Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Soukromý ráj. Chata ze skladu na dříví stojí uprostřed hustých lesů

  1:00aktualizováno  1:00
Mladý aktivní sportovec a podnikatel si vystavěl malý soukromý ráj uprostřed hustých lesů. Třípodlažní chata velká 120 metrů čtverečních stojí v kanadském městečku Sutton nedaleko hranic s USA.

Šestý dům si postavil mladý aktivní sportovec a podnikatel uprostřed hustých lesů. Třípodlažní chata velká 120 metrů čtverečních stojí v kanadském městečku Sutton nedaleko hranic s USA. | foto: yh2

Moderní chata, která svou dispozicí, rozšiřující se vzhůru k nebi, připomíná kmen a košatou korunu stromu, má za sebou bohatou historii. První majitel, povoláním dřevorubec, postavil původní chatu před čtvrt stoletím.

Domek sloužil jako sklad dříví a případný přístřešek, ve kterém se při práci v lese mohl schovat při nepřízni počasí. Druhý majitel se rozhodl chatku zvelebit. Přistavěl patro a chatu zobytnil a trávil v ní veškerý volný čas.

Fotogalerie

Když se před šesti lety dům opět ocitl v nabídce realitních kanceláří, okamžitě po něm skočil současný majitel, kterému přesně zapadal do jeho představy o lesní útulně, kde bude čerpat energii, relaxovat a odpočívat, obklopen vůní a klidem lesa.

K přestavbě povolal tvůrčí tandem québeckých architektů ze studia YH2, Loukase Yiacouvakise a jeho partnerku Marie-Claud Hamleinovou. Duo společně tvoří již od roku 1994 a specializují se na neobvykle řešené víkendové stavby.

V jejich portfoliu najdete velké vily či rekreační soubory stejně jako malometrážní skromné chaty. Yiacouvakise s Hamleinovou ve spolupráci s architektem Francoisem Bélangerem navrhli elegantní, ale skromnou chatu připomínající lesní oázu.

Dům prostorově nafoukli, aniž by vybočili z původního malého půdorysu a změnili ráz lesní parcely. Tmavé cedrové šindele, které pokrývají celou fasádu stavby, splývají s kůrou okolních jehličnanů.

Zatímco fasáda rekreační stavby je tmavá, interiéry jsou vyvedeny v zářivé a čisté bílé barvě. Velké prosklené plochy dodávají pocit naprosté volnosti. Obyvatelé si mohou užívat opojný pocit toho, že skutečně žijí v lese, obklopeni živou zelení doslova nadosah. Kouzlo přírody je těší po celý rok, za teplého počasí lze otevřít skleněné stěny dokořán a pustit přírodu do interiéru. Dalším bonusem je posezení v atypickém kosočtvercovém prostoru přímo pod střechou.

Dům prostorově nafoukli, aniž by vybočili z původního malého půdorysu a změnili...

Dům prostorově nafoukli, aniž by vybočili z původního malého půdorysu a změnili ráz lesní parcely.

Hlavním motivem celého interiéru jsou originální lávky, mostky a schodiště, která nejsou od zbytku obytných prostor stavebně oddělena. Vzdušnost interiéru sluší, jediným pohledem můžete zrentgenovat celý prostor od vstupních dveří až po střechu.

Přízemí je vstupem do chaty a zároveň hlavní obytnou zónou s kuchyní, jídelnou a obývacím pokojem s krbem a výhledem na trávník před chatou. Patro patří soukromé ložnici majitele a sociálnímu zázemí a pod střechou je otevřený multifunkční prostor, ve kterém lze tvořit, odpočívat a zároveň dokáže i nabídnout neformální přespání pro návštěvy.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Horská chata v Orlických horách láká na všechny možné požitky

Těleso krbu nechala autorka interiéru vestavět do dřevěné stěny s úložným...

Postavit v horách chatu, která souzní s okolní přírodou i stavbami, není jednoduché. Zejména pokud má sloužit jak...

Milovaný dům za Prahou opustili. Postavili si lepší ve Slezsku

Dům je vzhledově téměř totožný s prvním, zděným domovem majitelů.

Aneta s Martinem neměli s bydlením problém. Žili se dvěma dětmi v pěkném zděném domě nedaleko Prahy, sousedé byli...



Starý dům dvojice umělců pracně zrekonstruovala vlastními silami

Původnímu viničnímu domku se Martinovi s Danielou podařilo vrátit jeho bývalou...

Historie bývalého viničního domku, během let rozšiřovaného a přistavovaného, sahá daleko. Levé křídlo je prý staré...

Katastrofy českých domácností. Co všechno dokážou naše zlaté ručičky

Stavební inspektoři při prohlídkách nemovitostí občas vidí neuvěřitelně...

Stavební inspektoři při prohlídkách nemovitostí občas vidí neuvěřitelně zfušovanou práci, nekvalitní provedení a někdy...

V panelákovém bytě se stal z betonu hlavní prvek rekonstrukce

Sto let starému sofa dělá společnost pevný stolek, který jako jediný kus...

Jakub na sídlišti v Krči vyrůstal. S výjimkou krátké doby, kdy bydlel v centru Prahy, tu strávil celý život. Nejdřív o...

Další z rubriky

Architekti postavili v muzeu „les“. Zkuste se v něm pobavit i s dětmi

Aby vznikl „les“, nepotřebují architekti reálné stromy.

Národní zemědělské muzeum slaví 100 let od svého založení, ale v jeho expozicích na Letné byste marně hledali zatuchlé...

Architektem roku 2018 se stal Petr Hájek. Podívejte se na jeho tvorbu

Petr Hájek – Hájek architekti, Krkonošské centrum environmentální výchovy ve...

Ocenění za mimořádný přínos architektuře v posledních pěti letech, cenu Architekt roku 2018, získal přední český...

Architektka Jiřičná je pro Brity hvězdou, ocenili ji za celoživotní dílo

Eva Jiřičná má rekonstrukce, kde se použijí moderní materiály, opravdu ráda

Londýnský festival designu udělil české architektce Evě Jiřičné letošní medaili za celoživotní dílo. Ocenění náleží...



Najdete na iDNES.cz