Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Designéři z televizní show nezklamali. Podívejte se, co provedli s obývákem

  1:00aktualizováno  1:00
Obývací pokoj velký jako dvougarsonka, nábytek, který se v něm téměř ztrácel. Tak vypadal neutěšený prostor, jejž si přála proměnit celá rodina včetně tří dětí.

Bílá laminátová podlaha byla v pořadu Jak se staví sen použita poprvé | foto: Prima

Rodinný dům ve Staré Huti u Příbrami stavěli manželé svépomocí celých sedm let. Bydlí v něm teprve od roku 1997. Není divu, že vybavení zastaralo, což vadí hlavně dětem.

Designéři pořadu Jak se staví sen dostali za úkol změnit obývací pokoj s pracovním koutem na klasický obývací pokoj a jídelnu (Prima 18. září v 18:00).

Marta Eftimovská a Petr Siedlaczek, který je pokládán za nejkontroverznějšího designéra pořadu, a stavební "dohled" Zdeněk Němec museli vyřešit za čtyři dny hned několik problémů.

Především změnit bezdůvodné použití dvou materiálů na podlaze (koberec doplňovala dlažba), dále přemístit pracovní kout do jiné místnosti domu a také nahradit vertikální žaluzie. Ty bývají vhodné spíše do kanceláří, do obývacího pokoje mělo proto přijít nové, komfortnější zastínění.

Původní obývák působil hodně roztříštěně

Původní obývák působil hodně roztříštěně

Pracovní kout byl přemístěn do jiného pokoje

Pracovní kout přemístili do jiného pokoje

Bílá podlaha jako základ

Po odstranění koberce a dlažby bylo nutné připravit podklad pro plovoucí laminátovou podlahu. Úprava včetně použití samonivelační stěrky na ploše téměř 50 metrů čtverečních se odrazila v nákladech: stavební a jiné práce vyšly téměř na 105 tisíc korun.

Velký interiér si vyžádal i méně obvyklý způsob nasvícení: "Světlo jsme vyřešili trochu ´galerijním´ způsobem. Kabeláž je tažena v liště, takže nebylo nutné sekání do stropu. Do lišty se umístilo deset reflektorů, které lze směrovat podle potřeby. To je ve velkém prostoru hodně výhodné," popisuje Petr Siedlaczek.

Světlé barvy si přáli majitelé

Světlé barvy si přáli majitelé

Namísto stolu pro čtyři se ve velkém prostoru uplatnil černý kruhový stůl pro osm osob. S umístěním nebyl problém, po přemístění pracovního koutu do jiného pokoje tu bylo místa jak v tanečním sále.

Bílá laminátová podlaha, která nahradila celoplošný koberec, je v matném provedení. Jako protiklad k hladké podlaze zvolil designéři "brutální" povrch stěn.

"Vymysleli jsme úpravu, aby zeď působila co nejsurovějším dojmem. Objevila se tak na něm vlastně struktura dřeva," vysvětluje designér Siedlaczek.

Netradiční knihovny byly vyrobené stejně jako další vybavení na míru

Netradiční knihovny byly vyrobené na míru stejně jako další vybavení

Pódium jako kontrast

Protože téměř rustikální schodiště zůstalo, postavili k němu designéři do kontrastu stupňovité bílé pódium z lamina (uvnitř je úložný prostor) a nad ně pověsili na dřevěné obložení stěny atypické knihovny, opět z bílého lamina v podobě stylizovaných stromů.

Celý interiér pak "zateplily" hnědé závěsy a vysoký koberec u velké rohové sedací soupravy pro pětičlennou rodinu. "Chtěli jsme vyhovět hlavně majitelce, která nemá ráda výrazné barvy a tíhne k přírodním odstínům, k béžové, hnědé či bílé," prozrazuje Marta Eftimovská.

Na šikmé ploše se ocitly zejména knihy

Na šikmé ploše se ocitly zejména knihy

"Látkové bílé rolety, které nahradily vertikální žaluzie, působí v interiéru mnohem poetičtěji," dodává Petr Siedlaczek.

Náklady

Stavební a jiné práce 104 720 Kč
Podlaha 62 102 Kč
Nábytek 88 619 Kč
Doplňky a dekorace 29 880

Celkem: 285 321 Kč

Stůl pro osm lidí nahradil pracovní kout

Stůl pro osm lidí nahradil pracovní kout

Se schody designéři hýbat nemohli

Se schody designéři hýbat nemohli








Nejčtenější

Dům je krásně zasazený na rohovém pozemku v novozélandském Puhoi.
Bez dveří a stresu. Boj s rakovinou nasměroval rodinu do zelené oázy

Novozélandský architekt David Maurice hledal pro svou rodinu klidné místo. Toužil po obyčejné každodenní radosti. S kolegou Josephem Longem z kanceláře LTD...  celý článek

Obývací pokoj zůstal na stejném místě, pouze k němu přibyl kuchyňský kout.
Rekonstrukce panelákového bytu za 800 tisíc. Z původního nezůstalo nic

Hana si koupila v Novém Jičíně panelákový byt 2+1 velký 52 metrů čtverečních. Značně omšelý a s umakartovým jádrem mlel z posledního. Proměny se ujaly...  celý článek

Důležitou roli hraje i způsob pokládky a velikost spár. Například...
Jakou a kam volit keramickou dlažbu, radí architekt Jan Ranný

Přírodní kámen, dřevo a keramická dlažba patří v architektuře mezi tradiční materiály. Z této trojice se díky novým technologiím dokázala nejvíce posunout...  celý článek

Dům se zbytky hradu anglického krále Richarda III. je na prodej za 1,1 milionu...
Dům se prodává se slavnou zříceninou. Starost o památku kupce odrazuje

Dům se zbytky hradu anglického krále Richarda III. je na prodej za 1,1 milionu liber, v přepočtu 32,8 milionu korun. Památkově chráněná zřícenina hradu Sheriff...  celý článek

Přes atrium vstupuje do interiéru spousta denního světla i slunce.
Jak to dopadne, když stavební úřad dva roky odmítal plochou střechu

Všechno mohlo dopadnout špatně. Dva roky stavební úřad odmítal povolit plochou střechu, a tak mezitím na vedlejší parcele vyrostl velký dům, který zastínil...  celý článek

Další z rubriky

Nejvýraznějším prvkem pokoje je omyvatelná velkoplošná tapeta s mapou světa a...
Útulné doupě za 60 tisíc korun ovládla zvířata a tapeta s mapou světa

Manželé chtějí pro svého syna dětský pokoj inspirovaný safari. Útulné doupě musí mít ale praktický základ, s kterým bude chlapec dále růst. Rodiče si na...  celý článek

Do pokojíčku se vešla rozkládací pohovka. Na skříni sedí návrhář Petr Šlejmar a...
Klišé nečekejte. Pokojíček pro dva kluky má nejveselejší kryt na topení

Dáša s Petrem čekají dvojčata, pro které potřebují zařídit dětský pokoj. Manželé žijí v bytě v centru Plzně v secesním domě. Proměny se ujal návrhář Petr...  celý článek

Sezení v jídelním koutě je zčásti na parapetu rohového okna.
Agáta Prachařová bydlí v „bunkru“, v němž jsou květináče s levandulí

Agáta a Jakub Prachařovi si každým rokem opakovali, že ty příští Vánoce budou bydlet ve svém domě. Stavba se však protáhla, a přestože ještě není stoprocentně...  celý článek

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.