Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Designový hotel v Praze návštěvníci ovládají podle své nálady a pomocí iPhonu

  1:00aktualizováno  8:54
Vyhráli studentskou soutěž, dostali zakázku na hotel. To je ve zkratce příběh nového hotelu Moods v centru Prahy, který dává návštěvníkům možnost přizpůsobit si prostor podle vlastní nálady. Roman Vrtiška a Vladimír Žák vsadili jako tvůrci interiéru na technologie, které to umožňují.

Fasáda hotelu ukazuje náladu jeho obyvatel, tedy jakou barvu osvětlení pokoje zvolili | foto: Archiv autorky

Prozíraví majitelé činžovního domu na Starém Městě v Praze pochopili, že k obchodnímu úspěchu nestačí jen přestavět budovu na hotel. Návštěvníkům je třeba nabídnout něco navíc. Proto hledali tvůrce, který by vymyslel moderní interiér prostoupený technologií.

Designéři Roman Vrtiška a Vladimír Žák důvtipně vyřešili zábradlí schodiště, zavěsili ho na ocelová lanka vedoucí otvorem uprostřed napříč patry

Designéři Roman Vrtiška a Vladimír Žák důvtipně vyřešili zábradlí schodiště, zavěsili ho na ocelová lanka vedoucí otvorem uprostřed napříč patry

Jejich pozornost upoutala soutěž Národní cena za studentský design, pořádaná organizací Design Cabinet. V době plánování hotelu se na první a druhé pozici v soutěži umístili designéři Roman Vrtiška a Vladimír Žák, kteří již spolupracovali na více projektech.

Proto se i do rozjetého projektu hotelu pustili společně, aby vytvořili podobu interiéru, grafiky i dalších vizuálních prvků.

 Každé patro budovy má svůj charakteristický odstín

Každé patro budovy má svůj charakteristický odstín

Jak to funguje

Zadání bylo jednoznačné: vytvořit prostor, který si návštěvník bude moci přizpůsobit podle nálady. Designéři proto navrhli systém, kterým každý může ovládat světla, hudbu a další prvky ve svém pokoji pomocí iPhonu.

Výsledný dojem umocňují i kvalitní výrobky od známých značek, jako je osvětlení Artemide či postele Hästens. Ústřední barvou stěn hotelu se stala šedá. V kombinaci s výraznými odstíny nábytku a dřevěnými podlahami působí elegantně a útulně.

Do konferenčního sálu designéři umístili stohovatelná křesla, z nichž lze v případě potřeby volného prostoru sestavit stěna u jedné ze zdí místnosti

Do konferenčního sálu designéři umístili stohovatelná křesla, z nichž lze v případě potřeby volného prostoru sestavit stěnu u jedné ze zdí místnosti

Designéři vytvořili i originální orientační systém. Na chodbě v každém patře je namalovaný zjednodušený půdorys: pomáhá při orientaci a zároveň zdobí stěnu. Před vstupem do pokoje hosta vítá počátek úryvku pražské legendy z knihy Petra Síse Tři zlaté klíče.

Uvnitř text pokračuje v půdorysu pokoje nad postelí a končí v koupelně. Designérům se podařilo naplnit zadání do nejmenšího detailu, ačkoli měli k dispozici omezený rozpočet.

Dekoraci nad postelí tvoří půdorys pokoje s částí textu z knihy Tři zlaté klíče od Petra Síse

Dekoraci nad postelí tvoří půdorys pokoje s částí textu z knihy Tři zlaté klíče od Petra Síse

Více se dočtete v časopise Bydlení č. 2/2011.

Autor:



Nejčtenější

Sezení v jídelním koutě je zčásti na parapetu rohového okna.
Agáta Prachařová bydlí v „bunkru“, v němž jsou květináče s levandulí

Agáta a Jakub Prachařovi si každým rokem opakovali, že ty příští Vánoce budou bydlet ve svém domě. Stavba se však...

Přes atrium vstupuje do interiéru spousta denního světla i slunce.
Jak to dopadne, když stavební úřad dva roky odmítal plochou střechu

Všechno mohlo dopadnout špatně. Dva roky stavební úřad odmítal povolit plochou střechu, a tak mezitím na vedlejší...



Dům je krásně zasazený na rohovém pozemku v novozélandském Puhoi.
Bez dveří a stresu. Boj s rakovinou nasměroval rodinu do zelené oázy

Novozélandský architekt David Maurice hledal pro svou rodinu klidné místo. Toužil po obyčejné každodenní radosti. S...

Cihelná zeď natřená na bílo či zrepasované parkety odkazují na stáří domu....
Z barevného výbuchu vznikl byt plný světla a vtipných nápadů

Byt v domě ze 60. let minulého století potřeboval začít „dýchat“. Měl sice nadstandardní velikost 5+1, ale právě...

Dům stojí na pozemku o výměře sto padesát metrů čtverečních.
Vybojovali pozemek velký 150 metrů čtverečních. Bydlí se jim skvěle

Mladá indonéská rodina si na Jávě postavila dům, který je kompletně navržený v oblíbeném skandinávském stylu. Jeho...

Další z rubriky

Nedávno otevřená vyhlídková terasa na střeše budovy Národního zemědělského...
Pražské střechy lákají na fantastické výhledy, zahrádky i pikniky

V Barceloně mají na střechách bazény, v Paříži zase galerie a komunitní zahrady. V Praze je to komplikovanější....

Lůžko s matrací je velké 140 × 200 centimetrů. Postel má zvýšené hrany, aby...
Boj s garsonkou vyřešil obřím kusem nábytku uprostřed místnosti

Německý nábytkový návrhář Nils Holger Moormann přemýšlel, jak co nejlépe zařídit malý byt. Problém s malým prostorem...

Hned za vstupem je po pravé straně kuchyňská linka, vlevo šatní skříň, které...
Jak se žije v miniaturním bytě o velikosti vagonového kupé

Zařídit byt s plochou 16 metrů čtverečních pro dvě dospělé osoby byl doslova nadlidský úkol. Architekti se však tohoto...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.