Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Byt v domě z 19. století zažil i umakartové jádro. Jak dopadla další rekonstrukce

  1:00aktualizováno  1:00
Majitelé bytu na pražských Vinohradech žili na Novém Zélandu v rodinném domě ponořeném do svěží zeleně. Najít podobné místo v samém centru Prahy, kde by se cítili doma, nebylo snadné.

V ložnici jsou stěna s okny a vystupující stropní klenba otlučeny na cihly, které jsou navzdory svému stáří velmi zachovalé a představují velmi zajímavý dekorační prvek | foto: Lubomír Fuxa

Při výběru nového bydliště hrálo značnou roli to, že starý činžovní dům má předzahrádku a jeho zadní trakt směřuje do klidného dvora se vzrostlou zelení, kterou si mladý manželský pár může užívat díky prostorné terase.

Bytový dům přišel na svět koncem 19. století, kdy reprezentoval bydlení adekvátní tehdejší době. Rekonstrukcí domu vznikly byty přes celé podlaží, rozšířené dvorní přístavbou, která se formálně tváří jako pavlač.

Kuchyňská sestava a barový pult mají vysoce leštěný povrch, který vytváří zajímavou kombinaci s úchytkami a hranami z hliníku

Kuchyňská sestava a barový pult mají vysoce leštěný povrch, který vytváří zajímavou kombinaci s úchytkami a hranami z hliníku

Jak ubíhal čas

Proměna domu i bytu nebyla ovšem jednoduchá. Snaha o zvýšení komfortu měla někdy značně drastickou podobu. Při blokových úpravách Vinohrad v 80. letech byty dokonce dostaly umakartové jádro!

"Během rekonstrukcí pod taktovkou OPBH přišly byty téměř o všechny cenné stavební prvky," říká Jiří Kučera, který je společně s Jiřím Dohnalem, kolegou ze společnosti Mitte Studio, spoluautorem projektu rekonstrukce celého domu. Z pěti bytů, které se v objektu nacházejí, třem vtiskli i konečnou dispozici a podobu interiéru.

Kuchyňská sestava a barový pult mají vysoce leštěný povrch, který vytváří zajímavou kombinaci s úchytkami a hranami z hliníku

Kuchyňská sestava a barový pult mají vysoce leštěný povrch, který vytváří zajímavou kombinaci s úchytkami a hranami z hliníku

Otevřený prostor

Možnost změny dispozice byla jedním z dalších důvodů, proč se manželé rozhodli ke koupi bytu. Nešlo o zanedbatelné úpravy. Protože si přáli žít v otevřeném prostoru, byly v bytě o rozloze 130 m2 ve velké míře vybourány vnitřní zdi. Samozřejmě po pečlivém propočtu statika. Nová dispozice se tak tvořila na "zelené louce".

Odstraněním nosných zdí, jaké se stavěly v 19. století, se byt nejen prosvětlil a provzdušnil, ale zároveň mu přibyl i nezanedbatelný počet metrů čtverečních obytné plochy. V celém bytě byly však zachovány původní výšky, klenby i překlady.

"Prostorově příliš nevnímáte, že se nacházíte v klasickém pražském činžáku s obvyklou dispozicí," hodnotí výsledek stavebních úprav autor projektu.

V ložnici jsou stěna s okny a vystupující stropní klenba otlučeny na cihly, které jsou navzdory svému stáří velmi zachovalé a představují velmi zajímavý dekorační prvek

V ložnici jsou stěna s okny a vystupující stropní klenba otlučeny na cihly, které jsou navzdory svému stáří velmi zachovalé a představují velmi zajímavý dekorační prvek

Nová dispozice

Do bytu se vstupuje ze společné chodby bytového domu. Hned za vstupními dveřmi je situováno samostatné WC, pak již ale žádné dveře nebrání v přístupu do obytné části domu.

Celý velký prostor napravo od chodby rozděluje pouze polopříčka, jejíž jednu stranu tvoří kuchyňská sestava s klasickými pracovními plochami z umělého kamene, druhou vestavné skříně.

V kuchyni je barový pult a spíž. Za kuchyní začíná soukromá část bytu s chodbou spojující obývák přímo s hlavní ložnicí. Koupelna je vybavena vanou i sprchovým koutem s obklady z velkoformátových kamenných desek. Na uliční straně bytu mají své místo dvě prostorné místnosti – ložnice a pracovna.

"Ložnici se ponechal velký prostor, protože jde o prostor regenerační, místnost, kde lidé odpočívají, nabírají síly," říká Jiří Kučera.

Vybavení pracovny tvoří bytelný kovový pracovní stůl, který vyrobil sám majitel bytu, a vestavné skříně

Vybavení pracovny tvoří bytelný kovový pracovní stůl, který vyrobil sám majitel bytu, a vestavné skříně

Materiály a vybavení

Na atmosféře bytu se značnou měrou podílejí použité materiály. V bytě jsou výhradně přírodní – masivní dubová podlaha, obklady, dlažby a pracovní kuchyňské desky z kamene. V koupelně umělý kámen nemá obvyklou podobu dlažby, ale desek, takže vytváří kompaktní bezespárovou plochu a dává vyniknout ostatním komponentám hygienické místnosti.

Přímo třešničku na dortu v minimalistickém pojetí koupelny reprezentuje vana z teracca vyrobená v roce 1900. Po repasování by jí však nikdo "věk" nehádal. Doplňuje ji přisazené keramické umyvadlo.

Velmi příjemnou atmosféru vyzařuje i ložnice. Při rekonstrukci se na stěně u okna a na stropní klenbě odstranily omítky až na cihly, které jsou velmi zachovalé.

