Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Byt v průmyslové hale vás ohromí. Z bývalého skladiště je skvělé bydlení

  1:00aktualizováno  1:00
Další příspěvek do naší soutěže o nejzajímavěji zařízený pronajatý byt se hodně vymyká předchozím. Místo provizorního a levného řešení vznikl z bývalého skladiště perfektně zařízený služební byt. Jednoduchý minimalistický vzhled a barevné kombinace jsou dílem studenta liberecké architektury.

Celý prostor je řešen v minimalistickém duchu s použitím jednoduchých hmot a barevných kombinací | foto: Milada Svobodová

Služební byt vznikl v objektu bývalých tiskáren v Holešovicích, které byly zrekonstruovány a upraveny na ateliéry a kanceláře, jež se nyní pronajímají. Firma hledala způsob, jak poskytnout krátkodobé bydlení a zároveň možnost obchodních jednání pro ředitelku společnosti.

Zadáním tedy bylo navrhnout obytnou kancelář. Úkolem byl pověřen student fakulty architektury a umění na Technické univerzitě v Liberci. Ten je zároveň i synem paní ředitelky a zná dobře její vkus.

V horní části je vestavěná postel a pracovna

V horní části je vestavěná postel a pracovna

Vybraná místnost původně sloužila jako sklad, ale její umístění ve třetím nadzemním podlaží s výhledem na Letenské sady se jevilo jako vhodné, což se po rekonstrukci potvrdilo.

V prostoru se odstranily všechny příčky a byly ponechány jen obvodové stěny, které byly začištěny pomocí sádrokartonových desek. Díky tomuto obložení vznikly niky, ve kterých je pracovna, šatna a úložné prostory.

V prostoru se odstranily všechny příčky a byly ponechány jen obvodové stěny

V prostoru se odstranily všechny příčky a byly ponechány jen obvodové stěny

Do čistého prostoru o výšce 4,25 m bylo vloženo multifunkční jádro s koupelnou, úložnými prostory, schodištěm a kuchyňským koutem. V horní části je vestavěná postel a pracovna. Postel je umístěna nad chodbou a její konstrukce umožnila zvýšit podchodnou výšku o 30 cm.

Celý prostor je řešen v minimalistickém duchu s použitím jednoduchých hmot a barevných kombinací. Elegantní černá kuchyňská linka je vybavena horkovzdušnou troubou, dvouplotýnkovou sklokeramickou deskou, lednicí a dřezem.

Koupelna je opticky zvětšena posuvným zrcadlem, za kterým se ukrývá úložný prostor včetně pračky

Koupelna je opticky zvětšena posuvným zrcadlem, za kterým se ukrývá úložný prostor včetně pračky

Koupelna je opticky zvětšena posuvným zrcadlem, za kterým se ukrývá úložný prostor včetně pračky. Efekt zrcadla je použit i v hlavním obytném prostoru a v předsíni.

Z původního skladiště o ploše 42,5 m2 tak vznikl díky vybudování galerie moderní služební byt o rozloze 57,5 m2, který plně vyhovuje potřebám uživatelky.

Postel je umístěna nad chodbou a její konstrukce umožnila zvýšit podchodnou výšku o 30 cm

Postel je umístěna nad chodbou a její konstrukce umožnila zvýšit podchodnou výšku o 30 cm

Během rekonstrukce se neobjevily žádné zásadní problémy. Jediné, co bychom možná udělali jinak, je zábradlí na galerii. Je vyrobeno z plexiskla, které je samozřejmě levnější, ale příště bychom volili sklo. Úpravy ani změny zatím neplánujeme, nejsou zapotřebí.

údaje o rekonstrukci

Použité materiály: dlažba Rako, umyvadlo + baterie Roca, podlaha LINO FATRA Praktik, nábytek IKEA nebo vyrobený na míru, židle Vitra Panton, tapeta Lavmi
Cena: rekonstrukce na klíč včetně stavebních úprav, obkladů, sanitárních zařizovacích předmětů, nábytku, spotřebičů a osvětlení činila 585 tisíc korun
Vybavení kuchyně: horkovzdušná trouba, dvouplotýnková sklokeramická varná deska, lednice, dřez
Vybavení koupelny: vana 170 cm, umyvadlo, závěsné WC, trubkový radiátor, pračka
Autor: Marek Svoboda, nar. 1987 ve Valašském Meziříčí, student Fakulty architektury a umění Technické univerzity v Liberci
Doba rekonstrukce: 10/2009 -1/2010

