Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Byt jako ze Skandinávie: svůj sen o teple domova našli v Liberci

  1:00aktualizováno  1:00
Čtyřčlenná rodina měla ruchu metropole tak akorát dost, proto z Prahy přesídlila do seversky zařízeného bytu s výhledem na les a libereckou přehradu.

Centrum seversky pojatého bytu je soustředěno do velkého prostoru užívaného jako kuchyň, jídelna i obývací pokoj. | foto: Iveta Kopicová

Byt je součástí nového, architektonicky zajímavě pojatého developerského projektu s dvaceti bytovými jednotkami v klidné, zalesněné části města, kousek nad tamější přehradou.

Když si majitelé hotový byt od developera převzali, mysleli si, že nebudou dělat žádné další stavební úpravy, jenom pořídí nábytek, vyberou koupelnu a začnou bydlet.

Může se hodit

Hledáte zajímavé bydlení v Liberci? Vybírejte z široké nabídky nemovitostí na Reality.iDNES.cz.

Aby si zařizování ulehčili, svěřili se do rukou odborníků, s nimiž už měli dobré zkušenosti při řešení pražského bytu. Na architekty se obrátili se zadáním zařídit interiér v jednoduchém severském stylu a začlenit do něj několik starožitných kousků nábytku a obrazy. S architektkou Ivanou Dombkovou se dobře znali a věděli, že se do jejich vkusu a požadavků určitě trefí.

Už v předsíni nelze přehlédnout nenásilné propojení moderních a starých prvků,

Už v předsíni nelze přehlédnout nenásilné propojení moderních a starých prvků, které přispívá k příjemné atmosféře bytu.

Sem tam bourání nebo posun příčky...

To by to však nesměl být architekt, aby si "sem tam něco neuboural" a nepřestavěl k obrazu svému a potažmo i klienta. Došlo tedy i na drobné stavební úpravy v podobě přesunutí několika příček, které umožnilo prostor logičtěji vyřešit a dát mu víc vzdušnosti.

V nové podobě má byt o ploše 110 metrů čtverečních poměrně rozměrnou předsíň, velký obývací pokoj společný s kuchyní a jídelnou, dětský pokoj, ložnici, koupelnu, toaletu a vestavěnou šatnu.

Fotogalerie

Severského stylu se podařilo dosáhnout díky použitým materiálům, světlým barvám a vnesení maximálního množství světla. Jednotícím prvkem celého interiéru se staly podlahy z běleného masivního dubu a na míru vyráběný nábytek ze stejného dřeva.

K odstínu běleného dubu pěkně ladí výmalba, barva obkladů v koupelně i použité textilie. Světlo a vzdušnost vnášejí do bytu velká okna s možností vstupu na terasy z obývacího pokoje a dětského pokojíku, dále skleněné výplně některých dveří, podhledy s bodovým osvětlením a velká zrcadla.

Zabydlujícími prvky, které odlehčují poměrně stroze zařízené místnosti, jsou starožitné kousky: skleník v jídelní části obytného prostoru, truhla v předsíni, kříž na zdi vedle manželské postele a obrazy ve zlatých zdobených rámech.

K centru dění se dostanete přes předsíň

Předsíni přidalo na centimetrech zrcadlo pokrývající celou levou stěnu a také posuvné dveře z čirého bezpečnostního skla. Díky sklu a jednotné podlaze tak nenápadně a přirozeně přechází v chodbu, z níž se vchází do pokojů a koupelny.

Francouzským oknem se vchází na terasu, z které je krásný výhled na přehradu.

Francouzským oknem se vchází na terasu, z které je krásný výhled na přehradu.

Srdcem "severského" bytu je největší místnost, do které architektka soustředila hlavní rodinné dění, tedy kuchyň volně propojenou s jídelnou a obývacím pokojem. Celou levou část prostoru vyplňuje stěna s vestavěnými úložnými skříněmi a spotřebiči.

Akční část kuchyně je soustředěná do masivního ostrůvku s integrovaným dřezem, varnou deskou a nerezovou pracovní plochou. Modul je ve spodní části vyplněný skříňkami a myčkou.

Praktickým kouskem nábytku je i kontejner na kolečkách, který mohou majitelé podle libosti přesunovat a zásuvky využívat jako úložné prostory a jeho horní plochu k příležitostnému odkládání nádobí. Ze stropu nad ostrůvkem je spuštěný výkonný nerezový odsavač par.

Netradičně, ale velmi prakticky je řešený jídelní stůl. Když u něj stoluje pouze čtyřčlenná rodina, vystačí si tak, jak je vidět na snímcích, tedy s deskou částečně zasunutou pod ostrůvkem. Sejde-li se ale víc lidí, stůl je možné vysunout do středu pokoje, čímž vzniknou další místa k sezení. Volný velkorysý prostor v obývací části bytu byl ponechán speciálně k tomuto účelu.

Z modulární sedací soupravy lze snadno vytvořit letiště minimálně pro čtyři

Z modulární sedací soupravy lze snadno vytvořit letiště minimálně pro čtyři osoby.

Starožitný skleník zútulňuje prostor.

Starožitný skleník zútulňuje prostor.

