Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Sedm let pilovali každý detail. Dnes mají v podkroví dokonalý klenot

  1:00aktualizováno  1:00
Mezonet v centru Paříže si pro sebe a svou rodinu přestavěl italský scénograf Valerio Maria Ferrari. Dlouhých sedm let pilovali s manželkou každičký detail. Úsilí se vyplatilo. Newyorský časopis Interior Design Magazine byt navrhl na cenu za nejlepší interiér roku 2011.

Interiér společných prostor zdobí i křesla od fenomenálního nizozemského designéra a architekta Gerrita Rietvelda. | foto: Eric Laignel

Pár mladých architektů, scénograf Valerio Maria Ferrari a jeho životní i pracovní partnerka Cinzia Mazzone, zakoupili v roce 2003 poslední patro pařížského činžáku včetně deseti půdních pokojíků původně určených pro služky.

K původnímu bytu o rozloze 160 metrů čtverečních přikoupili společné prostory, půdu a schodiště. Tím své prostory přifoukli o dalších 60 metrů čtverečních a celek přeměnili na vlastní exkluzivní bydlení. Všech přeměn se ujalo architektonické a kreativní studio VMCF Atelier, které Valeriovi a Cinzii patří.

Byt v centru Paříže

Bytový dům navržený známým francouzským architektem Jeanem-Baptistem Lesueurem, autorem pařížské radnice, která v 19. století podlehla ničivému požáru, skýtal celou řadu tajemství.

"Připadali jsme si jako na vykopávkách," řekl milánské agentuře MAP Design Communication hlavní autor návrhu Valerio Maria Ferrari.

"Poté, co jsme postupně odstranili z bytu všechna mementa nájemníků, kteří se v něm v průběhu sto padesáti let vystřídali, jsme našli mnohé poklady. Největším překvapením pro nás bylo zjištění, že stavební kameny v bytě pocházejí pravděpodobně z nedalekých starořímských lázní."

Na tehdejší dobu bylo neobvyklé také použití množství kovových prvků v samotné konstrukci domu. Kolem roku 1850, kdy stavba vznikala, se stále používalo především dřevo. Ze záznamů vyplývá, že tak architekt a stavitel učinili na výslovné přání tehdejšího majitele, který se obával o stabilitu budovy kvůli nedaleké stavbě metra.

Valerio a Cinzia se rozhodli při rekonstrukci ctít původní materiály a ducha místa, ale zároveň chtěli zdůraznit výjimečnost domu a neopomenout nádech tajemství a všech osudů, které zdmi domu od jeho vzniku prošly.

Podkroví majitelé přeměnili na společné obývací prostory.

Podkroví majitelé přeměnili na společné obývací prostory.

Proměnili původní používanou dispozici bytu, do těch částí, které byly dříve návštěvníkům skryté, dnes pronikne více hostů a tráví v nich více času než v původních reprezentačních pokojích bytu. První patro mezonetu patří soukromí rodiny: rodičovské ložnici, pokoji dcery a zázemí. Podkroví přeměnili na společné prostory a dvě samostatné pracovny.

Výrazné barvy, divoké tvary, organické motivy na nábytku i naopak ostře technické detaily, to všechno s mimořádným puncem divadelní stylizace je poznávacím znamením rekonstrukce. Nejvýraznějším prvkem jsou ovšem různobarevné a různě zkonstruované dveře a příčky netradičně oddělující obytné a funkční zóny bytu. Podle autorů zároveň přispívají ke zklidnění horečnatého tempa dnešní doby.

Interiér kuchyně je přísně funkční. Světlo do místnosti proudí střešním oknem.

Interiér kuchyně je přísně funkční. Světlo do místnosti proudí střešním oknem.

Během rekonstrukce majitelé objevili, že kameny, ze kterých byl dům postaven,

Během rekonstrukce majitelé odhalili kameny, které pocházely z antických římských lázní.

Valeriovi a Cinzii se skvěle podařilo do bytu zakomponovat designový nábytek a současné umění. Byt nejen zdobí, ale obyvatelům i funkčně slouží: ať jsou to křesílka Canta od japonského designéra Tošijukiho Kity či křesla od fenomenálního nizozemského designéra a architekta Gerrita Rietvelda.

Některé kousky se do bytu dostaly víceméně náhodou a jejich hodnotu majitelé docenili až po čase. Například z křesílek zakoupených výhodně na bleším trhu, která majitelé umístili pod olejomalbu kubánského malíře Wilfreda Lama, se při renovaci vyklubaly originály od dánského věhlasného designéra nadčasového nábytku Ole Wanschera. V bytě jsou i obrazy a velkoformátové fotografie íránské umělkyně Fariby Hajamadi, kterou si pár velmi oblíbil.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Sezení v jídelním koutě je zčásti na parapetu rohového okna.
Agáta Prachařová bydlí v „bunkru“, v němž jsou květináče s levandulí

Agáta a Jakub Prachařovi si každým rokem opakovali, že ty příští Vánoce budou bydlet ve svém domě. Stavba se však...

Čelní stěna domu je osazena až po krokve průhledným sklem v robustním ocelovém...
Místo zahradní chatky vyrostl dřevěný dům. Koupelnu má ve skříni

Severně od nizozemského Utrechtu stojí dřevostavba velká 40 metrů čtverečních. Ve zdánlivě jednoduchém domku od studia...



Přes atrium vstupuje do interiéru spousta denního světla i slunce.
Jak to dopadne, když stavební úřad dva roky odmítal plochou střechu

Všechno mohlo dopadnout špatně. Dva roky stavební úřad odmítal povolit plochou střechu, a tak mezitím na vedlejší...

Praha 7 - Troja. Vila s obytnou plochou 597 metrů čtverečních je na prodej za...
Moderní a luxusní vily. Jaké zajímavé nemovitosti jsou v Česku na prodej

V České republice se prodává velké množství moderních vil. Všechny mají obytnou plochu velkou stovky metrů čtverečních,...

Dům stojí na pozemku o výměře sto padesát metrů čtverečních.
Vybojovali pozemek velký 150 metrů čtverečních. Bydlí se jim skvěle

Mladá indonéská rodina si na Jávě postavila dům, který je kompletně navržený v oblíbeném skandinávském stylu. Jeho...

Další z rubriky

Nad Neapolským zálivem stojí ve svahu vila, kterou od roku 1680 vlastnily...
Vila stojí v Neapoli už 337 let. Proslavil ji Oscar Wilde

Nad Neapolským zálivem stojí ve svahu vila, kterou od roku 1680 vlastnily desítky majitelů. Nejslavnějším byl Oscar...

Přestavěli starou traktorovou garáž na nové rodinné sídlo.
Stará dobrá Amerika. Z garáže pro traktory je nostalgické rodinné sídlo

Manželé Charlie a Tracey Brownovi se přestěhovali z rušného Seattlu blíže svým rodinným kořenům. Klidné místo našli...

V georgiánském kostele z roku 1818 jsou čtyři ložnice, obývací pokoj v místě...
Zavětřili šanci a koupili kostel, kde se brali. Teď je z něj zlatý důl

Anne a Bill Monroeovi si zamilovali historický kostel sv. Lukáše v lesoparku Kielder na severu Anglie, ve kterém byli v...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.