3/0
13.10.2015 13:06

J11a78n 89F58r72o78l79í69k 6786940805464

Za ten výkon Vám musím dát +.R^

0/0
13.10.2015 14:18

Z84u33z55a36n78a 29K15u38ř77í91z12e57k 2325788314504

Sestra ji má a nepoznám rozdíl mezi mojí elektrickou a její parní. Asi nemám vytříbený jazýček a proto náklady ušetřené za koupi parostroje vrznu do sebe ;-D

+5/0
13.10.2015 7:30

J59a17n 26P21a60d94l62o 7226843602961

jestli v ní vaří sestra na "sucho", tak ten rozdíl opravdu nepoznáte. Pokud byste ale ochutnala něco z páry od mojí ženy, tak se budete ještě 3 dny potom mlsně olizovat:-)

0/0
13.10.2015 18:14

R80a49d10m93i10l45a 67S56i67m57č69á19k22o70v91á 5265323865875

parní trouby tady dlouho nebyly :-)

+3/0
13.10.2015 7:14



Najdete na iDNES.cz