Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Děti odmítly nudnou klasiku: chtěly funky pokoj plný barev

  1:00aktualizováno  1:00
Byt v suterénu, orientace na sever, málo místa. Přes všechnu snahu rodičů se dospívajícím dětem jejich pokoj líbit nemohl. Potomci pohrdli otcovým kutilstvím a přihlásili rodinu do televizní show.

Z bývalého 1 + 1 v pražském Břevnově rodiče vytvořili během 25 let, co zde žijí, malé 2 + 1, přes všechnu snahu ale byt nafouknout nemohli. Celá čtyřčlenná rodina se tak tísní na 56 m2.

Šestnáctiletý syn a třináctiletá dcera mají k dispozici úzký tmavý pokoj, kam se muselo vejít i vypůjčené pianino (oba jsou muzikálně nadaní) a agama vousatá v teráriu.

Kvůli místu měl i pracovní stůl hodně atypický tvar.

Kvůli místu měl i pracovní stůl hodně atypický tvar.

Architekti Anna Lacová a Jan Ranný, designéři pořadu Jak se staví sen (Prima family v sobotu 21. ledna v 18:00), se tak museli vypořádat s prostorem, který nedává příliš možností pro optimální řešení. Volit lze jen mezi menším a větším zlem. 

Klasika se teenagerům znelíbila

Fotogalerie

Otec sourozenců byl trochu skeptický a také maloučko dotčený, protože pokoj před rokem předělal tak, aby se v něm dětem bydlelo co nejlépe. Jenže vkus teenagerů je poněkud jiný než rodičů, mladí toužili po něčem modernějším a veselejším, prostě "funky".

Z pokojíků musel během rekonstrukce zmizet starý koberec, vybouraly se i zárubně a dveře do malé komory, aby se mohla dozdít část zdi, jen tak se mohla umístit dvě lůžka za sebe.

Z komory se stala minišatna, jako úložný prostor použili designéři mělké bílé skříňky (část jich zavěsili i na stěnu) a také zásuvky pod lůžky. Díky speciálnímu kování mají závěsné skříňky nosnost až 120 kilogramů, je tak možné do nich ukládat bez obav i knihy.

Pokoj pro dva sourozence - původní stav

Pokoj pro dva sourozence – původní stav

Pokoj vytvořil dětem tatínek.

Pokoj vytvořil dětem tatínek.

Funky barvy i tvary

Do pokoje otočeného na sever zvolili Anna Lacová a Jan Ranný žlutou a oranžovou ve výrazných pruzích, nábytek pak vybrali bílý, pouze s akcenty černé.
Postele odděluje tvarovaná polopříčka z MDF desky, protože sourozenci na sebe nechtěli vidět, toužili alespoň po částečném soukromí .

Náklady

Stavební a osttaní práce   35 650 Kč
Nábytek                             87 600 Kč
Osvětlení                             8 880 Kč
doplňky a dekorace           38 932 Kč
Celkem                            171 062 Kč

Bohužel pracovní stoly jsou poměrně malé, suplují tak trochu i noční a odkladní stolky. Naštěstí se podařilo doplnit je kontejnery na kolečkách.

Pianino, které měly děti vypůjčené, nahradil moderní přístroj, na němž lze hrát třeba jen do sluchátek a nerušit tak okolí.

Zvuk elektrických kláves si mohou sourozenci pustit jen do sluchátek a nerušit

Zvuk elektrických kláves si mohou sourozenci pustit jen do sluchátek.

Veselou barvu dostal i plynový radiátor.

Veselou barvu dostal i plynový radiátor.

Polopříčka dopřává sourozencům alespoň částečné soukromí.

Polopříčka dopřává sourozencům alespoň částečné soukromí.

Nadšení sourozenců z nového pokoje bylo velké, dokonce i kutil tatínek přiznal, že designéři svůj úkol zvládli: "Byli lepší o dvacet, ne, o dvě stě procent než já!"

Autor:



Nejčtenější

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...

Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...



Oceněná kuchyň, z níž sálá pohoda francouzského venkova

Bílá barva vyšla majitelům jako jednoznačně nejlepší řešení, je nadčasová.

V interiéru nového rodinného domu kousek od Nitry se mladému páru podařilo vytvořit velmi příjemnou atmosféru. Z jejich...

Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo...

Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se...

Lubor s Helenou si navrhli bungalov, sedlovou střechu nařídili úředníci

Obě křídla domu se zřetelně odlišují různými materiály a barvou fasády,...

Lubor s Helenou se po prozkoumání cen bytů a starších domů v Praze a okolí rozhodli, že bude nejlepší postavit si...

Další z rubriky

Šest nových roubenek, kterými si majitelé splnili sen o životě v horách

V Orlických horách, na Šumavě, v Českém ráji i v Beskydech stojí nové roubené...

V Orlických horách, na Šumavě i v Beskydech stojí nové roubené chalupy. Jejich majitelé milují přírodu, rádi sportují a...

Proměna bytu po odchodu synů: majitelku inspiroval klid islandské sopky

Atypický jídelní stůl (160×200 cm) je vyrobený z lamina podle autorského návrhu...

Vztah k tomuto bytu se zrodil už ve chvílích první prohlídky, kdy rodina zvažovala jeho koupi. A to přesto, že byt...

Představy mladých o bydlení: záclony nemusí, zato obchod v domě ano

Takto si představují mladí ideální bydlení: záclony nejsou potřeba, kolo jako...

Za našich mladých let tohle nebývalo! Tak tuto větu lze slyšet často. Je pravdivá, zejména generace takzvaných...



Najdete na iDNES.cz