Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Z podivné nudle v Dejvicích je krásný a elegantní byt pro rodinu

  1:00aktualizováno  1:00
Byt v novostavbě v Dejvicích si pro svou rodinu vyhlédl mladý právník. Prostor byl ovšem stísněný a krkolomný, oslovil proto architekty, kteří z podlouhlé nudle udělali přednost. Celou dispozici podélně rozdělili nábytkovou stěnou.

Původní developerem navržená dispozice bytu zahrnovala tvarově nepříznivý obytný prostor. | foto: architecti.cz

S majitelem se architekti ze studia achitecti.cz poprvé setkali při návrhu firemních prostorů pro mezinárodní advokátní kancelář, ve které v té době pracoval. Mladý právník se vrátil po studiích a praxi ze zahraničí a vybíral domov pro život v Praze. Favoritem se stal byt v právě realizovaném bytovém domě v Dejvicích. Požadavkem majitele bylo vytvořit moderní, elegantní a střídmé bydlení pro jeho rodinu.

Architekti začali pracovat na návrhu nového dispozičního řešení a interiéru a přestože již probíhala výstavba domu, podařilo se jim u developera prosadit úpravy stavebního řešení. Firma nakonec všechny změny skutečně realizovala.

Fotogalerie

Po dokončení stavebních prací následovala výroba zakázkového nábytku do interiéru. V poslední fázi se vybíraly doplňky do bytu. Kromě sedacího nábytku a světel, také obrazy a fotografie.

Původní developerem navržená dispozice bytu zahrnovala tvarově nepříznivý obytný prostor o rozměrech 3,7 × 13,5 metru, jehož středem procházelo instalační jádro. Tento původně poněkud stísněný a krkolomný prostor se architekti rozhodli přetvořit na elegantní centrální motiv bytu. Jeho výrazně podlouhlou proporci povýšili na přednost, když celkovou dispozici bytu navrhli podélně rozdělit nábytkovou stěnou.

Ta dělí dispozici na a část společenskou s kuchyní, jídelnou a obývacím pokojem a část soukromou. Tu tvoří dětské pokoje s vlastní koupelnou, pracovna rodičů, která může sloužit i jako příležitostný pokoj pro hosty, a ložnice s koupelnou rodičů. Kolem celé východní a jižní fasády bytu běží terasa.

Může se hodit

Alfarezidence Praha 3

Alfarezidence Praha 3

Novostavba 4+kk/B, 98.1 m². Další nabídka zde.

Plánujete rekonstrukci nebo sháníte architekta? Zadejte si zdarma poptávku na AAApoptavka.cz.

Stěna je centrálním spojujícím prvkem, jenž prostupuje celým bytem. Ze strany společenské má stěna tvář vzdušné odlehčené knihovny, která pomyslně rozšiřuje a otevírá úzký podlouhlý prostor. Mezi jednotlivými sekcemi knihovny, která člení prostor na kuchyni, jídelnu a obývací pokoj, jsou dveře propojující hlavní obytný prostor s jednotlivými pokoji.

Ze strany soukromé zóny je pak centrální stěna tvořena vestavnými skříněmi, které zasahují do jednotlivých pokojů. Instalační jádro v obytné části architekti přetvořili na polootevřený dělící prvek mezi jídelnou a obývacím pokojem a je tam umístěno hi-fi zařízení. Zároveň slouží jako malý pracovní stůl na vyřizování drobné domácí administrativy.

Stěna je centrálním spojujícím prvkem, jenž prostupuje celým bytem.

Stěna je centrálním spojujícím prvkem, jenž prostupuje celým bytem.

Návrh barevnosti interiéru je postaven na kontrastu tmavé podlahy z amerického ořechu a krémově bílé centrální stěny s povrchem ve vysokém lesku. Tato základní barevnost prochází celým bytem a pomyslně jej sjednocuje.

Originálně a netradičně je řešena knihovna. Pro maximální pocit odlehčení jsou záda navržena ze skleněného čirého obkladu kladeného přes textilní tapety. Z prostoru mezi jednotlivými díly obkladu jsou vykonzolovány skleněné police. Celkový dojem lehkosti je umocněn horním nasvícením, procházejícím mezi knihami skrze skleněné police.

Základní barevný koncept bytu je doplněn barevnými akcenty jednotlivých nábytkových solitérů. Kromě kuchyňské linky z lakovaného skla a Corianu v barvě ledově bílé je použita na sedacím mobiliáři sytě okrová barva, která střídmému interiéru dodává na zajímavosti.

Koupelny jsou obloženy velkoformátovými barevně lakovanými skleněnými tabulemi v kombinaci s tmavou keramickou dlažbou. Dětská koupelna je obložena keramickou mozaikou.

architecti.cz

Sdružení architektů a inženýrů tvoří Filip Havliš, David Zámečník, Karel Havliš, Ondřej Novosad a Zuzana Novosadová. Společně v týmu pracují na zakázkách rozličných velikostí, rozsahů, náročnosti a charakteru.

Autor:



Nejčtenější

Sezení v jídelním koutě je zčásti na parapetu rohového okna.
Agáta Prachařová bydlí v „bunkru“, v němž jsou květináče s levandulí

Agáta a Jakub Prachařovi si každým rokem opakovali, že ty příští Vánoce budou bydlet ve svém domě. Stavba se však...

Přes atrium vstupuje do interiéru spousta denního světla i slunce.
Jak to dopadne, když stavební úřad dva roky odmítal plochou střechu

Všechno mohlo dopadnout špatně. Dva roky stavební úřad odmítal povolit plochou střechu, a tak mezitím na vedlejší...



Dům je krásně zasazený na rohovém pozemku v novozélandském Puhoi.
Bez dveří a stresu. Boj s rakovinou nasměroval rodinu do zelené oázy

Novozélandský architekt David Maurice hledal pro svou rodinu klidné místo. Toužil po obyčejné každodenní radosti. S...

Cihelná zeď natřená na bílo či zrepasované parkety odkazují na stáří domu....
Z barevného výbuchu vznikl byt plný světla a vtipných nápadů

Byt v domě ze 60. let minulého století potřeboval začít „dýchat“. Měl sice nadstandardní velikost 5+1, ale právě...

Dům stojí na pozemku o výměře sto padesát metrů čtverečních.
Vybojovali pozemek velký 150 metrů čtverečních. Bydlí se jim skvěle

Mladá indonéská rodina si na Jávě postavila dům, který je kompletně navržený v oblíbeném skandinávském stylu. Jeho...

Další z rubriky

Do pokojíčku se vešla rozkládací pohovka. Na skříni sedí návrhář Petr Šlejmar a...
Klišé nečekejte. Pokojíček pro dva kluky má nejveselejší kryt na topení

Dáša s Petrem čekají dvojčata, pro které potřebují zařídit dětský pokoj. Manželé žijí v bytě v centru Plzně v secesním...

Dům se zbytky hradu anglického krále Richarda III. je na prodej za 1,1 milionu...
Dům se prodává se slavnou zříceninou. Starost o památku kupce odrazuje

Dům se zbytky hradu anglického krále Richarda III. je na prodej za 1,1 milionu liber, v přepočtu 32,8 milionu korun....

Dům je krásně zasazený na rohovém pozemku v novozélandském Puhoi.
Bez dveří a stresu. Boj s rakovinou nasměroval rodinu do zelené oázy

Novozélandský architekt David Maurice hledal pro svou rodinu klidné místo. Toužil po obyčejné každodenní radosti. S...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.