Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Chata norské rodiny je plná dřeva. Vešly by se do ní tři domy

  1:00aktualizováno  1:00
Velká rodina z Osla miluje sjezdové lyžování i letní treky. Přepravovat veškeré sportovní vybavení bylo čím dál tím náročnější, a tak rodiče usoudili, že je pravý čas pořídit si vlastní chatu na horách.

Norské architektonické studio JVA postavilo víkendový dům pro početnou rodinu v lyžařském středisku Kvitfjell. Dům, navržený architekty Einarem Jarmundem a Ha;konem Vigsna;sem, se snaží co nejvíce splynout s okolní přírodou. | foto: Nils Petter Dale

Víkendový dům se rodina rozhodla postavit v nejvyhlášenějším norském lyžařském středisku Kvitfjell. Středisko v jižní části země, v regionu Oppland, je vzdálené dvě a půl hodiny jízdy autem od hlavního města Norska.

Podvečerní pohled na rozsvícený dům

Podvečerní pohled na rozsvícený dům

Moderní sportovní areál byl vybudovaný pro sjezdařské soutěže zimních olympijských her, které Norsko pořádalo v roce 1994.

Od té doby se v Kvitfjellu pravidelně konají závody světového poháru v alpském lyžování.

Rodiče s dospívajícími dětmi v zimě v podstatě nesundají lyže z nohou, nemohli si tak zvolit vhodnější místo pro aktivní trávení volného času.

Pro návrh a výstavbu domu si vybrali zkušené architekty Einara Jarmunda a Håkona Vigsnæse, jejichž studio JVA sídlí v Oslu. Architekti a jejich početný tým spolupracovníků mají v referencích celou řadu pozoruhodných dřevostaveb, mimo jiné i realizaci vědeckého centra a administrativního sídla guvernéra na Špicberkách.

Z této světové strany chata budí dojem jednoduché přízemní stavby. Nenechme se

Z této světové strany chata budí dojem jednoduché přízemní stavby. Nenechme se však mýlit, má sedm různých výškových úrovní a celkem nabízí obytnou plochu 360 m2.

Navrhování budov v nejsevernější části Norska je obohatilo o celou řadu zkušeností, které dále využívají i při práci na rezidenčních projektech.

Dřevo kam se podíváš

Studio JVA nazvalo projekt Twisted cabin (Zatočená chata) a společně s klienty pro ni vybralo jižní svah v blízkosti sjezdovek v nadmořské výšce 1 000 metrů nad mořem. Umístění do složitého horského terénu architektům umožnilo zajímavé půdorysné uspořádání v různých úrovních.

Fotogalerie

Chata kopíruje tvar krajiny a působí menší, než ve skutečnosti je, přestože nabízí 360 m² obytné plochy. Výrazně k tomu dopomohlo i to, že je poskládaná z lichoběžníků jdoucích za sebou.

Obytný prostor zakrývá sedlová střecha, která však při položení na členitý půdorys vytváří zajímavý efekt.

Střecha je stejně jako fasáda obložená modřínovým dřevem, kterému architekti pomocí nátěru na železité bázi dodali přírodní patinu i ochranu proti povětrnostním podmínkám.

Sepětí stavby s přírodou a důraz na ekologické řešení potvrzuje také volba vytápění pomocí geotermálního tepelného čerpadla. V celém objektu je podlahové topení, ale lze jej vyhřát také pomocí dvou krbů. Jeden najdeme v obývacím pokoji v přízemí, druhý v jídelně v prvním patře.

Nápaditá dispozice

Horská chata má sedm rozdílných výškových úrovní, které se různě přimykají k okolnímu terénu a poskytují obyvatelům rozmanité výhledy jak do okolní přírody, tak na jednotlivé části interiéru.

Otevřená dispozice v centrální části vypadá impozantně, přestože je v ní

Otevřená dispozice v centrální části vypadá impozantně, přestože je v ní minimum nábytku. Kuchyni dominuje betonový ostrůvek a navazujícímu jídelnímu prostoru krb s čelní stěnou z nerezové oceli a stůl s deskou z jednoho kusu dřeva.

Pod domem je dvorek sloužící pro příjezd aut do garáže, odtud mají majitelé přístup do spodního patra domu. Za vstupními dveřmi pokračuje hala s přístupem do lyžárny a sklepa.

Může se hodit

Pořiďte si víkendové bydlení. Kupte si pomocí Reality.iDNES.cz chatu a relaxujte podle sebe.

Přízemí dále protíná chodba, z níž se vchází do obývacího pokoje s domácím kinem a také do wellness centra se saunou a whirlpoolem. Tři schůdky vedou do další výškové úrovně, kde je hostinský byt s ložnicí, koupelnou a obývacím pokojem.

Z přízemí se po centrálním schodišti vystupuje nahoru do společenské části domu s kuchyní propojenou s jídelnou. Místnost má impozantní rozměry a sama o sobě vyvolává umělecký dojem díky dřevěnému obložení. Autoři do ní zvolili jen jednoduché kusy nábytku, aby její vyznění nenarušili.

Společenskou část v prvním patře lemují velkoformátová okna s přímým vstupem na

Společenskou část v prvním patře lemují velkoformátová okna s přímým vstupem na dvě terasy, denní světlo tak může proudit napříč prostorem.

V kuchyni stojí samostatným betonový ostrůvek s varným centrem, zbytek úložných prostorů a spotřebičů je vestavěný do přilehlé stěny. Z kuchyňské části lze vyjít přímo do přírody. Je zde také východní terasa, kde rodina přes léto snídá.