Odpočinku je vyhrazené místo s variabilní sedací soupravou. Sokl pohovky lze rozšířit o další plochu i matrace a vytvořit tak letiště minimálně pro čtyři nocležníky. Vpravo od sezení a případného ležení se nabízí čtecí koutek s křeslem, lampou a vestavěnou knihovnou. S moderním nábytkem kontrastuje, ale zároveň k pocitu pohody a klidu přispívá starožitný skleník.

Odpočinek pro rodiče, zábava, pohoda a spaní pro děti

Do klidové zóny bytu patří ložnice rodičů, která je opravdu dokonale "severská". Dojem totiž umocňují dřevěná podlahová prkna vytažená až na stěnu za manželskou postelí. Kříž vedle postele je dalším artefaktem, který si majitelé přáli do bytu umístit.

V ložnici, kde převažuje přírodní dřevo v odstínu běleného dubu, si můžete

V ložnici, kde převažuje přírodní dřevo v odstínu běleného dubu, si můžete klidně pomyslet, že jste se rázem ocitli ve Skandinávii.

Rájem pro dva kluky ve věku tři a pět let je dětský pokoj. Architektka myslela na to, že jim musí pořídit pomůcky k fyzickému dovádění, vyčlenit prostor k hraní, s výhledem do budoucna i k práci, ale vybudovat i nezbytné úložné prostory, kterých není v akční rodině nikdy dost.

Požadavky na hraní tak splňují dvě do stropu ukotvené konzoly s lezeckými lany a houpačkou, dále dřevěné žebřiny s vypolstrovanou stěnou simulující nástěnku. Improvizovaným bunkrem, hernou či útočištěm pro dva kluky může být i prostor pod montovaným patrem s lůžkem staršího syna. Mladšímu patří zatím raději nízká varianta postele.

Pokoj jako tělocvična i herna dokáže dva neposedy náležitě uspokojit a příjemně

Pokoj jako tělocvična i herna dokáže dva neposedy náležitě uspokojit a příjemně unavit.

K malování a jiným činnostem je vyhrazený bílý pracovní stůl. Volné prostory se sympaticky střídají se skříněmi s posuvnými dveřmi a otevřenými policemi, kam se vejdou hračky i oblečení.

I pisoár může přispět k rodinné pohodě

Koupelna je pro čtyřčlennou rodinu svými rozměry i zařízením tak akorát. Provoz usnadňuje 160 cm široké dvojumyvadlo s dvěma armaturami. K relaxaci rodičů a vodním hrátkách chlapců slouží prostorná oválná zabudovaná vana, pro rychlé osvěžení je tu sprchový kout hluboký 180 cm. Od vany jej dělí příčka a od prostoru koupelny skleněná zástěna.

Podlahu z běleného dubu doplňují matné bílé obklady s šířkou až 100 cm. Velký formát se pokládá s minimální spárou, takže plocha ve výsledku působí čistě a jednolitě. Nábytek byl stejně jako jakýkoliv další v bytě vyrobený na míru. Potřeby tří osob mužského pohlaví si vyžádaly pořídit do koupelny ke klozetu ještě pisoár.

Velká vana i hluboký sprchový kout poskytují prostor pro rychlou očistu i

Velká vana i hluboký sprchový kout poskytují prostor pro rychlou očistu i relaxaci.

Klozet a domácí pisoár byly jedněmi z mála konkrétních požadavků, které

Klozet a domácí pisoár byly jedněmi z mála konkrétních požadavků, které majitelé měli.

Snahu dostat do místnosti bez oken víc světla naplňují stropní podhledy s bodovým osvětlením, lampičky na zrcadle a propustné skleněné dveře. Ke komfortu v bytě patří ještě jedna samostatná toaleta. Technické zázemí představuje malá prádelna.

Projekt

Návrh: Ing. arch. Ivana Dombková

Realizace: Design by Donlic

Autoři:



Nejčtenější

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...

Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...



Oceněná kuchyň, z níž sálá pohoda francouzského venkova

Bílá barva vyšla majitelům jako jednoznačně nejlepší řešení, je nadčasová.

V interiéru nového rodinného domu kousek od Nitry se mladému páru podařilo vytvořit velmi příjemnou atmosféru. Z jejich...

Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo...

Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se...

Lubor s Helenou si navrhli bungalov, sedlovou střechu nařídili úředníci

Obě křídla domu se zřetelně odlišují různými materiály a barvou fasády,...

Lubor s Helenou se po prozkoumání cen bytů a starších domů v Praze a okolí rozhodli, že bude nejlepší postavit si...

Další z rubriky

Bytový dům nemá SVJ, proplacení výměny oken si část majitelů vydupala

1

Bydlím v domě se čtyřmi byty. Na opravy si šetříme na účtu vedeném pod mým jménem, SVJ nemáme. Tři byty vyměnily stará...

Představy mladých o bydlení: záclony nemusí, zato obchod v domě ano

Takto si představují mladí ideální bydlení: záclony nejsou potřeba, kolo jako...

Za našich mladých let tohle nebývalo! Tak tuto větu lze slyšet často. Je pravdivá, zejména generace takzvaných...

Má je pomsta. Stavěl domy, ale nedostal zaplaceno. Bagrem je zničil

Bagrista Daniel Neag z Rumunska v britském Buntingfordu řadové domy. Když za...

Bagrista Daniel Neag z Rumunska stavěl v britském Buntingfordu domy. Když za práci nedostal zaplaceno, velmi se...



Najdete na iDNES.cz