Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

V centru Prahy vyroste bytový dům. Je příliš arogantní, tvrdí odpůrci

  1:00aktualizováno  1:00
V proluce u kostela sv. Klimenta by měl vyrůst sedmipatrový bytový dům. Investor jím obestaví 150 let starý památný strom. Oznámení visí na úřední desce Prahy 1, jejíž odbor výstavby vydal pro stavbu územní rozhodnutí. Proti výstavbě vznikla petice.

Připomínky k projektu se týkaly především hluku a zastínění okolních staveb, úřad ale všechny zamítl. | foto: PROSTAV CZ, s.r.o.

Rodičům dětí z blízké školky vadí chystané umístění jeřábu na jejím dvoře. Povoluje ho smlouva s městskou částí z roku 2010.

Bytový dům se má stavět na rohu ulic Nové Mlýny a Klimentská v proluce, kde roste chráněný platan. Dům bude kopírovat tvar jeho koruny. „Hloubka odstoupení jednotlivých podlaží bude respektovat objem a tvar chráněného stromu a bude využita pro terasy bytů,“ píše se v dokumentaci.

Územní řízení se táhlo od roku 2011. První rozhodnutí ale magistrát jako odvolací orgán zrušil a vrátil úřadu Prahy 1 k dalšímu projednání. Připomínky k projektu se týkaly především hluku a zastínění okolních staveb, úřad ale všechny zamítl.

Fotogalerie

Odpůrci stavby se s úřadem neshodli také v tom, jestli je pozemek prolukou nebo vnitroblokem domů v Revoluční ulici. „Navržená novostavba bytového domu do kontextu centrálního území Pražské památkové rezervace vstupuje zcela neadekvátním a bez nadsázky arogantním způsobem. Její kompozice na stísněném pozemkům architektonické řešení a až ostentativní cizorodost je ve výrazném a nesmyslně prvoplánovém protikladu k dochované zástavbě,“ uvádí v připomínkách k projektu Ateliér pro životní prostředí.

Území rozhodnutí se podrobněji nezabývá kritizovaným umístěním stavebního jeřábu na pozemek hřiště sousední mateřské školy. Podle dokumentu ho povoluje dohoda o provádění stavebních úprav mezi vlastníkem domu a městskou částí.

Rodičům ale vadí, že by děti po dobu stavby nesměly na zahradu a hřiště a rušil by je hluk. „Peticí chceme dosáhnout zrušení povolení umístit jeřáb na pozemek školy a žádáme o podrobné vypracování závazné hlukové a rozptylové studie s ohledem na režim dětí ve školce, zejména polední klidový režim,“ píše se v úvodním slově petice, kterou rodiče podepisují.

Podle rozhodnutí odboru výstavby musí být součástí projektu vybudování protihlukové stěny, která by školku chránila.

Autoři: ,



Nejčtenější

Stodolu postavili roku 1887 z lámaného kamene, který se těžil v nedalekém lomu....
Stodola, kde si muži plní své touhy aneb Továrna na splněné sny

Zajímavě zrekonstruovanou stodolu na Českobudějovicku pojednal majitel velmi originálním způsobem. Vznikl tak...

Možnost vidět, cítit a využívat zahradu a okolní pozemek ve velkém propojení a...
Hledání domova skončilo. Moderní chalupu si postavili v CHKO Beskydy

Příkrý svah, za zády les a výhled do malebné krajiny, manželům bylo okamžitě jasné, že tady chtějí mít nový domov....



Miniaturní byt vyřešila architektka šikovně, je světlý, vzdušný a nabízí...
V malém bytě 2+kk využili každý centimetr, přesto působí vzdušně

Katka s Martinem si svůj první společný byt vlastně nadělili ke svatbě. Termín nastěhování a datum obřadu se téměř...

1
Na zlomené srdce si koupila byt. V říjnu ji nemile překvapil

Když si rodačka z Pardubic pořídila v sousedním Hradci Králové svůj vlastní byt, byla štěstím bez sebe. Spokojenost...

Centrum obytného prostoru tvoří kuchyňský ostrov, jehož pracovní deska je...
Majitel bytu na Vinohradech vsadil na bílou barvu a kazetové dveře

Bydlení na Vinohradech láká v Praze spoustu zájemců. A to přesto, že bez náročné rekonstrukce se zde obejdou jen těžko....

Další z rubriky

Stodolu postavili roku 1887 z lámaného kamene, který se těžil v nedalekém lomu....
Stodola, kde si muži plní své touhy aneb Továrna na splněné sny

Zajímavě zrekonstruovanou stodolu na Českobudějovicku pojednal majitel velmi originálním způsobem. Vznikl tak...

Dům architekti umístili na parcele asymetricky k severovýchodnímu rohu, aby...
Dům na malém pozemku schovali do svahu, aby majitelé měli soukromí

Postavit dům v příměstské zástavbě Prahy není někdy jednoduché. Velikost pozemku nebývá velká, soukromí pak minimální....

S ohledem na zeleň se celý projekt nakonec jmenuje Drn, i když pracovní název...
Na Národní třídě v Praze se brzy otevře stavba Drn za 1,5 miliardy

Stavba nové budovy na rohu Národní třídy a Mikulandské ulice v centru pražské památkové rezervace se chýlí ke konci....



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.