Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Chtěli perfektně fungující interiér, ne designovou galerii. Uspěli

  1:00aktualizováno  1:00
Pracovně velmi vytížení manželé svěřili zařízení svého bytu odborníkům, aby se vyhnuli nekonečnému vybírání, rozhodování, měření. Za tři měsíce měli byt kompletně zařízený a ani po dvou letech by zde nic neměnili.

Výrazným motivem je keramický obklad stoupaček, který barevně koresponduje s kuchyňskou dlažbou. | foto: Robert Žákovič

Fotogalerie

Manželé s dospívajícím synem si pořídili poměrně prostorný byt v novostavbě, který jim dispozičně vyhovoval. Chtěli si jej zařídit účelně, ale s dostatečným šarmem.

Uvědomovali si, že není snadné domyslet vše, co je potřeba k příjemnému žití bez dostatečných zkušeností a znalosti nabídky na trhu. Rozhodli se proto svěřit zařizování bytu odborníkům. Od známých dostali doporučení na studio ZAKIdesign, které se zabývá nejen návrhy interiérů, ale i jejich realizací.

Od matné představy

Majitelé vstoupili do kontaktu s bytovým architektem Petrem Hodanem, kterého potěšila rozumná a zajímavá dispozice. Majitelé si přáli světlý moderní byt, ve kterém by byly hojně zastoupeny přírodní materiály, zvláště dřevo. Přáli si prostor, který budou moci bez problémů užívat, "perfektně fungující, ne galerii", jak sami říkají.

Specifické požadavky neměli, bylo jim však jasné, že nechtějí pouze bílé stěny, přáli si barvy. V průběhu stavby domu, ještě před setkáním s architektem, nechali položit dubové podlahy a vybrali si obklady a dlažbu do koupelny včetně sanitární keramiky.

Obytný prostor je atypický zkosenou stěnou, na které je umístěna televize a

Obytný prostor s atypicky zkosenou stěnou, na které je umístěna televize a lehká skříňková sestava. Za obkladem ze zebrana je skryta veškerá elektroinstalace, šedý pruh v lomu stěn dodává barevný akcent.

Z prvních konzultací vzešel návrh, který se postupně propracovával. Jak říká architekt Petr Hodan, pracuje formou doporučení, nesnaží se svou představu klientovi vnutit. V tomto případě si spolupráci obzvlášť pochvaloval, nemrhalo se prostředky ani časem. Návrh byl k oboustranné spokojenosti doladěn asi za měsíc. Studio ZAKIdesign pak celou zakázku realizovalo.

Výroba nábytku trvala šest týdnů, dalších čtrnáct dní stavební úpravy v bytě a montáž nábytku. Z dílny studia pochází kuchyňská linka, skříně, stěny, stoly i konferenční stolek, v podstatě vše kromě sedacího nábytku. Interiér byl dotvořen konečnou výmalbou až po instalaci nábytku. Barevné akcenty, pruhy a reliéfy tak se zařízením dokonale spolupracují.

V hlavní roli zebrano

Centrem bytu je společenský prostor s kuchyní, jídelnou a obývacím pokojem. Zkosení jedné stěny v dispozici vytvořilo atypické prostorové řešení, kterého architekt využil.

Šedá barva za světlou sedačkou vytváří kontrastní pozadí, v obýváku je šedá

Šedá barva za světlou sedačkou vytváří kontrastní pozadí, v obýváku je šedá použita v kombinaci s hnědou.

Druhý výrazný prvek prostoru představují stoupačky vedoucí celým domem, které se staly výchozím bodem pro řešení této místnosti. Jsou obloženy keramickým obkladem, který se objevuje také na vyzdívce pro vestavnou lednici. Podobný odstín byl vybrán i pro dlažbu před kuchyňskou linkou.

Jednotícím prvkem tohoto prostoru je zebrano, dýhovaný materiál opakující se jak na obkladu na stěně, tak na nábytku, nechybí ani v kuchyňské části na krytu pro instalace nad digestoří. Volba padla na zebrano pro jeho dostatečnou světlost a přitom výraznou kresbu podpořenou vysokým leskem.

Opakování materiálů je typickým znakem tohoto interiéru. Kromě zebrana a keramického obkladu zde najdete nerez na zadní stěně kuchyňské linky, spotřebičích, i na úchytech a dokonce na spodních soklech spodních skříněk, smetanově lakovaná dvířka jsou použita jak v lince, tak na sestavě v obývací části.

Šedá a hnědá barva vytvářejí světlé sedačce kontrastní pozadí. A opět je zde najdeme na více místech, v lomu stěn obývacího pokoje či u jídelního stolu.

V ložnici je i postel vybavena úložným prostorem.

V ložnici je i postel vybavena úložným prostorem.

Dostatek úložných prostorů

I pro ostatní místnosti – ložnici, studentský pokoj i předsíň – byl navržen nábytek přesně na míru, aby byl maximálně využit prostor a bylo kam uložit vše potřebné. V ložnici se stal oříškem mělký výklenek, jehož rozměr určil hloubku lakovaných skříněk na ukládání různých drobností.

