Diskuze
Jak správně vybrat kuchyňský nůž? Záleží na velikosti a ostří
Děkujeme za pochopení.
O40d81s60t58r44a74n30ě23n65ý 34U93ž96i59v57a48t42e75l
J59a34n 38N24o30v85a93k
Článek zase oničem. Nůž na první fotce je horeca z makra cena cca 180 kč.
Nože mám cca 3 roky. Pokud si člověk pořídí dlouhou ocilku, není co řešit. A to že člověk před každým použitím nůž objede je snad samozřejmost. Žádný profík to nedělá jinak. A v myčce je myju běžně. Toje můj názor nikomu nevnucuji.
B20e25n 72P31a16v33k33a
"Vysoká tvrdost materiálu znamená trvanlivější ostří. Ale je nutné počítat i s tím, že současně stoupá i jeho křehkost." Záleží, jaký úhel má ostří. A jelikož se úzká ostří z výroby nepouštějí (právě kvůli tomuto), tak bych si s tím hlavu nelámal.
Jinak jak to jde lehce ohnout, a to lze vyzkoušet i zabalené v plastu, tak nebrat. Leda tak třeba filetovací nože, ale u těch je to vlastnost. Rady, že ostří se musí lesknout... Nemusí. Jestli to je vyleštěné a nebo ne, je fuk. To je kosmetika.
V90l92a35s47t91i52m11i48l 39T46e17n89c96e89r
Kuchyňský nůž? Ocelový, tak akorát do ruky a hlavně žádnou motyku - musí být ostrý. Ostrý. Ostrý.
L57u24d20v94í65k 44G34a58j56d90o59š11í70k
"...že je lesklé, tmavší a má hladký povrch..."
Soudím, že když je něco lesklé, tak to asi bude mít hladký povrch.
.
"...Keramické čepele jsou velmi ostré a při běžném používání se netupí a nerezaví..."
Tupí se KAŽDÁ čepel. To by jinak odporovalo fyzikálním zákonům. U té keramické je ovšem problém, že se daleko hůře ostří a samozřejmě se tupí daleko rychleji než čepel z vysoce kvalitních ocelí, která rovněž nerezaví.
Jinak vliv kovového nože na zachování vitamínů v ovoci je tak nehorázný marketingový blábol, že se mu málo co vyrovná. To by možná platilo u stařičkých nožů z uhlíkaté oceli, které jsou schopné při rozkrojení jablka zčernat (i tak je vliv na vitamíny v řádech promile). Dnešní kvalitní kuchyňské nože jsou ovšem z nerezavějících ocelí, které jsou k potravinám chemicky naprosto neutrální a v tomto smyslu není mezi nimi a keramickými noži naprosto žádný rozdíl.
P65a32v11e49l 32O58d85r98a77z22i95l
Z čeho usuzujete, že se keramické ostří "tupí daleko rychleji," když zároveň uvádíte, že se daleko hůře brousí?
M33a39r36t95i13n 43J54e77z43e78r24s51k36ý
pod stromek jsem ženě místo kalhotek koupil dva kuchyňské nože a nestěžuje si:
.
Wusthof Grand prix II Solingen Germany ( 12 cm) - kovaný
http://im9.cz/iR/importprodukt-orig/53a/53a3e9b5115c29031be24df987355f0c.jpg
a
Wusthof Gourmet Solingen Germany nůž svačinový ( 12 cm) - nekovaný
http://im9.cz/iR/importprodukt-orig/599/5990dd8ef726a13e162a58a26a98be1d.jpg
A68l58e46š 97N98e68v21e93s31e60l87ý
Ano ano přátelé, hned utíkejte do obchodů a nakupte sadu aspoň deseti nožů, ať má takový článek smysl a vydělá na sebe.
S článkem v mnoha věcech souhlasit nemůžu. I většina kuchařů co já znám řekne, že potřebujete dva dobré nože, kuchařský větší a menší na drobnější práce jako je kroužlání jablek apod. Případně pilu na pečivo, ale jsou tací, kteří řeknou, že není třeba, pokud máte dobrou velkou kudlu.
Santoku není typ ostří pokud vím, ale tvar celé čepele (byť právě i ten tvar ostří je specifický tím, že je rovnější, než klasické evropské nože). Japonské broušení ostří se vyznačuje jednostranným brusem, nikoliv oboustranným evropským do V nebo do tvaru čočky (konvexní).
Nože na suši. Najděte si třeba typický nůž na suši - yanagiba. Dlouhý, nízký, zbroušený jen z jedné strany, ideální právě např. na odkrajování tenkých plátků na sašimi apod., hlavně se s ním nepižle, ale plynulým tahem odkrajuje... Brus jednostranný.
