Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Byt si zařídili s pomocí doplňků, které si sami levně vyrobili

  1:00aktualizováno  1:00
Stotřicetimetrový byt v činžovním domě v centru Prahy si mladá dvojice zařídila s osobitou elegancí. Jejich domov působí na první pohled poklidným a příjemným dojmem, zároveň nabízí „pulzující“ otevřenou domácnost uzpůsobenou pro setkávání s přáteli. Návštěva byla fotografována pro časopis Domov.

Centrální kulovité svítidlo vyrobili Jana s Petrem sami. Obloukovou lampu s bílým stínítkem z rýžového papíru i bílou knihovnu zakrytou posuvnými látkovými panely vybrali v IKEA. | foto: Jaroslav Hejzlar

„Původně jsem žil ve 2 + 1 na Vino­hradech, ale když se ke mně Jana přistěhovala, začal nám být byt malý. Mám totiž rád prostor,“ vysvětluje počáteční situaci Petr.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Domov.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Domov.

„Od mého kamaráda jsme se dozvěděli o bytě na Novém Městě, který se právě uvolnil. Působil velkým a slunným dojmem, oslovil nás. S majitelem jsme si sedli a za měsíc se stěhovali,“ dodává.

Změny v interiéru

Úpravy bytu začaly ještě před nastěho­váním. Původní výrazné stěny hrající všemi barvami bylo třeba umírnit a ze všeho nejdříve se zařizovala kuchyně.

„Tu jsem dělal, zatímco byla Jana na Bali,“ vzpomíná Petr. Sestava doplněná nerezovými spotřebiči vznikla ze sortimentu IKEA. Naproti tomu osobitý bar, vytvořený z pracovní desky uložené na tvárnicích, do kterých lze ukládat lahve od vína, je neotřelým nápadem mladých manželů.

Po kuchyni následovala proměna obývacího pokoje, jídelny a ložnice, ze které se odstranilo patro. Na pracovnu zatím ještě řada nepřišla.

Fotogalerie

Poslední úpravou prošla koupelna laděná do bílé v kombinaci se zemitou hnědou podpořenou obnaženým zdivem klenebního pasu i červenou skříňkou umístěnou hned za dveřmi.

„S návrhem i s realizací nám pomohla kamarádka architektka,“ objasňuje Jana.

Znovu a znovu

„Nejdřív jsme celý byt zařídili a potom, když jsme někde seděli, jsme si vždycky říkali: Co kdybychom to udělali zase jinak?“ říká Petr. A tak začala proměna, která zatím neskončila. Jakmile jeden pokoj dodělají, následuje další. Změna je neustálá. A nové nápady se manželům jen hrnou. I obývací pokoj už je upra­vený podruhé.

„V současnosti tu máme sedačku, kterou jsme získali od Janiny sestry. Umístěna je tak, aby z ní fenka Kira pohodlně viděla ven z okna, takže to vlastně ani jinak nejde,“ shodují se manželé. Stolek z palet vyráběl Petr sám a zbylý nábytek, vybraný tak, aby umožňoval setkávání s přáteli, pořídili v několika designových obchodech. Originální svítidlo zavěšené u stropu si Jana s Petrem vyrobili spo­lečnými silami.

V části jídelny kolem dveří je v pomyslném půlkruhu zasazená knihovna, kterou...

V části jídelny kolem dveří je v pomyslném půlkruhu zasazená knihovna, kterou zakrývají posuvné látkové lamely.

Jídelní kout zařízený stolem z XXXLutz doplňují čalouněné židle z obchodu MoDo....

Jídelní kout zařízený stolem z XXXLutz doplňují čalouněné židle z MoDo. Textilie a samolepky na zdech jsou z IKEA.

I v jídelně si Kira oblíbila své místečko, jde o sedací vak. Ve druhé části této místnosti, směrem ke vstupu, se promítá Janina záliba ve čtení. V pomyslném půlkruhu sem zasadili bílou knihovnu zakrytou posuvnými látkovými lamela­mi. Ložnici zase dává výraz vůně dálek v podobě čínských prvků kombino­va­ných s cestovatelskými truhlami. Ba­rev­ně střízlivé bílo-šedé schéma doplňuje grafika evokující bambusový háj.

Nové vize

Může se hodit

rezidence Andel

Rezidence Anděl - kvalitní a luxusní bydlení s vynikající občanskou vybaveností.

Již v tuto chvíli se rodí plány a ideje na budoucí úpravy. Jana s Petrem mají neutuchající invenci. Hned další změnou bude oddělení šatny přimknuté k ložnici, které vytvoří dveře s grafikou modré telefonní budky, za nimiž se otevře prostor plný polic a regálů s oblečením.

Inspirace přišla ze seriálu Doctor Who, kde se právě za telefonní budkou skrývá nečekaně velký prostor. V chodbě zase přibude strom s integro­va­­nými fotkami z cest a nový pelíšek pro fenku Kiru.

Kuchyňská linka je sestavena ze sortimentu IKEA a doplněna spotřebiči Gorenje a...

Kuchyňská linka je sestavena ze sortimentu IKEA a doplněna spotřebiči Gorenje a Samsung. Prostor mezi skříňkami a pracovní deskou tvoří tmavě hnědé podlahové lamely se strukturou dřeva.

Mladí manželé žijí ve svém bytě od roku 2009. Za tu dobu v něm stihli vytvořit mnoho kreativních kousků a otisknout do něj v různých detailech své koníčky, jako jsou dobré filmy, knihy, sport a cestování. A jak se jim líbí v centru Prahy? „Maximálně nám to vyhovuje. Nové Město je jako malá vesnice. S lidmi, kteří tady bydlí dlouhodobě, se člověk zná. Je to taková rodinná čtvrť.“

Na přání majitelů a redakce časopisu není spuštěna diskuse.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Domov.

Autor:



Nejčtenější

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...

Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...



Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo...

Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se...

Oceněná kuchyň, z níž sálá pohoda francouzského venkova

Bílá barva vyšla majitelům jako jednoznačně nejlepší řešení, je nadčasová.

V interiéru nového rodinného domu kousek od Nitry se mladému páru podařilo vytvořit velmi příjemnou atmosféru. Z jejich...

Lubor s Helenou si navrhli bungalov, sedlovou střechu nařídili úředníci

Obě křídla domu se zřetelně odlišují různými materiály a barvou fasády,...

Lubor s Helenou se po prozkoumání cen bytů a starších domů v Praze a okolí rozhodli, že bude nejlepší postavit si...

Další z rubriky

Proměna bytu po odchodu synů: majitelku inspiroval klid islandské sopky

Atypický jídelní stůl (160×200 cm) je vyrobený z lamina podle autorského návrhu...

Vztah k tomuto bytu se zrodil už ve chvílích první prohlídky, kdy rodina zvažovala jeho koupi. A to přesto, že byt...

Žili skromně, spořili a přemýšleli. Nyní mají za Prahou senzační dům

Na útulnou krytou terasu zasvítí letní slunce až po třetí hodině. Do té doby je...

Nejdřív koupili parcelu, pak si na ní postavili zahradní domek velký 32 metrů čtverečních, dva roky v něm žili, spořili...

Lubor s Helenou si navrhli bungalov, sedlovou střechu nařídili úředníci

Obě křídla domu se zřetelně odlišují různými materiály a barvou fasády,...

Lubor s Helenou se po prozkoumání cen bytů a starších domů v Praze a okolí rozhodli, že bude nejlepší postavit si...



Najdete na iDNES.cz