Citlivě navržený rodinný dům předčil očekávání majitelů. Splnili si svůj sen

  1:00aktualizováno  1:00
Ideální bydlení představuje dům ušitý konkrétním lidem na míru. Takový je i rodinný dům, jenž svým obyvatelům vychází vstříc ve všech ohledech a plně respektuje způsob i rytmus jejich života. Je jednoduchý, elegantní a pohodlný.

Rodinný dům musel respektovat podmínky památkové ochrany dané lokality | foto: Robert Žákovič

Investoři měli rámcovou představu o vzhledu a funkčnosti svého budoucího domu, kterou žádný z typových katalogových projektů nenaplňoval. Rozhodli se proto oslovit architektonickou kancelář, autorkou projektu se nakonec stala architektka Pavla Burešová.

Rodinný dům v Plasích na Plzeňsku musel s ohledem na specifickou lokalitu splnit podmínky památkové ochrany, a to tvar střechy, její sklon i směr hřebene. Stojí na parcele se vzrostlými ovocnými stromy. Vykáceli pouze ty, které rostly na místě budoucího domu.

V přízemí se nachází zádveří, šatna, koupelna a toaleta, fitness a hlavní obytná část domu v podobě obývacího pokoje s kuchyňským a jídelním koutem

V přízemí je zádveří, šatna, koupelna a toaleta, fitness a hlavní obytná část domu v podobě obývacího pokoje s kuchyňským a jídelním koutem

Po dokončení stavby se počítá s úpravou zahrady především v západní části. Bude probíhat i příští rok, aby tu průběžně vznikla "zelená clona". Majitelé tak získají soukromí v odpočinkové části zahrady. Na západní a severní straně pozemek sousedí s dalšími zahradami s rodinným bydlením.

Hlavní devizou parcely je stálý volný výhled do zeleně v úhlu minimálně 140°, který byl v návrhu zohledněný.

Z obývacího pokoje je možné vstoupit na terasu a dále pak na svažující se zahradu

Z obývacího pokoje je možné vstoupit na terasu a dále pak na svažující se zahradu

Důvěra se vyplatila

Důležitým prvkem při vzniku návrhu i realizaci domu byla maximální vzájemná souhra stavebníka a architekta. Investoři hned od počátku spolupráce specifikovali své požadavky a priority. Dál už plně důvěřovali architektce, jejím znalostem a zkušenostem. Pavla Burešová pak vytvořila dům, který plně uspokojuje všechny jejich požadavky, estetické, prostorové, dispoziční, technické nebo finanční.

Bonusem při realizaci stavby byl šťastný (nikoli náhodný) výběr dodavatele stavby, který ji provedl ve velmi dobré kvalitě, v termínu a beze snah o navýšení cen o vícepráce.

Krb se stal přirozenou dominantou obývacího pokoje, který sousedí s jídelním koutem a kuchyní. Důležitá je zde jednoduchá, ale velmi efektní hra s barvami.

Krb se stal přirozenou dominantou obývacího pokoje, který sousedí s jídelním koutem a kuchyní. Důležitá je zde jednoduchá, ale velmi efektní hra s barvami.

Charakteristickým znakem domu jsou atypická výrazná okna se zabudovanou venkovní protisluneční ochranou. Stavba působí velmi přirozeně a nesnaží se okázale přitahovat pozornost. Je empatická vůči okolí a ponechává si čitelný charakter, jenž láká k nahlédnutí.

Funkční dispozice

Ze zádveří lze projít přímo do obývacího pokoje, který představuje hlavní místnost v domě. Je volně spojený s kuchyní a jídelnou. Velkorysý prostor upoutá jednoduchým, účelným a zároveň elegantním řešením, daným nejen volbou použitých materiálů a barev, ale také přehlednou dispozicí.

Část místnosti představuje pohodlný prostor pro posezení ohraničený výrazným tělesem krbu. Ten tvoří přesvědčivou dominantu místnosti a zároveň přirozeně odděluje místo k sezení od jídelního koutu s navazující kuchyní.

Z hlavního prostoru lze vyjít přímo na terasu, která volně přechází do svažité zahrady. Výraznou součástí obývacího pokoje je zavěšené schodiště zpřístupňující druhé nadzemní podlaží.

V přízemí je také místnost určenou pro uskladnění sportovního náčiní, toaletu, koupelnu, prakticky umístěnou šatnu a nezbytné technologické zázemí domu.

Druhé nadzemní podlaží je oproti přízemí klidovou částí domu. Téměř 100 m2 plochy nabízí čtyři pokoje a prostornou koupelnu.

Koupelna ve druhém podlaží

Koupelna ve druhém podlaží

Barvy, které umějí prostor zabydlet

Velmi důležitou roli sehrály barvy. Oranžová použitá na krbu koresponduje v různých odstínech například s okenními rámy a s barvou použitého dřeva. Od světlé podlahy se lehce odrážejí tmavé tóny sedacího nábytku. Stěny zůstávají bílé a pocitově prostor zvětšují.

Díky velkým okenním plochám je místnost plná světla a poskytuje příjemný výhled do zeleně a okolní krajiny.

Kuchyně má praktický tvar písmene U

Kuchyně má praktický tvar písmene U

Kultura bydlení

Majitelé domu jsou se svým bydlením velmi spokojeni. "S paní architektkou Burešovou jsme spolupracovali od samého začátku záměru, kdy jsme společně důkladně diskutovali naše představy o charakteru domu a přesném způsobu jeho využití. Naším cílem byl čistý, jednoduchý dům, s maximálním důrazem na funkčnost," chválí majitelé.