Diamantové brousky a ocílky jsou taky na zvážení, ale neodsuzuji - odebírají materiál z nože a většina běžných uživatelů tím ostří moc nepomůže, na obtažení ostří je ideální klasická ocílka, která jen na dobře nabroušeném noži zjednodušené srovná ostří "do latě" a nůž se při pravidelném obtažení nemusí často brousit. Broušení na kamenech chce opravdu dost praxe, dá se tím na noži víc zkazit než zlepšit. Doporučit do běžné domácnosti bez fanouška nožů lze jen jedno - nechat nabrousit (vytvořit) ostří u odborníka nebo zkušeného člověka a pak hodně často toto ostří ostřit (obtahovat, udržovat) klasickou ocílkou (ne diamantovou). Pak to ostří vydrží u dobrého nože hoooodně dlouho.
Keramika má své plusy i mínusy, ale neznám kuchaře, který by je používal...
Ještě jsem neviděl dobrý nůž z kvalitního materiálu za dvě stovky... Ale asi jsem na to moc velký fanda kudel.
L25u55d91v72í86k 17G58a23j24d81o94š26í32k
Tak tak. Naprosto souhlasím.
Keramika v podstatě žádné plusy nemá. Vyjde při stejné tvrdosti akorát levněji než nůž z kvalitní oceli, ale daleko hůř se brousí.
M16a69r48t25i69n 31L34ž93i35č18a83ř
Použím už leta japonské nože a nemůžu si je vynachválit, stále jako nové, nemusím je ani ostřit, fungují stále precizně
P42a26v52e67l 95O81d67r31a66z41i43l
Nemusíte je ostřit? Tak to máte velmi vzácné kousky
V20á37c58l26a63v 34V47á73v41r23a
už jsem se lekl že vám iDnes poradí s dobrou firmou na nože ale to nehrozí. JJe na vás poznat co je plech a co kvalitní nůž. Na cenu bych moc nekoukal, protože zlodějské marže najdete všude a za 1000 Kč vám klidně prodají i kudlu z obyčejného trochu nabroušeného plechu.
článek o ničem.
P43e91t97r 71M77u61d38r62o31c29h
Ja mam doma po dedovi bajonet z 1. sv. v. Lepsi nuz neni - na vsechno, vcetne masa :-)
B87e53n 90P15a55v27k98a
A ještě k tomu je dostatečný přísun železa do organismu
Parkoviště na sídlišti obsadily karavany, dodávky a teď tu zakotvila loď
Premium Po zavedení placených zón u nás ve městě se majitelé aut rozhodli, že budou využívat naše sídlištní...
Roubený dům ve strmém svahu si vyžádal roky práce, zařizování a trpělivosti
Sen o novém bydlení vznikl ve chvíli, kdy se děti rozlétly do světa a Petr s Janou zůstali v...
{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}
{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}
Zpěvák Osička proměnil dům na Slovácku ve vyhledávanou hospodu s ubytováním
V samém srdci jihomoravského Lanžhotu patří jedno ze stavení do rodiny zpěváka Břetislava Osičky....
V zážitkovém domě se můžete kochat uměním, a dokonce si do něj sednout
Netradiční rodinný dům na vás dýchne svou osobitostí. Vládne zde bračský vápenec, kámen, který...
{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}
{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}
Montovaná chata se převlékla zvenčí i uvnitř do skandinávského stylu
Malou montovanou chatu sice majitelé před pár lety vylepšili o malou verandu, vše ostatní je však v...
Koupelny v Miláně překvapily. Třeba baterií fungující i jako kávovar
Od 16. do 21. dubna design zaplavil italské Miláno na výstavišti, v centru města i na jeho...
Dům si rodina postavila na místě dvou úzkých zahrádek. Byl to skvělý nápad
Na konci městečka pár kilometrů jižně od Brna vyrostl na místě dvou úzkých zahrádek nenápadný dům....
Nová česká miss bude bydlet v bývalém zámečku Schwarzenbergů
Po úspěchu rodačky z Třince, půvabné Krystyny Pyszkové, nové Miss World 2024, bude o finále už...
Zpěvák Osička proměnil dům na Slovácku ve vyhledávanou hospodu s ubytováním
V samém srdci jihomoravského Lanžhotu patří jedno ze stavení do rodiny zpěváka Břetislava Osičky....
Prodej dům Rodinný, 141m2, Dolní Chvatliny, Mančice
Dolní Chvatliny - Mančice, okres Kolín
2 800 000 Kč