Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Byt v novostavbě předělali tak, aby vyhovoval pro různé etapy života

  1:00aktualizováno  1:00
Lokalita Prahy 6 přirostla Miroslavovi a Erice k srdci, proto byli rádi, že našli rodinné bydlení nedaleko místa, kde dosud žili v pronájmu. Nový domov získali v době, kdy bylo ještě možné ledacos při jeho realizaci ovlivnit. Návštěva byla fotografována pro časopis Moderní byt.

Srdcem bytu je multifunkční a multimediální centrum, které podle potřeby slouží také jako pracovna. Rozkládací sedací soupravu (Softline) doplňuje stolek ERT Elliptical Table Ch. a R. Eamesových (Vitra). | foto: Lukáš Hausenblas

Včasný zásah architekta do realizace projektu navrženého developerem se určitě vyplatil. Majitelé měli možnost byt přizpůsobit individuálním potřebám, protože vše začali řešit ještě ve fázi před územním rozhodnutím.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt

„Možnost vyjednávat s developerem, zasáhnout do konstrukcí a dispozice bytu považuji za zcela zásadní. Pokud k zásahu dojde později, je méně možností situaci ovlivnit a zpravidla to stojí mnohem víc času i peněz. V tomto projektu se to povedlo. Ovlivnili jsme vše, co bylo v dané situaci pro rodinu stěžejní,“ popisuje architektka Erika Vašutová.

Rodinná situace se během let však změnila. Dnes v bytě žije Miroslav s s dvanáctiletým synem (má ho dnes s již bývalou manželkou Erikou ve střídavé péči).

Flexibilní interiér

„S Erikou jsme velmi dobří přátelé. Interiér bytu se utvářel postupně, pracovala na něm průběžně několik roků až doteď, aby nám bydlení vyhovovalo i v nové situaci,“ vysvětluje Miroslav.

Syn má své soukromí, stejně jako otec, který zvažuje společné bydlení s přítelkyní. Interiér lze však do jisté míry přizpůsobit, navíc developerem byl tento prostor s plochou 86 m2 koncipovaný jako čtyřpokojový byt.

Pracovní ostrůvek je využívaný oboustranně. Z kuchyně poskytuje běžné úložné

Pracovní ostrůvek je využívaný oboustranně. Z kuchyně poskytuje běžné úložné prostory a ze strany do obývacího pokoje slouží jako bar. Jídelní stůl ve shodném designu je doplněn plastovými židlemi DSR (Vitra) navrženými Charlesem a Ray Eamesovými.

„Oceňuji zde pěkný výhled a příjemný bezprostřední kontakt s okolní zelení. To bylo prioritou stejně jako dosažení otevřeného vzdušného prostoru. Proto jsme odstranili příčku mezi dvěma místnostmi a obývací prostor tak ještě zvětšili. Pokud ale nastane potřeba celek přepažit, není problém vytvořit zde posuvnou stěnu,“ říká Erika.

Může se hodit

Hledáte byt v Praze? Chcete ho koupit nebo potřebujete podnájem? Vyberte si ze široké nabídky na Reality.iDNES.cz.

Prostor pak může sloužit jako dětský pokoj, ložnice nebo pokoj pro hosty. „Protože Miroslav často pracuje i doma, vytvořili jsme tu takové multifunkční centrum, které se stalo srdcem domova,“ upozorňuje Erika.

Na vzdušnosti prostoru přidávají i vyšší stropy (2,9 m). Prostor je smysluplněji využitý také proto, že zde nejsou žádné zbytečné komunikační plochy. Dveře a okna od podlahy ke stropu také hrají velkou roli ve vnímání výšky stropu a pomáhají k příjemnému zvýraznění proporcí interiéru.

Kuchyň je z dýhované a laminované MDF desky na míru danému prostoru podle

Kuchyň je z dýhované a laminované MDF desky na míru danému prostoru podle návrhu Eriky.

Jak se zařizuje s architektkou za zády

Manželé nebyli zastánci žádného antik stylu a velké zdobnosti, oběma je jim blízký funkcionalismus a jednoduché linie, takže se při zařizování snadno shodli.. „Důvěřoval jsem Erice, omezeni jsme byli jen poměrně nízkým rozpočtem,“ vysvětluje Miroslav.

„I pro nás jsem na bytě pracovala jako ve vztahu klient a architekt. Společně jsme si zformulovali zadání a pak už to bylo na mně. Musela jsem znát přesnou představu, jak má vše fungovat. S omezenými prostředky bylo třeba práce rozfázovat s ohledem na priority v daných úsecích,“ hodnotí Erika.

Fotogalerie

Nechtěli jít do žádných designových extrémů. Rozhodli se pro jádro interiéru z americké třešně a teplé barevné odstíny, které se dobře propojily s exteriérem domu. Základ vyznívá neutrálně, aby jej bylo možné individuálně dotvářet.