Úctyhodný věk – 110 let – má vana umístěná na soklu. Je vyrobena z teracca a po repasování vypadá jako nová.

Moderní koupelnu skvěle doplňuje původní vana z teracca. Po repasování by jí nikdo nehádal 110 let.

Autor projektu podotýká: "Rádi pracujeme s cihlou, přiznáváme původní konstrukce, je-li to možné. Dává celému dílu energii, ale pro vyvážení kompozice hmot je třeba používat všeho s mírou."

Příjemně působí i kuchyň, kde sestava a barový pult mají vysoce lesklý povrch červené barvy, vytvářející zajímavou kombinaci s hliníkovými úchytkami a hranami i pracovními plochami černé barvy. Zajímavou atmosféru vtiskuje prostoru osvětlení, které je v celém bytě realizované podle světelného projektu. Jak horizontální, tak vertikální zdroje světla jsou "zakapsované", takže vyvolávají velmi příjemný dojem.

Jiří Kučera říká: "Nikdy nepoužíváme bodové osvětlení přímo zabudované v sádrokartonu. Působí velmi lacině a přiznává tenkost podhledu." Zdroje světla ukryté v kapsách mají zásluhu na tom, že ani v místech, kde je na stropě použit sádrokartonový podhled, tento materiál nevnímáte.

Úctyhodný věk – 110 let – má vana umístěná na soklu. Je vyrobena z teracca a po repasování vypadá jako nová.

Úctyhodný věk – 110 let – má vana umístěná na soklu. Je vyrobena z teracca a po repasování vypadá jako nová.

Koupelna s keramickým umyvadlem. Součástí koupelny jsou funkční, ale i dekorativní niky.

Koupelna s keramickým umyvadlem. Součástí koupelny jsou funkční, ale i dekorativní niky.

Souhra architektů a investorů

Celkový vzhled interiéru dokazuje, že architekti a investoři si rozuměli, jejich představy se doplňovaly, neprotiřečily si. Majitelka bytu přikládá hlavní zásluhu na příjemném, originálním interiéru architektům, s manželem však mají na výsledku rovněž značný podíl. Manžel je autorem zajímavého pracovního stolu, kostry sedačky a masivní dřevěné desky pod umyvadlem v koupelně.

Jinak vybavení tvoří jak starší nábytek, tak nový, který představuje například francouzský artdecový stůl. Ovšem židle, které ho ideálně doplňují, jsou z bazaru a jen se repasovaly. Zásluhou příjemné dispozice, vkusného vybavení a terasy nabízející klidné posezení se manželé v novém domově, tak diametrálně rozdílného od toho předešlého, dnes již cítí doma.


autoři projektu rekonstrukce

Jiří Kučera a Jiří Dohnal

Vybrané realizace:
◗ hotel Icon
◗ restaurace La Finestra
◗ Aromi la Bottega
◗ kavárna Coffee Fellows
◗ restaurace Carpe Diem

Více se dočtete v časopise Pěkné bydlení č. 8/2010.

Autor:



Nejčtenější

Horská chata v Orlických horách láká na všechny možné požitky

Těleso krbu nechala autorka interiéru vestavět do dřevěné stěny s úložným...

Postavit v horách chatu, která souzní s okolní přírodou i stavbami, není jednoduché. Zejména pokud má sloužit jak...

Milovaný dům za Prahou opustili. Postavili si lepší ve Slezsku

Dům je vzhledově téměř totožný s prvním, zděným domovem majitelů.

Aneta s Martinem neměli s bydlením problém. Žili se dvěma dětmi v pěkném zděném domě nedaleko Prahy, sousedé byli...



Snila o vaně a posteli. Na 22 metrů čtverečních se vešlo mnohem víc

Kromě úložného schodiště je v hlavní zóně umístěn žebřík, který usnadňuje...

Získat kvalitní bydlení za rozumnou cenu není na Tchaj-wanu snadné. Mladé ženě se po dostudování začalo vše točit kolem...

Starý dům dvojice umělců pracně zrekonstruovala vlastními silami

Původnímu viničnímu domku se Martinovi s Danielou podařilo vrátit jeho bývalou...

Historie bývalého viničního domku, během let rozšiřovaného a přistavovaného, sahá daleko. Levé křídlo je prý staré...

V panelákovém bytě se stal z betonu hlavní prvek rekonstrukce

Sto let starému sofa dělá společnost pevný stolek, který jako jediný kus...

Jakub na sídlišti v Krči vyrůstal. S výjimkou krátké doby, kdy bydlel v centru Prahy, tu strávil celý život. Nejdřív o...

Další z rubriky

Usedlost v Krkonoších postavili za tři dny. Už sedm let dobře slouží

Plechová falcovaná krytina tmavě šedé barvy a lomenice, tedy dřevem obložený...

Útulná usedlost v Krkonoších na první pohled splývá se zdejší architekturou. Při bližším zkoumání ovšem nezapře dům z...

Dům předělávali 6 let. Mladá žena zvládla sama i rekonstrukci koupelny

Obývací pokoj tvoří jakési centrum celého domu, zde se rodina setkává...

V krbu hoří dřevo, třepotající se světélka a plamínky svíček vytvářejí kouzelnou atmosféru, domem vane vůně čerstvě...

Ani nákladná rekonstrukce malý byt nezvětší. Někdy je lepší stěhování

Přítomnost dětí je vidět i v obývacím pokoji.

Architekt si často připadá jako „nafukovač balonků“. Lidé touží po tom, aby se jejich prostor nafoukl jako pouťový...



Najdete na iDNES.cz