Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Jak správně vybrat kuchyňský nůž? Záleží na velikosti a ostří

Bez profesionálního vybavení se v kuchyni obejdete, ale s jedním nožem si nevystačíte.V kuchyňském vybavení by neměla chybět aspoň základní sestava nožů. Patří do ní nůž na pečivo, na zeleninu a univerzální typ s hladkým ostřím. Na porcování masa jsou pak vhodné kuchařské nože.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
OU
Uživatel požádal o vymazání
0 0
možnosti
JN

J59a34n 38N24o30v85a93k

9. 1. 2015 9:31

Článek zase oničem. Nůž na první fotce je horeca z makra cena cca 180 kč.

Nože mám cca 3 roky. Pokud si člověk pořídí dlouhou ocilku, není co řešit. A to že člověk před každým použitím nůž objede je snad samozřejmost. Žádný profík to nedělá jinak. A v myčce je myju běžně. Toje můj názor nikomu nevnucuji.

2 0
možnosti
BP

B20e25n 72P31a16v33k33a

8. 1. 2015 11:18

"Vysoká tvrdost materiálu znamená trvanlivější ostří. Ale je nutné počítat i s tím, že současně stoupá i jeho křehkost." Záleží, jaký úhel má ostří. A jelikož se úzká ostří z výroby nepouštějí (právě kvůli tomuto), tak bych si s tím hlavu nelámal.

Jinak jak to jde lehce ohnout, a to lze vyzkoušet i zabalené v plastu, tak nebrat. Leda tak třeba filetovací nože, ale u těch je to vlastnost. Rady, že ostří se musí lesknout... Nemusí. Jestli to je vyleštěné a nebo ne, je fuk. To je kosmetika.

0 0
možnosti
VT

Kuchyňský nůž? Ocelový, tak akorát do ruky a hlavně žádnou motyku - musí být ostrý. Ostrý. Ostrý.

0 0
možnosti
BP

B79e88n 75P28a71v77k54a

8. 1. 2015 11:19

A když není, tak se ostrý udělá.

0 0
možnosti
LG

"...že je lesklé, tmavší a má hladký povrch..."

Soudím, že když je něco lesklé, tak to asi bude mít hladký povrch. ;-D

.

"...Keramické čepele jsou velmi ostré a při běžném používání se netupí a nerezaví..."

Tupí se KAŽDÁ čepel. To by jinak odporovalo fyzikálním zákonům. U té keramické je ovšem problém, že se daleko hůře ostří a samozřejmě se tupí daleko rychleji než čepel z vysoce kvalitních ocelí, která rovněž nerezaví.

Jinak vliv kovového nože na zachování vitamínů v ovoci je tak nehorázný marketingový blábol, že se mu málo co vyrovná. To by možná platilo u stařičkých nožů z uhlíkaté oceli, které jsou schopné při rozkrojení jablka zčernat (i tak je vliv na vitamíny v řádech promile). Dnešní kvalitní kuchyňské nože jsou ovšem z nerezavějících ocelí, které jsou k potravinám chemicky naprosto neutrální a v tomto smyslu není mezi nimi a keramickými noži naprosto žádný rozdíl.

0 0
možnosti
PO

Z čeho usuzujete, že se keramické ostří "tupí daleko rychleji," když zároveň uvádíte, že se daleko hůře brousí?

0 1
možnosti
MJ

pod stromek jsem ženě místo kalhotek koupil dva kuchyňské nože a nestěžuje si:

.

Wusthof Grand prix II Solingen Germany ( 12 cm) - kovaný

http://im9.cz/iR/importprodukt-orig/53a/53a3e9b5115c29031be24df987355f0c.jpg

a

Wusthof Gourmet Solingen Germany nůž svačinový ( 12 cm) - nekovaný

http://im9.cz/iR/importprodukt-orig/599/5990dd8ef726a13e162a58a26a98be1d.jpg

0 0
možnosti
AN

Ano ano přátelé, hned utíkejte do obchodů a nakupte sadu aspoň deseti nožů, ať má takový článek smysl a vydělá na sebe.

S článkem v mnoha věcech souhlasit nemůžu. I většina kuchařů co já znám řekne, že potřebujete dva dobré nože, kuchařský větší a menší na drobnější práce jako je kroužlání jablek apod. Případně pilu na pečivo, ale jsou tací, kteří řeknou, že není třeba, pokud máte dobrou velkou kudlu.

Santoku není typ ostří pokud vím, ale tvar celé čepele (byť právě i ten tvar ostří je specifický tím, že je rovnější, než klasické evropské nože). Japonské broušení ostří se vyznačuje jednostranným brusem, nikoliv oboustranným evropským do V nebo do tvaru čočky (konvexní).

