Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Citlivá proměna obýváku a kuchyně majitelku domu rozplakala

  1:00aktualizováno  1:00
Byla to láska na první pohled. Svůj vysněný dům objevila na internetu a hned se rozhodla jej koupit. Dispozici ani zařízení neřešila. Bylo jí jedno, že uprostřed obýváku trčí komín a hned vedle sedačky má schodiště. Vše začalo vadit až později, proto pozvala na pomoc designéry.

Designéři majitelce splnili sen a doprostřed umístili krbová kamna | foto: Prima

Místnost o ploše necelých 25 metrů čtverečních slouží jako kuchyně, obývací pokoj i jídelna. Dispoziční řešení však komplikuje komín procházející středem místnosti, stejně jako schodiště v obývací části.

Navíc si majitelka vysnila, že by jednou ráda okno v kuchyni vyměnila za balkonové dveře vedoucí na terasu, kterou si nově postavila. Měla i další velké přání: ke komínu přece patří krb.

Obývací pokoj před proměnou, část prostoru zabírá schodiště

Obývací pokoj před proměnou, část prostoru zabírá schodiště

Splnit tato a další přání, například zachovat kořenky po babičce a vytvořit prostor na jejich vystavení, byl úkol pro Annou Lacovou a Jana Ranného, designérský tým pořadu Jak se staví sen (Prima 28. června ve 21:20).

Když řemeslník neumí připojit spotřebiče

Majitelka před nastěhováním do domu nechala vyměnit stará okna za nová plastová, vymalovalo se a odstranily drobné závady. Zbytek zůstal na designérech.

Okno v kuchyni by se časem mělo proměnit na dveře, kterými se bude chodit na novou terasu

Okno v kuchyni by se časem mělo proměnit na dveře, kterými se bude chodit na novou terasu

Museli si poradit s rozdílnou výškou podlah v obývací a kuchyňské části, které se lišily o dva a půl centimetru. Proto sem položili dřevovláknité desky a do obou částí pak stejné marmoleum. Jeho barvu sladili s odstínem malby na stěnách.

Opravit se musela i vnitřní omítka pod oknem. Kvůli problémům s narušenou izolací fasády zeď zvlhla. Po vysušení se stěna začala loupat. Závada zvenčí domu už byla odstraněná, proto uvnitř stačilo povrch jen opravit, přebrousit a znovu vymalovat.

Kuchyně před proměnou

Kuchyně před proměnou

Netradiční přívod vody k myčce a pračce vedený pracovní deskou

Netradiční přívod vody k myčce a pračce

Opravdu kuriózní bylo napojení přívodu vody pro pračku a myčku nádobí. Designéři užasle zírali na kuchyňskou baterii, kde byla trubka napojená a skrz otvor v pracovní desce vedla ke spotřebičům. Při rekonstrukci se potrubí zazdilo do příčky.

Další problém, s nímž si tým musel poradit, byla pračka vedle vchodových dveří do místnosti. V koupelně ani jinde v domě na ni místo nebylo.

V obýváku stála pračka, na kterou nezbylo v koupelně místo

V obýváku stála pračka, na kterou nezbylo v koupelně místo

Velká kuchyně, přesto málo místa

Nábytek, s výjimkou kořenek po babičce, rozdala majitelka sousedům a známým, jen část vyhodila. V místnosti si přála teplé a veselé barvy. To všechno jí designéři splnili.

I když původní kuchyňská linka byla poměrně velká, zcela tu chyběla spíž na potraviny a další úložné prostory. V novém dispozičním řešení se povedlo tyto nedostatky odstranit.

Prostor kolem komína designéři obložili sádrokartonem, vznikla tak nika na chladničku a trouby

Prostor kolem komína designéři obložili sádrokartonem, vznikla tak nika na chladničku a trouby

Autoři proměny zvolili liniové řešení. "U komína uprostřed místnosti jsme nechali vytvořit ze sádrokartonu niku, do které se vešla vestavná chladnička s mrazničkou a vedle klasická pečicí a mikrovlnná trouba. Nad nimi ještě zbylo místo na několik skříněk," popisuje Anna Lacová .

Kolem zdi umístili nejen dostatek skříněk a varné i mycí centru, ale i vestavnou pračku. Jak zdůraznil na pomoc přivolaný odborník, tyto pračky mají stejné funkce jako volně stojící a není třeba se bát, že by při ždímání "poskakovaly", a tak poškodily nábytek.

Kolem okna zůstalo volné místo, aby je majitelé mohli snadno změnit na dveře na terasu

Kolem okna zůstalo volné místo, aby je majitelé mohli snadno změnit na dveře na terasu

Kuchyňská dvířka jsou v barvě světlého dřeva, do vesnického domku však zvolili designéři nikoli hladká, ale zdobená mírně vystouplým rámem.

Stůl, nebo obraz?

Originální řešení jídelního stolu pomohlo ušetřit místo, kterého tady není nazbyt. Designéři vycházeli z toho, že někdy se sejdou u stolu čtyři lidé, ale velmi často je zde majitelka sama a večeří na pohovce při sledování televize.

Obraz z boku komína není nic jiného než sklopený jídelní stůl

Obraz z boku komína není nic jiného než sklopený jídelní stůl

Po jeho sklopení vznikne stůl pro čtyři osoby

Po jeho sklopení vznikne stůl pro čtyři osoby

Proto klasický stůl nahradil sklopným. Tvoří jej deska, která je připevněná na pantech na boční stěně niky. Pokud majitelka potřebuje vytvořit stůl pro čtyři osoby, sklopí se a zachytí na protější stěně.

