Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Jak správně vybrat kuchyňský nůž? Záleží na velikosti a ostří

Bez profesionálního vybavení se v kuchyni obejdete, ale s jedním nožem si nevystačíte.V kuchyňském vybavení by neměla chybět aspoň základní sestava nožů. Patří do ní nůž na pečivo, na zeleninu a univerzální typ s hladkým ostřím. Na porcování masa jsou pak vhodné kuchařské nože.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

K34a16r45e16l 42B14a20r50t42a46k 9716801405546

Keramické čepele jsou velmi ostré a při běžném používání se netupí a nerezaví.

Když se takový nůž ztupí, lze ho nabrousit.

Tak jak to tedy je, tupí či netupí?

0/0
10.1.2015 17:35

J60a34n 48N89o81v77a51k 6750188539

Článek zase oničem. Nůž na první fotce je horeca z makra cena cca 180 kč.

Nože mám cca 3 roky. Pokud si člověk pořídí dlouhou ocilku, není co řešit. A to že člověk před každým použitím nůž objede je snad samozřejmost. Žádný profík to nedělá jinak. A v myčce je myju běžně. Toje můj názor nikomu nevnucuji.

+2/0
9.1.2015 9:31

B88e38n 28P79a84v47k70a 1897353297561

"Vysoká tvrdost materiálu znamená trvanlivější ostří. Ale je nutné počítat i s tím, že současně stoupá i jeho křehkost." Záleží, jaký úhel má ostří. A jelikož se úzká ostří z výroby nepouštějí (právě kvůli tomuto), tak bych si s tím hlavu nelámal.

Jinak jak to jde lehce ohnout, a to lze vyzkoušet i zabalené v plastu, tak nebrat. Leda tak třeba filetovací nože, ale u těch je to vlastnost. Rady, že ostří se musí lesknout... Nemusí. Jestli to je vyleštěné a nebo ne, je fuk. To je kosmetika.

0/0
8.1.2015 11:18

V63l49a44s17t49i96m23i90l 59T90e37n90c14e20r 4200680787120

Kuchyňský nůž? Ocelový, tak akorát do ruky a hlavně žádnou motyku - musí být ostrý. Ostrý. Ostrý.

0/0
7.1.2015 13:17

B84e33n 55P63a69v96k87a 1247803327621

A když není, tak se ostrý udělá.

0/0
8.1.2015 11:19

L60u34d19v49í29k 41G77a84j50d47o69š12í77k 2945623394472

"...že je lesklé, tmavší a má hladký povrch..."

Soudím, že když je něco lesklé, tak to asi bude mít hladký povrch. ;-D

.

"...Keramické čepele jsou velmi ostré a při běžném používání se netupí a nerezaví..."

Tupí se KAŽDÁ čepel. To by jinak odporovalo fyzikálním zákonům. U té keramické je ovšem problém, že se daleko hůře ostří a samozřejmě se tupí daleko rychleji než čepel z vysoce kvalitních ocelí, která rovněž nerezaví.

Jinak vliv kovového nože na zachování vitamínů v ovoci je tak nehorázný marketingový blábol, že se mu málo co vyrovná. To by možná platilo u stařičkých nožů z uhlíkaté oceli, které jsou schopné při rozkrojení jablka zčernat (i tak je vliv na vitamíny v řádech promile). Dnešní kvalitní kuchyňské nože jsou ovšem z nerezavějících ocelí, které jsou k potravinám chemicky naprosto neutrální a v tomto smyslu není mezi nimi a keramickými noži naprosto žádný rozdíl.

0/0
7.1.2015 9:52

P90a88v79e36l 59O31d56r26a70z39i92l 6794479527190

Z čeho usuzujete, že se keramické ostří "tupí daleko rychleji," když zároveň uvádíte, že se daleko hůře brousí?

0/−1
7.1.2015 15:07

B97e19n 36P37a75v65k93a 1707903367111

Já tohle musím potvrdit z vlastní zkušenosti. Ale důvod neznám. Tipuji na chybnou výrobu u těch levnějších.

0/0
8.1.2015 11:21

P26a44v85e85l 60O91d12r34a84z43i41l 6734809967590

Tak pokud někdo vyrobí ostří do jehly, které se hned odláme, nebo díky levorukosti uživatele, kterej s tím hrká v šupliku s ostatníma kudlama. Oxid zirkoničitý má údajně tvrdost 83HRC, tož asi tak.

