Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Byt přestavěli levně na mezonet pro rodinu s třemi dětmi

  1:00aktualizováno  1:00
Ze standardního bytu vznikl mezonet. Prostor v horním podlaží, kde se tísnila rodina s třemi dětmi, se totiž podařilo rozšířit o podkroví. Velký podíl na proměně bydlení v řadovém domku z roku 1933 měl šikovný architekt.

I výklenek může posloužit jako pracovna | foto: Studio Toast

Manželé Jana a Petr obývali celé podlaží, ale v malém řadovém domku to znamenalo prostor sotva panelákového třípokojového bytu. Tři děti – dva chlapci (15 a 8 let) a desetiletá slečna – však potřebovali více místa.

Jenže když oba rodiče pracují na univerzitě, na vlastní dům pomýšlet nemohli. Proto se rozhodli k přestavbě patra s podkrovím. Dvoupodlažní dům v brněnské čtvrti Černá Pole naštěstí patří Janině rodině - rodiče bydlí v přízemí – takže se souhlasem problém nebyl.

Použitím dřevěných podlah i podhledů se prostor výrazně opticky zateplil

Použitím dřevěných podlah i podhledů se prostor výrazně opticky zateplil

"Rozměry, uspořádání i vybavení bytu pro nás byly tehdy nevyhovující. Protože jsme už měli zkušenosti s drobnými rekonstrukcemi, bylo nám jasné, že vše chceme řešit od počátku s architektem,“ říká Jana.

Může se hodit

Upravte si byt podle svých představ. Ověřené stavební firmy a řemeslníky
poptejte zdarma na AAAPOPTÁVKA.CZ

Díky přestavbě vznikl šestipokojový byt o rozloze 200 metrů čtverečních. Architekta Svatopluka Sládečka ze studia New Work si manželé zvolili proto, že se jim líbily stavby, které navrhoval.

Navíc věděli, že má zkušenosti s nízkonákladovými domy. Nízký rozpočet při zachování estetické a funkční kvality byl jejich jasným požadavkem.

"Architekt Sládeček realizoval dostavbu domu našich přátel, která se nám velmi líbila. Kromě dosažení funkčních požadavků jsme si také přáli, aby odpovídajícím způsobem propojil novou část bytu se stávajícími prostorami a aby při dostavbě podkroví, například nových vikýřů, vhodně spojil nové prvky se starými,“ vysvětluje majitelka.

Manželé si byli jisti, že architekt nebude vytvářet pseudohistorické prvky, ale že moderní části plně přizná a dotvoří tak celkový charakter domu.

"Vyhovovala nám také jeho práce s materiály. Chtěli jsme, aby nám navrhl i část mobiliáře,“ dodává Jana. 

Starý dům byl nenásilně propojen s novým podkrovím

Starý dům byl nenásilně propojen s novým podkrovím

Z jednoho tři podlaží

Ačkoli je půdorys domu pouhých 8 x 13 m, úctyhodné rozlohy bytu bylo dosaženo díky maximálnímu využití prostoru a také "vytažením“ podkroví do hřebene střechy. Tak se vytvořilo vlastně třetí podlaží, které dnes slouží ve třech dětských pokojích jako prostor pro spaní. Vznikla tak také šatna v ložnici.

Původní dispozici horního bytu tvořila malá předsíň, ložnice, obývací pokoj a kuchyně. V podkroví byla kromě půdy ještě stará nevyužívaná krejčovská dílna.

Po komplexní přestavbě, která využila i část chodby, vznikl byt, který má ve svém přízemí halu s knihovnou, jež opticky i funkčně propojuje obývací pokoj s ostatními částmi tohoto podlaží – s pracovnou, kuchyní a šatnou.

 Ve druhém patře, v původním podkroví, je ložnice s koupelnou rodičů, tři samostatné dětské pokoje a koupelna pro děti.

V pokojích dětí byly použity veselé barvy

V pokojích dětí byly použity veselé barvy

Varianty na výběr

Na počátku spolupráce navrhl architekt tři varianty přestavby včetně velmi odvážných. Manželé na to sice byli připraveni, ale nakonec společně s architektem uznali, že kvůli začlenění do okolní zástavby je třeba zvolit umírněnější řešení.

"I přesto jsme se ale během stavebního řízení potýkali s problémy ze strany úředníků, protože náš dům leží v širším okruhu památkové zóny města Brna. Vybraný návrh se jim zdál příliš odvážný, takže projekt musel být ještě ,umírněn’,“ vysvětluje Jana.

Jen pro doplnění – dům je řadový a okolní zástavbu tvoří převážně rodinné a menší činžovní domy, které získaly svůj základní charakter v meziválečném období.