Nože na suši. Najděte si třeba typický nůž na suši - yanagiba. Dlouhý, nízký, zbroušený jen z jedné strany, ideální právě např. na odkrajování tenkých plátků na sašimi apod., hlavně se s ním nepižle, ale plynulým tahem odkrajuje... Brus jednostranný.

Diamantové brousky a ocílky jsou taky na zvážení, ale neodsuzuji - odebírají materiál z nože a většina běžných uživatelů tím ostří moc nepomůže, na obtažení ostří je ideální klasická ocílka, která jen na dobře nabroušeném noži zjednodušené srovná ostří "do latě" a nůž se při pravidelném obtažení nemusí často brousit. Broušení na kamenech chce opravdu dost praxe, dá se tím na noži víc zkazit než zlepšit. Doporučit do běžné domácnosti bez fanouška nožů lze jen jedno - nechat nabrousit (vytvořit) ostří u odborníka nebo zkušeného člověka a pak hodně často toto ostří ostřit (obtahovat, udržovat) klasickou ocílkou (ne diamantovou). Pak to ostří vydrží u dobrého nože hoooodně dlouho.

Keramika má své plusy i mínusy, ale neznám kuchaře, který by je používal...

Ještě jsem neviděl dobrý nůž z kvalitního materiálu za dvě stovky... Ale asi jsem na to moc velký fanda kudel.

0 0
možnosti
LG

Tak tak. Naprosto souhlasím.

Keramika v podstatě žádné plusy nemá. Vyjde při stejné tvrdosti akorát levněji než nůž z kvalitní oceli, ale daleko hůř se brousí.

0 0
možnosti
ML

Použím už leta japonské nože a nemůžu si je vynachválit, stále jako nové, nemusím je ani ostřit, fungují stále precizně

0 0
možnosti
PO

Nemusíte je ostřit? Tak to máte velmi vzácné kousky R^

0 0
možnosti
VV

už jsem se lekl že vám iDnes poradí s dobrou firmou na nože ale to nehrozí. JJe na vás poznat co je plech a co kvalitní nůž. Na cenu bych moc nekoukal, protože zlodějské marže najdete všude a za 1000 Kč vám klidně prodají i kudlu z obyčejného trochu nabroušeného plechu.

článek o ničem.

4 0
možnosti
PM

Ja mam doma po dedovi bajonet z 1. sv. v. Lepsi nuz neni - na vsechno, vcetne masa :-)

1 0
možnosti
BP

B87e53n 90P15a55v27k98a

8. 1. 2015 11:22

A ještě k tomu je dostatečný přísun železa do organismu:-)

0 0
možnosti
  • Nejčtenější

Parkoviště na sídlišti obsadily karavany, dodávky a teď tu zakotvila loď

19. dubna 2024

Premium Po zavedení placených zón u nás ve městě se majitelé aut rozhodli, že budou využívat naše sídlištní...

Roubený dům ve strmém svahu si vyžádal roky práce, zařizování a trpělivosti

18. dubna 2024

Sen o novém bydlení vznikl ve chvíli, kdy se děti rozlétly do světa a Petr s Janou zůstali v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zpěvák Osička proměnil dům na Slovácku ve vyhledávanou hospodu s ubytováním

24. dubna 2024

V samém srdci jihomoravského Lanžhotu patří jedno ze stavení do rodiny zpěváka Břetislava Osičky....

V zážitkovém domě se můžete kochat uměním, a dokonce si do něj sednout

22. dubna 2024

Netradiční rodinný dům na vás dýchne svou osobitostí. Vládne zde bračský vápenec, kámen, který...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Montovaná chata se převlékla zvenčí i uvnitř do skandinávského stylu

21. dubna 2024

Malou montovanou chatu sice majitelé před pár lety vylepšili o malou verandu, vše ostatní je však v...

Koupelny v Miláně překvapily. Třeba baterií fungující i jako kávovar

25. dubna 2024

Od 16. do 21. dubna design zaplavil italské Miláno na výstavišti, v centru města i na jeho...

Dům si rodina postavila na místě dvou úzkých zahrádek. Byl to skvělý nápad

25. dubna 2024

Na konci městečka pár kilometrů jižně od Brna vyrostl na místě dvou úzkých zahrádek nenápadný dům....

Nová česká miss bude bydlet v bývalém zámečku Schwarzenbergů

24. dubna 2024

Po úspěchu rodačky z Třince, půvabné Krystyny Pyszkové, nové Miss World 2024, bude o finále už...

Zpěvák Osička proměnil dům na Slovácku ve vyhledávanou hospodu s ubytováním

24. dubna 2024

V samém srdci jihomoravského Lanžhotu patří jedno ze stavení do rodiny zpěváka Břetislava Osičky....