Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Chtěli přízemní bungalov, okolí je dotlačilo k dvoupodlažní dřevostavbě

  1:00aktualizováno  1:00
Mladá dvojice si vybrala k bydlení místo na okraji obce na slezsko-polském pomezí. Hranice parcely je jen 200 metrů od státní hranice s Polskem. Moderní dřevostavba si vystačí s nízkými náklady na vytápění.

Směrem k ulici se tyčí dvoupodlažní hmota s výraznou červenou omítkou, do zahrady směřuje přízemní přístavba s dřevěným obložením | foto: Robert Žákovič

Protože pár má vztah k místnímu prostředí, rozhodli se oslovit architekta Michaela Kocycha, který se zabývá tvorbou úsporné ekologické architektury, především nízkoenergetických a pasivních dřevostaveb.

"Manželé si původně představovali přízemní dům na způsob bungalovu," vzpomíná architekt, "na sousedních parcelách však už byly dvoupodlažní rodinné domy. S ohledem na vazbu k okolí jsme nakonec došli ke kompromisu, a to kombinaci přízemního a dvoupodlažního objektu. Navzájem se navenek odlišují nejen tvarově, ale i barevně a materiálově."

Na jižní fasádu architekt navrhl atypický dřevěný slunolam

Na jižní fasádu architekt navrhl atypický dřevěný slunolam

Protože je dům v zóně venkovského bydlení, zahrnoval územní plán požadavek na sedlovou střechu. I zde však výsledek představuje kompromis. Dvoupodlažní část domu má sedlovou střechu s nízkým sklonem, přízemní trakt ploché zastřešení.

Dispoziční řešení

Stavba je ve východní části pozemku, v přímé návaznosti na příjezdovou cestu. Směrem k západu se rozprostírá protáhlá, mírně svažitá rekreační zahrada. Ze situace na pozemku se odvíjí i dispoziční uspořádání.

Architektonický výraz domu sází na barevné i materiálové kontrasty

Architektonický výraz domu sází na barevné i materiálové kontrasty

S ulicí sousedí dvoupodlažní část, v jejímž přízemí je zádveří, dětský pokoj, technické a sociální zázemí a jednoramenné schodiště. V patře jsou v souladu s dnešním standardem ložnice rodičů, domácí pracovna a koupelna s WC.

Směrem do zahrady navazuje přízemní blok s plochou střechou, který slouží jako společná obytná místnost. Krbové těleso, umístěné volně v prostoru, odděluje kuchyňskou a jídelní zónu a sezení. Z jižní a západní strany navazuje dřevěná terasa.

Interiér příjemně prosvětluje řada rovnoměrně rozmístěných stropních svítidel

Interiér příjemně prosvětluje řada rovnoměrně rozmístěných stropních svítidel

Interiér domu řešili majitelé zčásti "ve vlastní režii." V logické návaznosti na konstrukci stavby se tu uplatňují přírodní materiály, především dřevo, a červená barva. Obytný prostor tak koresponduje s červenou fasádou a propojuje se s exteriérem. Zařízení navrhl designér Ivo Prokel.

Energie – základ architektury

Dispoziční i technické řešení domu respektují zásady nízkoenergetických dřevostaveb. "To znamená v první řadě kompaktní tvar a místnosti dimenzované úměrně svému účelu. Prosklené plochy jsou orientovány na jižní a západní stranu a generují pasivní tepelné zisky, severní fasáda má jen minimum oken nezbytné velikosti," vysvětluje architekt Kocych.

Společný obytný prostor se dělí na obývací pokoj se sezením a „jídelní“ část. Kuchyňskou linku rafinovaně zakrývá krbové těleso.

Společný obytný prostor se dělí na obývací pokoj se sezením a „jídelní“ část. Kuchyňskou linku rafinovaně zakrývá krbové těleso.

Sendvičový obvodový plášť zajišťuje dobré tepelně-izolační vlastnosti, zděné krbové těleso přináší tepelnou akumulaci, která "čistým" dřevostavbách chybí.

Dům se vytápí tepelným čerpadlem (systém země/voda). Má i podlahové vytápění, takže roční náklady na provoz domácnosti (vytápění a ohřev teplé užitkové vody) nepřesahují 24 000 korun.

