Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Loft na Proseku. Z nudné novostavby je skvělý byt s překvapením

  1:00aktualizováno  1:00
Až budu bohatý, chci bydlet v továrním loftu. Do té doby se smířím s loftem v novostavbě na Proseku. To byla první slova, se kterými přišel mladý muž do studia SMLXL v Praze. Potřeboval totiž přeměnit klasický byt na snový loft a vybral si k tomu architektky Kláru Valovou a Hanu Štěpkovou.

Podlaha v celém spodním patře je v betonové stěrce. | foto: Ondřej Rytíř

"Majitel bytu nám nechal volnou ruku s tím, že když byt uděláme tak, jak by se líbil nám, bude spokojený," říká architektka Klára Valová. Samozřejmě to ale nebylo celé zadání. Architektky měly vytvořit otevřený prostor, velkou šatnu, u ložnice měla být vana a kuchyně ideálně co nejúspornější. "Stačila by mi i maketa," byla jeho přesná slova. Ale to mu Klára s Hanou nakonec rozmluvily.   

Loft na Proseku se prodával jako holobyt, tedy v takové podobě, aby splnil nutné minimum pro kolaudaci. Byl bez podlah, obkladů a vybavení. V přízemí je velké 44 metrů čtverečních, k tomu je navíc terasa se třinácti metry čtverečními, patro má rozlohu 51 metrů čtverečních.

Návštěva loftu na Proseku

Architektky dostaly do rukou projekt od developera, který ukazoval, že byt je navržený spíše jako klasické 4+kk než loft. Bytový dům ale ještě nebyl dokončený, a tak byl čas na jeho kompletní proměnu.

Ve spodním patře architektky zrušily příčku, která tvořila předsíň a komoru pod schodištěm a zakrývala tak jeho hrubou betonovou konstrukci.

Obytný prostor se tím zvětšil a odlehčil. Místo nepraktické a stísněné komůrky pod schody navrhly úložný prostor pro boty, kabáty a tašky po celé vstupní stěně. Novou příčkou naopak vymezily prostor pro kuchyni, a tím  se zároveň vytvořilo zádveří a schoval se vstup na toaletu.

"Podlahu v celém spodním patře jsme udělaly v betonové stěrce. Návštěvy se díky tomu nemusí zouvat a mohou bez obav procházet z hlavního obytného prostoru na terasu, což klient ocenil," vysvětluje architektka Hana Štěpková.

Kuchyně v nice obsahuje dostatek úložného prostoru i veškeré vybavení, které není na první pohled vidět. Dominantou se stal velký stůl z tenké betonové desky. Tu na zakázku vyrobila firma Gravelli (čtěte Tři Češi jsou slavní díky geniálně obyčejnému nápadu).

Zelená stěna má vlastní zavlažovací systém.

Zelená stěna má vlastní zavlažovací systém.

Stůl slouží pro vaření, ale hlavně pro setkávání přátel. "Doplnily jsme ho šesti barovými stoličkami, které jsou i přes svou subtilnost velmi stabilní a pohodlné. Závěsná světla nad stolem jsou z kolekce Diesel, která přesně zapadá do koncepce bytu," popisuje Klára Valová.

Majitel se nedokázal rozhodnout, zda chce v obýváku televizi, nebo projektor. Při návštěvě showroomu s betonovými stěrkami uviděl zelené živé stěny, a bylo rozhodnuto. Květiny do bytu původně nechtěl, ale zelená stěna má vlastní zavlažovací systém, takže se o ně prakticky nemusí starat a rostliny na stěně mají úplně jiný rozměr. Zvítězila tedy televize.

Schodiště, které bylo původně obalené v sádrokartonu a připravené pro montáž mohutného zábradlí, ponechaly architektky v surovém betonu a pouze jej opatřily dřevěnými stupnicemi z dubové podlahy, kterou položily v horním patře bytu. Schodiště tak propojuje spodní obytnou část s privátní ložnicí nahoře.

Levitující postel v patře je další překvapující prvek.

Levitující postel v patře je další překvapující prvek.