Miroslav si přál kompletní ozvučení interiéru, kvalitně a skrytě rozvést kabely v celém bytě. Nelituje toho. Sám se později pořídil červenou plastiku, která krásně oživila celý prostor.

„Mám k ní zcela specifický vztah. Je to takový technický produkt i umění v jednom. Plastika je kinetická, vychyluje se do stran. Jmenuje se Tančící věž. Investoval jsem do vtipného doplňku.“

Prostor chodby v zádveří je opatřen zapuštěnou čisticí zónou a vybaven

Prostor chodby v zádveří je opatřen zapuštěnou čisticí zónou a vybaven nástěnnými skříňkami (Ikea), které slouží jako botník. Primárně jsou ale určeny pro využití v kuchyni.

Protože se Miroslav pohybuje v „komunitě architektů“, a to nejen díky své bývalé ženě, ovlivňují ho (v dobrém slova smyslu) jejich preference. Židle manželů Eamesových, které vybrala ještě Erika, doplnil časem jejich konferenčním stolkem.

Budoucnost opět rodinná

Podoba interiéru se rodila pozvolna. Nyní jej čekají další zásahy, aby se přizpůsobil pro soužití čtyř osob s ohledem na dvě starší děti (přítelkyně má dceru).

„Plánujeme předělat dětský pokoj. Je příjemné, že k bytu náleží ještě sklep a parkovací stání a jsem velmi rád, že stávající interiér umožňuje flexibilní proměnu. Nemusíme tak opouštět lokalitu a hledat jiné bydlení. Mám to tady moc rád, odpočívám tady, ale také pracuji. Díky prosklení se tu cítím nějak víc součástí přírody.“

Kůží čalouněné lůžko Las Vegas (Dante Alvaro) je podsvětlené a rámují ho dvě ze

Kůží čalouněné lůžko Las Vegas (Dante Alvaro) je podsvětlené a rámují ho dvě ze stropu zavěšené lampičky (Ikea).

„Pokud potřebujete nepříliš velký prostor rozčlenit pro různé využití a odpovídajícím způsobem ho vybavit, je třeba se také zamyslet nad tím, kdo danou plochu a také kdy a jak využívá. Pokud by byl tento obývací pokoj jen relaxačním prostorem, byl by většinu dne nevyužívaný. Protože je ale vybaven také jako pracovna, slouží majiteli i v průběhu dne,“ říká Erika.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Autor:



Nejčtenější

Sezení v jídelním koutě je zčásti na parapetu rohového okna.
Agáta Prachařová bydlí v „bunkru“, v němž jsou květináče s levandulí

Agáta a Jakub Prachařovi si každým rokem opakovali, že ty příští Vánoce budou bydlet ve svém domě. Stavba se však...

Přes atrium vstupuje do interiéru spousta denního světla i slunce.
Jak to dopadne, když stavební úřad dva roky odmítal plochou střechu

Všechno mohlo dopadnout špatně. Dva roky stavební úřad odmítal povolit plochou střechu, a tak mezitím na vedlejší...



Dům je krásně zasazený na rohovém pozemku v novozélandském Puhoi.
Bez dveří a stresu. Boj s rakovinou nasměroval rodinu do zelené oázy

Novozélandský architekt David Maurice hledal pro svou rodinu klidné místo. Toužil po obyčejné každodenní radosti. S...

Cihelná zeď natřená na bílo či zrepasované parkety odkazují na stáří domu....
Z barevného výbuchu vznikl byt plný světla a vtipných nápadů

Byt v domě ze 60. let minulého století potřeboval začít „dýchat“. Měl sice nadstandardní velikost 5+1, ale právě...

Dům stojí na pozemku o výměře sto padesát metrů čtverečních.
Vybojovali pozemek velký 150 metrů čtverečních. Bydlí se jim skvěle

Mladá indonéská rodina si na Jávě postavila dům, který je kompletně navržený v oblíbeném skandinávském stylu. Jeho...

Další z rubriky

V georgiánském kostele z roku 1818 jsou čtyři ložnice, obývací pokoj v místě...
Zavětřili šanci a koupili kostel, kde se brali. Teď je z něj zlatý důl

Anne a Bill Monroeovi si zamilovali historický kostel sv. Lukáše v lesoparku Kielder na severu Anglie, ve kterém byli v...

Hvězda filmu Kristián Oldřich Nový vlastnil víc než čtvrt století chalupu na...
Chalupáři stříbrného plátna. Podívejte se, kde to opravdu milovali

Byly jejich útočištěm, kam si odjížděli odpočinout od hektičnosti hereckého světa. Místo, které opravdu milovali, byť...

Nad Neapolským zálivem stojí ve svahu vila, kterou od roku 1680 vlastnily...
Vila stojí v Neapoli už 337 let. Proslavil ji Oscar Wilde

Nad Neapolským zálivem stojí ve svahu vila, kterou od roku 1680 vlastnily desítky majitelů. Nejslavnějším byl Oscar...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.