Mezonet je po rekonstrukci s designérkou plný vzpomínek na Asii

  1:00aktualizováno  1:00
Podkrovní byt v samém centru Prahy má jistě nepopiratelné kouzlo. Zařídit jej účelně však někdy představuje opravdový oříšek zejména kvůli šikmým stropům a komplikované dispozici.

Obývací pokoj s linkou a jídelním koutem osvětlují vikýřová okna. Místnosti dodávají kouzlo přiznané dřevěné trámy natřené na tmavě hnědý odstín. | foto: Tomáš Dittrich

Před časem se na designérku Kristinu Prokšovou obrátil mladý pár s přá­ním, aby pro něj navrhla interiér půdního bytu, který koupil a rozhodl se jej zrekonstruovat ještě před narozením prvního potomka.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Domov.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Domov.

Mezonetový byt 4+kk se vertikálně dělí na hlavní obytnou místnost a na galerii s dveř­mi na terasu. Původní schodiště poněkud nešťastně rozdělovalo hlavní obytný prostor na dvě části a zabíralo zbytečně moc místa.

Designérce se podařilo schodiště přesunout k jedné z krajních stěn, tím se místnost krásně uvolnila a otevřela. Kovové zábradlí z bíle natřených trubek vytvořilo zajímavý architektonický prvek a zároveň bezpečnou ochranu.

Na přání majitelů není spuštěna diskuse.

Asijská inspirace

Z původního stylu s výrazně barevnou výmalbou a mozaikovými ob­kla­dy i plného rustikálních prvků v nové úpravě nezůstalo zhola nic. Noví majitelé rádi cestují (oblíbili si hlavně Thajsko a Bali), a proto si chtěli do svého nového domova přinést kromě suvenýrů a nábytku i kousek atmosféry inspirované Indonésií.

Fotogalerie

„V tom jsme si padli do noty a výsled­kem je například digitálně vytištěná fototapeta kombinovaná s japon­skou stěnou ve vstupní části bytu. Byla vyrobena podle fotografie, na níž majitelé zachytili rýžová pole na Srí Lance,“ prozrazuje Kristina pozadí jednoho ze svých originálních nápadů.

Za japonskou stěnou se ukrývá praktická šatna. Vstupní část se otevírá do velké obytné místnosti spo­jené s kuchyní a jídelnou. Moderní kuchyňská linka se vešla pod galerii a částečně využívá i místo pod schodištěm. Sem se Kristině podařilo zakomponovat ledničku, troubu a úložné prostory. Kuchyni od jídelní části odděluje ostrůvek, „obývák“ vymezuje velká rohová sedačka, vy­užívaná ke sledování televize.

Přírodní materiály

V přízemí velkorysého mezonetu je i koupelna, ložnice s dveřmi vedou­cími na menší terasu a dětský pokoj. Některé kusy nábytku (například televizní stolek a komodu) si majitelé nechali dovézt přímo z Indie, obě knihovny na galerii pod šikmým stropem jim na míru vyrobili truhláři.

K sezení na galerii slouží ratanový nábytek. Dřevěnou komodu, bohatě zdobenou...

K sezení na galerii slouží ratanový nábytek. Dřevěnou komodu, bohatě zdobenou ručně vyřezávanými ornamenty, si majitelé nechali dovézt přímo z Indie.

Stěny ložnice pokrývá tapeta v příjemném kávovém odstínu, která jí dodává útulnost, aniž by ztratila eleganci. O kousek Asie se tu postarala světlá komoda, trojdílný obraz a lampa s porcelánovým podstavcem. Vše ještě barevně dolaďuje několik polštářků, přehoz a dlouhé závěsy.

Světlý obklad koupelny připomínající kámen kontrastuje s tmavším nábytkem. V celém bytě převládají přírodní materiály. Podlahy pokrývají dubové parkety, stěny obývacího pokoje mají kamenný obklad a se světlými plochami kuchyňské linky příjemně kontrastuje tmavé dřevo použité na horních skříňkách a ostrůvku.

Moderní styl s tradičními prvky

Ze snímku, který majitelé bytu pořídili během cest, nechala designérka vyrobit...

