Chodba jako základ

aktualizováno 
Byty ve starých činžovních domech mívají spoustu předností – pokoje se netváří jako skříně ve zdi, na podlaze se na vás usmívají dřevěné parkety, vstupní část mívá široce otevřenou náruč. Ale i tady lze mnohé změnit, někdy to chce ovšem nápad architekta.

Velký byt 2+1 (přitom jde jen o část rozděleného bytu!) v činžovním domě starém snad sto let by sice mnohého nadchnul, ale… Mladému majiteli nekonvenoval svým tradičním pojetím a důsledným oddělením kuchyně od dalšího obytného prostoru, což neodpovídá současnému životnímu stylu.

A tak se obrátil na architekta Viktora Fehrera: „V takovém bytě nejdou jen tak dělat převratné změny, se silnými zdmi a dvoukřídlými dveřmi lze hýbat jen těžko. Proto se hlavním ,fórem´ stalo přepažení chodby. Připadalo mi, že zcela marnotratně končí velkým oknem do dvora, a tak jsme právě sem umístili kuchyňský kout. A aby chodba nepřišla o denní světlo úplně, přepažili jsme chodbu pomocí luxferů.“

Pravý úhel? Nuda!
Jenže i po přepažení části chodby (a vybourání části nosné zdi i trámů, které proto nahradily kovové nosníky) připadala architektovi předsíň příliš klasická, rovná – a proto i nudná.

A tak z WC a sousedící komory navrhl toaletu, do níž se však vstupuje šikmou zdí. I uvnitř se WC pyšní hned několika nepravidelnými úhly, bidetem i umyvadlem, s obklady ve veselých, výrazných barvách.

další foto

Výběr obkladů ve velikosti 10 x 10 centimetrů, bez zdobných detailů typických pro ženský interiér, prozrazuje mužský element.

Z něčeho tak všedního jako představuje vstup na záchod, se tak stal téměř výtvarný prvek. Stěna vypadá, jako kdybyste zakrojili do dortu. Přibyl zde dokonce sloup a část stěny dostala opět průhlednou tvář z luxferů.

„Na toaletě ještě počítám s nějakými černobílými grafikami, protože by tady dobře vynikly,“ upozorňuje na další vývoj této důležité místnosti Viktor Fehrer.

Z bývalé kuchyně vznikla ložnice, které dominuje šikmá – jak jinak - zeď s výraznou zelenou výmalbou. Barevná stěna nejen místnost oživuje, ale hlavně za sebou skrývá šatnu. Takže nepotřebujete žádné skříně.

A pořádek? Ten se tady i pro muže udržuje s lehkým zívnutím. Na ložnici navazuje koupelna volně pokračující „pracovní koupelnou“ s pračkou.

Kuchyně pro muže
Vstupu do pokoje a kuchyňského koutu dominují široké kovové nosníky, které byly nutné kvůli statice. Jejich kombinace s úžasně zachovalými sto let starými dubovými parketami se ukázala jako velmi šikovný tah, klasický interiér tak dostal moderní švih.

další foto

„Ne všechno, co zde ale najdete, je z mé hlavy. Velikost kuchyně a její barevnost si určil majitel, já jsem spíš ladil detaily, jako je například dřevěný rastr a osvětlení barového pultu,“ vysvětluje architekt Fehrer.

Jeho klient je totiž projektant, a dokonce sám rád pracuje se dřevem. Vyrobil si tak postupně barové židličky i stolky. Jídelní stůl a židle i sedací nábytek si ale klidně pořídil v IKEA. Často cestuje, a tak raději volí cestu rychlého nákupu a určitých záruk.

I proto si třeba nechal vyrobit kuchyni na míru v Koryně nábytek, skříňky vycházející z klasických formátů sektorových řad ho tak přišly asi jen na šedesát tisíc. Proč by měl platit nějakému architektonickému studiu, které by vyrobilo stejně jen skříňky podle jeho přání, ale za „originál“ by si nechalo zaplatit třikrát tolik?

