Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Chtěli dům v zeleni, aby byli blízko přírodě. Pomohly jim zelené střechy

  1:00aktualizováno  1:00
Novostavbu ze dvou kvádrů ve tvaru písmene L si vymysleli manželé Adéla a Martin. Na malém pozemku se jim tak podařilo dosáhnout maximálního soukromí i propojení s přírodou. Pomohl tomu promyšlený tvar domu a jeho umístění na pozemku, ale také vegetační střechy a terasy spojené se zahradou.

Zahrada není příliš rozlehlá, proto je dům blízko hranice pozemku | foto: Jaroslav Hejzlar

Příprava stavby na okraji Prahy s prováděcím projektem trvala asi rok. Zvítězil až pátý návrh. "Chtěli jsme kromě stavby integrované do zahrady a okolí také interiér podle našich představ: velkou obytnou místnost s jídelnou a kuchyní, kde bude venkovní prostor s terasou blízko a dobře přístupný," vzpomíná Martin.

"Architekt nám navrhl i vnitřní krb, který zároveň funguje jako venkovní, což jsem kdysi někde viděl a moc se mi to řešení líbilo. Také jsme preferovali maximální možné prosklení stěn – máme nakonec okna vysoká 2,6 metru – a ložnici propojenou s koupelnou a šatnou. Ponechali jsme ji v přízemí, což nám maximálně vyhovuje," pokračuje.

Předsazený rošt počítá s popínavými rostlinami

Předsazený rošt počítá s popínavými rostlinami

Co na to architekt

Architekt Michal Havelka pracoval s poměrně malou parcelou. Tvoří ji zahrada s ovocnými stromy o rozloze 565 m2 a plochou 98 m2, které vznikly rozdělením původní parcely, na níž již jeden dům stál.

Stavět se tedy mělo na pozemku ve vnitřním prostoru, který je z komunikace přístupný pouze dlouhou a úzkou cestou podél pozemku.

"Protože manželé chtěli být obklopeni přírodou, vymysleli jsme původně koncepci domu zabaleného do drátěné konstrukce se zelení. Měl se otáčet zády k již stávající budově na pozemku a dále k silnici i k okolní zástavbě. Hlavním prosklením se nový dům dívá do zahrady a do sousedního sadu," popisuje záměr architekt.

Jelikož se ale majitelé tohoto příliš "zeleného" návrhu zalekli, zvolilo se nakonec kompromisní řešení v podobě dřevěného předsazeného roštu, který mohou a nemusí v budoucnu obrůstat popínavé rostliny.

Kolem domu vznikla dřevěná terasa

Rošt na fasádě je na západní straně předsazen o 90 cm

Dřevěný rošt možná časem dostane zelený "kabát"

Dřevěný rošt možná časem dostane zelený "kabát"

"Na domě jsem použit i zelené vegetační střechy, které vytvářejí zahradu nejen při pohledu obyvatel domu z pracovny umístěné v patře, ale i při dálkovém výhledu z nedalekého panelového domu," objasňuje architekt.

Kam s domem

Dům architekt nakonec umístil tak, aby jeho východní strana vedla rovnoběžně s hranicí obou částí pozemku a vlastně i rovnoběžně s domem na něm a s ulicí za ním. Ostatní strany pozemku sousedí také s parcelami zastavěnými rodinnými domy.

V severní fasádě nenajdete žádná okna vedoucí z obytných místností, protože dům je vzdálen od hranice pozemku jen tři metry. Jinak je vlastní stavba situována do severovýchodní části zahrady tak, aby nedocházelo ke vzájemnému zastínění s okolními domy. Západní a jižní průčelí je od hranice pozemku vzdálené minimálně deset metrů.

Pozemek je od komunikace přístupný dlouhou úzkou cestou podél pozemku

Pozemek je od komunikace přístupný dlouhou úzkou cestou podél pozemku

Stavba s roštem

Hmotově tvoří dům dva kvádry, které do sebe pronikají, a vytvářejí tak písmeno L. Zatímco vstupní křídlo je dvoupodlažní s podélnou osou jih – sever, v kolmém směru na něj navazuje jednopodlažní křídlo s podélnou osou východ – západ.

Dvoupodlažní křídlo tvoří vyzdívaný jednotrakt s železobetonovými stropy nad přízemím i patrem, které zároveň vytvářejí konstrukci pro rovnou střechu s pokryvem z kačírku. Vegetační souvrství osázené intenzivní zelení tu slouží jako vnější ochrana hydroizolace střechy.

Koupelna se sprchovým koutem

Koupelna se sprchovým koutem

Zelená barva se dostala i do koupelny

Zelená barva se dostala i do koupelny

Obě křídla se obracejí prosklenými fasádami k jihu nebo k západu do obytné zahrady, na níž se z domu vychází přes terasu z exotického dřeva bankirai. Rošt na fasádě je na západní straně předsazen o 90 cm a zároveň je tu vytažena dřevěná roštová podlaha, takže spolu s dřevěným pláštěm tvoří průběžnou lodžii.

Lamely pláště představují zároveň i zábradlí balkónu. Z vnitřní strany je na ně připevněno pletivo z nerezového "tahokovu".

Chytrá dispozice

V přízemí dvoupodlažní části najdete - kromě vstupní haly se schodištěm do patra - ještě ložnici rodičů se šatnou a s vlastní koupelnou, dále garáž, WC a technickou místnost. V ní je plynový kotel s centrálním ohřevem teplé vody a také prostor na praní, sušení a jiné domácí práce.

"Technickou místnost jsme chtěli velkou, nakonec má 10 m2 a je v ní umístěná i spižírna," pochvaluje si Martin. Z této technické místnosti se vchází skrytými dveřmi, které ze strany kuchyňské sestavy připomínají jedny z kuchyňských dvířek, přímo do kuchyně a následně do obytného prostoru s jídelnou.

