Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Za 45 dnů dokázali s chatrčí zázrak. Luxusní dvojvila je fenomenální

  1:00aktualizováno  1:00
V čínském městě Čou-šan vyrostla během televizní show unikátní fotogenická vila. Architekt TianQi Guana z designérské a projekční kanceláře Evolution Design dokázal za měsíc a půl proměnit dva staré domky na luxusní dvojvilu.

Dům stojí na jednom z ostrovů milionového moderního čínského města Čou-šan. | foto: Jian Ping Yang a Yong Zhang

Vilu si nechal postavit mladý čínský obchodník. Proměnu spolu s ním sledovaly i miliony televizních diváků. Mladý byznysmen, který se rozhodl zakoupit parcelu se dvěma starými kamennými venkovskými stavbami, stojícími na ostrohu nad mořem, se totiž zapojil do televizního projektu, ve kterém výsledná dvojvila vznikla.

Fotogalerie

Domky byly rozbořené a chyběla střecha, sedmdesát let v nich nikdo nežil. Motivací ke koupi byl unikátní výhled. Dokonalá kompozice vodní hladiny a vln omývajících skálu zátočiny bere dech.

Ke spolupráci realizátoři vyzvali studio Evolution Design, které zařizuje velké hotely i restaurační provozy a dovede si poradit s vypjatými situacemi. Těch bylo během rekonstrukce nekonečně moc. Hlavními limity nebyla jen samotná stavba, ale i proces televizní produkce a poloha domu na ostrově, který je zcela závislý na lodních dodávkách z pevniny.

Hlavní inspirací architektům nebyly jen historické asijské paláce, ale také vily z okolí Středozemního moře a příroda. Snažili se uchovat čarokrásné kouzlo původního venkova, ale zároveň dům zvětšit, zmodernizovat a připravit na komfortní bydlení.

Vzniklo zenové hnízdo o celkové rozloze dvě stě šedesát pět metrů čtverečních. Majitel, zdatný obchodník, mu i následně kromě relaxační funkce přisoudil praktičnost a dům nabízí i nadále na komerční pronájmy natáčecím štábům.

Celá rekonstrukce proběhla v rekordním čase jednoho a půl měsíce a výsledek stojí za to. Z každého detailu, který původní domky měly, se architekti snažili vytěžit maximum.

Moderní ložnice majitele domu není ve vile jediná.

Moderní ložnice majitele domu není ve vile jediná.

Zůstaly zachovány ozdobné hřebeny na střeše, zborcenou střechu nahradila plně prosklená, stejně jako rozpadlé stěny. K domečkům přibyla puristická betonová přístavba se střešní terasou s perfektním výhledem na moře.

Nejdůležitější na celém projektu ale byly prémiově zvládnuté interiéry. Architekti se nepouštěli do barevných zhýralostí, celku vládnou jemné a přírodní tóny. Materiály také nevybočují. Dominuje beton, kámen, dřevo a naturální textilie jako bavlna a len.

Designérskými perličkami a inspirativními nápady je doslova protkán celý dům: promítací plátno, určené pro večery s domácím kinem, je umně zakomponované nad krbem, na verandě se houpe stylová houpačka, ze které lze pozorovat západy slunce, stejně jako z betonového okna, které improvizovaně rámuje výhledy do okolí.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Cihlu odmítli. V Beskydech si manželé postavili dobře promyšlený srub

Po čase získal srub patinu, jeho masivnost zjemňuje také květinová výsadba.

Původně měl být rodinným sídlem velký zděný dům. Jana se však nakonec zamilovala do srubu. Manžel s dřevostavbou...

Češi přecházejí od meruňkové ke skandinávské eleganci. Pozor na bílou

Kolekce White (Babeta Ondrová) - bílá loďka a modré proužky evokují...

Léto není jen čas prázdnin a dovolených, ale pro mnohé rodiny i obdobím, kdy nadchází čas pro radikální změnu nebo...



Bláznivá sousedka podpálila byt. Její spolubydlící nás děsí svým řevem

1

Bydlím v domě s podivnou sousedkou. V bytě má nepořádek a hory papírů, navíc u ní přebývají různí bezdomovci a podobná...

Dům v prudkém svahu se ladně vznáší nad Žamberkem. Výhled má dokonalý

Estetika interiéru je zakončena panely z čirého skla, které přinášejí přirozené...

V prvním momentu působí dům v Žamberku vzhledem k místu trochu nepatřičně. Současně s ním ale člověk sympatizuje....

Dům velký 60 metrů čtverečních rodina přifoukla pomocí chytré přístavby

Cihlová přístavba zlepšila tříčlenné rodině kvalitu života.

Tříčlenná australská rodina žila spokojeně ve starším bungalovu velkém 60 metrů čtverečních na melbournském předměstí...

Další z rubriky

Koupili starší dům na dobré adrese. Stačilo několik změn a je dokonalý

Svět, který se odehrává venku, vstupuje do interiéru a naopak.

Dvojice brazilských kreativců a podnikatelů našla dům snů na okraji hlavního města Brasília. Křehká vila, kterou navrhl...

Bláznivá sousedka podpálila byt. Její spolubydlící nás děsí svým řevem

1

Bydlím v domě s podivnou sousedkou. V bytě má nepořádek a hory papírů, navíc u ní přebývají různí bezdomovci a podobná...

Dům velký 60 metrů čtverečních rodina přifoukla pomocí chytré přístavby

Cihlová přístavba zlepšila tříčlenné rodině kvalitu života.

Tříčlenná australská rodina žila spokojeně ve starším bungalovu velkém 60 metrů čtverečních na melbournském předměstí...

Najdete na iDNES.cz