0/0
8.1.2015 12:55

M27a71r24t16i54n 57J67e32z59e68r95s52k12ý 9194247322842

pod stromek jsem ženě místo kalhotek koupil dva kuchyňské nože a nestěžuje si:

.

Wusthof Grand prix II Solingen Germany ( 12 cm) - kovaný

http://im9.cz/iR/importprodukt-orig/53a/53a3e9b5115c29031be24df987355f0c.jpg

a

Wusthof Gourmet Solingen Germany nůž svačinový ( 12 cm) - nekovaný

http://im9.cz/iR/importprodukt-orig/599/5990dd8ef726a13e162a58a26a98be1d.jpg

0/0
7.1.2015 8:30

V65l68a94s55t10i35m53i17l 28T54e50n83c23e75r 4940630947680

Dobrá volba.R^

0/0
7.1.2015 13:18

A44l52e28š 21N93e71v86e27s62e11l33ý 2157813827330

Ano ano přátelé, hned utíkejte do obchodů a nakupte sadu aspoň deseti nožů, ať má takový článek smysl a vydělá na sebe.

S článkem v mnoha věcech souhlasit nemůžu. I většina kuchařů co já znám řekne, že potřebujete dva dobré nože, kuchařský větší a menší na drobnější práce jako je kroužlání jablek apod. Případně pilu na pečivo, ale jsou tací, kteří řeknou, že není třeba, pokud máte dobrou velkou kudlu.

Santoku není typ ostří pokud vím, ale tvar celé čepele (byť právě i ten tvar ostří je specifický tím, že je rovnější, než klasické evropské nože). Japonské broušení ostří se vyznačuje jednostranným brusem, nikoliv oboustranným evropským do V nebo do tvaru čočky (konvexní).

Nože na suši. Najděte si třeba typický nůž na suši - yanagiba. Dlouhý, nízký, zbroušený jen z jedné strany, ideální právě např. na odkrajování tenkých plátků na sašimi apod., hlavně se s ním nepižle, ale plynulým tahem odkrajuje... Brus jednostranný.

Diamantové brousky a ocílky jsou taky na zvážení, ale neodsuzuji - odebírají materiál z nože a většina běžných uživatelů tím ostří moc nepomůže, na obtažení ostří je ideální klasická ocílka, která jen na dobře nabroušeném noži zjednodušené srovná ostří "do latě" a nůž se při pravidelném obtažení nemusí často brousit. Broušení na kamenech chce opravdu dost praxe, dá se tím na noži víc zkazit než zlepšit. Doporučit do běžné domácnosti bez fanouška nožů lze jen jedno - nechat nabrousit (vytvořit) ostří u odborníka nebo zkušeného člověka a pak hodně často toto ostří ostřit (obtahovat, udržovat) klasickou ocílkou (ne diamantovou). Pak to ostří vydrží u dobrého nože hoooodně dlouho.

Keramika má své plusy i mínusy, ale neznám kuchaře, který by je používal...

Ještě jsem neviděl dobrý nůž z kvalitního materiálu za dvě stovky... Ale asi jsem na to moc velký fanda kudel.

0/0
7.1.2015 1:00

L26u51d94v41í89k 32G26a24j80d10o50š48í76k 2195833814752

Tak tak. Naprosto souhlasím.

Keramika v podstatě žádné plusy nemá. Vyjde při stejné tvrdosti akorát levněji než nůž z kvalitní oceli, ale daleko hůř se brousí.

0/0
7.1.2015 10:09

M16a54r29t62i49n 22L50ž82i61č37a48ř 9355537262314

Použím už leta japonské nože a nemůžu si je vynachválit, stále jako nové, nemusím je ani ostřit, fungují stále precizně

0/0
6.1.2015 22:34

P44a12v40e52l 78O22d98r36a54z30i12l 6954239707460

Nemusíte je ostřit? Tak to máte velmi vzácné kousky R^

0/0
7.1.2015 8:20

M78a84r91t48i32n 15L75ž77i95č87a54ř 9285497482634

Vzácné ne, ale kvalitní - Porsche Design

0/0
7.1.2015 10:14

P86a41v73e95l 31O55d73r81a51z33i37l 6424299367940

Jo, tak ty jsou naprosto skvělé, stejně jako Porsche Design šaliny, ty se nikdá neporouchaj.

