Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Červen je měsícem jahod

aktualizováno 
Červená barva zralých jahod symbolizuje začátek léta, jahody a šampaňské či jahody se šlehačkou zas vrcholný zážitek pro mlsné jazýčky.
Červená barva zralých jahod symbolizuje začátek léta, jahody a šampaňské či jahody se šlehačkou zas vrcholný zážitek pro mlsné jazýčky. A ačkoliv dnes jsou jahody v nabídce obchodů prakticky po celý rok, v červnu na jídelníčku chybět rozhodně nesmějí. Už proto, že jsou v tuto dobu cenově nejdostupnější.

Domácí jsou nejlepší

Sebezářivější plody v obchodech nemohou nahradit domácí sklizeň. Aby první ochutnávka červených plodů splnila očekávání svých pěstitelů, je nutné nízkým keříčkům věnovat dostatečnou péči. Jakmile tedy začnou dozrávat plody, je třeba nastlat kolem rostlin například posečenou trávu, slámu či dřevitou vlnu (možnou variantou je i plastová fólie, ale ta někdy podporuje rozšíření šedé plísně). Díky těmto "úpravám" máte šanci na čisté a nehnijící jahody. V suchém počasí je vhodné rostlinu hodně zalévat, aby jste mohli sbírat dostatečně velké plody.

Jak pěstovat

Ideálním prostředím pro pěstování jahodníku je slunné místo, ale můžete jej mít i na dočasně zastíněných záhonech. Ty se připravují už v létě, kdy se do půdy zaryje hnůj (neměl by být čerstvý). Sazenice jahodníku se vysazují v létě, v červenci nebo začátkem srpna. Sadbu si můžete koupit v zahradnictvích nebo si ji prostě vypěstovat. Sazenice se odebírají ze šlahounů těch rostlin; které mají hodně kvalitních plodů. Měly by mít například tři až čtyři pěkné listy, listové srdíčko a dobře vyvinuté kořeny. Tam, kde je jahodník zasázený v textilii, můžete nechat zakořenit sazenice třeba v kelímcích od jogurtu nebo v květináčcích. Jahodník se pěstuje v takzvaném tříletém cyklu. To znamená, že každé tři roky byste měli změnit nejen místo, ale i rostliny. Na stejné místo se jahody vracejí až tak po pěti letech. Během pěstování je možné jahodník přihnojovat hnojivy určenými pro tuto rostlinu. Jahody je vhodné sbírat brzy ráno, nebo když je zamračeno. Plody by měly mít stopku. Pokud je hned nezpracujete, musí rychle do chladu.

Jahodový koláč

250 gramů hladké mouky a lžíci moučkového cukru prosijte do mísy. Přidejte dvě lžičky prášku do pečiva a půl lžičky soli. Smíchejte s 125 gramy pokrájeného másla jako drobenku a přidejte mléko tak, aby se směs spojila do těsta. To pak rozdělte na polovinu a vytvořte dvě placky, aby se s nimi vyložily dvě vymazané koláčové formy o průměru dvacet centimetrů. Pečte asi patnáct minut a pak nechte vychladnout. Půl kila rozpůlepých jahod zasypejte cukrem. Tři sta mililitrů šlehačky ušlehejte do tuha a polovinou potřete vychladlý koláč. Na ni rozložte rozpůlené jahody a překryjte druhým koláčem. Nakonec jej na povrchu dozdobte druhou polovinou šlehačky a celými jahodami. Úplně nejjednodušší a nejrychlejší ovocný koláč můžete udělat tak, že si koupíte už hotový dortový korpus, na něj rozložíte různé druhy ovoce - jahody, kiwi, ostružiny a další podle vaší chuti. Nakonec zalijete želatinou a necháte ztuhnout.

Mražení jahod

Kdo si chce uschovat svou úrodu i na zimní měsíce, může si jahody zamrazit. Buď celé nasypat do sáčků určených do mrazáků, nebo formou dřeně, kdy se jahody rozmačkají s cukrem a zmrazí. Používají se různé plastové nádoby nebo i sáček na tlačenky. Z takového jahodového "válečku" si pak ukrojíte ostrým nožem jen tolik dřeně, kolik potřebuje, a vrátíte ho do mrazáku.


Autor:






Nejčtenější

Současné finské tvůrce zastupuje na výstavě Ville Harab a Anu Puustinen.
Nejlepší kousky z finského designu a architektury vystavuje Mánes

Finský design a architektura jsou hlavním tématem výstavy v pražském Mánesu, která je součástí oslav stého výročí založení Finska. Seznámit se můžete jak s...  celý článek

Stodolu postavili roku 1887 z lámaného kamene, který se těžil v nedalekém lomu....
Stodola, kde si muži plní své touhy aneb Továrna na splněné sny

Zajímavě zrekonstruovanou stodolu na Českobudějovicku pojednal majitel velmi originálním způsobem. Vznikl tak multifunkční prostor pro nejrůznější oslavy a...  celý článek

Pozvánka do neobvyklé cukrárny: dorty jsou vyrobené z odřezků dřeva z výroby...
Designblok bude ve znamení jídla. Třeba i dortů ze dřeva a laminátu

Jen za pár dní, 26. října, začíná v pražských Holešovicích už 19. ročník Designbloku. Jeho hlavním tématem je JÍDLO. K vidění bude hodně unikátních výrobků, od...  celý článek

Iveta je s proměnou spokojená. Všechny její požadavky návrhářka splnila.
Rodina cestovatelů má novou předsíň. Přeměna je vyšla na 30 tisíc korun

Iveta bydlí v domě na okraji Prahy se svým mužem a dospělým synem. Všichni milují cestování a velkou společnost. Dům je stále plný lidí a i proto se Iveta...  celý článek

Původně gotický dům byl renesančně přestavěn v poslední čtvrtině šestnáctého...
V Krumlově koupili dům s podlahou z kostí. Proměnu stihli za 4 měsíce

Zuzana a Ladislav koupili zanedbaný historický dům z 15. století v centru Českého Krumlova. Chtěli vytvořit hotel, který bude lidi inspirovat. Obrátili se na...  celý článek

Další z rubriky

Iveta je s proměnou spokojená. Všechny její požadavky návrhářka splnila.
Rodina cestovatelů má novou předsíň. Přeměna je vyšla na 30 tisíc korun

Iveta bydlí v domě na okraji Prahy se svým mužem a dospělým synem. Všichni milují cestování a velkou společnost. Dům je stále plný lidí a i proto se Iveta...  celý článek

Původně gotický dům byl renesančně přestavěn v poslední čtvrtině šestnáctého...
V Krumlově koupili dům s podlahou z kostí. Proměnu stihli za 4 měsíce

Zuzana a Ladislav koupili zanedbaný historický dům z 15. století v centru Českého Krumlova. Chtěli vytvořit hotel, který bude lidi inspirovat. Obrátili se na...  celý článek

Velkoryse pojatý prostor má celkovou rozlohu dvě stě čtyřicet metrů čtverečních.
V továrně našli manželé nový domov. Bydlí mezi rajčaty a obrazy

V australském Richmondu přestavěli starou továrnu z šedesátých let na nízkoenergetický rodinný dům. V neotřelé stavbě žije bývalý právník a nynější galerista...  celý článek

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.