Zábradlí i řada dalších prvků pocházejí z roku 1933

Zábradlí i řada dalších prvků pocházejí z roku 1933

Zařizovali i přízemí bytu

Původně sice architekt Sládeček navrhoval rekonstrukci podkrovní části bytu a spodní část zůstala beze změn, ale po dostavbě podkroví chtěli manželé i tady provést menší úpravy a doplnit zařízení. Logicky se opět obrátili na Svatopluka Sládečka.

"Navrhl nám tak ještě úpravu vstupní části bytu, kde kromě zajímavého estetického řešení vymyslel i účelné botníky. Dále vytvořil celou koncepci knihovny, která vznikla z bývalé předsíně,“ vypočítává Jana.

Architekt změnil i jídelní kout v kuchyni, kam se mělo do malého prostoru vejít pohodlně ke stolu pět osob. Došlo i k výměně pracovní desky, jinak zůstala kuchyně původní. Kromě toho vyměnil osvětlení v kuchyni, předsíni, chodbě a v pracovně.

Dětský pokoj ve veselých barvách

Dětský pokoj ve veselých barvách

Výroba nejen na zakázku

Nábytek v nových částech bytu zrealizovala podle návrhů architekta Sládečka firma Brychta. Výrobce použil dřevotřísku, povrch tvoří lamino a polyrey, dále MDF desky a plexisklo.

Knihovnu v prvním patře navrhoval také architekt Sládeček, je z dřevotřísky s ořechovou dřevěnou dýhou a s prvky z pískovaného skla.

"Další nábytek i doplňky jsme pořizovali již dříve sami. Snažili jsme se využít historický nábytek, který jsme měli v rodině, a spolu s architektem jej zapojit do převážně moderního interiéru,“ doplňuje Jana.

Osvětlení, textilie a další doplňky vybírali manželé sami, mají totiž rádi moderní výtvarné umění. Proto najdete v bytě hodně obrazů, grafik a soch, to vše výrazně ovlivňuje jeho konečnou podobu.

Vtipné využití i miniaturního prostoru pro knihovnu

Vtipné využití i miniaturního prostoru pro knihovnu

Šťastné propojení starého s novým

"Protože jsme už dříve měli určité zkušenosti se zařizováním i drobnými rekonstrukcemi, vyvarovali jsme se tentokrát větších chyb. Spolupráce s architektem, který se stal v průběhu prací naším přítelem, byla výborná a s výsledkem jsme maximálně spokojeni,“ říká Jana.

Hlavní část rekonstrukce se uskutečnila před čtyřmi roky, další tři roky se postupně doplňoval nábytek.

"Rádi zde bydlíme, máme dobrý pocit z toho, že prostor, kde žijeme, vytváříme postupně, organicky. Snažili jsme se propojovat funkčně a esteticky staré prvky s novými a máme pocit, že se nám to ve spolupráci s architektem podařilo,“ uzavírá Jana.

Původní kachlová kamna zůstala zachována

Původní kachlová kamna zůstala zachována

Více se dočtete v časopise Domov č. 11/2008.

Autor:



Nejčtenější

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...

Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...



Oceněná kuchyň, z níž sálá pohoda francouzského venkova

Bílá barva vyšla majitelům jako jednoznačně nejlepší řešení, je nadčasová.

V interiéru nového rodinného domu kousek od Nitry se mladému páru podařilo vytvořit velmi příjemnou atmosféru. Z jejich...

Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo...

Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se...

Lubor s Helenou si navrhli bungalov, sedlovou střechu nařídili úředníci

Obě křídla domu se zřetelně odlišují různými materiály a barvou fasády,...

Lubor s Helenou se po prozkoumání cen bytů a starších domů v Praze a okolí rozhodli, že bude nejlepší postavit si...

Další z rubriky

Realiťák roku. Hlasujte pro NEJ makléře a vyhrajte vstupenky na ples

1

Realitní makléři pomáhají plnit sny o bydlení, které však často přináší starosti. Šikovný realiťák je proto skutečnou...

Dali výpověď a odešli na samotu. Bydlí ve 12 metrů vysoké strážní věži

Věž z roku 2010 obklopuje pozemek s lesem a loukami o rozloze 65 hektarů....

Dabney Tompkins a Alan Colley si splnili sen. V americkém Oregonu si postavili dům v podobě strážní požární věže. Ze...

Šest nových roubenek, kterými si majitelé splnili sen o životě v horách

V Orlických horách, na Šumavě, v Českém ráji i v Beskydech stojí nové roubené...

V Orlických horách, na Šumavě i v Beskydech stojí nové roubené chalupy. Jejich majitelé milují přírodu, rádi sportují a...



Najdete na iDNES.cz