V koupelně vyznívá jednoduchý, levný, ale působivý výtvarný efekt – kombinace velkoformátového obkladu a mozaiky

V koupelně vyznívá jednoduchý, levný, ale působivý výtvarný efekt, kombinace velkoformátového obkladu a mozaiky

Kuchyňská linka je provedena v kontrastní tmavé dýze s doplňky v chladném nerezu a hliníku

Kuchyňská linka je provedena v kontrastní tmavé dýze s doplňky v chladném nerezu a hliníku

Technické údaje

Užitná plocha: 130 m²

Konstrukce: betonová základová deska, dřevěná rámová konstrukce typu two by four, dřevěný krov, sendvičový obvodový plášť (skladba: sádrokarton, OSB desky, minerální vlna 140 mm, OSB desky, 60 mm minerální vlna, provětrávaná fasáda s vnějším obložením ze smrkových palubek), dvoupodlažní část domu zvenku zatepluje kontaktní zateplovací systém a omítka, střešní krytina titanzinek, asfaltový modifikovaný pás

Výplně otvorů: dřevěná eurookna, vnitřní dveře dýhované do obložkových zárubní

Vytápění: ústřední, tepelné čerpadlo systém země/voda, podlahové vytápění + radiátory, krb s krbovou vložkou

AUTOR

Ing. arch. Michael Kocych
* 1973
Autorizovaný architekt, člen České komory architektů. Vystudoval gymnázium Petra Bezruče ve Frýdku-Místku a Fakultu architektury ČVUT v Praze. Odbornou praxi získal v kanceláři Atelier A Praha.

Od r. 2001 vede vlastní architektonické studio. Zaměřuje se na tvorbu ekologické, nízkoenergetické a pasivní architektury, a to především ve sféře evropských dřevostaveb.

V roce 2007 se zúčastnil putovní výstavy Jiné domy 007, která představila veřejnosti architekturu severní Moravy a Slezska. Pravidelně se účastní každoroční přehlídky v rámci výstavy Salon dřevostaveb. V r. 2009 založil ateliér Michael Kocych Architects, s. r. o.

Více se dočtete v časopise Můj dům č. 5/2010.

Autor:



Nejčtenější

Dům v prudkém svahu se ladně vznáší nad Žamberkem. Výhled má dokonalý

Estetika interiéru je zakončena panely z čirého skla, které přinášejí přirozené...

V prvním momentu působí dům v Žamberku vzhledem k místu trochu nepatřičně. Současně s ním ale člověk sympatizuje....

Bláznivá sousedka podpálila byt. Její spolubydlící nás děsí svým řevem

1

Bydlím v domě s podivnou sousedkou. V bytě má nepořádek a hory papírů, navíc u ní přebývají různí bezdomovci a podobná...



Zedníci zkomplikovali architektům práci. Omítli stěny na bílo

Minimalistické pojetí bytu se odráží v barevnosti i ve výběru nábytku a...

Zajímavá lokalita i dům, ale nevyhovující dispozice bytu. I tak lze charakterizovat řadu interiérů v nových...

Jak bydlí mladý muž v Ostravě: byt téměř bez příček, svítidla z trubek

Dispozici bytu architekti otevřeli, vybourali všechny příčky.

Bytovému domu v těsné blízkosti parku vtiskli před deseti lety architekti výrazně oblé tvary, které se promítly také do...

Dům velký 60 metrů čtverečních rodina přifoukla pomocí chytré přístavby

Cihlová přístavba zlepšila tříčlenné rodině kvalitu života.

Tříčlenná australská rodina žila spokojeně ve starším bungalovu velkém 60 metrů čtverečních na melbournském předměstí...

Další z rubriky

Unikátní tělocvična. Za Prahou může každý cvičit, sportovat i kulturně žít

Novostavba sportovní haly navazuje na areál základní školy v Dolních Břežanech...

Novostavba sportovní haly navazuje na areál základní školy v Dolních Břežanech v okrese Praha-západ. Umožňuje výuku...

Dům v prudkém svahu se ladně vznáší nad Žamberkem. Výhled má dokonalý

Estetika interiéru je zakončena panely z čirého skla, které přinášejí přirozené...

V prvním momentu působí dům v Žamberku vzhledem k místu trochu nepatřičně. Současně s ním ale člověk sympatizuje....

Zedníci zkomplikovali architektům práci. Omítli stěny na bílo

Minimalistické pojetí bytu se odráží v barevnosti i ve výběru nábytku a...

Zajímavá lokalita i dům, ale nevyhovující dispozice bytu. I tak lze charakterizovat řadu interiérů v nových...

Najdete na iDNES.cz