Jídelně, kterou od kuchyně dělí dva schody, dominuje rozměrný stůl s deskou zhotovenou z jediného kusu dřeva. Posezení doplňuje do schodů integrovaná sedací souprava a betonový krb s čelní stěnou z broušené nerezové oceli. Podlaha je tu, na rozdíl od prostoru určeného pro přípravu pokrmů, ze štípané břidlice. Volně přechází na terasu orientovanou na západ.

Nejintimnější prostory v domě, a to ložnice jednotlivých členů rodiny, umístili architekti po stranách společenské části. Rodiče obývají severní křídlo, děti jižní. V něm ještě najdeme další menší kuchyň s jídelním koutem. Z ní se po schodišti vstupuje právě na galerii se třemi dětskými ložnicemi a koupelnou.

Žádné barevné výstřelky

Interiér horské chaty působí v kontrastu s jednoduchou fasádou velice skulpturálně. Podlaha, stěny i stropy jsou obloženy dubovým dřevem. Tomu skvěle sekunduje pohledový beton a broušená nerezová ocel. Většinu úložných prostorů nechali architekti vestavět.

Jednotlivé ložnice jsou v duchu skandinávské tradice zařízeny bez zbytečných

Jednotlivé ložnice jsou v duchu skandinávské tradice zařízeny bez zbytečných příkras, nábytek je převážně vestavěný.

Solitérní kusy nábytku jako sedací soupravy, stoly a židle a osvětlovací tělesa si rodina vybírala sama. Snažila se zachovat monochromatickou barevnost, a tak vsadila na dřevěný čalouněný nábytek s textilní potahy ve světle šedé barvě nebo s potahy z černé kůže. Designové osvětlení od italský značek Flos a Foscarini zvolila také ve shodných barvách.

Od prvotního návrhu až k nastěhování, které se uskutečnilo letos na jaře, uběhly celé čtyři roky. Horská chata však dostála všem pravidlům skandinávského bydlení.

Je zhotovená ze staletími prověřeného materiálu – dřeva, které stavebníky neomezuje z hlediska designu a zároveň je obnovitelnou surovinou nepředstavující zátěž pro životní prostředí.

Vnitřní prostor je velmi členitý. Z galerie v nejvyšším podlaží se vchází do

Vnitřní prostor je velmi členitý. Z galerie v nejvyšším podlaží se vchází do třech dětských pokojů.

Nenajdete v něm žádné komplikované detaily nebo přemíru zdobných prvků, o to víc však početné rodině z velkoměsta poskytuje optimální podmínky pro relaxaci v přírodě.

Autoři:




Nejčtenější

Sezení v jídelním koutě je zčásti na parapetu rohového okna.
Agáta Prachařová bydlí v „bunkru“, v němž jsou květináče s levandulí

Agáta a Jakub Prachařovi si každým rokem opakovali, že ty příští Vánoce budou bydlet ve svém domě. Stavba se však protáhla, a přestože ještě není stoprocentně...  celý článek

Přes atrium vstupuje do interiéru spousta denního světla i slunce.
Jak to dopadne, když stavební úřad dva roky odmítal plochou střechu

Všechno mohlo dopadnout špatně. Dva roky stavební úřad odmítal povolit plochou střechu, a tak mezitím na vedlejší parcele vyrostl velký dům, který zastínil...  celý článek

Dům prezentuje dokonalou jednotu stylu, použitých materiálů i barev, a to jak v...
Oslík, lamy, ovce a koně. Srub na jižní Moravě má zoo a skvělý výhled

Srub na jižní Moravě má malou zoologickou zahradu s lamami, oslíkem, ovcemi a koňmi. Dům hlídají dva psi a zdobí tři kočky. Majitelé je mají pro radost a k...  celý článek

Malá dřevěná okna statku na Kokořínsku byla při rekonstrukci nově vyrobena...
Velké okno neznamená vždy nejlepší řešení. Vkus by neměl chybět

Okna odedávna charakterizovala nejen vzhled domu, ale také přímo jednotlivé stavební slohy. Vývoj tvarů, velikostí a výplní oken ovlivňoval dobový vkus a...  celý článek

Obývací pokoj zůstal na stejném místě, pouze k němu přibyl kuchyňský kout.
Rekonstrukce panelákového bytu za 800 tisíc. Z původního nezůstalo nic

Hana si koupila v Novém Jičíně panelákový byt 2+1 velký 52 metrů čtverečních. Značně omšelý a s umakartovým jádrem mlel z posledního. Proměny se ujaly...  celý článek

Další z rubriky

Praha 7 - Troja. Vila s obytnou plochou 597 metrů čtverečních je na prodej za...
Moderní a luxusní vily. Jaké zajímavé nemovitosti jsou v Česku na prodej

V České republice se prodává velké množství moderních vil. Všechny mají obytnou plochu velkou stovky metrů čtverečních, na zahradě či v domě bazén a některé i...  celý článek

Nad Neapolským zálivem stojí ve svahu vila, kterou od roku 1680 vlastnily...
Vila stojí v Neapoli už 337 let. Proslavil ji Oscar Wilde

Nad Neapolským zálivem stojí ve svahu vila, kterou od roku 1680 vlastnily desítky majitelů. Nejslavnějším byl Oscar Wilde, který v ní pobýval se svým přítelem...  celý článek

Nejvýraznějším prvkem pokoje je omyvatelná velkoplošná tapeta s mapou světa a...
Útulné doupě za 60 tisíc korun ovládla zvířata a tapeta s mapou světa

Manželé chtějí pro svého syna dětský pokoj inspirovaný safari. Útulné doupě musí mít ale praktický základ, s kterým bude chlapec dále růst. Rodiče si na...  celý článek

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.