Dárky mohou být zabalené v přírodním stylu

-
Na balení dárků obvykle dochází ve chvíli, kdy už bývá po největším předvánočním shonu. Pokud zrovna není deset minut před vánoční večeří a zbývá vám ještě trochu síly a hravosti, můžete se pokusit zabalit letošní dárky trochu netradičně.

"S požitkem oddalované, pomalé rozbalování dárků je z celého vánočního večera asi to nejhezčí, proto stojí za to věnovat jejich zabalení trošku přemýšlení i času navíc. Dárky se snažím zabalit každému na míru," říká studentka dějin umění Petra Bidlasová z Prahy, která stráví balením dárků mnohdy více času než jejich sháněním. Kdo si čas najde, může zapomenout na klasický papír s vánočním potiskem i na stužku z umělého lýka. Procházka městem, při níž budete hledat zajímavé doplňky k balení, by měla vést kromě papírnictví a galanterie také ke květinářství, potravinám a obchodu pro kutily. Než začnete balit, udělejte si nad kávou kratičkou rozvahu nad tím, co a hlavně pro koho budete balit.

Do čeho zabalit

Většina dárků sice asi skončí stejně v papíru, ale i ten může být jiný než obvykle. Použít lze například ruční papír, do kterého jsou zalisovány plátky z květů a kousky listů. Pokud by měla být zlatým hřebem ozdoba na vrchu, dejte přednost jednobarevnému papíru. Ne všechny balíčky se dají zabalit do úhledné krabičky, na neforemné dárky je proto nejjednodušší ušít pytlík například z malířského plátna či juty.

Čím zavázat

Doby, kdy člověk volil mezi umělým lýkem, stuhou a červenou bavlnkou, jsou naštěstí pryč. Dnešní trh nabízí nepřeberné množství barev látkových mašlí, stuh z papíru i z juty. Zajímavým materiálem je přírodní lýko a hodit se může i režný či sisalový provázek. Izolepa při balení sice dobře poslouží, rozhodně by však neměla tvořit dominantu obalu.

K mašli třeba pamlsek

Poslední krok při balení dává největší možnost vyjádřit, pro koho ten který dárek bude. Do mašle můžete vetknout místo klasické větvičky čerstvé květiny, sušené plody a oříšky nebo drobnou hračku pro děti. Ani cedulka se jménem nemusí být z papíru. Pokud si na jmenovky vzpomenete při pečení perníčků, můžete při rozbalování ještě mlsat.