Problém? Pouze s oknem v kuchyňském koutu, protože výška parapetu bývalého okna v předsíni byla výrazně nižší, než architekt potřeboval. Naštěstí okno směřuje do dvora, a tak se stavební úřad smířil s drobnou úpravou.

další foto

Rada? Než se pustíte do razantních změn, změřte si pečlivě celý byt včetně takových detailů, jakými jsou například výška parapetu, šířka dveří, hloubka radiátorů...

Když výška dovolí...
V místnosti, kde byla původně ložnice, se našlo místo pro světlou pracovnu a také prostor na spaní pro hosty. Jednoduché zařízení (skříňkový nábytek opět osvědčená IKEA) totiž doplnilo kovové patro se zajímavými schůdky.

Nahoře se pohodlně spí i odpočívá, což bohatě umožňuje výška místnosti – čtyři metry jen tak často nenajdete.

V bytě se ještě stále něco doplňuje, ale nikdo nikam příliš nespěchá. Základní řešení je dané, teď už se budou jen vychytávat či obměňovat některé detaily.

Čeká se hlavně na obrazy, které by měly hlavně do obývacího pokoje vnést výrazné barvy, proto je zatím laděn do umírněných valérů hnědé, okrové a béžové.

Více článků o bydlení: LIVING




Nejčtenější

Peklo se sousedem. Kůlnu přestavěl na továrnu s pětimetrovým komínem

1

Místo kůlny má soused na zahradě zděnou budovu, ve které podniká, vyrábí dřevěné suvenýry. Z komína se valí kouř a...

Dvoupodlažní dřevostavba se snadno vytápí i větrá, hluk zde nehrozí

Dům snů. Každý má vlastní představu o ideálním domě. Ten, o kterém snila...

Po letech náročné práce, za kterou se přestěhovali do města, začali pomalu plánovat návrat do tiché vesnice v nádherném...



Až se muž vrátí, ložnici nepozná. Manželka ji proměnila za 300 tisíc

Na novou ložnici si Tereza připravila 300 tisíc korun.

Ložnice Terezy a jejího manžela připomíná skladiště. Místnost je přeplněná starým nábytkem, nekvalitní manželskou...

Deset let stavěl dům z pohledového betonu. Inspiroval se v Japonsku

Výrazné vodorovné slunolamy podporují exotický vzhled domu a zároveň chrání...

Příběh tohoto domu je vyprávěním o cestě za snem, lásce k architektuře, ideálech a zejména o houževnatosti, se kterou...

Rodina si za městem postavila vilku. Zachránila stromy i peněženku

Manželé si dům postavili na okraji severoitalského městečka Fagnano Olona.

Mladá rodina se dvěma malými dětmi si v sadu v severoitalském městečku Fagnano Olona postavila vilku, která všem...

Další z rubriky

Obývací kuchyně ve srubu vyšla na 500 tisíc. Zábradlí muselo pryč

Obývací kuchyně v přízemí získala novou moderní tvář.

Lucie svůj srub za Prahou miluje. Ráda by se do něj s rodinou přestěhovala na trvalo. Místnosti však nejsou pro...

Řadový domek upravili tak, aby vyhovoval majitelům i jejich kočkám

Speciálně navržené police umožňují kočkám volný pohyb v přízemí i prvním patře.

Nenápadná a tichá brooklynská čtvrť Windsor Terrace v New Yorku zaujala manželský pár spisovatelů natolik, že s koupí...

Ze staré půdy je parádní byt. Řádění architekta se vyplatilo

Majitel chce v bytě staromládenecky lenošit. V případě, že založí rodinu, začne...

Starou půdu ve španělské Valencii proměnil šikovný architekt na perfektní bydlení. Šedesát metrů čtverečních pojal...



Najdete na iDNES.cz