Byt v Curychu si zařídili českými výrobky. Pomohly i šikovné vychytávky

  1:00aktualizováno  1:00
Byt v moderní čtyřpodlažní stavbě je charakteristický nepravidelným půdorysem. Klasickou obdélníkovou nebo čtvercovou místnost zde nenajdete. Tento moment využila architektka Veronika Pánková. Návštěva byla fotografovaná pro časopis Home.

Plastiku s koly od Adama Velíška obepíná kovová knihovna s dubovými policemi. | foto: Veronika Pánková

Přání české rodiny žijící ve Švýcarsku? Mít z krásného bytu domov. Oslovili proto architektku Veroniku Pánkovou, pro kterou představovalo řešení tohoto nevšedního bytu velkou výzvu.

Náročné bylo také zvládnout logistiku, protože mnohé produkty a materiály vozila z Čech a Švýcarsko není členem Evropské unie. Dílo se však podařilo a vypadá velmi působivě.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Home.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Home.

Moderní dům postavený před čtyřmi lety stojí nedaleko jezera. Na každém ze čtyř podlaží najdete pouze jeden byt. Všechny místnosti mají posuvná okna na celou výšku a originální je i celková dispozice. Z původního bytu zůstala dubová podlaha, dlažba v zimní zahradě, malé zásahy si vyžádala koupelna a část kuchyně.

Mimořádně důležitou součástí rekonstrukce interiéru byly nové dětské pokoje, pro čtyřletého syna a starší dceru.

Nemalé změny se udály i v obývacím pokoji s jídelnou a zimní zahradou. Ta přitom slouží i jako pracovna a příležitostný pokoj pro hosty. K bytu také náleží prostorný sklep v suterénu a podzemní garáž.

Ve Švýcarsku je 137 metrů čtverečních určeno pro dvě osoby

„Spolupráci se mnou si majitelé bytu vybrali na základě mých předchozích realizací. Preferovali jednoduchý styl interiéru v bílých a šedých tónech s dubem. Již při prvním seznámení mi klienti s úsměvem říkali, že byt těchto dimenzí (137 m2) je ve Švýcarsku určen pro dvoučlennou rodinu, tak jej i před časem kupovali. Pohodlně se tam však na české poměry vejde i čtyřčlenná rodina, popisuje autorka návrhu.

Fotogalerie

Díky bouracím pracím vznikl v bytě chybějící prostor zádveří. Namísto příčky oddělující jídelnu a kuchyň zvolila větší nábytkový box s podsvícením.

Velmi praktické je, že tento box má úložné prostory ze všech čtyř stran: z té kuchyňské je to otevřená knihovna, ze strany vstupu do domu otevřená nika se zrcadlem, z další se věší kabáty a odkládají tašky. Ze strany jídelny zde najdete menší podsvícenou niku s betonovým povrchem a zásuvkami na klíče.

Jídelně dal charakter dubový stůl

V jídelně se jako optimální řešení ukázal dubový jídelní stůl. Efekt staré stěny mezi okny se podařilo vytvořit díky tapetě. Jídelní část je dotvořena jednoduchými černými židlemi, které ladí s lustry nad stolem.

Tapetu jako originální dekoraci použila architektka i v pokoji dvanáctileté dcery Klárky, je to tapeta se stylizovanou mapou světa.

V obou dětských pokojích najdete noční stolky, které vznikly z masivních dubových špalků. V pokoji malého Tomáše dominuje nástěnný podsvícený obklad s motivem stromu a medvěda. Chrání stěnu před oděrem, navíc se na něj dá cokoliv zavěsit. Podsvícení stromu nahrazuje noční lampu.

Pracovní kout

Pracovní kout v pokoji dcery

Efektní vestavěný nábytek v pokoji malého syna

Za pozornost v pokoji syna stojí i vestavěný nábytek.

Za pozornost v této místnosti stojí i efektní vestavěný nábytek. Praktickým momentem je i magnetická stěna nad stolkem v obou dětských pokojích, a také v kuchyni, kde si rodina nechává vzkazy či věší fotografie.

Obývací pokoj s grafikami a kůží

„V obývacím pokoji jsou umístěny dvě nástěnné grafiky od českých umělců. Velké plátno od Zuzany Růžičkové je na stěně za sedačkou. Plastiku s koly od Adama Velíška obepíná kovová knihovna s dubovými policemi. Majitelé vlastní velké množství knih, které tam postupně najdou své místo. Sedačka byla vyrobena na míru a kopíruje tupý úhel rohu místnosti. Na podlaze ji doplňuje hovězí kůže z ekologického chovu,“ popisuje další detaily interiéru architektka Veronika Pánková. Všechny obytné místnosti jsou sjednoceny šedými poloprůsvitnými závěsy z látky s příměsí lnu.

Z bytu je přímý výstup na předzahrádku,

Z bytu je přímý výstup na předzahrádku,

Rekonstrukce bytu v Curychu

Architekt: Veronika Pánková

Projekt: 2016

Realizace: 2017

Užitná plocha: 137 m2

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Home.

Autor:

Nejčtenější

Postavila si starý dům. Co si myslí ostatní, není důležité

Sousední zástavba už se rozšiřovat nebude kvůli ochrannému pásmu plynového...

Za dveřmi tohoto domu za Prahou se skrývá svět, který už v současných domech najdeme málokdy. Otevřené prostory...

Místo velkého bytu si pořídili malý domek. Manžel si ho užívá

„Syn nám rozumně radil, abychom postavili dům zejména pro sebe, pro své...

Starší manželský pár prodal svůj velký byt a na důchod si postavil v Rusovcích jednoduchý pohodlný přízemní domek....

Chata v hlubokém lese dělá majitelce radost a ještě si na sebe vydělá

Velké prosklené plochy střídají plné panely jen tam, kde si je nezbytně...

Atraktivní moderní chata leží tři hodiny jízdy severovýchodně od Toronta. Majitelkou je spisovatelka a mediální...

Rodina v řadovce 4+kk. Vysněný domov zařídili architekti na jedničku

Kuchyňská sestava je propojena s obytnou místností knihovnou/policovým systémem...

Rodina s dvěma dětmi si koupila nový řadový dům v Praze. Dvoupodlažní nemovitost s dispozicí 4+kk o obytné ploše 122...

Malý byt po rekonstrukci: vtipné detaily a světlá podlaha ho zvětšily

Moderní polyuretanová stěrka prostor skvěle prosvětlila.

Byty, do nichž předchozí majitelé takřka nic neinvestovali, působí depresivně. Nicnedělání má i své výhody,...

Další z rubriky

Betonový skelet ukrývá skvělý dům. Strastiplná cesta měla dobrý konec

Malá terasa se zahradou si své místo našly, i když jejich velikost byla v době...

Během stavby si kolemjdoucí lámali hlavu, zda to bude škola nebo obchod. Betonový skelet totiž málokdy evokuje vysněný...

Obrovská změna. Byt v paneláku se proměnil ve světlý a vzdušný prostor

Paní Jitka by si přála proměnit panelákový obývací pokoj ve stylu Provence.

Paní Jitka má sen bydlet jako v Provence, žít v Novém Jičíně jako na jihu Francie. V bytě v panelovém domě by chtěla...

Jezdí se rekreovat do domu plného čertů i andělů. Nic nevyhazují

Vstupní halu, z níž se vchází do všech místností v přízemí, si po přestavbě...

Čtyřčlenná rodina spisovatelky a ilustrátorky Lucie Seifertové a zpěváka a nakladatele Pancha jezdí netradičně chatařit...

Najdete na iDNES.cz