"Zábradlí jsme chtěly udělat jen lehké. V tomto případě, kdy v bytě bydlí pouze mladý muž a nebudou zde nikdy děti, jsme si to mohly dovolit. Zvolily jsme zavěšení z horní podesty, takže zábradlí vypadá, že se vznáší. Trik je v tom, že navazuje na horní část a celá konstrukce je kotvena do betonového stropu," popisuje architektka.

Nejen zábradlí je ve vzduchu. Levitující postel v patře je další překvapující prvek. Je vyrobena z ocelové tenké konstrukce a zavěšená na ocelových lankách. Je ale ukotvena i do stěny, díky tomu se ani nehne.

Ložnice je propojená s koupelnou, která je na vyvýšeném betonovém stupni. Vana v prostoru, ze které se může majitel dívat i na televizi, byla jeho přáním. Sprchový kout se naopak skrývá za skříní a poskytuje dostatečné soukromí.

"Stačila by mi i maketa kuchyně," byla slova majitele. Ale to mu Klára s Hanou nakonec rozmluvily.

Na stěně u umyvadla je vysoké zrcadlo a nerezové obložení. Z něho vystupují jen tenké polici na odložení několika drobností, zavěšení ručníku a fénu. Ostatní kosmetika má místo ve velké skříni z kovolaminátu a nerezu.

Do otevřeného patra vložily architektky dva černé boxy. V jednom z nich je průchozí šatna, druhý slouží jako technická místnost s pračkou a sušičkou. Jednotlivé funkční zóny jsou zde označené piktogramy, které jsou nastříkané přes šablonu sprejem na stěnu a popisují funkce jednotlivých kójí.

Byt má okna po obou stranách, a tak světlo proniká dovnitř v každou denní dobu. Večerní osvětlení zajišťují náladové světelné okruhy, lze si tedy navolit atmosféru dle libosti.

Autor:



Nejčtenější

Zachránili starý mlýn a kolem něj vybudovali soustavu rybníčků

Jednotlivé rybníčky jsou vzájemně propojené a protéká jimi potok. V těch...

Mlýn v údolí Zákolanského potoka nedaleko Okoře obklopuje soustava rybníčků. Málokoho by napadlo, že je postupně...

Milovaný dům za Prahou opustili. Postavili si lepší ve Slezsku

Dům je vzhledově téměř totožný s prvním, zděným domovem majitelů.

Aneta s Martinem neměli s bydlením problém. Žili se dvěma dětmi v pěkném zděném domě nedaleko Prahy, sousedé byli...



Snila o vaně a posteli. Na 22 metrů čtverečních se vešlo mnohem víc

Kromě úložného schodiště je v hlavní zóně umístěn žebřík, který usnadňuje...

Získat kvalitní bydlení za rozumnou cenu není na Tchaj-wanu snadné. Mladé ženě se po dostudování začalo vše točit kolem...

Horská chata v Orlických horách láká na všechny možné požitky

Těleso krbu nechala autorka interiéru vestavět do dřevěné stěny s úložným...

Postavit v horách chatu, která souzní s okolní přírodou i stavbami, není jednoduché. Zejména pokud má sloužit jak...

Starý dům dvojice umělců pracně zrekonstruovala vlastními silami

Původnímu viničnímu domku se Martinovi s Danielou podařilo vrátit jeho bývalou...

Historie bývalého viničního domku, během let rozšiřovaného a přistavovaného, sahá daleko. Levé křídlo je prý staré...

Další z rubriky

Ze starých autobusových garáží si postavili úžasný dům se zahradou

Kovové schodiště prakticky propojuje společenskou zónu domu s klidovou a...

V malebné vsi poblíž Boubínského pralesa, v nadmořské výšce kolem tisíce metrů, Martin s Klárou zrekonstruovali staré...

Bydlení s rodiči se proměnilo v peklo. Všechno začalo svatbou dcery

1

Rodiče mi před lety darovali půlku rodinného domu. Já měla byt v horním patře, oni v přízemí. Vdala jsem se, rozvedla a...

Milovaný dům za Prahou opustili. Postavili si lepší ve Slezsku

Dům je vzhledově téměř totožný s prvním, zděným domovem majitelů.

Aneta s Martinem neměli s bydlením problém. Žili se dvěma dětmi v pěkném zděném domě nedaleko Prahy, sousedé byli...



Najdete na iDNES.cz