Co nesmí chybět v kuchyni?

  • 51
Moderní kuchyň není jen linka, vestavěné spotřebiče a úložné prostory. Je to také množství doplňků, které jsou jednak užitečné a jednak dávají kuchyni její konečnou podobu. Rozměrné digestoře, které byly v minulosti velmi opomíjené, dnes tvoří hlavní designérský prvek moderní kuchyně. "Odsavač par je výrazně větší než kdysi. Může zasahovat přes jednu třetinu až polovinu kuchyňské linky," říká Tomáš Žalud zKoryny nábytek.
"Většinou je z nerezu nebo z hliníku. Také tvary digestoří jsou různorodé - ale nejčastěji se dělá komínový," doplňuje.

Důležité detaily
Velkou proměnou prošlo vnitřní vybavení skříněk. Zatímco horní bývají většinou prosklené, spodní se změnily v šuplíky. Horní skříňky mají většinou originální otevírání. "Hodně se nyní používají věšákové lišty zabudované přímo do kuchyňské linky, na které lze navěsit nádobí, kořenky, odkapávač, váhu..." říká Natália Kárászová z Megaronu. Velmi oblíbenými se také stávají serírovací a úložné stolky v kombianci dřevo a nerez.

Velkou změnou prošly také baterie. Jsou mnohem členitější než jejich klasické předchůdkyně. Výsuvná tryska mnohdy prochází pružinou z masivní antikorozní oceli, která dosahuje i půlmetrových výšek. Všechny baterie jsou většinou opatřeny sprchou. Současným hitem je napojení sifonu od dřezu přímo na drtič odpadků. "Stačí jen přepnout spínač na lince, vyndat mřížku z odtokového otvoru a slupky od brambor nebo od okurky spláchnout do odtoku," říká Žalud.

Kámen hraje prim
"Ke změně dochází také v pracovních deskách," říká Tomáš Žalud. "Klasickou dřevotřísku dnes nahradil kámen, ať přírodní nebo umělý, který má mnoho výhod. Dá se totiž výborně tvarovat a nezanechává spáry." Také jeho opotřebení je minimální, a když se deska časem poškrábe od nožů, dá se poměrně snadno přebrousit.

Umělý kámen má také mnohem více barevných variací - kolem padesáti, kdežto přírodní žula jen kolem patnácti. "Dokonce se z umělého kamene dá do linky vymodelovat celý dřez i s odkapávací plochou, takže nikde nevznikají spáry, ve kterých se ukládá nečistota," říká Žalud. Dodává však, že cena pracovní desky z kamene je poměrně vysoká. Zatímco u dřevotřísky je to asi 1000 korun za běžný metr, u kamene je to až 13 000 korun.

3 rady do kuchyně

1. PROSTORNÉ ŠUPLÍKY Největší proměnou prošly klasické skříňky, které se dnes vyrábějí v podobě prostorných šuplíků. Je to praktičtější, protože se tím využije více místa.

2. POZOR NA DĚTI Výrobci doplňků do kuchyní myslí i na děti. Aby se malé dětské ručičky nespálily o plotnu, stačí přidat chránič. A pokud bude z nerezu, splní i funkci módního doplňku.

3. DOMINANTNÍ DIGESTOŘ Digestoře se nyní stávají absolutní dominantou kuchyně. Jsou velké, většinou bohatě osvětlené v komínovém tvaru. Mohou zabírat až třetinu kuchyňské linky.

VŠESTRANNÝ VOZÍK Velkým pomocníkem do kuchyní je vozík s prkénkem nahoře: Dá se využít jako pracovní plocha, ale i jako úložný prostor.

Moderní kuchyně nemyslí jen na design, ale i na funkčnost - čím více úložných prostor, tím lépe

Celkový pohled na kuchyň


Témata: Digestoř