Spojili dva byty. Mají teď luxusní bydlení s řadou vychytávek

  1:00aktualizováno  1:00
Tento velkoryse koncipovaný byt v Praze na Letné v secesním činžovním domě vznikl spojením dvou bytů poté, co se Vítovi a Darině podařilo přikoupit sousední byt. Nyní obývají komfortně zadaptovaných 150 metrů čtverečních. Návštěva byla fotografována pro časopis Moderní byt.

Jídelní stůl (design Martin Sladký) nadstandardních rozměrů je vyrobený speciálním způsobem. Je opatřený 4 mm tlustou nášlapnou vrstvou podlahové krytiny, která se vyskytuje v tomto interiéru. Doplněn je koženými židlemi a dvěma svítidly o průměru 60 cm s textilními stínidly. | foto: Iveta Kopicová

Nejen váš interiér voní novotou, všimla jsem si, že i exteriér domu vypadá pěkně.
Darina: Dům už dříve prošel rekonstrukcí. Bydlení je tady skvělé! Jakmile se naskytla příležitost získat vedlejší byt, ihned jsme se jí chopili. Oba máme oblast Letné velmi rádi, Vítek tady poblíž žil už v dětství se svými rodiči.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Která část bytu vznikla připojením sousedního bytu?
Vít: Došlo ke kompletní změně dispozice. Nyní máme ložnice orientovány do klidného dvora a společenský prostor do ulice. Podařilo se nám vytvořit velký, otevřený, obytný prostor, jehož jednu stěnu lemuje řada šesti oken. Bylo třeba použít překlady a odhlučnit stropy, vybudovali jsme akustické stropy.

Také se zvětšoval průchod a kompletně se rozebíraly, vysypávaly a dělaly nové podlahy. Společenská část interiéru je od klidové části bytu oddělena posuvnými dveřmi. Za těmi je na jedné straně šatna a pokoj pro hosty, naproti koupelna, a z druhé strany je vstup do pokoje naší dcery Emy a k nám do ložnice. Z ní lze vstoupit do velké koupelny. Z ložnice je také přístupná další malá šatna.

Součástí knihovny (design Martin Sladký) zhotovené na míru z lakované MDF desky...

Součástí knihovny (design Martin Sladký) zhotovené na míru z lakované MDF desky je televizor, audio příslušenství a také rafinovaně skrytá místnost. Televizní pořady lze sledovat z jídelny i kuchyně, protože televizor je možné zcela vysunout do prostoru a natočit ho podle potřeby.

Přestože v interiéru vládnou minimalistické linie, působí příjemně hřejivým dojmem.
Darina: Architekt Martin Sladký ze studia De.fakto přesně vystihl naše představy. Požadovali jsme jednoduchý, praktický, ale útulný interiér. Je nám blízká jednoduchá forma, ale chtěli jsme sem vnést i kousek přírody.

Fotogalerie

Nábytek v jemně béžovém odstínu je kombinovaný s lehce rustikálním dřevěným dekorem na podlaze. Jde o kouřovaný, katrovaný, olejovaný dub, pětadvacet centimetrů široká prkna. Úplně stejný povrch je použitý také na nábytku. Vše doplňuje ještě bílá barva na stropech, objevuje se například i na pracovních deskách v kuchyni.

Vít: Líbí se mi neobvyklé řešení kuchyně, čtyři pojízdné panely, které lze podle potřeby otevřít či zavřít a nechat za nimi zmizet police s nádobím. Zavřením se místnost příjemně zklidní, naopak při otevření ihned ožívá.

Společenskou zónu a kuchyň zvlášť velmi zajímavě vymezuje stropní podhled. A nejen tím, že nepřímo osvětluje interiér, ale i atraktivním způsobem zpracování. Místnost může osvětlovat po vnějším obvodu podhledu, ale i po obvodu jeho vnitřního profilu.

Kuchyň byla vyrobená na míru (design Martin Sladký). Pracovní deska je...

Kuchyň byla vyrobená na míru (design Martin Sladký). Pracovní deska je zhotovená z tenkého bílého kompozitního materiálu Krion a výplň osvětleného stropního podhledu kryje strukturovaná textilní krytina Clipso.

Darina: Překvapivých, ale především užitečných vychytávek je tu skutečně hodně. Jsem nadšená z toho, jak nenápadně, ale přitom prakticky se podařilo do interiéru začlenit pračku se sušičkou. Jsou součástí naší koupelny, ale přitom jakoby mimo ni. Jsou umístěny za dveřmi vedle sprchového koutu a hned v protější stěně, která je celá z béžově lakované MDF desky, jsou zbudovány dvě zásuvky na špinavé prádlo.

Velmi rafinovaná je i spodní police vedle umyvadla, která má v jedné části vyřezaný otvor pro zavěšení ručníku. Ve sprše samozřejmě nechybí praktická nika k odkládání nezbytných drobností a tak bych mohla pokračovat.

