Moderní mansarda v Praze: majitel odmítl bílou, dal přednost teaku

  1:00aktualizováno  1:00
Listovat časopisy, vytvořit si jasnou představu o svém vysněném interiéru a pak ještě zvládnout realizaci stojí hodně času a sil. Ani jednoho neměl Jiří nazbyt. Když však víte, na koho se obrátit, máte vystaráno. Návštěva byla fotografována pro časopis Bydlení.

Obytná místnost je řešená liniovým řazením funkčních zón. Na obývací část navazuje jídelní stůl a menší kuchyňský kout, který svou velikostí odpovídá účelu bytu. Ke kuchyni náleží spižírna. Tu však majitel více než k ukládání potravin využívá k úschově věcí, pro které není jinde v bytě místo. | foto: Tomáš Dittrich

Jiří je vytížený muž přejíždějící mezi dvěma městy. Pracovní aktivity ho vždy na několik dní v týdnu přinutí vydat se do Prahy. Pohodlné zázemí, které by mu poskytlo možnost nejen pracovat a přespat, ale cítit se i jako doma a odpočinout si, se stalo po čase nezbytností. Navíc dvacetiletá dcera dojíždí poměrně často do Prahy kvůli konzultacím nutných při dálkovém studiu.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Bydlení.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Bydlení.

Menší byt 2 + kk s obytným pokojem, ložnicí a terasou (obytná plocha je 57,8 m2), na kterou je vstup z obou místností, se tak zdál ideální. Jiří měl štěstí na lokalitu. V nabídce developerských projektů našel byt v Hloubětíně.

Lokalita je dobře dostupná městskou hromadnou dopravou, v centru Prahy jste za několik minut a přitom bydlíte v zeleni. Návrh interiéru stejně jako samotná realizace však vyžadovaly čas, který Jiří nemá. S důvěrou se proto obrátil na studio Hanák Ateliéry. Úkolem designéra ateliéru Tomáše Janáčka bylo vypracovat návrh a dotáhnout realizaci do posledního puntíku v co nejkratším čase.

Příprava instalací vody a elektřiny v kuchyni, komunikace se subdodavateli, časová posloupnost při montáži či zajištění koordinace mezi nábytkáři a techniky pro vedení audio a videokabeláže bylo tak pro Tomáše Janáčka nedílnou součástí práce.

V bytě nebylo dostatek prostoru na samostatný pracovní kout, proto jídelní stůl...

V bytě nebylo dostatek prostoru na samostatný pracovní kout, proto jídelní stůl slouží i k pracovním účelům

Sázka na materiál

Majitel neměl konkrétní představu, jak by měl výsledný interiér vypadat. Protože jde o menší byt v posledním patře domu s mansardovou střechou, jejíž šikminy se promítají do interiéru, upřednostňoval Jiří světlý interiér s bílým nábytkem.

Předložená bílá varianta nakonec působila příliš studeně, a tak po zvážení zvítězila „teplejší“ verze s nábytkem z teakové dýhy, která ladí s dubovou podlahou. Teak je barevně a kresbou podobný přírodnímu dubu, ale kresba v sobě nese modrozelené žilkování.

Pro zdůraznění zóny kuchyně a niky s TV byl do interiéru vnesen barevný prvek ramp vyrobených z lakované MDF desky v matu. Na systém otevřených polic televizní stěny z teakové dýhy navazuje uzavřená skříň, která se materiálově hlásí k obytné části, ale funkcí (zabudovaná lednice) náleží již ke kuchyňskému koutu.

Kuchyň je v zadní části pokoje, kde není tolik světla. Navržena je proto ve...

Kuchyň je v zadní části pokoje, kde není tolik světla. Navržena je proto ve světlé barvě. V nevelkém prostoru je potřeba chytře nakládat s místem, proto trouba disponuje horkovzdušným i mikrovlnným ohřevem.

Protože v zadní části pokoje je docela šero (a také bylo vhodné oddělit prostor kuchyně od obývací části), byla kuchyňská linka vyrobena ve světle krémovém odstínu. Lakovaná MDF deska je opět v matu, který se po období velkého lesku začíná opět prosazovat.

Autor interiéru

Tomáš Janáček ml., bytový návrhář, designér
• vystudoval Střední uměleckoprůmyslovou školu v Praze, obor nábytkářství
• od roku 2001 pracuje pro studio Hanák Ateliéry
• od roku 2013 se aktivně podílí na aktivitách Nadačního fondu Šestý smysl

Aby v bytě mohla současně přespávat i dcera, byla rozkládací pohovka v obývacím...

Aby v bytě mohla současně přespávat i dcera, byla rozkládací pohovka v obývacím pokoji nezbytnou podmínkou.

Majitel hodně používá při práci audio a videotechniku. Přál si naklápěcí TV,...

Majitel hodně používá při práci audio a videotechniku. Přál si naklápěcí TV, aby na ní viděl i od stolu a mohl ji využívat jako monitor počítače.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Bydlení.

Autor:

Nejčtenější

Totální proměna koupelny velké 4 metry čtvereční. Vana musela pryč

Danielova koupelna v bytě po babičce je jako vystřižená z katalogu z 80. let....

Ragbista Daniel zdědil byt po babičce i s koupelnou z 80. let, která vkusu mladého muže nevyhovuje. Natož potřebám...

Neměl peníze a chtěl bydlet ve svém. Postavil si dokonalý malý domek

Stavba věrně kopíruje minimalistické potřeby a nároky majitele, kromě stálého...

Finský architekt Olli Enne ještě během studií navrhl skromný domek, který lze postavit i na velmi nešikovných parcelách...

Typový dům byl dobrou volbou. Stékající vodě z polí se šikovně vyhnul

Žádné herbicidy, žádné fólie schované pod zeminou, voda v biotopu je upravená...

Děti vylétly z hnízda, založily svoje rodiny a do života Hanky a Karla vstoupila nová etapa. A tak vznikl dům v Brdech....

Rodina v řadovce 4+kk. Vysněný domov zařídili architekti na jedničku

Kuchyňská sestava je propojena s obytnou místností knihovnou/policovým systémem...

Rodina s dvěma dětmi si koupila nový řadový dům v Praze. Dvoupodlažní nemovitost s dispozicí 4+kk o obytné ploše 122...

Malý byt po rekonstrukci: vtipné detaily a světlá podlaha ho zvětšily

Moderní polyuretanová stěrka prostor skvěle prosvětlila.

Byty, do nichž předchozí majitelé takřka nic neinvestovali, působí depresivně. Nicnedělání má i své výhody,...

Další z rubriky

Betonový skelet ukrývá skvělý dům. Strastiplná cesta měla dobrý konec

Malá terasa se zahradou si své místo našly, i když jejich velikost byla v době...

Během stavby si kolemjdoucí lámali hlavu, zda to bude škola nebo obchod. Betonový skelet totiž málokdy evokuje vysněný...

Trable s dřevníkem. Z nenápadné kůlny je dost velká nepříjemnost

1

Na hranici s naším pozemkem stál léta dřevník. Nikdo ho neopravoval, začal chátrat a hrozilo zřícení. Požádali jsme...

Chata v hlubokém lese dělá majitelce radost a ještě si na sebe vydělá

Velké prosklené plochy střídají plné panely jen tam, kde si je nezbytně...

Atraktivní moderní chata leží tři hodiny jízdy severovýchodně od Toronta. Majitelkou je spisovatelka a mediální...

Najdete na iDNES.cz