Pro objemnější věci slouží hlubší zavěšené dřevěné skříňky. Tento detail se objevuje i na nočních stolcích, nábytek díky tomu působí velmi vzdušně. Hlavní úložný prostor zde nabízí šatní skříň s posuvnými dveřmi v kombinaci dřeva v hliníkovém rámu, k ukládání věcí využil architekt i postel s odklápěcími lamelovými rošty.

Syn ve svém studentském pokoji kladl ještě větší důraz na úložný prostor. Objemná skříň musí pojmout rozmanitou sportovní výstroj se všemi potřebnými taškami a vaky. Neméně důležitá je plocha stolu, na kterou se musí vejít počítač s tiskárnou a podobně.

Nadstandardní jsou i rozměry postele: 140 × 200 cm. Kvůli radiátoru je odsunuta ode zdi, má proto nejen pevnou dřevěnou bočnicí, ale v čele i oporu pro hlavu. A samozřejmě objemnou zásuvku.

V předsíni je barevně zdůrazněn překlad, jako opakující se prvky zde najdeme bíle lakovaná dvířka skříně a hliníkový rám, na botníku se zaskví dub stejně jako na podlahách v obytných místnostech.

V celém interiéru se opakují jednotlivé prvky – zebrano na obkladu v obýváku,

V celém interiéru se opakují jednotlivé prvky – zebrano na obkladu v obýváku, nad kuchyňskými skříňkami i na nohou jídelního stolu, keramický obklad na stoupačkách i vedle ledničky, nerez na spotřebičích, úchytech, obkladu i soklu linky.

Zhodnocená investice

Světlé dřevo příjemně oživuje šedou dlažbu. Koupelna byla před příchodem ZAKIdesign studia prakticky hotová, stačilo jen vyrobit skříňku pod umyvadlo a na špinavé prádlo.

Majitelé bydlí v takto zařízeném bytě již téměř dva roky a za celou dobu nepřišli na nic, co by zde chtěli měnit. "Rádi se sem vracíme, bydlí se nám tady opravdu příjemně," říkají.

Jsou si vědomi toho, že takto zařízený byt získal daleko vyšší hodnotu, než kdyby si ho zařizovali sami sériovým nábytkem. Pochvalují si, že měli možnost během přípravy o návrhu diskutovat, byli vtaženi do procesu tvorby, ale starostí s hledáním řešení a jeho praktickou realizací byli ušetřeni.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Pěkné bydlení.

Autor:


Témata: Bydlení , Digestoř

Nejčtenější

Sezení v jídelním koutě je zčásti na parapetu rohového okna.
Agáta Prachařová bydlí v „bunkru“, v němž jsou květináče s levandulí

Agáta a Jakub Prachařovi si každým rokem opakovali, že ty příští Vánoce budou bydlet ve svém domě. Stavba se však...

Přes atrium vstupuje do interiéru spousta denního světla i slunce.
Jak to dopadne, když stavební úřad dva roky odmítal plochou střechu

Všechno mohlo dopadnout špatně. Dva roky stavební úřad odmítal povolit plochou střechu, a tak mezitím na vedlejší...



Dům je krásně zasazený na rohovém pozemku v novozélandském Puhoi.
Bez dveří a stresu. Boj s rakovinou nasměroval rodinu do zelené oázy

Novozélandský architekt David Maurice hledal pro svou rodinu klidné místo. Toužil po obyčejné každodenní radosti. S...

Cihelná zeď natřená na bílo či zrepasované parkety odkazují na stáří domu....
Z barevného výbuchu vznikl byt plný světla a vtipných nápadů

Byt v domě ze 60. let minulého století potřeboval začít „dýchat“. Měl sice nadstandardní velikost 5+1, ale právě...

Hvězda filmu Kristián Oldřich Nový vlastnil víc než čtvrt století chalupu na...
Chalupáři stříbrného plátna. Podívejte se, kde to opravdu milovali

Byly jejich útočištěm, kam si odjížděli odpočinout od hektičnosti hereckého světa. Místo, které opravdu milovali, byť...

Další z rubriky

Nad Neapolským zálivem stojí ve svahu vila, kterou od roku 1680 vlastnily...
Vila stojí v Neapoli už 337 let. Proslavil ji Oscar Wilde

Nad Neapolským zálivem stojí ve svahu vila, kterou od roku 1680 vlastnily desítky majitelů. Nejslavnějším byl Oscar...

V georgiánském kostele z roku 1818 jsou čtyři ložnice, obývací pokoj v místě...
Zavětřili šanci a koupili kostel, kde se brali. Teď je z něj zlatý důl

Anne a Bill Monroeovi si zamilovali historický kostel sv. Lukáše v lesoparku Kielder na severu Anglie, ve kterém byli v...

Nejvýraznějším prvkem pokoje je omyvatelná velkoplošná tapeta s mapou světa a...
Útulné doupě za 60 tisíc korun ovládla zvířata a tapeta s mapou světa

Manželé chtějí pro svého syna dětský pokoj inspirovaný safari. Útulné doupě musí mít ale praktický základ, s kterým...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.