Když majitelka preferuje volný prostor, opět se uloží do svislé polohy.
Designéři si "vyhráli": spodní část stolu připomíná obraz v rámu. Na první pohled nikoho nenapadne, že na stěně visí jídelní stůl.

V sádrokartonovém obložení komína vznikla nika na dříví a další předměty

V sádrokartonovém obložení komína vznikla nika na dříví a další předměty

Stejně jako nebylo možné zrušit komín uprostřed pokoje, musel designérský tým zachovat i zábradlí kolem schodiště. Vyřezávané dřevěné však nahradil vyzděným. "Díky tomu, že jde o zděnou příčku, mohli jsme tu zavěsit i poličky na trnech, kde si majitelka může vystavovat různé věci," říká Jan Ranný. Stejně jako dřív stojí za zábradlím televize.

Naproti televizi umístili designéři opět pohovku, jen místo velké rohové zvolili subtilnější se světlým potahem, která nebude v malém prostoru vypadat tak mohutně.

Obývací pokoj po proměně

Obývací pokoj po proměně

Krb do obýváku nesměl

Dát do malého pokoje krb designéři nesměli, narazili by na technické problémy a normy. Ale krbová kamna tam být mohou. Oproti jiným náhražkám nabízejí pohled na plápolající oheň. A hlavně na jaře a na podzim mohou sloužit jako levný zdroj tepla během chladných večerů, kdy se ještě nevyplatí zapínat centrální topení.

Před instalací kamen musel tým nechat provést opravu a revizi komína. Zvolili jednoduchá kamna s horním vyvedením do komína. Tento typ jde o několik stupňů otáčet doleva a doprava. Člověk si tak může dopřát přímý pohled do ohně, i když nesedí právě naproti.

Původní rustikální zábradlí ke schodišti nahradilo nové zděné, na něž se zavěsly poličky

Původní rustikální zábradlí ke schodišti nahradilo nové zděné, na něž se zavěsily poličky

Podlaha pod kamny je chráněná skleněnou deskou, v sádrokartonu za nimi nechali designéři vytvořit niku na skladování dříví i další předměty. Jejich snahu ohodnotila majitelka slzami, tentokrát štěstí. Designéři stoprocentně respektovali její přání, byla proto naprosto spokojená.

Náklady

Podlaha 2 595 Kč/m2
Kuchyňská linka 32 941 Kč
Spotřebiče 68 172 Kč
Nábytek 38 240 Kč
Doplňky a osvětlení 21 658 Kč
Krb a krbové doplňky 37 891 Kč

Autoři:



Nejčtenější

Dům ve svahu si navrhli sami. Převýšení sedm metrů rodina hravě zvládá

Srdcem domu je kuchyně jako součást hlavního obytného prostoru spolu s obývákem...

Padesát dva schodů tam a dvaapadesát zpátky. Nahoru a dolů, každý den a několikrát. To je prostá bilance pohybové...

Postavila si dřevostavbu na místě bývalé skládky. Teď tu má i zahradu

Značnou část obývacího prostoru zabírá skvělá modulární sedací souprava (Saba),...

Malebný kout moravské vesnice, žleb s překrásným výhledem na okolní krajinu, kde si vytvořila svůj domov zahradní...



I v satelitu může vzniknout zajímavý dům. Jeho tvar určil pozemek

Čtyři cihelné pilíře nesou střechu s výrazným přesahem směrem do zahrady, který...

Není jednoduché navrhnout a postavit rodinný dům, který by odpovídal poměrně přísným regulačním plánům obce a přitom by...

Magická chaloupka s doškovou střechou přitahuje hosty i ceny jako magnet

Dům stojí ve vinařské obci Dörgicse na severním břehu Balatonského jezera.

Maďarská rodina Antalových se rozhodla pronajímat v okolí Balatonu prázdninové domy. Po úspěchu s dvěma opravenými...

Moderní funkcionalistické vile dominuje schodiště, obrazy a bílá barva

Interiér dokonale vystihuje majitelku a prozrazuje její zaujetí a náklonnost k...

Pozemek na okraji chráněné krajinné oblasti se staletými stromy připravil ideální základnu ke zrodu rodinné vily ve...

Další z rubriky

Pořídili si dům na moravské vesnici, užívají si ve vnitřním bazénu

Velký jídelní stůl doplňují čalouněné židle (TON) s područkami, které zajišťují...

Tento moderní a maximálně komfortní dům čtyřčlenné rodiny nestaví svá pozitiva na odiv. Není nudný ani neviditelný a...

Magická chaloupka s doškovou střechou přitahuje hosty i ceny jako magnet

Dům stojí ve vinařské obci Dörgicse na severním břehu Balatonského jezera.

Maďarská rodina Antalových se rozhodla pronajímat v okolí Balatonu prázdninové domy. Po úspěchu s dvěma opravenými...

Dům ve svahu si navrhli sami. Převýšení sedm metrů rodina hravě zvládá

Srdcem domu je kuchyně jako součást hlavního obytného prostoru spolu s obývákem...

Padesát dva schodů tam a dvaapadesát zpátky. Nahoru a dolů, každý den a několikrát. To je prostá bilance pohybové...



Najdete na iDNES.cz