- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Když někdy vidím ceny těch různých podpalovačů a eko-bio nesmyslů, tak mi přijde, že by bylo levnější topit snad rovnou těma penězma.
Většina lidí, co topí v kamnech bydlí na vesnicích. A zde mají možnost si udělat v lese tzv. samovýrobu (tedy dřevo se koupí "nastojato", člověk si ho sám pokácí a pak si jen od místního JZD zaplatí traktor, který mu ho doveze na zahradu, kde si ho rozřeže na cirkulárce). Dřevu za takovouto cenu nemůže konkurovat nic. Kdyby ho podpaloval nějakým hustodémonským hyper super podpalovačem, místo letáků, co má zadarmo, tak půlku nákladů za otop dá jen za tenhle vynález.
Bohužel, dříví se shání čím dál hůře. A když už ano, tak to musí probíhat jak v Kulovém blesku. Dorazit do lesa, pokácet, okamžitě naložit a odvézt. Kdo si někde udělá hromádku a jde si pro traktor, zpravidla již nemá co dovézt, protože to za něho udělá někdo jiný.
Jako majitel domu na vesnici, nucen zabývat se kotlem, uhlím, dřevem, popelem a zimou v baráku, nemajíce v okruhu 10 km plynovou přípojku, bych se nejraději na zimu odstěhoval někam do 3+1 na sídlišti.
Proto mě vytáčí pseudoodborníci na všechno, zvláště na barvu kouře z komína, protože ti neví nic o topení a o životě na vesnici.
Kotel Atmos dc 25 s zapaluji propanbutanovým hořákem napojeným na 10kg láhev. Prostě naložím drobnější dřevo, zapálím hořák a minutu, minutu a půl ta polínka opékám. Trošku se ohřeje komín, pak prostě zavřu dveře a počkám pár minut, než se to rozhoří. Pak naložím a uzavřu roztápěcí klapu. Dvě sezony na jednu bombu. Náklady na podpal proti např. PEPu ani ne třetinové. Dvě sezony na bombě a myslím, že ještě třetí sezonu zčásti budu podpalovat původní náplní. Vím, vůči kamnům trochu OT, ale je to způsob, který se mi osvědčil.
No, nevím, co by ti na tu lahev v kotelně, a vůbec ve sklepě řekli "požárníci". Ale jinak souhlas.
mám na chalupě Jotul. Zkoušel jsem s nimi leccos,ale klasika je nejlepší - tedy přesný opak toho,co doporučují němečtí odborníci. Zapaluji tedy obráceně,používám suchý líh,několik menších a následně několik větších polínek.Do 10 min.kamna žhnou,do 1/2 hodiny z nějakých 5 st. mám v místnosti o 20 metrech čtv. přes 20 st. Pak stačí udržovací dávka - tj. 2 střední polena na cca 2-3 hod. Na noc jedno Velké dubové poleno ( sukovité z pařezu je nejlepší) a jedno menší,zavřu všechny klapky a kamna hřejí 8-10 hod.Jdeme klidně spát ve 22 hod. ráno okolo 7 vstanu otevřu klapku,hodím 2 střední polena a do 3 min.kamna žhnou - kávičku a hemenex si dáváme už u praskajících kamen v teplíčku.Žádná věda,A upozorňuji,že za cca 20let nebylo třeba čistit komín.
Tedy kafe a hemenex, to by mne po ránu zabilo. Nejspíš jsem starší pán...
To je jak atomová elektrárna. Já prostě můžu otočit kolečkem, a je to. Jenže jsem línej točit kolečkem, takže to celou sezonu topí furt stejně. Leda bych byl delší dobu pryč a doma nikdo, tak to leda.
Mně když se zapalují lýtka, tak je úplně jedno odkud přikládám...
Na vojně jsme dali do kamen plechovku s leštidlem na boty a zapálili. A hořelo to jako divý....
Což teprve, až ty kamna hrozně rozhicujou ... to uvidí neuvěřitelný věci.
Je pravda, že pán, co nám přivezl kamna Wamsler, nám taky hned v úvodu doporučil vykašlat se na noviny, že se tím jen zamezí pohyb vzduchu skrz rošt.
Po mnohaletých zkušenostech potvrzuji, že bez z papírů se zapalují kamna úplně dobře. Ale podpalujeme třísky odspodu - je tam na to taková speciální štěrbina.
Mnohaleté praktické zkušenosti mě dovedli k úplně jinému systému zapalování. Používám osvědčený způsob hranice - krom malého kousku pepa jenom dřevo, žádné noviny. Hoří to tak rychle, že mám co dělat hranici dostavět, abych si prsty nespálil.
Já takhle do studených kamen zatápím už roky, mám to dokonce i v návodu. Přijde mi to i docela logické. Plamen z třísek jde rovnou do komína, zahřeje ho, aby získal tah a nic nekouří. Díky tahu se dostává do spalovací komory víc kyslíku a lépe chytají ty větší kusy pod třískama. Když jsem dřív roztápěl ve starých kamnech odspodu, vždycky se mi v ohništi válel kouř a někdy mi to chcíplo nebo kouřilo dovnitř přes nasávací otvor. Tenhle způsob odshora se mi jeví lepší. Ale jinak zatápím do teplých kamen stylem menší do teplého popela a na to větší a ono to po čtvrthodině chytne samo. Topíme denně.