Osmiletý chlapec miluje černou. Skříně i postel mu schovali do niky

  1:00aktualizováno  1:00
Jen zřídkakdy nechají rodiče dítěti právo volby. V tomto případě dovolili synovi, aby své představy a požadavky konzultoval s architekty sám. Bude to přece jeho pokoj!

Vizualizace: dětský pokoj pro malého horolezce | foto: Ing. arch. Miroslav Stach, Balance idea

I pro architekty to byla nová zkušenost. "Dost netradičně jsme návrh interiéru dětského pokoje probírali přímo s ´koncovým´ klientem, osmiletým chlapcem. Příjemně nás překvapil výběrem barev, které chtěl mít v pokoji zastoupené. Oslovil nás i okruh jeho zájmů, takže nás práce na návrhu opravdu bavila," popisuje architekt Miroslav Stach ze studia Balance Idea.

Oblíbenými barvami mladého klienta byla dost překvapivě kombinace černé a bílé, zajímá se o grafiku, rád maluje. Mezi jeho další zájmy patří sport a četba knih.

Co se vejde do devíti metrů čtverečních

Jedinou "zradu" představovala velikost pokoje. Místnost je totiž poměrně malá, nabízí prostor kolem 3 × 3 m. "Rozhodli jsme se proto veškerý nábytek koncentrovat k jedné stěně, a vytvořit tak jednu kompaktní hmotu, která pomocí různých výsuvů reaguje na měnící se potřeby chlapce. Pro hyperaktivní dítě je prostor se spoustou rohů a výstupků dost nebezpečný," vysvětluje architekt Stach.

Vizualizace: skříň lze snadno vysunout, jinak však svou hmotností prostor nijak

Vizualizace: skříň lze snadno vysunout, jinak však svou hmotností prostor nijak nezatěžuje.

Podél celé jedné strany pokoje tak vznikla obytná stěna. "Kladli jsme důraz na to, abychom vytvořili pro uživatele soukromé útočiště, kde bude moci v klidu relaxovat. Proto jsme v horní části použili niku a do ní umístili lůžko na spaní," popisuje Miroslav Stach.

Celá nika je tak řešena v kombinaci černé barvy s dřevem. Noční stolek nahrazuje další nika v čele postele, tady si může chlapec odložit knížku, budíček i hrnek s čajem.

Fotogalerie

Pod lůžko architekti navrhli tři vysunovací segmenty, z nichž každý má z přední části otevřenou knihovnu, po výsuvu se v zadní části objeví úložné prostory.

Po levé straně lůžka autoři pokoje počítají s velkou šatní skříní kombinující policový systém s výsuvnou tyčí na oblečení a úložnými boxy ve spodní části skříně.

Nápady nejen pro kamarády

Do spodní části obytné stěny bylo ukryto výsuvné lůžko pro kamarády, kteří přijedou na návštěvu, případně pro přespání rodičů například v případě chlapcovi nemoci.

V pravé části obytné stěny u okna stojí velký pracovní stůl, který je však možné z velké části zasunout, a uvolnit tak plochu na hraní. Pod stolem je další úložný prostor pro hračky.

Celá sestava je navržena v bílé barvě, lesklá fólie je dostatečně odolná a hlavně se snadno udržuje. Niku s postelí architekti navrhli v černé barvě v kombinaci s přírodním dřevem. Vnitřek niky lze řešit i světlým polstrováním, to záleží na domluvě chlapce a rodičů.

Vizualizace: pracovní stůl lze z větší části zasunout pod lůžko, aby zůstalo co

Vizualizace: pracovní stůl lze z větší části zasunout pod lůžko, aby zůstalo co nejvíce místa na hraní.

Na protější stěně celé sestavy se našel prostor pro magnetickou psací tabuli, na níž může chlapec psát, kreslit, ale také si připevnit různé plakáty. Proti oknu byla navržena horolezecká stěna, opět v chlapcově oblíbené barvě, černé.

"Doplnili jsme ji přírodním prvkem, a to dřevěnými výstupky sloužícími k úchytu. Ve spodní části jsou vyfrézované, takže není problém využít je k výstupu nahoru. Dole se počítá s ´jištěním´ malého horolezce pomocí žíněnky," objasňuje architekt Stach.

Autor:

Nejčtenější

Dům inspirovaný lidovou architekturou prošel i regulativy CHKO

Posuvné venkovní dřevěné žaluzie připomínají hospodářská stavení. Vhodně je...

Navrhnout dům pro chráněnou krajinnou oblast představuje většinou velký boj s místními regulativy. Na druhé straně však...

Jak se žije na Albertově. Čtvrť pod Vyšehradem je světovým unikátem

Natalie navrhuje šperky. Inspiraci čerpá z procházek v přírodě, na historií...

Při návrhu šperků ze série Origami se Natalie Vicenová inspirovala stejnojmennými japonskými skládačkami z papíru,...

Kuchyně, jídelna a obývák s krbem za 450 tisíc. Majitelé jsou nadšení

Alena s Vladimírem se rozhodli pro modernizaci obývací kuchyně.

Alena bydlí se svým mužem Vladimírem v domku na okraji Prahy, který si postavili před dvaadvaceti lety. Kuchyně,...

Dřevo jako stavební materiál Finové milují. Staví z něj i hotely

Zimní romantická atmosféra platí i pro srubové domy v moderním pojetí.

Skandinávci si své přírody nesmírně váží, umí ji však také využívat na stavbu rodinných domů i veřejných staveb. Platí...

Ze dvou malých bytů vznikl příjemný interiér s luxusní terasou

Majitelé toužili mít v interiéru hlavně hodně dřeva, které na ně působí...

Velkorysé bydlení na nejvyšším podlaží novostavby vzniklo spojením dvou menších bytů. Z jednoho se stala denní zóna s...

Další z rubriky

Jak se žije na Albertově. Čtvrť pod Vyšehradem je světovým unikátem

Natalie navrhuje šperky. Inspiraci čerpá z procházek v přírodě, na historií...

Při návrhu šperků ze série Origami se Natalie Vicenová inspirovala stejnojmennými japonskými skládačkami z papíru,...

Kdo to bude uklízet? Majitel prodává dům i se 400 lapači prachu

Nevšední dům v městě Wilton Manors na Floridě připomíná uměleckou galerii. V...

Nevšední dům v městě Wilton Manors na Floridě připomíná uměleckou galerii. V pokojích má své místo více než 400...

Vysněný dům si zařizují prolínáním stylů, nebojí se ani barev

Majitelé se nebojí kombinovat různé styly.

Starší domy to mají těžké zejména tehdy, když už léta čekají na někoho, kdo by objevil jejich skryté možnosti. Někde se...

Najdete na iDNES.cz