Po rekonstrukci bytu tráví majitelka čas nejraději ve výklenku u okna

  1:00aktualizováno  1:00
Prostor, světlo a pohodlí, i tak by bylo možné popsat představu mladé ženy, která se pustila do rekonstrukce bytu v činžovním domě z 19. století nedaleko pražské Stromovky.

Nejoblíbenějším místem v bytě je pro majitelku výklenek u okna. Je zespodu vytápěný, takže je v něm příjemně i v zimě. Závěs slouží v okamžiku, kdy má potřebu vytvořit si ryze soukromý prostor. | foto: Jaroslav Moravec

Její byt 1 + 1 s celkovou plochou 62 metrů čtverečních nebyl v dezolátním, ale ani ideálním stavu. I proto mladá žena svěřila rekonstrukci raději odborníkům, konkrétně architektu Juraji Calajovi a Ivanu Borošovi z ateliéru Edit!.

"Majitelka měla představu zajímavého bytu s příjemnou atmosférou, ne spoustou úložného prostoru, proto jsme si mohli dovolit méně tradiční pojetí. Pracuje v kreativním oboru, a tak jsme si velmi dobře rozuměli. Většinu drobného nábytku si pořídila sama," popisuje architekt Calaj.

Kuchyně

Kuchyně "vyjíždí" ze šatny, sjednocuje tak prostor.

Bez statika to nejde

Mladá žena žije sama (často a ráda však vaří pro návštěvy), a tak jí jeden velký prostor vyhovuje. Jenže spojení dvou pokojů nebylo až tak jednoduché. Statik musel přesně spočítat zatížení, které nastane po vybourání příčky. Nad ní jsou totiž další tři. A tak ačkoliv nešlo o nosnou stěnu, musel se pro zpevnění použít překlad.

V domě z 19. století nebylo ani velkým překvapením, že se výšky podlah sousedících pokojů rozcházely hned o několik centimetrů. Po spojení místností tak bylo nutné vyrovnat výšku a do jedné části použít nové parkety v obdobném provedení.

Fotogalerie

Nový plynový kotel vyřešil topení i ohřev teplé užitkové vody. Během rekonstrukce se kompletně vyměnila i topná tělesa a všechny elektrické rozvody.

Překližka vládne i v koupelně

Ačkoliv má byt okna orientovaná na jih, a je tedy světlý, zvolil architekt Calaj bílou výmalbu a jako "spojovací linku" světlou dřevotřísku.

Tento příjemný materiál, tak typický zejména pro Skandinávii, použil pro vytvoření šatny, z níž šikmo "vyjíždí" kuchyňský blok. Do něj je z druhé strany zapuštěna praktická velká knihovna.

Kombinace bílého lamina a dřevotřísky skvěle navazuje na bílé zdi a dřevěnou podlahu. Dřevotříska se uplatnila také v koupelně na posuvné dveře, obklad vany či nábytek.

Majitelka zkombinovala nábytek z IKEA se staršími kousky.
Majitelka zkombinovala nábytek z IKEA se staršími kousky.

Majitelka zkombinovala nábytek z IKEA i se staršími kousky.

Autoři

Atelier Edit! založil v roce 2010 po předchozí úspěšné spolupráci s cílem "editovat prostředí okolo nás" tým mladých architektů (Ivan Boroš, Juraj Calaj, Lenka Míková, Vítězslav Danda), kteří o sobě říkají, že se umí dívat kolem sebe.

"Pracujeme s nadšením a profesionálním přístupem. Klientům nasloucháme. Věříme, že důkladná příprava přináší kvalitní výsledky. Vítáme experiment," přibližují svou filozofii.

Lehký závěs ve skořápkově bílé barvě je netradičně zavěšený v kruhové kolejnici. "Občas je nutné se uzavřít," prozrazuje Juraj Calaj, proč použil tento prvek.

Lehká textilie však navíc příjemně odlehčuje hmotnost zdí starého činžovního domu a zlepšuje také akustiku prostoru. Koberec či jiné textilie byste tu totiž hledali marně.

Nejoblíbenější místo? Tím je bezesporu výklenek u okna. Je jako něco mezi pohovkou a pecí, protože architekt Calaj umístil do spodní části vytápění. "Je to prostě majitelčin koutek, kde tráví nejvíc času." Televizi k životu nepotřebuje, knihy ano.




Nejčtenější

Peklo se sousedem. Kůlnu přestavěl na továrnu s pětimetrovým komínem

1

Místo kůlny má soused na zahradě zděnou budovu, ve které podniká, vyrábí dřevěné suvenýry. Z komína se valí kouř a...

Až se muž vrátí, ložnici nepozná. Manželka ji proměnila za 300 tisíc

Na novou ložnici si Tereza připravila 300 tisíc korun.

Ložnice Terezy a jejího manžela připomíná skladiště. Místnost je přeplněná starým nábytkem, nekvalitní manželskou...



Deset let stavěl dům z pohledového betonu. Inspiroval se v Japonsku

Výrazné vodorovné slunolamy podporují exotický vzhled domu a zároveň chrání...

Příběh tohoto domu je vyprávěním o cestě za snem, lásce k architektuře, ideálech a zejména o houževnatosti, se kterou...

Za Prahou si postavili dům snů. Obavy z dřevostavby jsou zbytečné

Stavba domu trvala pět měsíců od kopnutí do země po stěhování do hotového.

Renata a Ladislav pobývali dlouhé roky v Americe, ve dřevěném domě. Kolem nich žila spousta dalších lidí v...

Rodina si za městem postavila vilku. Zachránila stromy i peněženku

Manželé si dům postavili na okraji severoitalského městečka Fagnano Olona.

Mladá rodina se dvěma malými dětmi si v sadu v severoitalském městečku Fagnano Olona postavila vilku, která všem...

Další z rubriky

Obývací kuchyně ve srubu vyšla na 500 tisíc. Zábradlí muselo pryč

Obývací kuchyně v přízemí získala novou moderní tvář.

Lucie svůj srub za Prahou miluje. Ráda by se do něj s rodinou přestěhovala na trvalo. Místnosti však nejsou pro...

Pražský výběr. Navštivte osm architektonických skvostů první republiky

Když jste v dosahu chrámu, orientujete se podle něj v čase i prostoru. Víte,...

Vznikly v období první republiky, v hlavním městě a podle návrhů předních architektů. Někteří z tvůrců za své realizace...

Ze staré půdy je parádní byt. Řádění architekta se vyplatilo

Majitel chce v bytě staromládenecky lenošit. V případě, že založí rodinu, začne...

Starou půdu ve španělské Valencii proměnil šikovný architekt na perfektní bydlení. Šedesát metrů čtverečních pojal...



Najdete na iDNES.cz