Zavěšené schodiště je konstrukčně jednoduché, elegantní a stejně jako celý dům nikterak okázalé

Zavěšené schodiště je konstrukčně jednoduché, elegantní a stejně jako celý dům nikterak okázalé

Všechna jejich přání byla ve výsledku splněna a často předčila i očekávání. "Nejsme si jisti, že by některý z katalogových domů splnil naše požadavky, nejen funkční, ale i estetické. Zastáváme názor, že každý člověk je originál a domy by tuto originalitu měly vyjadřovat. Z tohoto, a mnoha dalších dobrých důvodů, bychom na základě našich zkušeností spolupráci s architektem každému, komu na kultuře jeho bydlení záleží, rozhodně doporučili."

Technické informace

Zastavěná plocha objektu: 133 m2
Obytná plocha: 203 m2
Autorka projektu: Ing. arch. Pavla Burešová
Dodavatel stavby: JIPS Kralovice

Konstrukce: Jednoduchý dvoutrakt s železobetonovým stropem a dřevěným krovem. Nosnou konstrukcí jsou stěny z pálených keramických tvárnic, které tvoří i vnitřní akumulační vrstvu. Další vrstvy představuje tepelná izolace a dřevěná fasáda z modřínu.

Střešní krytina: šindele (ocelová krytina s kamenným granulátem). Objekt svou energetickou náročností dosahuje hranice nízkoenergetického domu.

autorka

Ing. arch. Pavla Burešová
* 1969

Studium:

1983 – 1987 SPŠ grafická Praha
1988 – 1995 Fakulta architektury ČVUT Praha

Praxe:

◗ 1995 – 1996 spolupráce s Ing. akad. arch. Jaroslavem Koskem, Atelier K3, Praha 6
◗ 1997 – samostatná projektová činnost
◗ 1997 – 2001 spolupráce s Prof. Doc. Ing. arch. Ladislavem Lábusem, Lábus AA, Praha 7
◗ od 2001 – samostatná projektová činnost
.
Vybrané realizace:

◗ rekonstrukce domu v Divadelní ulici, Plzeň
◗ vila Na Skalce, Plzeň – rekonstrukce a nástavba
◗ vila Na Bílé Hoře, Plzeň – rekonstrukce a dostavba
◗ dům v Ruzyni, Přední Kopanina, Praha – vestavba do stodoly
◗ rodinná vila v Čižicích – novostavba
◗ rodinná vila v Praze-Křeslicích – novostavba
◗ dům na náměstí v Kralovicích – rekonstrukce – objekt s byty a nebytovými prostory
◗ dům – sochařský ateliér v Plzni
◗ rodinný dům v Plasích
◗ Stomatologické sanatorium v Praze– rekonstrukce a dostavba
◗ rodinný dům Nová Hospoda – novostavba
◗ mlýnská usedlost v Praze – rekonstrukce, dostavba a revitalizace pozemků areálu – památkově chráněná lokalita
◗ rodinný dům v Předenicích

Více se dočtete v časopise Pěkné bydlení č. 10/2010.

Autor:



Nejčtenější

Peklo se sousedem. Kůlnu přestavěl na továrnu s pětimetrovým komínem

1

Místo kůlny má soused na zahradě zděnou budovu, ve které podniká, vyrábí dřevěné suvenýry. Z komína se valí kouř a...

Obývací kuchyně ve srubu vyšla na 500 tisíc. Zábradlí muselo pryč

Obývací kuchyně v přízemí získala novou moderní tvář.

Lucie svůj srub za Prahou miluje. Ráda by se do něj s rodinou přestěhovala na trvalo. Místnosti však nejsou pro...



Dvoupodlažní dřevostavba se snadno vytápí i větrá, hluk zde nehrozí

Dům snů. Každý má vlastní představu o ideálním domě. Ten, o kterém snila...

Po letech náročné práce, za kterou se přestěhovali do města, začali pomalu plánovat návrat do tiché vesnice v nádherném...

Deset let stavěl dům z pohledového betonu. Inspiroval se v Japonsku

Výrazné vodorovné slunolamy podporují exotický vzhled domu a zároveň chrání...

Příběh tohoto domu je vyprávěním o cestě za snem, lásce k architektuře, ideálech a zejména o houževnatosti, se kterou...

Rodina si za městem postavila vilku. Zachránila stromy i peněženku

Manželé si dům postavili na okraji severoitalského městečka Fagnano Olona.

Mladá rodina se dvěma malými dětmi si v sadu v severoitalském městečku Fagnano Olona postavila vilku, která všem...

Další z rubriky

Pořídili si kuchyň ve stylu staré Anglie. Vyrobil ji truhlář z Walesu

Na míru navržená kuchyňská linka je ručně vyrobena z masivního dřeva a také je...

Nenápadný typový dům nedaleko Prahy dostal díky novému zařízení punc solidnosti a nadčasové důstojnosti. Vstoupíte-li...

Obývací kuchyně ve srubu vyšla na 500 tisíc. Zábradlí muselo pryč

Obývací kuchyně v přízemí získala novou moderní tvář.

Lucie svůj srub za Prahou miluje. Ráda by se do něj s rodinou přestěhovala na trvalo. Místnosti však nejsou pro...

Peklo se sousedem. Kůlnu přestavěl na továrnu s pětimetrovým komínem

1

Místo kůlny má soused na zahradě zděnou budovu, ve které podniká, vyrábí dřevěné suvenýry. Z komína se valí kouř a...



Najdete na iDNES.cz