0/−1
7.1.2015 15:08

M91a47r85t48i65n 11L56ž67i34č81a21ř 9955647732814

Nože jsou perfektní a nespojujte s paskvilem Porsche šalin co v ČR jezdi, to jak jsou zprasené je dílo Škody a né studia Porsche Design, šaliny měli vypadat úplně jinak, ale díky šetření Škody dopadli tak jak dopadli

0/0
7.1.2015 15:15

P33a54v17e14l 80O47d19r80a96z49i56l 6394279667800

To je fuk. Používat léta jakýkoliv nůž bez ostření a tvrdit, že je ostrý, je prostě blbost.

0/0
8.1.2015 10:39

M80a47r44t75i61n 59L36ž11i61č25a30ř 9405277372964

To je pouze Váš subjektivní názor, ty nože jsou dělané jako katany, takže ostří je perfektní

+1/0
8.1.2015 10:45

P72a62v84e86l 59O55d19r74a28z89i21l 6104769667680

To není můj subjektivní názor. Kdyby existovaly japonské nože, vyráběné jako katany, s designem Porsche, které vydrží roky používání bez nutnosti ostření, tak by kuchaři nic jiného nepoužívali. Bohužel je to tak, že tomu nerozumíte, což jako prodavač laminátových skříněk ani nemůžete, a nechal jste si od prodavače naleštěných kudliček nakecat pěkné nesmysly.

0/0
8.1.2015 12:41

M60a10r38t16i25n 40L24ž26i38č15a71ř 9945807132284

Porsce se věnuji 29 let a to všech odvětvích, takže mám produkci zmáklou dobře, nože mám již 8 let a stále jako nové

Dvířka s laminátu neprodávám, protože nic z laminátu nemáme v nabídce ;-)

0/0
8.1.2015 14:37

P31a88v50e79l 22O58d65r64a80z92i31l 6914359117430

Ano, nože jsou jako nové, pokud jste je použil maximálně 10x. Jinak jako nové nejsou, protože jsou tupé. Samozřejmě je dost  pravděpodobné, že jste si toho nevšiml, to se prodavačům stává.

O dvířkách jsem nic nepsal.

0/0
8.1.2015 23:18

V68á24c11l84a58v 60V78á26v97r90a 5566319701697

už jsem se lekl že vám iDnes poradí s dobrou firmou na nože ale to nehrozí. JJe na vás poznat co je plech a co kvalitní nůž. Na cenu bych moc nekoukal, protože zlodějské marže najdete všude a za 1000 Kč vám klidně prodají i kudlu z obyčejného trochu nabroušeného plechu.

článek o ničem.

+4/0
6.1.2015 17:09

P31e49t47r 79M46u86d91r77o86c26h 9881487502721

Ja mam doma po dedovi bajonet z 1. sv. v. Lepsi nuz neni - na vsechno, vcetne masa :-)

+1/0
6.1.2015 16:50

B50e44n 46P92a34v12k14a 1387353657111

A ještě k tomu je dostatečný přísun železa do organismu:-)

0/0
8.1.2015 11:22
Foto

Z43b72y37n70ě62k 23M67e18l42i20c32h10a51r 9875307955809

článek jsem nečetl, jen titulek - je tam otázka a hned odpověď...

0/0
6.1.2015 13:59
Foto

P32e33t96r 41A71n39d75r35l49e 6228843769452

Proč se nemá dávat nůž do myčky? Pokud tedy nemá dřevěnou rukojeť.

0/0
6.1.2015 11:45

M28a45r18e54k 79Z85a57h14r59a54d36i35l 6814639185331

Hrozí zlomení? ...

0/0
6.1.2015 11:59

Z23d92e82n24ě83k 41W54e43r77n45h41a65r41t 6867865282958

spíš se to tam přece jen mele a něco může klepnout do ostří...

0/0
6.1.2015 12:02
Foto

P57e42t86r 80A16n78d75r25l94e 6738283479852

Děkuji za odpovědi. Chápu u myček, kde se nože dávají nějak volně, ale třeba u té naší je takový gumový držák, kde k noži nemá přístup nic jiného než voda, pokud bych přímo k noži nedal nějakým způsobem jiný kus nádobí. Asi tedy hrozí už jen to poškození chemií, jak píše pan Feifar, ale to by podle mě hrozilo i u ostatního příboru a nádobí. Dobře, nemáme žádné profi kousky, tak naše levné nože za pár set asi nebudu nějak extra řešit :-)

0/0
6.1.2015 18:43

A44l14e92š 71N40e87v70e83s62e13l60ý 2757983467180

Důvodem je většinou dřevěná rukojeť a to, že to většina lidí naháže do myčky bez ladu a skladu a hrozí poškození ostří o jiné tvrdé materiály... Jinak by noži myčka nic moc udělat neměla...