Kompletní rekonstrukce vyšla na 585 tisíc korun

Kompletní rekonstrukce vyšla na 585 tisíc korun

Podmínky soutěže

Zašlete nám co nejdříve na e-mailovou adresu bydleni@idnes.cz:

* fotografie (minimálně 5 ks, stačí rozlišení 72 dpi)
* text a informace o bytě, domku či místnosti, použitých materiálech a finančních nákladech
* telefonní spojení
* do předmětu zprávy napište "nápad"
* soutěžní příspěvky očekáváme nejpozději do 31. května 2010

Redakce bude v průběhu března až května zveřejňovat vaše nejlepší nápady, fotografie však musí kvalitou odpovídat potřebám webu.

Ze zveřejněných příspěvků vybere porota, kterou povede designérka Veronika Loušová, nejlepší realizace.

Upozornění: Příspěvky s nekvalitními fotografiemi či neúplnými podklady nemohou být zveřejněny, redakce si vyhrazuje výběr zařazených příspěvků.

Porota

Předsedkyně poroty: MgA. Veronika Loušová

Absolvovala v roce 2005 Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze, obor design výrobku. Studium zakončila diplomovou prací Kuchyně bez bariér, za kterou získala několik ocenění.

Věnuje se navrhování interiérů, je členkou komise pro odstraňování bariér při NRZP ČR, věnuje se i přednáškové činnosti. Nedávno dokončila například cvičnou kuchyni pro slabozraké a nevidomé v Karlových Varech.

Je manažerkou neziskové organizace CZECHDESIGN.CZ, která podporuje český design a provozuje portál o designu, organizuje mezinárodní bienále designu Design Match.


Autoři:



Nejčtenější

Sezení v jídelním koutě je zčásti na parapetu rohového okna.
Agáta Prachařová bydlí v „bunkru“, v němž jsou květináče s levandulí

Agáta a Jakub Prachařovi si každým rokem opakovali, že ty příští Vánoce budou bydlet ve svém domě. Stavba se však...

Přes atrium vstupuje do interiéru spousta denního světla i slunce.
Jak to dopadne, když stavební úřad dva roky odmítal plochou střechu

Všechno mohlo dopadnout špatně. Dva roky stavební úřad odmítal povolit plochou střechu, a tak mezitím na vedlejší...



Dům je krásně zasazený na rohovém pozemku v novozélandském Puhoi.
Bez dveří a stresu. Boj s rakovinou nasměroval rodinu do zelené oázy

Novozélandský architekt David Maurice hledal pro svou rodinu klidné místo. Toužil po obyčejné každodenní radosti. S...

Cihelná zeď natřená na bílo či zrepasované parkety odkazují na stáří domu....
Z barevného výbuchu vznikl byt plný světla a vtipných nápadů

Byt v domě ze 60. let minulého století potřeboval začít „dýchat“. Měl sice nadstandardní velikost 5+1, ale právě...

Hvězda filmu Kristián Oldřich Nový vlastnil víc než čtvrt století chalupu na...
Chalupáři stříbrného plátna. Podívejte se, kde to opravdu milovali

Byly jejich útočištěm, kam si odjížděli odpočinout od hektičnosti hereckého světa. Místo, které opravdu milovali, byť...

Další z rubriky

Dům prezentuje dokonalou jednotu stylu, použitých materiálů i barev, a to jak v...
Oslík, lamy, ovce a koně. Srub na jižní Moravě má zoo a skvělý výhled

Srub na jižní Moravě má malou zoologickou zahradu s lamami, oslíkem, ovcemi a koňmi. Dům hlídají dva psi a zdobí tři...

Památkově chráněná třípodlažní vila stojí na reprezentativní parcele na rohu...
Hurá dovnitř. Kubistická Kovařovicova vila v Praze se otvírá veřejnosti

Bedřich Kovařovic, stavitel a inspektor stavebních podniků, si podle návrhu architekta Josefa Chochola nechal v letech...

V georgiánském kostele z roku 1818 jsou čtyři ložnice, obývací pokoj v místě...
Zavětřili šanci a koupili kostel, kde se brali. Teď je z něj zlatý důl

Anne a Bill Monroeovi si zamilovali historický kostel sv. Lukáše v lesoparku Kielder na severu Anglie, ve kterém byli v...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.