Ze snímku, který majitelé bytu pořídili během cest, nechala designérka vyrobit velkoplošnou fototapetu a japonskou stěnu, která zakrývá vchod do šatny.

Na galerii se vešla malá pracovna, ratanová pohovka a zajímavé vysoké knihovny, které účelně využívají místo pod šikmým stropem. Hlavní de­vízu bytu ale představuje velká terasa s krásným výhledem. Částečně při­znané tmavé trámy probíhající přes obě patra a nesoucí krov dodávají bytu osobité kouzlo.

Designérka Kristina Prokšová dokázala skloubit po­žadavky na moderně vybavenou domácnost s typickými asijskými prvky a vytvořila mimořádně čistý interiér. Ačkoli se v něm setkává několik růz­ných stylů, nepůsobí nijak nesourodě, ale naopak velmi příjemně a uvolněně.

„Největší úskalí před­stavo­valo schodiště. Nakonec se nám je po­vedlo dostat k jedné stěně, střední část místnosti se tak krásně uvolnila. Ale jelikož zeď není rovná, pro truhláře to byl opravdu nelehký úkol. Vypořádat se s nepravidelnostmi a atypickými rozměry znamenalo víc řezbářskou než truhlářskou práci, ale nakonec se vše podařilo,“ vzpo­míná designérka na problémy spojené s návrhem mezonetu v posledním patře činžovního domu.

K příjemně zařízené ložnici v decentních barvách přiléhá ještě jedna menší...

K příjemně zařízené ložnici v decentních barvách přiléhá ještě jedna menší terasa. Najde se tu také řada detailů, které svědčí o obdivu majitelů k asijské kultuře.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Domov.

Autor:


Nejčtenější

Peklo se sousedem. Kůlnu přestavěl na továrnu s pětimetrovým komínem

1

Místo kůlny má soused na zahradě zděnou budovu, ve které podniká, vyrábí dřevěné suvenýry. Z komína se valí kouř a...

Až se muž vrátí, ložnici nepozná. Manželka ji proměnila za 300 tisíc

Na novou ložnici si Tereza připravila 300 tisíc korun.

Ložnice Terezy a jejího manžela připomíná skladiště. Místnost je přeplněná starým nábytkem, nekvalitní manželskou...



Deset let stavěl dům z pohledového betonu. Inspiroval se v Japonsku

Výrazné vodorovné slunolamy podporují exotický vzhled domu a zároveň chrání...

Příběh tohoto domu je vyprávěním o cestě za snem, lásce k architektuře, ideálech a zejména o houževnatosti, se kterou...

Za Prahou si postavili dům snů. Obavy z dřevostavby jsou zbytečné

Stavba domu trvala pět měsíců od kopnutí do země po stěhování do hotového.

Renata a Ladislav pobývali dlouhé roky v Americe, ve dřevěném domě. Kolem nich žila spousta dalších lidí v...

Rodina si za městem postavila vilku. Zachránila stromy i peněženku

Manželé si dům postavili na okraji severoitalského městečka Fagnano Olona.

Mladá rodina se dvěma malými dětmi si v sadu v severoitalském městečku Fagnano Olona postavila vilku, která všem...

Další z rubriky

Ze staré půdy vznikl moderní byt plný světla a s terasou pro gril

Černá ocel působí jako zdůrazňující akcent.

Dobře vymyslet dispozici půdního bytu a vhodně jej zařídit bývá zpravidla úkol pro profesionála. V tomto případě vznikl...

Spojili dva půdní byty, mají úžasný mezonet v domě z 19. století

Hlavní obývací část „neruší“ pohled do kuchyně.

Získat v historickém centru Prahy mezonetový byt o ploše 270 metrů čtverečních se podařilo díky spojení dvou půdních...

Po deseti letech se mezonet konečně dočkal světla a volného prostoru

Pohovka s měkkým čalouněním zve k lenošení.

I mezonet vybudovaný v činžovním domě a v atraktivní lokalitě lze zkazit. Třeba tak, že laminátem s dekorem dřeva...

Najdete na iDNES.cz