0/0
7.1.2015 1:05

P21a72v92e23l 49O47d63r67a59z90i36l 6214759447180

Nevím, já zvládnu nůž umýt asi za 10 sekund a nemusím riskovat nějaký moribundus v myčce.

0/0
7.1.2015 8:18

J26a59k68u59b 97F54e30i36f92a25r 7869179866589

agresivní chemie v tabletách může narušit strukturu čepele.

0/0
6.1.2015 15:36

M34a76r54t12i75n 78L86ž62i54č53a72ř 9945667392134

Nejenom v tabletách, ale i v klasice, prášek. sůl, leštidllo. Nože se otupí, dostanou bělavý nádech jak od Sava

0/0
6.1.2015 22:35

P80a96v43e71l 85S68t52a59v49j77a57n23í28k 6728855557311

Pak vyhoďte to co používáte a používejte něco normálního. Nože s bělavým nádechem fakt nemám. Nebo máte nějaké divné nože.

0/0
6.1.2015 22:41

M75a60r72t41i12n 43L31ž41i41č47a72ř 9165147532804

Praxe s prodejem 18 let myček pane, netvďte mi tu nesmysly

0/0
7.1.2015 10:13

M34a69r63t22i16n 19L52ž85i47č18a11ř 9515357102384

V myčce se nuž otupí

0/0
6.1.2015 22:32

P48a35v80e85l 49S45t63a52v17j64a41n38í63k 6368205227761

Nemá čím.

0/0
6.1.2015 22:39

M71a53r68t47i47n 26L90ž19i68č50a30ř 9545637342294

Chemie narušuje ostří nože, dostává se do hloubky materiálu a nůž ničí

0/0
7.1.2015 10:12

M46i44c66h78a72l 94M84i33l10l68e98r 9536202579822

Vyssi teplota myti v mycce pry nedela nozum dobre - vysvetleni odbornika.

0/0
7.1.2015 1:26

P80a89v38e58l 37O83d78r87a43z68i57l 6354939127850

No to musel bejf fachman, kterýmu noži ublíží max. 100°C? Dětskýmu plastovýmu leda. Nebo máte myčku s přehřátou parou?

0/0
7.1.2015 8:19

B20e76n 13P43a47v14k75a 1427153737951

jak čtete "odborník", tak bych nediskutoval. Amen;-D

0/0
8.1.2015 11:23

V36l97a15s65t23i43m43i53l 48T43e85n62c25e32r 4190820457800

Použitý nůž okamžitě otřu vlhkou utěrkou, osuším a odkládám do stojánku na nože.

0/0
7.1.2015 13:23

R65o84b34e16r75t 22P95a59c14i86n56a 7664829275831

Saláty a spol se nekrájí ocelovým nožem hlavně proto, že je za cvilku řez zahnědlý a nevypadá to dobře. Toho vitamínu zmizí nepatrně.

0/0
6.1.2015 10:32

J65a26n 34V93l85č82e55k 8615757522412

První fotka je neštěstí. Slečna drží nůž jako panna... No, jako prase kost. Za chvíli se řízne. Na druhé fotce je to správně.

+3/0
6.1.2015 9:58

Z19d52e96n41ě84k 49W13e53r58n59h70a22r79t 6597465302478

.. jako vegetarián husí stehno....

0/0
6.1.2015 10:26

P92a43v56e39l 94O42d15r35a26z29i55l 6804799117780

Pověra říká, že nože se nemají dávat jako dárky, tedy první komentář článku je zvláštní ;-) Jinak u nožů je dle mého názoru naprosto nejdůležitější umět je nabrousit; potom tedy záleží na materiálu, jestli vůbec nabrousit jdou a jak dlouho vydrží ostré.:-)

0/0
6.1.2015 9:23

A53l98e68š 63N49e61v89e25s80e42l23ý 2397173667630

I ta pověra má řešení. Když dostanete darem nůž, zaplaťte dárci symbolickou částkou, třeba i korunou... :-)

+1/0
7.1.2015 0:37

P81a16v33e19l 40O38d58r97a62z23i11l 6974799237860

Dobrý tip R^;-)

0/0
7.1.2015 8:16







Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.