Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Stěžujete si, že bydlíte u silnice? Podívejte se, jak žijí lidé v Číně

  1:00aktualizováno  1:00
V Číně je opravdu možné všechno. Pokud si stěžujete na to, že bydlíte hned u silnice, tak se dobře podívejte na dům v Tchaj-jüanu v provincii Šan-si. Silniční most zde postavili tak blízko, že se jej mohou obyvatelé z okna dotknout.

Domov nabízí také naprosto příšerný výhled. A nulové soukromí. | foto: Profimedia.cz

Čínští projektanti opět dokázali téměř nemožné. Silniční most, který propojil hlavní komunikace v městě, snad již ani nejde postavit blíže bytovým domům. Viadukt v hlavním městě provincie Šan-si je vzdálený od okna s ozdobnou mříží přibližně metr. 

Tohle je bydlení u silnice

Nešťastní obyvatelé čtvrti Čung-jüan najednou žijí v bytě, který ohrožuje hluk, smog a to nemluvě o soukromí. Řidiči i chodci mohou velmi snadno do bytu nahlédnout.

A vzdát se denního světla asi také není řešením. Domov nabízí také naprosto příšerný výhled. I když to je na tomto smutném případu asi to nejmenší.

Nejlepší by bylo, kdyby město domy strhlo a zoufalým obyvatelům nabídlo bydlení, o které díky stavbě přišli. Řešením by byly i chytře řešené protihlukové bariéry. Ty by ale nesměly již tak tmavé obydlí ještě více zatemnit.  

Další „povedená“ stavba. Podchod vysoký jen 130 centimetrů

Čínští projektanti se moc nepředvedli ani v městě Nan-ningu, kde vyrostl příliš nízko položený nadjezd. Při jeho plánování stavbu špatně propočítali a kvůli mostu vznikl podchod vysoký pouhých 130 centimetrů.

Chodci vyšší než 130 centimetrů se musejí řádně sklonit a v této nepříjemné poloze projít celým podchodem. Ještě hůř na tom jsou cyklisté, kteří buď z kola musejí slézt, nebo si na něj prakticky lehnout.

Kvůli mostu vznikl podchod vysoký pouhých 130 centimetrů.

Kvůli mostu vznikl podchod vysoký pouhých 130 centimetrů.

Čínští projektanti navrhli v městě Nan-ningu příliš nízký nadjezd.

Čínští projektanti navrhli v městě Nan-ningu příliš nízký nadjezd.

Chodci mají pochopitelně na projektanty zfušované stavby v Nan-ningu v jižní Číně vztek. Nečekali, že se nad chodníkem postaví nadjezd tak nízký, že pod ním vzpřímeně neprojdou.

Most byl postavený přes řeku Jung, která protéká městem. Jedna část vede i přes frekventovaný chodník na nábřeží (viz článek o nepraktickém podchodu).

Autor:



Nejčtenější

Pořídili si dům na moravské vesnici, užívají si ve vnitřním bazénu

Velký jídelní stůl doplňují čalouněné židle (TON) s područkami, které zajišťují...

Tento moderní a maximálně komfortní dům čtyřčlenné rodiny nestaví svá pozitiva na odiv. Není nudný ani neviditelný a...

Dům ve svahu si navrhli sami. Převýšení sedm metrů rodina hravě zvládá

Srdcem domu je kuchyně jako součást hlavního obytného prostoru spolu s obývákem...

Padesát dva schodů tam a dvaapadesát zpátky. Nahoru a dolů, každý den a několikrát. To je prostá bilance pohybové...



Zlatý důl. Byt velký 40 metrů čtverečních stačilo natřít bílou barvou

Moje poslání je činit ze světa krásnější místo, píše na svém webu designérka...

Trochu domov, byznys, láska i kalkul. Mladá belgická designérka Anouk Taeymansová si zařídila originální domov, kde si...

Byt s terasou si majitelka zaplnila obrazy a jeleny, které zbožňuje

Obývací pokoj dekorují „rozteklé“ světadíly – originální dílo Vlada Matušiaka,...

Po dlouhodobém pobytu v Austrálii a životě v podnájmu se Eliška rozhodla pro perspektivní třípokojový byt s velkou...

Jak splnit sny klientů: někdy je nutné postavit dva domy místo jednoho

Dům v Klentnici je tak trochu jako vinný sklep: obklopený vinicemi se před...

Rodinné domy, kde důležitou roli hraje přání investora, jsou prací autorské dvojice Ján Stempel a Jan Jakub Tesař. Domy...

Další z rubriky

Postavili si dům v Dolním Rakousku. Mají rozumnější stavební předpisy

Jednoduchou, ale ne nezajímavou architekturu dřevostavby tvoří dvě na sebe...

Jaký dům vlastně člověk potřebuje? S dostatkem soukromí a prostoru pro rodinu, aby poskytoval pohodlí, útočiště a v...

I v satelitu může vzniknout zajímavý dům. Jeho tvar určil pozemek

Čtyři cihelné pilíře nesou střechu s výrazným přesahem směrem do zahrady, který...

Není jednoduché navrhnout a postavit rodinný dům, který by odpovídal poměrně přísným regulačním plánům obce a přitom by...

Bakala neuspěl u soudu se stížností kvůli Knihovně Václava Havla

Budova na pražském Loretánském náměstí, ve které sídlí knihovna Václava Havla.

Ústavní soud odmítl stížnost Zdeňka Bakaly ve sporu souvisejícím s rekonstrukcí domu pro Knihovnu Václava Havla na...



Najdete na iDNES.cz