Interiér díky světlým barvám působí vzdušným dojmem

Interiér díky světlým barvám působí vzdušným dojmem

Tyto dvě místnosti už jsou součástí jednopodlažní části domu s vegetační střechou. Patro domu patří dvěma dětským pokojům s balkónem, příslušenství a pracovně, která úrovní podlahy navazuje na vegetační střechu jednopodlažní části.

"Dětské pokoje fungují zatím jako jeden prostor, obě naše děti jsou totiž ještě předškolní, a tak jim tohle řešení maximálně vyhovuje. Stavebně je místnost připravena na sádrokartonový předěl, ale to až přijde vhodný čas," objasňuje plány Martin.

Lehké a moderní zařízení

Interiér navrhl v hrubých rysech architekt, podrobněji pak zejména kuchyni, koupelny, předsíň se šatnou a pracovnu. Jeho nápadem je i dubová mozaika na pracovní a barové desce v kuchyni, která se opakuje na podlaze v celém domě.

Architekt přišel s nápadem použít dubovou mozaiku i na pracovní desku

Architekt přišel s nápadem použít dubovou mozaiku i na pracovní desku

O realizaci a dodávku vnitřního zařízení se staral už sám klient. Interiér vyhlíží velmi lehce a elegantně, ostatně stejně jako samotná stavba. Ke vzdušnosti přispívají též interiérové dveře, které jsou vysoké přes celou světlou výšku a jednotlivé prostory otevírají až ke stropu.

Technické údaje

Návrh stavby a interiéru (kuchyně, koupelny, předsíně se šatnou a pracovny): Ing. arch. Michal Havelka

Realizace stavby: rok 2007, Stings 96 s.r.o.

Subdodávka střešní zahrady: Stavcom

Zastavěná plocha: 161 m2, včetně zpevněných ploch 199 m2

Vnější stěny: cihelné bloky Porotherm 240 mm, izolace 150 mm, probarvená omítka na perlince a předsazený dřevěný plášť z latí Thermowood

Okna: Eurookna

Dveře a garážová vrata: rovněž dřevěná, ve stejném barevném provedení jako okna. Garážová vrata plechová lakovaná od firmy Veselý – Hörmann

Schodiště: monolitické s betonovými stupni a s dřevěnými nášlapnými deskami i podstupnicemi v provedení jako ostatní průmyslové parkety

Vytápění: plynový kotel, ocelová desková tělesa, podlahové konvektory před prosklenými stěnami, podlahové vytápění v koupelnách


Více se dočtete v časopise Domov č. 12/2009.

Autor:


Témata: kuchyně, příroda, krb




Nejčtenější

Dominantní prvek na čelní štítové stěně obývací části představuje rohový krb.
Rodinný dům udivuje nadčasovým řešením i velkorysým prostorem

Navrhnout interiér rodinného domu s plochou 190 metrů čtverečních ve vesnici nedaleko Frýdku-Místku byl pro architektku Lucii Videckou více než příjemný. Třeba...  celý článek

Pavlína Janků, Posezení. Lavoru i kanystru buď věčná chvála!
Úlovky ze smeťáku či sběrného dvora lze proměnit na designové kousky

Poničené a staré věci nemusí skončit v kamnech nebo ve sběrných dvorech. To dokazuje už pátým rokem soutěž Balakryl Recy věci, kde o vítězi rozhoduje...  celý článek

1
S bratrem mám kvůli bydlení věčné spory. Bojím se, že to nikdy neskončí

Rodiče mi darovali pozemek vedle svého domu, ve kterém bydlí společně s mým bratrem. Na mém pozemku chceme s manželem stavět rodinný dům a oddělit zahradu...  celý článek

Hudson Yards bude mít 16 věží a výškou překoná i Empire State Building.
Už roste. Největší projekt americké historie navždy změní Manhattan

Když se ve 30. letech 20. století v New Yorku stavělo Rockefellerovo centrum, mluvilo se o něm jako o městě ve městě. Ani později se ve Velkém jablku neobjevil...  celý článek

Na vylepšení kuchyně si Hanka přichystala 200 tisíc korun. Cenu nakonec musela...
Hanka touží po venkovské kuchyni. Návrhářka se kýči šikovně vyhnula

V dalším dílu televizního pořadu o bydlení se tvůrčí tým pod vedením designérky Denisy Bartošové pustí do rekonstrukce kuchyně paní Hanky, která opustila...  celý článek

Další z rubriky

Sezení v jídelním koutě je zčásti na parapetu rohového okna.
Agáta Prachařová bydlí v „bunkru“, v němž jsou květináče s levandulí

Agáta a Jakub Prachařovi si každým rokem opakovali, že ty příští Vánoce budou bydlet ve svém domě. Stavba se však protáhla, a přestože ještě není stoprocentně...  celý článek

Památkově chráněná třípodlažní vila stojí na reprezentativní parcele na rohu...
Hurá dovnitř. Kubistická Kovařovicova vila v Praze se otvírá veřejnosti

Bedřich Kovařovic, stavitel a inspektor stavebních podniků, si podle návrhu architekta Josefa Chochola nechal v letech 1912 a 1913 postavit kubistickou vilu....  celý článek

Nejvýraznějším prvkem pokoje je omyvatelná velkoplošná tapeta s mapou světa a...
Útulné doupě za 60 tisíc korun ovládla zvířata a tapeta s mapou světa

Manželé chtějí pro svého syna dětský pokoj inspirovaný safari. Útulné doupě musí mít ale praktický základ, s kterým bude chlapec dále růst. Rodiče si na...  celý článek

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.