Nápaditých prvků je tu opravdu hodně. Autor si ale dal hodně záležet na osvětlení.
Darina: Za skvělý nápad považuji způsob použití bodovek v naší ložnici. Strop je jimi nepravidelně posetý, větší shluk tvoří nad kosmetickým stolkem. Zajímavé je i jejich osazení. Každá je zapuštěna do odlišné hloubky, některá tak vystupuje ze stropu víc a jiná méně. Stolek se při odklopení také rozsvítí.

Z ložnice lze přímo vstoupit do šatny i do koupelny. Nad kosmetickým stolkem...

Z ložnice lze přímo vstoupit do šatny i do koupelny. Nad kosmetickým stolkem jsou zajímavě koncentrována různě hluboko zapuštěná bodová svítidla. Nevelký kosmetický stolek se při otevření rozsvítí.

Prakticky a příjemně je řešeno i nepřímé osvětlení ložnice vedené v římse po obvodu jedné stěny pod stropem. Lemuje také horní i spodní zadní hrany zavěšených zásuvek po druhé straně místnosti.

Téměř vše je tu zhotoveno na míru. Přinesli jste si do nového bytu něco z toho předchozího?
Vít: Ano. Přestěhovali jsme lůžko. Nedáme na něj dopustit. Je kvalitní a spí se nám na něm dobře. Našlo se tu také dost místa pro naše obrazy. Nechtěl jsem se vzdát ani svého oblíbeného ušáku.
Darina: Zatím máme i starou sedací soupravu, ale plánujeme pořídit si novou. Tato se sem příliš nehodí, v tak velkém prostoru je hodně utopená. Z bytu jsme ale nadšení a spokojeně si v něm lebedíme.

Na přání majitelů není spuštěna diskuse.

Na přání dcery Emy je v dětském pokoji lůžko s nebesy. Závoj z provázků je...

Na přání dcery Emy je v dětském pokoji lůžko s nebesy. Závoj z provázků je připevněn ke stropu a pohybuje se v kolejnici kolem lůžka. Stěnu v záhlaví postele zdobí tapeta (design Zaha Hadid), mezi okny je nalepená magnetická tabule.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Autor:

Nejčtenější

Na samotě u Prievidze si mladá žena vybudovala bydlení jako v ráji

Na dotažení některých detailů se majitelka radila s architektkou, která navrhla...

Když jste od malička ve spojení s přírodou, dlouho ve městě nevydržíte a utečete na hory. To byl i případ sympatické a...

Jak se žije na Albertově. Čtvrť pod Vyšehradem je světovým unikátem

Natalie navrhuje šperky. Inspiraci čerpá z procházek v přírodě, na historií...

Při návrhu šperků ze série Origami se Natalie Vicenová inspirovala stejnojmennými japonskými skládačkami z papíru,...

Kuchyně, jídelna a obývák s krbem za 450 tisíc. Majitelé jsou nadšení

Alena s Vladimírem se rozhodli pro modernizaci obývací kuchyně.

Alena bydlí se svým mužem Vladimírem v domku na okraji Prahy, který si postavili před dvaadvaceti lety. Kuchyně,...

Dům inspirovaný lidovou architekturou prošel i regulativy CHKO

Posuvné venkovní dřevěné žaluzie připomínají hospodářská stavení. Vhodně je...

Navrhnout dům pro chráněnou krajinnou oblast představuje většinou velký boj s místními regulativy. Na druhé straně však...

Na rekonstrukci statku se nadřela celá rodina, dnes si zde užívají

Na místě zpustlého dvora je dnes udržovaná skalka z žulových kamenů osázená...

Dvě stě let starý statek zrekonstruovala rodina v sedmdesátých letech a na chalupu jezdí už čtvrtá generace. Eva...

Další z rubriky

Chytré dárky chrání vaše kolo, miminko, babičku i bolavá kolena

Zatímco živá zvířátka vzbudí nejprve nadšení a potom často problémy, lze najít...

Podle počtu vrácených dárků po Vánocích je jasné, že se občas netrefíme nejen do velikosti, ale ani do vkusu. Někdy se...

Vysněný dům si zařizují prolínáním stylů, nebojí se ani barev

Majitelé se nebojí kombinovat různé styly.

Starší domy to mají těžké zejména tehdy, když už léta čekají na někoho, kdo by objevil jejich skryté možnosti. Někde se...

Praha neznámá. Poznejte čtvrť kriminálníků, bláznů a učenců

Kostel Nanebevzetí Panny Marie a svatého Karla Velikého na Karlově se stavěl od...

Scházela se tam pražská galerka, probouzeli se opilci, bohaté paničky tajně rodily nechtěné děti. Zveme vás na...

Najdete na iDNES.cz